Ο Παναθηναϊκός βιώνει τα αποτελέσματα των επιλογών του

Ο Παναθηναϊκός βιώνει τα αποτελέσματα των επιλογών του

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο Παναθηναϊκός βιώνει τα αποτελέσματα των επιλογών του

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για ακόμη μία χρονιά που θα ολοκληρωθεί χωρίς πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό, για τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Φατίχ Τερίμ, το φινάλε της σεζόν και την επόμενη ημέρα στο Τριφύλλι.

Ο ΠΑΟΚ έχει νικήσει την ΑΕΚ στο ντέρμπι της Τούμπας, ο Παναθηναϊκός χάνει από τον Άρη 1-0 στη Λεωφόρο και έχει μπροστά του ένα ολόκληρο ημίχρονο για να γυρίσει το παιχνίδι και να ξαναμπεί δυναμικά στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου και ενώ την Τετάρτη είχε ηττηθεί κατά κράτος από την Ένωση στη Νέα Φιλαδέλφεια σε ένα ματς do or die για το πρωτάθλημα.

Σε αυτό το σαρανταπεντάλεπτο και τα επτά λεπτά του έξτρα χρόνου, το Τριφύλλι πατάει στο χορτάρι με δύο ‘’δεκάρια’’ για κεντρικούς μέσους(Μπακασέτας, Τζούρισιτς) και τρεις σέντερ φορ(Ιωαννίδης, Σπόραρ, Γερεμέγεφ).

Δεν παρουσιάζει κανένα μοτίβο ανάπτυξης, κανένα σχέδιο, κανένα δουλεμένο στη προπόνηση πλάνο διάσπασης της αντίπαλης άμυνας, η εικόνα όπως κι αυτή στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως και σε πολλά άλλα παιχνίδια, δείχνει ένα πράγμα.

Είμαστε οι επιλογές μας λέει ένα ρητό και ο Παναθηναϊκός μέσα στο 2024, είναι ότι δουλεύει. Λίγα πράγματα δηλαδή και μάλιστα με απαρχαιωμένο τρόπο, περιμένοντας τα πάντα από την ατομική ποιότητα και από το φεγγάρι των πιο ποιοτικών του ποδοσφαιριστών.

Εκτός και αν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση το γεγονός πως μόλις ο Μπερνάρντ αφαιρέθηκε από την εξίσωση(θα έπρεπε να έχει ξεκουραστεί στη Λαμία) και ο Ιωαννίδης για δύο παιχνίδια δεν ήταν σε beast mode(απέναντι στον Άρη έπαιξε με θλάση στους κοιλιακούς και μισή ντουζίνα ενέσεις), το Τριφύλλι έχασε την γη κάτω από τα πόδια του, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι.

Ο Παναθηναϊκός στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος ξεκίνησε τα έξι από τα οκτώ παιχνίδια, δεχόμενος γκολ πριν το 25'! Στο Φάληρο, στην Νέα Φιλαδέλφεια, στη Λεωφόρο με την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, την Λαμία. Το διόρθωσε; Το άλλαξε; Εμφανίστηκε καλύτερος; Όχι. Δέχθηκε στο 2' γκολ από τον Ζαμόρα και δεν είναι κάθε Κυριακή της... αγίας ανατροπής.

Το ποδοσφαιρικό ανάθεμα θα πέσει στον Φατίχ Τερίμ αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο Τούρκος προπονητής είναι ο τελευταίος που φταίει. Προφανώς όταν κάνει ποδοσφαιρικές ''τρέλες'' θα του αξίζει η σκληρότερη της κριτικής αλλά ας εξηγηθούμε:

Ο 70χρονος τεχνικός αυτός ήταν. Πάντα. Ένας προπονητής που μπορεί ψυχολογικά να βοηθήσει ένα σύνολο με τον ''άερα'' και την νοοτροπία του αλλά ποδοσφαιρικά έχει μείνει στις ένδοξες εποχές της νιότης του. Και από τότε έχουν περάσει είκοσι χρόνια. Το ποδοσφαιρικό του modus vivendi, οι προπονήσεις του, ο τρόπος που διαχειρίζεται τα πράγματα, η μεθολογία του, μπορεί να ταίριαζε γάντι στον Παναθηναϊκό του 2004 αλλά όχι σε εκείνον του 2024.

Στην εποχή μας κάθε λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική, τα ''γιούργια'' και τα ''είμαστε Παναθηναϊκός και δεν μας νοιάζει ο αντίπαλος'' κοστίζουν και κόστισαν αρκετά. Με Κηφισιά, Λαμία, ΟΦΗ. Δεν δείχνουν ανωτερότητα...

Αν στον οργανισμό του Τριφυλλιού σοκάρονται από την αντιμετώπιση των ποδοσφαιρικών πραγμάτων χωρίς μεσαία γραμμή(στον επαναληπτικό με τον ΠΑΟΚ και χθες κόντρα στον Άρη) ή χωρίς πτέρυγες(στο καταστροφικό ημίχρονο με την ΑΕΚ που από τύχη γλίτωσε τα χειρότερα ο Παναθηναϊκός) τότε το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι του Τερίμ. Αυτός ήταν πάντα ο Τερίμ και το ''χάος'' του.

Το πρόβλημα, λοιπόν, του συλλόγου είναι το εξής και έχει καταγραφεί από τις 26 Δεκεμβρίου σε τούτη την γωνιά.

Αναφέραμε, λοιπόν:

''Πάμε και στην επόμενη ημέρα. Γυρνώντας στην αρχή του κειμένου. Εκ των πραγμάτων. Ποιά είναι τα ποδοσφαιρικά κριτήρια της πρόσληψης του Φατίχ Τερίμ; Τι κοινό έχει ο Τούρκος με τον έτερο των υποψηφίων που έφτασε κοντά και είχε «πράσινο» παρελθόν; Κανένα.

Ναι, ο Τούρκος προπονητής έχει ένα φοβερό και τρομερό βιογραφικό, ναι είναι ένας θρύλος του ποδοσφαίρου της γειτονικής χώρας, legend της Γαλατά με 8 πρωταθλήματα, επιτυχίες και με την Εθνική Τουρκίας. Από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει να προπονήσουν στη χώρα μας και ας βρίσκεται στα 70.

Και πάλι συγγνώμη, τα «βιογραφικά» δεν παίζουν μπάλα. Το ότι πήρε κούπες στη Τουρκία δεν σημαίνει πως απαραίτητα θα κάνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Στην εποχή μας, οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τελείως διαφορετικές διαδικασίες για να αποφασίσουν, για να πάρουν μία ζωτικής σημασίας απόφαση, όπως είναι η πρόσληψη προπονητή.

Ο καθένας βέβαια μπορεί να ακολουθεί τον δικό του δρόμο, όπως έπραξε ο Παναθηναϊκός. Το ζήτημα είναι το πως θα αυξήσεις τις πιθανότητες για να κάνεις μια σωστή επιλογή και σε αυτό το κομμάτι το κλαμπ υστερεί''.

O τρόπος που βλέπει ο καθένας το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικός και η άποψη θα πρέπει να διαμορφώνεται μέσα από την γνώση. Όπως και να έχει, κάτι που για κάποιον είναι σωστό, μπορεί για κάποιον άλλο να είναι λάθος, για να μην ξεφύγουμε. Συμβαίνει στη ζωή αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχουν κριτήρια και αξιολόγηση για να φτάνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια.

Και ο Παναθηναϊκός μπορεί, αφήνοντας στην άκρη τα αποτελέσματα που πολλές φορές λειτουργούν ως παραμορφωτικός φακός είτε θετικός είτε αρνητικός, να κοιταχτεί στον καθρέφτη, να βάλει κάποια ζωτικής σημασίας ερωτήματα και να απαντήσει στον εαυτό του με στόχο, με σκοπό να κάνει καλύτερο το άμεσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον του. Ή να αυξήσει τις πιθανότητες για να συμβεί αυτό.

Σίγουρο δεν είναι τίποτα, σίγουροι είναι μόνο οι δρόμοι που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις πιο κοντά στο ζητούμενο.

  • Μέσα στο 2024 ο Παναθηναϊκός, η διοίκησή του, ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Αλαφούζος, είναι ικανοποιημένος από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας; Βελτιώθηκε το σύνολο σε κάποια από τις πέντε φάσεις του παιχνιδιού(οργανωμένη επίθεση, οργανωμένη άμυνα, επιθετικό τρανζίσιον, αμυντικό τρανζίσιον, στατικές φάσεις) ή διαλύθηκε η κατά γενική ομολογία δομημένη οργάνωση της ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, οι αυτοματισμοί, οι ομαδικές λειτουργίες που υπήρχαν;
  • Μέσα στο 2024 είναι ικανοποιημένος από την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού από τον προπονητή; Είναι ικανοποιημένος από την αξιοποίηση του πιο ακριβού ρόστερ των τελευταίων δέκα ετών; Βρίσκει λογική στο να έχουν εξαφανιστεί παίκτες όπως ο Αϊτόρ, ο Μαντσίνι, ο Σένκεφελντ, ο Τζούρισιτς και πάει λέγοντας;
  • Μέσα στο 2024 είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, από την καθημερινότητα της ομάδας στο Κορωπί, από τις προπονήσεις, από το πόσο ''ομάδα'' είναι αυτή η ομάδα σε όλες τις εκφάνσεις της;

Με λίγα λόγια είναι ικανοποιημένος από τα όσα έφερε ο Φατίχ Τερίμ στον Παναθηναϊκό ο οργανισμός του συλλόγου;

Όταν λοιπόν απαντήσει σε όλα τα παραπάνω με ειλικρίνεια και ποδοσφαιρική σκέψη, τότε ο Παναθηναϊκός θα βρει τις απαντήσεις που ψάχνει, ανεξάρτητα από την κατάληξη της σεζόν.

Ξεκάθαρα, όμως, τα όσα βιώνει στο σήμερα ο Παναθηναϊκός είναι αποτέλεσμα των επιλογών του.

Από κει και πέρα, τώρα, η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο.

Το πρωτάθλημα χάθηκε αλλά με την εικόνα που έχει η ομάδα, με την εικόνα των παικτών που εκτός από κάκιστοι ποδοσφαιρικά σε αυτά τα ματς, έχουν αδειάσει ψυχολογικά και με τον Τερίμ να παίζει... Football Manager 2004 κάθε φορά που ένα παιχνίδι μπορεί να του στραβώνει, ο Παναθηναϊκός θα κινδυνεύσει πολύ σοβαρά να την διαλύσει την σεζόν του, θα κινδυνεύσει να χάσει το Κύπελλο και να τερματίσει και τέταρτος.

Είναι άλλο πράγμα να μην κατακτάς ένα πρωτάθλημα που διεκδίκησες μέχρι και πριν δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε κι άλλο να χάνεις το Κύπελλο και να τερματίζεις και τέταρτος.

Ευτυχώς ακολουθεί η διακοπή για το Πάσχα, θα έλεγε κανείς, όπως είπα κι εγώ στο ραδιόφωνο πως είναι ιδανική για δουλειά, για βελτίωση των κομματιών που χρειάζονται ώστε το σύνολο να δείξει κάτι διαφορετικό στο φινάλε της σεζόν και για συμμάζεμα της κατάστασης αλλά προφανώς αγνοούσα το σχεδόν πενθήμερο ρεπό(Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη απόγευμα η επιστροφή) που έδωσε ο Τερίμ.

Αντί επιλόγου:

Από την στιγμή που θα συμπληρώσει 14 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα η σεζόν είναι αποτυχημένη. Στην ιεράρχηση των στόχων υπήρχε το ''πρωτάθλημα-επιστροφή στους ομίλους-κύπελλο''. Στην Ευρώπη πέτυχε τον στόχο της επιστροφής, στο κύπελλο θα μάθουμε πως τα πήγε στο φινάλε της σεζόν αλλά ο μεγαλύτερος στόχος όλων χάθηκε.

Από κει και πέρα, όμως:

Ο Παναθηναϊκός την τελευταία τριετία κατάφερε να φύγει από τον ρόλο του κομπάρσου και να διεκδικεί στόχους και διακρίσεις που αρμόζουν στο μέγεθος της ιστορίας του. Η ομάδα λοιπόν η φετινή δεν είναι για πέταμα, το ρόστερ δεν είναι για πέταμα και αλίμονο αν το Τριφύλλι πειστεί(από τον περίγυρό του, το κλίμα, αυτόν τον προπονητή ή τον επόμενο) πως το καλοκαίρι θα πρέπει να πάει σε ένα ράβε-ξήλωνε και σε καμιά δεκαριά μεταγραφές, χάνοντας το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο: Την συνέχεια.

Όχι! Προς θεού. Όχι πάλι τα ίδια. Αυτό που έχει ανάγκη το σύνολο είναι από ποδοσφαιριστές τύπου Μαξίμοβιτς, 4-5 παιχταράδες σαν τον Σέρβο που θα έρθει το καλοκαίρι.

Μα πάνω από όλα, έχει ανάγκη από έναν προπονητή που θα κάνει την διαφορά σε όλα τα επίπεδα με την καθοδήγησή του, την ηγεσία του, την φιλοσοφία του, το σχέδιό του, την διαχείριση των ποδοσφαιριστών και γιατί όχι να κάνει την διαφορά και με την προοπτική που θα φέρει με το ''όνομά'' του και τον πρότερο ποδοσφαιρικό του βίο. Πρώτα όμως το ποδόσφαιρο, μετά οι εντυπώσεις, πρώτα το ποδόσφαιρο μετά τα ''βιογραφικά''.

Το αν αυτός θα είναι ο Τερίμ ή όχι, θα το αποφασίσει η διοίκηση του Παναθηναϊκού, απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήματα, όπως τα παραπάνω...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.