ΠΑΟΚ: Ο Ζίβκοβιτς δείχνει τον δρόμο, το έχει ξανακάνει... (vids)

ΠΑΟΚ: Ο Ζίβκοβιτς δείχνει τον δρόμο, το έχει ξανακάνει... (vids)

Γιώργος Ντυμένος
zivkovic eurokinisi

bet365

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς θα παίξει απόψε για 40η φορά με τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και με τον Δικέφαλο στο στήθος έχει πολλάκις «υπογράψει» μεγάλες εκτός συνόρων επιτυχίες του club.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τον ΠΑΟΚ που σε λίγες ώρες (22:00) θα υποδεχθεί την Μπριζ, στη ρεβάνς του 1-0 που έχασε την περασμένη εβδομάδα στο Βέλγιο. «Επαθλο» του αγώνα που ακολουθεί είναι το πολυπόθητο «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Conference League και το διακύβευμα είναι κάτι περισσότερο από μεγάλο.

Ο Δικέφαλος καλείται λοιπόν να εκμεταλλευτεί τον «νόμο» της Τούμπας και στην «καυτή» του έδρα να ανατρέψει το εις βάρος του σκορ. Μπορεί; Φυσικά και ναι, με γνώμονα το υλικό που διαθέτει όπως και την εικόνα που δείχνει σε όλη τη σεζόν.

Περίοπτη θέση στα πλάνα του Ράζβαν Λουτσέσκου έχει φυσικά ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς και ο Σέρβος μεσοεπιθετικός λογίζεται στα «κλειδιά» της αποψινής (18/4) νύχτας.

Για τον 28χρονο άλλωστε δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού οι τίτλοι του (επτά συνολικά με ΠΑΟΚ, Μπενφίκα, Παρτιζάν), οι διεθνείς του συμμετοχές (44 με την Εθνική της χώρας του, μεταξύ άλλων έχει παίξει σε δύο Μουντιάλ) και η ευρωπαϊκή του εμπειρία (72 ματς σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA)... μιλάνε από μόνα τους, ξέχωρα φυσικά από το ταλέντο και την αξία του.

Σκοράρει, δημιουργεί και ηγείται με σχετική...άνεση.

Το βράδυ θα εμφανιστεί για 40η φορά με το club σε εκτός των συνόρων παιχνίδι του, ενώ στα προηγούμενα 39 «μετρά» 12 γκολ, έξι ασίστ και δύο κερδισμένα πέναλτι που δεν εκτέλεσε ο ίδιος. Πολύ... χοντρικά κατά μέσο όρο σε κάθε δύο κουνάει πλεκτό ή δίνει κάποια τελική πάσα και αυτόματα δείχνει σε θέση να πάρει τον ΠΑΟΚ από το χέρι και να τον οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες πτήσεις.

Ας θυμηθούμε τις μέχρι στιγμής top ευρωπαϊκές του στιγμές με τον ΠΑΟΚ και με το σκεπτικό πως μετά τη λήξη του αγώνα κόντρα στην Μπριζ θα προστεθεί στη σχετική λίστα ακόμη μία... Αλλωστε το έχει αποδείξει πως ξέρει να δείχνει τον δρόμο...

*Το ευρωπαϊκό το ντεμπούτο με τον Δικέφαλο ήταν όπως το αποκαλούμε... ονειρικό. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2020 ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε σε μονό ματς την Μπενφίκα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και εκείνος αντικατέστησε τον Δημήτρη Πέλκα στο 66' της αναμέτρησης και με το σκορ 1-0 υπέρ των Θεσσαλονικιών. Στο 75΄πάτησε σε open play στα καρέ του Οδυσσέα Βλαχοδήμου, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του, που τελικά κέρδισε 2-1 και έτσι πήρε το «εισιτήριο» για τα Play Off. Δεν πανηγύρισε αφού μέχρι και πριν από μερικές ημέρες έπαιζε στους τότε αντιπάλους του, αλλά επιβεβαίωσε πως «η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί».

*Στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους «υπέγραψε» μία μεγάλη νύχτα στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ, που φιλοξένησε τότε την PSV στο πλαίσιο των ομίλων του Europa League. Ο Δικέφαλος επικράτησε 4-1 σε ένα παιχνίδι που αναγορεύτηκε σε προσωπικό του show, αφού βρήκε δις δίχτυα για το 2-1 και το 4-1 του club και παράλληλα έδωσε την ασίστ της ισοφάρισης του Στέφαν Σβαμπ.

*Τον Οκτώβριο του 2021 ο ΠΑΟΚ έπαιξε στο «Parken Stadion» με την Κοπεγχάγη για τους ομίλους του Conference League και πήρε μία νίκη που «σφράγισε» την πρόκρισή του στα νοκ άουτ του τουρνουά. Το 2-1 που κέρδισε φέρει φαρδιά πλατιά το όνομά του, αφού πρώτα (19') βρήκε τον Σίντκλεϊ σε θέση βολής για το 0-1 και λίγο αργότερα (38') ήταν εκείνος που έκανε το 0-2.

*Στους «32» εκείνης της σεζόν ο Δικέφαλος αντιμετώπισε την Μίντιλαντ. Οπως και απόψε έτσι και τότε κλήθηκε στη ρεβάνς της Τούμπας να ανατρέψει το 1-0 που ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι του ζευγαριού, κάτι που τελικά πέτυχε. Οι Θεσσαλονικείς προκρίθηκαν στους «16» μέσω της ψυχοφθόρου διαδικασίας των πέναλτι, καθώς η κανονική διάρκεια αλλά και η παράταση τους βρήκε μπροστά 2-1. Ο Ζίβκοβιτς ήταν εκείνος που στο 20' άνοιξε το σκορ και έβαλε τις βάσεις για την μετέπειτα επιτυχία τους.

*Στην τρέχουσα σεζόν το club έχει ήδη κάνει την υπέρβαση. Μπήκε στους ομίλους παρότι έδωσε τρεις προκριματικούς (σε αυτά τα έξι ματς το «κοντέρ» του... έγραψε μεταξύ άλλων τρία γκολ και δύο τελικές πάσες), όμως ως highlights του λογίζονται τα πεπραγμένα του κόντρα στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, τόσο στην Τούμπα όσο και στο «Waldstadion». Ο ΠΑΟΚ άφησε... άφωνη την Ευρώπη καθώς επικράτησε δις των «αετών» και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 2-1, ενώ σε αμφότερες των περιπτώσεων υπήρχε το αγωνιστιικό του αποτύπωμά. Στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το σκορ, στη Φρανκφούρτη το έκλεισε και έτσι ο Δικέφαλος προσπέρασε την Αϊνταχτ στο group και βρέθηκε απευθείας στα νοκ άουτ. Οπου μετά την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στους «16» καλείται να αποκλείσει και την Μπριζ στους «8».

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς με τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη

Αγώνες: 39
Γκολ: 12
Ασίστ: 6
Κερδισμένα πέναλτι που δεν εκτέλεσε ο ίδιος: 2

@Photo credits: eurokinissi
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα