Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του πρωταθλητή Ελλάδας στα προκριματικά του Champions League!

Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του πρωταθλητή Ελλάδας στα προκριματικά του Champions League!

bet365

Με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να έχουν ήδη κριθεί ή να είναι στην τελική ευθεία ο Ανδρέας Δημάτος επιχειρεί την πρώτη χαρτογράφηση και τα δύο σενάρια για τον πρωταθλητή Ελλάδας στο δρόμο για τους «36» - Με Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ πρωταθλήτριες δεδομένος ο δεύτερος προκριματικός όποια ομάδα κι αν κατακτήσει τον τίτλο!

Αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν σε μεγάλο βαθμό τα πράγματα σχετικά με τα δεδομένα της προκριματικής διαδικασίας για τον πρωταθλητή Ελλάδας 2024 στο δρόμο για τους «36» του νέου League Stage του Champions League!

To πρώτο δεδομένο είναι ότι όποιος κι αν είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας (ακόμα δηλαδή κι αν είναι Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ που έχουν υψηλό συντελεστή) θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και θα χρειαστεί τρεις προκρίσεις για να φτάσει στο τέλος του δρόμου.


Και αυτό γιατί η υπόθεση rebalancing και η απευθείας θέση που θα καλύψει το spot του φετινού νικητή της διοργάνωσης (και η Ρεάλ και η Ντόρτμουντ έχουν απευθείας θέση από τα πρωταθλήματα των χωρών τους) έκλεισε οριστικά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ουκρανίας από την Σαχτάρ Ντόνετσκ και του πρωταθλήματος Κροατίας από την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που πέρασε μπροστά από τη Ριέκα, λίγο πριν από το τέλος.


Η Σαχτάρ Ντόνετσκ… φεύγει από τα πλέι οφ του Champions League στα οποία θα μετείχε σύμφωνα με το access list και γίνεται μία από τις 29 ομάδες με απευθείας συμμετοχή και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ φεύγει από τον δεύτερο προκριματικό και πάει στα πλέι οφ, εκτός αν την προλάβει στο μεταξύ η Κοπεγχάγη, που πριν από λίγα λεπτά πέρασε πρώτη στο πρωτάθλημα της Δανίας νικώντας εκτός έδρας με 3-1 την Μπρόντμπι στο ντέρμπι που κράτησε 102 λεπτά!

Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό με πρώτο ματς στις 23 ή 24 Ιουλίου (και ρεβάνς την αμέσως επόμενη εβδομάδα) και θα μάθει τον πρώτο του αντίπαλο στις 19 Ιουνίου (σε ένα μήνα από την ολοκλήρωση της ελληνικής Super League) που θα είναι είτε... μονός (δηλαδή ομάδα που ξεκινάει μαζί του από το δεύτερο προκριματικό) ή ζευγάρι του πρώτου προκριματικού (ακόμα καλύτερο...) που θα έχει βγει από την κλήρωση της 18ης Ιουνίου!

Με μία στις τρεις προκρίσεις ο πρωταθλητής μας θα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο Conference League, με δυο στις τρεις στο Europa League και με τρεις στις τρεις προκρίσεις θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο νέο Champions League για πρώτη φορά μετά από τριετή απουσία!

Οι υποψήφιοι αντίπαλοι του πρωταθλητή Ελλάδας διαφέρουν από το… ποιος θα είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας! Η διαφορά είναι ότι η ΑΕΚ (ή ο ΠΑΟ) θα είναι πιθανότατα στους θεωρητικά ανίσχυρους και στις τρεις κληρώσεις μέχρι τα πλέι οφ για την πρόκριση στο νέο League Stage των 36 ομάδων, ενώ ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ στις seeded teams και των τριών κληρώσεων.


Οι υποψήφιοι αντίπαλοι

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League με τα υπάρχοντα δεδομένα εξέλιξης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από τη θέση 11 έως 55 στη βαθμολογία των χωρών, οι υποψήφιοι αντίπαλοι για την θεωρητικά ανίσχυρη ΑΕΚ (ή και τον ΠΑΟ) -για να υπάρξει μια πρώτη εικόνα πριν από την τελική διαμόρφωση του ταμπλό- θα είναι οι εξής:
Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φερεντσβάρος, Μπόντο Γκλιμτ, Σπάρτα Πράγας, Μάλμε, ΑΠΟΕΛ και τα ζευγάρια των Καραμπάγκ, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Λουντογκόρετς, Ελσίνκι και Φλόρα Ταλίν από τον πρώτο προκριματικό.

Εντελώς διαφορετικό είναι το ταμπλό των υποψήφιων αντιπάλων σε περίπτωση κατάκτησης του πρωταθλήματος από Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ. Το ταμπλό με τα τωρινά δεδομένα θα αποτελείται από τις: Στεάουα (πρωταθλήτρια Ρουμανίας), Γιαγκελόνια (πρωταθλήτρια Πολωνίας) και τα ζευγάρια των Φλόρα Ταλίν (Εσθονία), Κλάσκβικ (Φαρόε), Σάμροκ Ρόβερς (Ιρλανδία), Λίνκολν Ρεντ Ιμπς (Γιβραλτάρ), Δε Νιού Σεντς (Ουαλία), Ριγα (Λετονία), Σκεντίγια (Βόρεια Μακεδονία), Πετροκούμπ (Μολδαβία), Μπαλκάνι (Κόσοβο), Σάντα Κολόμα (Ανδόρα)

Οι δώδεκα ομάδες που θα προκριθούν από τον δεύτερο προκριματικό (από τις παραπάνω ομάδες) θα παίξουν μεταξύ τους (έξι ζευγάρια θα βγάλει η κλήρωση του τρίτου προκριματικού) και οι έξι ομάδες που θα προκριθούν θα μετάσχουν στα πλέι οφ με τις τέσσερις πρωταθλήτριες που ξεκινούν απευθείας από εκεί και είναι οι Ερυθρός Αστέρας (πρωταθλητής Σερβίας), Γαλατασαράι (σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια Τουρκίας), Γιουνγκ Μπόις (πρώτη στην Ελβετία) και η Κοπεγχάγη που αν κατακτήσει το πρωτάθλημα στη Δανία θα έρθει να καλύψει, βάσει συντελεστή, το κενό της Σαχτάρ που παίρνει απευθείας πρόκριση.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός θα είναι ισχυροί μέχρι και τα πλέι οφ, ενώ ΑΕΚ (και Παναθηναϊκός) non seeded βάσει συντελεστή. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο αν για παράδειγμα η ΑΕΚ κληρωθεί στον δεύτερο προκριματικό με κάποια από τις ισχυρές ομάδες του τρίτου προκριματικού, να μετάσχει στην κλήρωση του τρίτου προκριματικού μαζί της ως ισχυρή, αφού όταν θα γίνει η κλήρωση δεν θα έχουν διεξαχθεί οι αγώνες του δεύτερου προκριματικού.

Στα πλέι οφ πάντως μία πιθανή πεντάδα ισχυρών και υποψήφιων αντιπάλων για την πρωταθλήτρια ΑΕΚ θα αποτελούνταν με τα τωρινά δεδομένα από τις Κοπεγχάγη, Ερυθρό Αστέρα και τις Nτινάμο Ζάγκρεμπ, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Φερεντσβάρος (αν φτάσουν μέχρι εκεί).

Αντίθετα ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός ως πρωταθλητές θα είναι στην πεντάδα των ισχυρών μαζί με Κοπεγχάγη, Ερυθρό Αστέρα και Ντιναμό Ζάγκρεμπ με Μακάμπι Τελ Αβίβ (αν φτάσουν μέχρι εκεί) και οι πιθανοί τους αντίπαλοι με τα τωρινά δεδομένα θα ήταν οι Γαλατασαράι, Γιουνγκ Μπόις και οι Φερεντσβάρος, Καραμπάγκ και Σλόβαν Μπρατισλάβας, αν φτάσουν μέχρι εκεί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.