Ολυμπιακός: Μία πρόκριση σαν να το πήρε, στο Βερολίνο θα έχει το λιγότερο άγχος!

Ολυμπιακός: Μία πρόκριση σαν να το πήρε, στο Βερολίνο θα έχει το λιγότερο άγχος!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας θεωρεί ότι το 3ο συνεχόμενο Final 4 των «ερυθρολεύκων» συνιστά το μεγαλύτερο κατόρθωμα της 2ης θητείας του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Πειραιά και επιχειρεί μία πρώτη προσέγγιση του τι θα δούμε στην “Uber Arena” σε δύο εβδομάδες.

Όχι ότι έχω διάθεση να περιαυτολογήσω, αλλά την ταυτόχρονη παρουσία των «αιωνίων αντιπάλων» στο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που φέτος θα γίνει στην γερμανική πρωτεύουσα (24-26 Μαϊου), την είχα προβλέψει πριν αρχίσει η εφετινή διοργάνωση, στα καθιερωμένα videos που ανεβάζει το Gazzetta στο instagram.

Μαζί με την πρωταθλήτρια Ευρώπης και με μοναδική αστοχία στην προεπιλεγμένη 4άδα, την Μονακό, που της έμελλε να αποκλειστεί από την ηρωική τρίποντη «ραψωδία» του Νικ Καλάθη (14π., 6ρ. & 4ασ.) στο τελευταίο λεπτό της παράτασης!

Με τον «καράφλα» να «εξαπολύει» δύο «βόμβες» από αυτές που «καίνε» (κι ενώ μέχρι εκείνο το σημείο είχε 1/8 τρίποντα!), να δίνει απαντήσεις και να κλείνει στόματα, για την σχέση του με τον Saras, αλλά και για το πόσο ανταγωνιστικός παραμένει!

Τα play off απέδωσαν μπασκετική δικαιοσύνη

Έτσι όπως εξελίχθηκε η σεζόν, βέβαια, η Ρεάλ κατά πρώτο λόγο (είχε εξασφαλίσει την πρωτιά από τα τέλη του 1ου γύρου) και κατά δεύτερο ο Παναθηναϊκός, που κατέγραψε τον καλύτερο απολογισμό στις τελευταίες 21 αγωνιστικές (ρεκόρ 17-4), είχαν συγκριτικά, την πιο κυριαρχική παρουσία στην regular season. Οπότε, τρόπον τινά, δικαιούνταν» να φτάσουν στο Final 4 και εύκολα η πρώτη (3-0 στις νίκες την Μπασκόνια) και δύσκολα ο δεύτερος (3-2 την Μακάμπι), το έκαναν πράξη στα play off!

Από 'κει και πέρα, η Φενέρμπαχτσέ παρουσίασε εντυπωσιακή μεταμόρφωση επί των ημερών του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (ρεκόρ 14-7 στην κανονική περίοδο), που καθοδήγησε πολύ αποτελεσματικά το ρόστερ που σχεδίασε ο Δημήτρης Ιτούδης.

Η ομάδα του 48χρονου Λιθουανού τεχνικού, ο οποίος πηγαίνει στην κορυφαία μπασκετική γιορτή για 4η συνεχή χρονιά (και για 5η ως head coach με τρεις διαφορετικές ομάδες), έπιασε εξαιρετική απόδοση μέσα στον Μάρτιο (ρεκόρ 5-1 με μέση παραγωγικότητα 97,5 πόντων), αξιοποίησε την φόρμα της και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η Μονακό, γράφοντας ιστορία. Ως η πρώτη ομάδα που σπάει την έδρα σε Game 5, μετά από 19 σειρές play off με νικητή τον γηπεδούχο!

Οι προαναφερθείσες ομάδες, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν μακράν εκείνες που παρουσίασαν την μεγαλύτερη ποιοτική συνέπεια στο παρκέ και άξιζαν να διεκδικήσουν το τρόπαιο στο Final 4.

To «ερυθρόλευκο» φαινόμενο!

Το ότι ο Ολυμπιακός τα κατάφερε και θα είναι μαζί τους στην Γερμανία, παρ' ότι ταλαιπωρήθηκε από μία σειρά από μετεγγραφικές αστοχίες και τραυματισμούς, που τον ανάγκασαν να προβεί σε τρεις διορθωτικές κινήσεις μεσούσης της περιόδου, αλλά και να επαναπροσδιορίσει την αγωνιστική του ταυτότητα, στα μάτια μου ισοδυναμεί με το κατόρθωμα που είχε τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, απ' όλα όσα έχει πετύχει στην Euroleague τα 3 τελευταία χρόνια, υπό τις οδηγίες του 58χρονου Έλληνα προπονητή.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο, εθισμένο στην αμυντική σκληράδα και προικισμένο με μέγεθος σε όλες τις θέσεις.

Oι δύο τελευταίες χρονικά προσθήκες του Πετρούσεφ και του Ράιτ, αρχικά «έκρυψαν» τα κενά που προκάλεσαν οι τραυματισμοί του Φαλ και του Μιλουτίνοφ και στην συνέχεια, όταν επέστρεψαν, προσέδωσαν στην ομάδα του την πιο πλήρη και επιδραστική frontlineσε όλη την Ευρώπη.

Με αυτή την πολυτέλεια, ο έμπειρος και πετυχημένος Έλληνας προπονητής που επιστρέφει στο Final 4 για 5η φορά στην καριέρα του, είχε την ευχέρεια να παρουσιάσει μία ομάδα που είχε την καλύτερη αμυντική γραμμή στην διοργάνωση (μ.ο. 72,5π. σε 39 αγ.), ήταν δεύτερη στα κλεψίματα (μ.ο. 7,1), 5η στα κοψίματα (μ.ο. 2,7) και 3η στα λιγότερα λάθη (μ.ο. 11,7).

Το 64% της πρόκρισης ήρθε από την άμυνα και το 28,2% από την επίθεση!

Κατ' αυτόν τον τρόπο, το αγωνιστικό προφίλ των «ερυθρολεύκων» ξεκινούσε από την σταθερά της «καταστροφής» του παιχνιδιού του αντιπάλου, με προφανή σκοπό να κρύψει το έλλειμα επιθετικής ποιότητας του ρόστερ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το 64% των ευρωπαϊκών νικών τους (16 από τις 25), ήρθαν στα ματς που ο αντίπαλος δεν σκόραρε πάνω από 75 πόντους, ενώ το ποσοστό επιτυχίας τους σε αυτά παιχνίδια, ήταν 80% (16/20)!

Το ότι η παραπάνω αγωνιστική προσέγγιση, ήταν ο κανόνας, δεν σημαίνει ότι οι πρωταθλητές δεν έβγαλαν ποιότητα και δεν υπήρχαν αγώνες που τους πήραν με την ποιότητά τους. Αυτό συνέβαινε, όμως, όταν η σταθερά υψηλή τους δημιουργία (4οι στις ασίστ με μ.ο. 19,2), συνδεόταν με περιφερειακή ευστοχία και υψηλό ποσοστό πίσω από τα 6,75. Γιατί υπό αυτές οι συνθήκες, οι κλειστές άμυνες άνοιγαν και οι χώροι ήταν μεγαλύτεροι και για τις διεισδύσεις.

Αυτά τα ματς, λοιπόν, που Πειραιώτες σκόραραν μίνιμουμ 85 πόντους, ήταν η μειοψηφία (28,2% δηλαδή 11 από τα 39 συνολικά), αλλά το ποσοστό επιτυχίας τους, ήταν απίστευτα υψηλό (90.9% με ρεκόρ 10-1), ενώ τα νούμερα στα τρίποντα (42,5% με μ.ο. 11,6 εύστοχα) και τις ασίστ (μ.ο. 23,0) ήταν πολύ υψηλά.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι ο Ολυμπιακός σκόραρε σχεδόν τους ίδιους πόντους στο ΣΕΦ (μ.ο. 79,7π.) και μακριά απ' αυτό (μ.ο. 78,9π.), ενώ ήταν η ομάδα που πέτυχε τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες ρεκόρ 11-9) στην διοργάνωση, μετά την Ρεάλ (13)!

Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι στα play off νίκησε δύο φορές στην – βάσει αριθμών – πιο απόρθητη έδρα της κανονικής περιόδου (ρεκόρ 15-2) και κράτησε ισάριθμες φορές την Μπαρτσελόνα κάτω από τους 60 πόντους (την πρώτη δε σκοράροντας 90+), καταδεικνύει το μέγεθος της επιτυχίας και την αξία της τεχνογνωσίας (9 Final 4 στα τελευταία 15 χρόνια), χωρίς την παρουσία του παραμικρού superstar.

Το ότι ο πρώτος σκόρερ του στην Euroleague, Άλεκ Πίτερς (μ.ο. 12,7π.) και ο πρώτος σε χρόνο συμμετοχής, Τόμας Γουόκαπ (μ.ο. 8,1π., 4,8ασ. & 1,6κλ. σε 26,6'), ήταν πολύ κάτω από τα standards τους στην σειρά με τους Καταλανούς (μ.ο. 7,8π. & 4,0π. με 8/29 σουτ αντίστοιχα), αλλά και ότι ο πιο κομβικός παίκτης στο Game 4 & 5, Kώστας Παπανικολάου (μ.ο. 10,0π., 4,0ρ. & 2,0ασ. με 6/12 τριπ.), απουσίασε από τους τρεις πρώτους αγώνες λόγω ασθένειας, τα λέει όλα για την ισχύ του συνόλου και την έλλειψη εξάρτησης από συγκεκριμένες μονάδες.

Τι θα δούμε στο Βερολίνο

Αν προκαταβολικά θεωρήσουμε ότι στο παρκέ της “Uber Arena”, θα παραταχθούν οι τρεις από τις έξι πιο ποιοτικές ομάδες της εφετινής Euroleague (έμειναν έξω η Μονακό και η Μακάμπι με την Μπαρτσελόνα) και μακράν η πιο σκληρή και δυσκολοκατάβλητη, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο φαβορί.

Προετοιμαζόμενος να ζήσω την εμπειρία ενός Final 4 για 26η φορά (από το 1993 και μετά), μπορώ να σας πω ότι η φράση κλισέ για το 25% των πιθανοτήτων για καθεμία ομάδα, ισχύει στο έπακρο!

Μιλάμε για παιχνίδια, στα οποία το κάθε λάθος, η κάθε χαμένη βολή ή ριμπάουντ, μετράνε διπλά και στα οποία συνολικά οι λεπτομέρειες παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ' όσο στην κανονική περίοδο. Πολύ απλά γιατί καθορίζουν θετικά ή αρνητικά την ψυχολογία...

Αν στον πρώτο ημιτελικό Παναθηναϊκού-Φενερμπαχτσέ, λοιπόν, δεν υπάρχει ομάδα που μπασκετικά να έχει κάποια καθαρή υπεροχή και λογικά θα δούμε ένα ματς, το οποίο θα κριθεί από τα πολύ μικρά πράγματα (όπως αρέσκονται να λένε οι προπονητές) και από τις μεγάλες αποφάσεις των προσωπικοτήτων, στον 2ο ανάμεσα στην Ρεάλ και τον Ολυμπιακό, τολμώ να πω ότι όλα είναι πιθανά.

Άσχετα αν η «βασίλισσα» έχει μακράν το πιο πλήρες ρόστερ από τις τέσσερις ομάδες και αυτό φαίνεται από τους αριθμούς (καλύτερο PIR με 108,3, 1η επίθεση με μ.ο. 89,8π., 1η στα ριμπάουντ με μ.ο. 36,8, 1η στις ασίστ με μ.ο. 20,8, 2η σε βολές και δίποντα και 4η στα τρίποντα) και στα χαρτιά, φέτος είναι πιο φαβορί απ' όσο ήταν ο ο Ολυμπιακός πέρυσι.

Απ' αυτή την άποψη και όχι μόνο, θεωρώ πιο πιθανό από ποτέ τον πρώτο εμφύλιο (και δη ελληνικό) τελικό στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!