Ολυμπιακός: Τα πέντε στοιχεία με τα οποία ο Μεντιλίμπαρ μεταμόρφωσε την ομάδα σε διάστημα 3 μηνών! (vids)

Ο κόουτς Μεντιλίμπαρ

bet365

Ο Ισπανός τεχνικός που ανακοινώθηκε στις 11 Φλεβάρη του 2024 μέσα σε ένα διάστημα 3 και... κάτι μηνών έχει μετατρέψει τον Ολυμπιακό σε άλλη ομάδα και το Gazzetta εξηγεί το γιατί.

Στα 63 του χρόνια ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέλαβε τον Ολυμπιακό στις 11 Φλεβάρη και τα ξημερώματα της 10ης Μαϊου τον πήγε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωης, στον τελικό του Conference League. Το 2-0 επί της Αστον Βίλα στον ιστορικό 2ο ημιτελικό του κατάμεστου Καραϊσκάκη αποτέλεσε με διαφορά την ιστορικότερη στιγμή στην πορεία του Ολυμπιακού από το έτος της ίδρυσής του. Το Gazzetta λοιπόν στέκεται σε πέντε σημεία - κλειδιά στα οποία... πάτησε πάνω ο Μεντιλίμπαρ - τον οποίο ήδη ως γνωστόν έχουν κλείσει με νέο συμβόλαιο οι Πειραιώτες - για να αναμορφώσει τον Ολυμπιακό.

1) Τόνωση στη ψυχολογία: Ο Ισπανός τεχνικός έσπευσε μετά την Αστον Βίλα να εξηγήσει αυτό το σκέλος. Βασικά να καταπιαστεί με το τι άλλαξε στην ομάδα μετά από σχετική ερώτηση.

«Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό είδα πως υπάρχουν καλοί και ποιοτικοί παίκτες. Από τη στιγμή που είχαμε καλούς ποδοσφαιριστές πρώτα απ' όλα τους είπα ότι πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους γιατί είναι καλοί παίκτες και για αυτό είναι στον Ολυμπιακό. Στις προπονήσεις ήθελα συγκεκριμένα πράγματα και άρχισαν να γίνονται και σιγά - σιγά άρχισε να βγαίνει και η ιδέα του παιχνιδιού που είχαμε στο μυαλό μας. Όλη η ομάδα ξέρει τι μπορεί να καταφέρει και αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι όλοι πιστεύουν στον εαυτό τους», υπογράμμισε σχετικά. Ο Μεντιλίμπαρ έκανε όλους τους παίκτες να νιώσουν φουλ σημαντικοί και να πιστέψουν σε όσα κάνουν.

2) Αξιοποίηση όλου του ρόστερ: Δεν υπήρχε ούτε ένας παίκτης από το έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού, από το τωρινό ρόστερ, που να μην χρησιμοποιήθηκε. Που να μην αξιοποιήθηκε από τον Μεντιλίμπαρ. Δεν τον νοιάζει εάν κάποιος είναι 18 ετών ή 38. Τον απασχολεί μόνο το να μπορεί να βοηθά την ομάδα. Απόδειξη αυτού; Ο Αποστολόπουλος δεν είχε παίξει ούτε λεπτό μαζί του. Ε και; Τον έβαλε προερχόμενο από τη β' ομάδα ως αλλαγή στο Ολυμπιακός - Αστον Βίλα και τα πήγε περίφημα!

3) Το my way ως προς τον τρόπο παιχνιδιού με συγκεκριμένη φιλοσοφία: Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει φουλ επιθετική φιλοσοφία και στιλ με έντονο πρέσινγκ. Η ομάδα του δεν κλείνεται ποτέ πίσω και δεν αλλάζει φιλοσοφία. Αυτό ακριβώς το σκεπτικό δεν μπερδεύει την ομάδα και τη βοηθάει στο να έχει πολύ συγκεκριμένο προσανατολισμό.

4) Ανάδειξη παικτών ή και restart ποδοσφαιριστών που ήταν σε μία κατάσταση από εκτός πλάνων μέχρι σε φάση του να μην περιμένει κανείς τίποτα από εκείνους: Ο αριθμός αυτών των παικτών είναι μεγάλος. Από τον Τζολάκη που κάνει νέα καριέρα με μεγάλες εμφανίσεις κάτω από τα δοκάρια και με τον Μεντιλίμπαρ να τον έχει καθιερώσει μέχρι τον Ιμπόρα των 4 Europa, τον Γιόβετιτς ή ακόμα και τον Ρέτσο και τον Ορτέγα.

5) Νοοτροπία που ταιριάζει... γάντι στον Ολυμπιακό: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε δείξει τη μεγάλη προτίμησή του στον Μεντιλίμπαρ. Είχε δείξει μέσω των δηλώσεών του ότι ο Ισπανός παίρνει τα ρίσκα του ωστόσο έχει τη φιλοσοφία που δένει... γάντι με τον Ολυμπιακό. Έχει μία ταυτότητα και ένα μέταλλο ενός προπονητή ικανού στο να φτιάξει μία ομάδα ακόμα και εν μέσω μίας χρονιάς.

Το γεγονός ότι πήγε τον Ολυμπιακό σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και ότι έφτασε στο να έχει ξανά πιθανότητες για τον τίτλο δείχνει και το background του και τη δουλειά του. Ο Βάσκος και φίλος του Βαλβέρδε στον πάγκο των Ερυθρόλευκων έχει έως τώρα 19 ματς με 14 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες.

@Photo credits: Η φωτογραφία είναι της Ευαγγελίας Λώλου
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα