Ολυμπιακός: Η επιδραστικότητα από τη μία, αλλά και η αδυναμία από την άλλη των τριών πιο βασικών μονάδων του

Ολυμπιακός: Η επιδραστικότητα από τη μία, αλλά και η αδυναμία από την άλλη των τριών πιο βασικών μονάδων του

Ολυμπιακός: Η επιδραστικότητα από τη μία, αλλά και η αδυναμία από την άλλη των τριών πιο βασικών μονάδων του

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο Gazzetta μία ανάλυση αναφορικά με τους τρεις πιο επιδραστικούς παίκτες του Ολυμπιακού πίσω από τον σέντερ φορ.

Αντί προλόγου: Δηλαδή, μπορεί η ΑΕΚ σήμερα να πάρει το πρωτάθλημα στο Καραϊσκάκη κι ο Ολυμπιακός στις 29 να πάρει το ευρωπαϊκό στη Φιλαδέλφεια!

Υποτίθεται ότι ένα από τα πιο δυνατά όπλα μίας μεγάλης ομάδας είναι να έχει παίκτες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά ακόμη κι αν περάσουν στο παιχνίδι ως αλλαγή. Άλλωστε, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το ροτέϊσον είναι απαραίτητο, άρα υπάρχουν από αρκετά εώς πολλά παιχνίδια στα οποία βασικοί παίκτες θα μείνουν στον πάγκο και θα μπουν στο β΄ ημίχρονο, άμα τους χρειαστεί η ομάδα τους για να την βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Στον Ολυμπιακό, οι δύο κατ΄ εξοχήν παίκτες που μπορούν επιθετικά, με ασίστ και γκολ, να κάνουν τη διαφορά, είναι ο Φορτούνης κι ο Ποντένσε. Αυτοί πρώτα και μετά όλοι οι άλλοι, κάτι που εξάλλου φαίνεται κι από τα στατιστικά τους: ο Φορτούνης έχει 11 γκολ και 19 ασίστ κι ο Ποντένσε έχει 14 γκολ και 12 ασίστ. Νούμερα από τα οποία αναδεικνύεται ότι πραγματικά έχουν βοηθήσει πολύ την ομάδα κατά τη φετινή σεζόν, στη διμέτωπη προσπάθεια «Ευρώπη-πρωτάθλημα». Μόνο που εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, που προκύπτει με αφορμή το τελευταίο παιχνίδι, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα-τι κάνουν οι δύο αυτοί παίκτες όταν χρειαστεί να έρθουν από τον πάγκο και να μπουν ως αλλαγή σε παιχνίδια τα οποία δεν πάνε καλά για τον Ολυμπιακό;

Εδώ η απάντηση είναι, ατυχώς, ότι δεν κάνουν τίποτα-η, σχεδόν τίποτα. Το σχεδόν το βάζω γιατί ο μεν Ποντένσε μπήκε αλλαγή και κέρδισε το πέναλτι με το οποίο ο Ολυμπιακός ισοφάρισε τον Αστέρα στο Καραϊσκάκη στο νικηφόρο (2-1) τελικά παιχνίδι του με την ομάδα της Τρίπολης, ο δε Φορτούνης πέρασε αλλαγή και καθάρισε με δύο γκολ το άλλο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Αστέρα, στην Τρίπολη (2-0), ενώ πάλι ως αλλαγή έβαλε γκολ στο 2-0 επί του Πανσερραϊκού στο Καραϊσκάκη.

Τι γίνεται, όμως, στα μεγάλα παιχνίδια; Στα ντέρμπι; Εκεί αυτό που γίνεται είναι το…μηδέν. Όσες φορές χρειάστηκε να μπουν οι δύο άσοι του Ολυμπιακού ως αλλαγή, δεν μπόρεσαν ποτέ να βοηθήσουν την ομάδα. Και βοήθεια σε τέτοιο επίπεδο σημαίνει ασίστ και γκολ.

Φορτούνης

Όπως συνέβη την Κυριακή στο 0-2 με τον ΠΑΟΚ, όταν ο Ποντένσε μπήκε στο 46’ με το σκορ στο 0-1 και στο 65΄έγινε το 0-2 και όταν ο Φορτούνης μπήκε με το σκορ 0-2, το οποίο έμεινε ως το τέλος.

Όπως είχε συμβεί στο επίσης πρόσφατο 1-1 με τον Άρη στο Χαριλάου, όταν ο Ποντένσε είχε μπει στο 67΄με το σκορ 1-1, το οποίο και παρέμεινε ως το τέλος.

Όπως είχε συμβεί στο 1-3 από τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, όταν ο Φορτούνης είχε μπει στο 59’ με το σκορ 1-2, το οποίο και διαμορφώθηκε τελικά σε 1-3.

Όπως είχε συμβεί στο 0-2 από τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, όταν ο Φορτούνης μπήκε στο ημίχρονο με το σκορ 0-1 και στο 60’ έγινε και το 0-2, με τον Ποντένσε να μπαίνει στο 69’ και το τελικό σκορ να μένει το 0-2.

Όπως είχε συμβεί στο 1-1 με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο για το Κύπελλο, όταν μπήκε ο Ποντένσε στο 56΄με το σκορ 1-0 και στο 65’ ισοφάρισε ο ΠΑΟ, για να μπει και ο Φορτούνης στο 73’ για να μείνει το τελικό 1-1.

Όπως επίσης είχε συμβεί και στο 0-0 με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη για το Κύπελλο, όταν ο Ποντένσε μπήκε αλλαγή στο 63’ με την λευκή ισοπαλία να μένει έως το 120’.

Βλέπουμε δηλαδή σε έξι ντέρμπι και σε ένα ακόμη, έβδομο, παιχνίδι με τον 5ο στη βαθμολογία και φιναλίστ του Κυπέλλου Άρη μέσα στο σπίτι του, ο Φορτούνης με τον Ποντένσε μπαίνοντας αλλαγή είχαν μηδέν γκολ και μηδέν ασίστ. Επικεντρώνομαι δε σε αυτά τα δύο παιδιά, γιατί πολύ απλά είναι οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας, Κάτι που όμως δεν αποτυπώθηκε ποτέ σε αυτά τα εφτά παιχνίδια, στα οποία και κρίθηκε η τύχη του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο.

Τσικίνιο

Σε ένα μεγάλο βαθμό το ίδιο έχει συμβεί και με έναν ακόμη βασικότατο παίκτη, τον Τσικίνιο, που στο 1-3 από τον ΠΑΟ μπήκε αλλαγή στο 59’ με το σκορ 1-2 και το ματς τέλειωσε 1-3, ενώ και στο 1-1 με τον Άρη μπήκε στο 67’ με το σκορ αυτό, το οποίο και παρέμεινε ως το τέλος.

Βγάζοντας τον σέντερ φορ Ελ Κααμπί, οι τρεις αυτοί παίκτες είναι οι πιο σημαντικές μονάδες του Ολυμπιακού από το κέντρο και πάνω. Τι προκύπτει από την όλη ανάλυση;

Πρώτον, όταν δεν παίζουν αυτοί οι τρεις η ομάδα δυσκολεύεται πολύ να πάρει τα αποτελέσματα που θέλει. Για παράδειγμα, παίζοντας και οι τρεις στην Τούμπα ήρθε το 4-1 επί του ΠΑΟΚ, όπως και το 0-1 από την ΑΕΚ αλλά εντελώς συγκυριακά, με ίσως την καλύτερη εικόνα της ομάδας φέτος σε ντέρμπι, όπως και το 1-2 από την ΑΕΚ αλλά κατά κοινή ομολογία με αλλοίωση αποτελέσματος από τη διαιτησία.

Και δεύτερον, όταν μπαίνουν αλλαγή δεν βοηθάνε την ομάδα όπως πρέπει και όπως τους αναλογεί-κατέγραψα σχετικά παραπάνω, αναλυτικά.

Να θυμίσουμε δε ότι με τους τρεις αυτούς παίκτες στην αρχική ενδεκάδα σχεδόν πάντα, ο Ολυμπιακός έχει προχωρήσει στην Ευρώπη τόσο θεαματικά. Και γράφω σχεδόν γιατί απλά ο Ποντένσε με τον Τσικίνιο είχαν μπει αλλαγή με τη Φέραντσβαρος στο 1-0 στο Καραϊσκάκη, ο δε Ποντένσε είχε χάσει λόγω τιμωρίας το 3-2 επί της Φενέρμπαχτσε.

Ομάδα

Από τη μία λοιπόν βλέπουμε την επιδραστικότητα τους όσο είναι στην αρχική ενδεκάδα, από την άλλη βλέπουμε την αδυναμία τους, για κάποιο λόγο, να βοηθήσουν, όταν τους έχει ανάγκη η ομάδα να μπουν αλλαγή.

Άσχετο: Δύο απολύτως βασικοί παίκτες του Ολυμπιακού, ο Κάρμο κι ο Τσικίνιο, είναι στο όριο καρτών κι άρα αν πάρουν απόψε άλλη μία, θα χάσουν το παιχνίδι της Κυριακής με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, όπου εκεί θα κριθεί το ευρωπαϊκό εισιτήριο, εφόσον βεβαίως δεν χάσουν σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» και κερδίσουν οι «πράσινοι» στην Τούμπα, διότι τότε ο ΠΑΟ θα πάρει μαθηματικά την 3η θέση κι ο Ολυμπιακός την 4η. Για τους Πειραιώτες, υπό τις καλύτερες συνθήκες θα χρειαστεί οπωσδήποτε η ισοπαλία στη Λεωφόρο. Όπου καλύτερες συνθήκες να κερδίσουν οι ίδιοι την ΑΕΚ και να έρθει άσος η, Χ στο ΠΑΟΚ-ΠΑΟ.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Για να ολοκληρώσω ό,τι κατέγραψα παραπάνω-σε ολόκληρη τη φετινή σεζόν, ο Ολυμπιακός πήρε γενικά ελάχιστες βοήθειες από τις αλλαγές του κατά τη διάρκεια ενός σπουδαίου αγώνα του. Μόλις τρεις φορές για την ακρίβεια: στο 1-1 στην Γκενκ με το γκολ του Αλεξανδρόπουλου (είχε μεπι στο ημίχρονο) στο τελευταία λεπτό…στο 6-1 με τη Μακάμπι τα δύο γκολ στην παράταση ήρθαν από αλλαγές (Γιόβετιτς, Ελ Αραμπί) και η δεύτερη ασίστ επίσης από αλλαγή (Μασούρας…και στο 4-1 με τον ΠΑΟΚ τα δύο τελευταία γκολ ήρθαν επίσης από αλλαγή (Ελ Κααμπί).

Γιόβετιτς

Νομίζω ότι είναι πολύ λίγα τρία παιχνίδια, σε σχέση με συνολικά τα 18 ευρωπαϊκά που έδωσε η ομάδα και τα 12 ντέρμπι πρωταθλήματος και Κυπέλλου. Βγαίνει ακόμη και μία νοοτροπία του στιλ, παίζουμε καλά μόνο όταν είμαστε βασικοί και όχι όταν μπαίνουμε αλλαγή. Η, αν δεν το αποδεχθούμε αυτό, πρέπει να αποδεχθούμε αδυναμία των «ερυθρόλευκων» να μπουν μέσα και να γυρίσουν ένα παιχνίδι εις βάρος της ομάδας τους.

Παρεμπιπτόντως, ακόμη και στις δύο μεγάλες νίκες που είδαμε να έρχονται και από γκολ από τον πάγκο, τα σκορ ήταν 4-1 (στο 90λεπτο) και 2-1 (έως το 85ο λεπτό) αντίστοιχα, όταν ήρθαν τα γκολ από τις αλλαγές. Δεν είναι δηλαδή ότι ανέτρεψαν σκορ.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.