O σοβαρός Λουτσέσκου οδηγεί τον ΠΑΟΚ στον τίτλο!

O σοβαρός Λουτσέσκου οδηγεί τον ΠΑΟΚ στον τίτλο!

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης έφυγε από την Τούμπα γεμάτος από όσα είδε απ’ την ομάδα και τον κόσμο και σχεδόν σίγουρος ότι αυτός ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να κάνει πράξη το όνειρο της κατάκτησης του τίτλου.

Η ζωή στον ΠΑΟΚ άλλαξε τον Ραζβάν Λουτσέσκου, αν και ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει αλλάξει και κυρίως δεν έχει αλλάξει στο πως βλέπει και προσεγγίζει τα πράγματα. Ακόμα και τώρα. Την ύστατη ώρα. Με τη μάχη του τίτλου να έχει πάρει «φωτιά» και τους «ασπρόμαυρους» να απέχουν δύο βήματα από το πιο τρελό colpo groso των τελευταίων ετών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κι όμως, ο Λουτσέσκου παραμένει το ίδιο σοβαρός και μετρημένος. Δεν παρασύρεται, αποφεύγει τα μεγάλα λόγια, φροντίζει να κρατάει, όπως και σύσσωμος ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, χαμηλά την μπάλα. Με τη λήξη του ντέρμπι κάποιοι λίγοι φώναξαν «νάτοι, νάτοι οι πρωταθλητές»! Ως εκεί.

Το εύλογο, μετά την γκέλα ολκής στη Λαμία, θα ήταν άπαντες στην Τούμπα να έχουν παραδοθεί στην υστερία. Να κηρυχθεί «κατάστασις εκτάκτου ανάγκης», να τρέχουν όλοι αλλόφρονες, ν' αποκεφαλιστούν οι σταρ, ν' απολυθεί ο προπονητής, το «ηλεκτροσόκ» που γράφουν οι εφημερίδες και τα site σε τέτοιες συγκυρίες, τέλος πάντων, κάτι. Απ' όλο το, σύνηθες, ρεπερτόριο που η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν οδηγεί, ποτέ, πουθενά.

Είναι από τις λίγες φορές που κάποιες δηλώσεις σε μια συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος ενός αγώνα, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και έχουν πολλαπλά μηνύματα. Σαν αυτά που φρόντισε να στείλει ο Ρουμάνος προπονητής ενόψει της… Μεγάλης Τετάρτης (του ΠΑΟΚ) και της προτελευταίας «μάχης» με τον Παναθηναϊκό.

«Πρέπει να πάμε με την ιδία εικόνα και με τον Παναθηναϊκό», είπε ο Λουτσέσκου, που μετά τη Λαμία φρόντισε να γυρίσει το κουμπί και ο «Δικέφαλος» να παρουσιαστεί μεταμορφωμένος και αποφασισμένος στα δύο ντέρμπι (που κέρδισε) με ΑΕΚ και Ολυμπιακό. «Τα πράγματα εδώ πέρα αλλάζουν πολύ γρήγορα, την μια μέρα είσαι ο καλύτερος στον κόσμο και την άλλη μέρα είσαι ο χειρότερος», πρόσθεσε και έχει όλο το δίκιο του κόσμου με το μέρος του.

Πολλές φορές μπαίνουμε στον πειρασμό να κάνουμε εμείς τους προπονητές, για την ακρίβεια τους... καθηγητές των προπονητών, και να τους αξιολογούμε εύκολα. Αβασάνιστα. Ισοπεδωτικά. Ωφελεί σαν φρένο, τότε, να παίρνουμε τη γνώμη εκείνων που, όσο να 'ναι, ξέρουν καλύτερα. «Έχω αυτή την ισορροπία ως άνθρωπος γενικότερα. Ίσως είμαι κουρασμένος, αλλά είμαι απολύτως ικανοποιημένος για την εμφάνιση και την νίκη. Έχουμε σε δυο μέρες ένα άλλο ματς και πρέπει να δώσουμε την καρδιά μας και την ψυχή μας για να κερδίσουμε», εξήγησε ο Λουτσέσκου.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Το έχω γράψει και θα το επαναλάβω για ακόμα μία φορά. Το να κτίσει κανείς ομάδα, τόσο νομαδικές που είναι οι καριέρες των ποδοσφαιριστών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Τα κλαμπ, περισσότερο και απ' την τεχνογνωσία, προσλαμβάνουν αύρες. Προσωπικότητες. Το επάγγελμα-προπονητής απαιτεί, απαιτεί, απαιτεί. Βιολογική ανθεκτικότητα. Νοητική δύναμη. Κι αυτό είναι κάτι που το έχει καταφέρει ο Λουτσέσκου, οτιδήποτε κι αν του καταλογίζουν ακόμα και οι ίδιοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

«Ξεκινήσαμε όχι απλά από το μηδέν, αλλά από το… μείον και φτάσαμε στο 56ο παιχνίδι να διεκδικούμε τον τίτλο. Θα είναι κρίμα σε αυτή την φανταστική σεζόν που κάνουμε, να πάει στράφι η προσπάθεια μας», ήταν τα τελευταία λόγια του Ρουμάνου προπονητή προτού αποχωρήσει από την Τούμπα και πάει στο σπίτι του, όπου είμαι σίγουρος ότι θα άρχισε να σκέφτεται και να αναλύει το επόμενο ντέρμπι που ακολουθεί σε τρεις μέρες με τον Παναθηναϊκό.

Στο φετινό πρωτάθλημα δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο απ' τον διασυρμό, σε μία νύχτα ειδικών συνθηκών. Δεν χρειάζεται να 'ναι κακή η ομάδα, μπορεί να το πάθει και η καλή, αν προσέρχεται με κακό προσανατολισμό και, συνεπώς, άστοχη στρατηγική. Τα πιο πολλά τέτοια, σχεδόν σουρεαλιστικά, αποτελέσματα κάπως έτσι προκύπτουν. Στην Τούμπα απόψε μετά το πρώτο δεκάλεπτο και μέχρι τις καθυστερήσεις υπήρχε μια μόνο ομάδα στο γήπεδο.

Ο Τάισον του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ (του Λουτσέσκου) βρήκε το 1-0 από τον Τάισον σε μια τακτικά άψογη εκτελεσμένη επιθετική προσπάθεια και μετά την είσοδο των Ποντένσε-Ελ Καμπί στο ματς βρήκε τον τρόπο και κομμάτιασε τον Ολυμπιακό στο ανοικτό γήπεδο με τη μαγική ενέργεια του Κωνσταντέλια πάνω στον Κίνι και το πλασέ του Ζίβκοβιτς.

Οι «ασπρόμαυροι» συνέχισαν στο ίδιο τέμπο δίχως να αλλάξουν προσανατολισμό και τακτική. Στο τέλος της βραδιάς πήραν αυτό που ήθελαν, πάνε στο επόμενο και όπου βγει… Εξάλλου, όπως είπε, ο Λουτσέσκου «δεν έχουμε πετύχει τίποτα, εκτός από την εξασφάλιση της 3ης θέσης και του ευρωπαϊκού εισιτηρίου…».

Τέλος, δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ πρώτα απ’ όλα σ’ αυτή την τυπάρα τον Τάισον και μετά στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Ο Βραζιλιάνος φροντίζει να (μας) βάζει τα γυαλιά. Δείχνει στο χορτάρι γιατί έχει πετύχει τόσα σπουδαία πράγματα στην καριέρα του και γιατί τον ανανέωσαν στα 37 του οι «ασπρόμαυροι». Πάμε και τον κόσμο.

Τέτοια ατμόσφαιρα και τέτοια βραδιά είχε πολλά χρόνια να ζήσουμε στην Τούμπα. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που τόσα έχουν ακούσει, έδωσαν ρεσιτάλ πίστης, αγάπης, αφοσίωσης και συμπαράστασης.

Μου θύμισε την Τούμπα των ‘80s και ‘90s. Μια Τούμπα απ’ τα παλιά, γεμάτη αγάπη για την ομάδα και δίχως να ασχολείται με τον αντίπαλο. Το μεγαλύτερο κέρδος ήταν όταν μια απ’ τις πολλές αψιμαχίες του β’ μέρους μεταξύ των παικτών διαδραματίστηκε μπροστά στην 4Α. Εκεί στην περίφημη γωνιά. Ουδείς σκέφτηκε αυτή τη φορά να κάνει τη λάθος κίνηση και τη ζημιά στην ομάδα.

Παράσημο…

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.