santiago2023_gymnatsics

Συστήνοντας το Girl Power στη νέα γενιά ενόργανης

Πηνελόπη Γκιώνη

Με αμιγώς γυναικεία σύνθεση, από τις αθλήτριες ως τις προπονήτριες και τις γιατρούς, η ομάδα ενόργανης των ΗΠΑ έφερε το Girl Power ξανά το προσκήνιο.

Η τελευταία φορά που η ομάδα των ΗΠΑ κατέβηκε σε αγώνες με αμιγώς γυναικεία σύνθεση ήταν το μακρινό 1984 στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες. Ολόκληρο το team της ομάδας αυτή τη φορά, για τους Παναμερικανικούς Αγώνες στο Σαντιάγο της Χιλής, αποτελούνταν μόνο από γυναίκες και όταν οι ίδιες είδαν τη σύνθεση της ομάδας σκέφτηκαν μόνο ένα πράγμα: Girl Power. Η ομάδα αποτελούνταν από την Σεσίλ Λάντι (άρχι-προπονήτρια), Τσέλσι Μέμελ, Κέλι Χιλ, Χάιου Σαν και Μάρνι Φατς (βοηθοί προπονητή και ατομικές προπονήτριες).

«Ωραία, πάνε! Girl Power», είπαν πριν ξεκινήσει το ταξίδι τους για τη Χιλή όσο συνειδητοποιούσαν πως τελικά η κουλτούρα αλλάζει και πως οι αγώνες τους δεν πήγαν στράφι, μετά το μεγάλο σκάνδαλο που ξέσπασε μετά το Ρίο 2016 και την υπόθεση κακοποίησης αθλητριών από τον γιατρό της ομάδας, Λάρι Νάσαρ.

usa gymnastics team santiago

(Ζόι Μίλερ, Κάλια Λίνκολν, Τιάνα Σουμανασεκέρα, Τζόρνταν Τσάιλς, Κάιλα Ντιτσέλο)

«Η κουλτούρα αλλάζει, όλα αλλάζουν ειλικρινά. Πραγματικά το διασκεδάζω και είναι πολύ κουλ που είμαι μέρος αυτού», δήλωσε η αργυρή Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Τζόρνταν Τσάιλς.

Η Σεσίλ Λάντι, η head coach της ομάδας, εξήγησε πως οι γυναίκες συνάδελφοί της έχουν δείξει πως μπορούν να τα καταφέρουν και πως πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό:

«Δεν πιστεύουν πως μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ξέρεις, να στήσουμε τις μπάρες και τέτοια. Λένε πως χρειαζόμαστε έναν άνδρα αλλά εμείς τα καταφέραμε σήμερα. Μπορέσαμε να σηκώσουμε τις μπάρες, να τις σφίξουμε, να τις χαλαρώσουμε, να τα κάνουμε όλα. Είμαστε καλές», τόνισε.

Η Τσέλσι Μέλελ συμπλήρωσε: «Αυτό [που έγινε στο Σαντιάγο] δείχνει πως οι γυναίκες μπορούν να προπονήσουν σε όλα τα επίπεδα. Όλες αυτές οι γυναίκες έχουν προπονήσει από το χαμηλότερο επίπεδο ως το υψηλότερο οπότε νομίζω πως αυτό δείχνει ότι είναι ικανές να δημιουργούν καταπληκτικές αθλήτριες».

Βέβαια, το γεγονός πως έφτασαν ως αυτό το σημείο δεν σημαίνει πως έγινε εύκολα. Η Λάντι, μιλώντας στο Olympics.com, εξήγησε πως χρειάστηκε να επιστρέψει στην προπόνηση τρεις ή τέσσερις μέρες αφότου γέννησε την κόρη της και όχι επειδή δεν μπορούσε να λείψει, καθώς είχε την άδεια μητρότητας όπως ορίζεται, αλλά επέστρεψε λόγω της υποχρέωσης που ένιωθε στην ομάδα:

«Όταν έχεις 35 παιδιά… Δεν ξέρω ποιος θα έρθει να προπονήσει 35 παιδιά αν δεν είμαι εδώ. Νομίζω πως μπορούμε να διαχειριστούμε, πνευματικά, περισσότερα από όσα πιστεύουν οι άνδρες πως μπορούμε».

Η Μέλε, συμφώνησε: «Δεν μπορώ να πω πως είναι εύκολο. Είναι πραγματικά δύσκολο για μένα να αφήσω την οικογένειά μου και αυτό ήταν το μεγαλύτερο ερωτηματικό μου πριν δεχτώ αυτή τη θέση. Είμαι τυχερή που έχουμε τα κινητά και μπορούμε να μιλάμε με κάμερα αλλά θα έλεγα ψέματα αν έλεγα πως δεν έχω κλάψει μερικές φορές σε κάθε ταξίδι γιατί μου λείπουν (σ.σ. Η οικογένειά της) ή γιατί χάνω κάποια γιορτή που κάνουν.

Από την άλλη αγαπώ τη δουλειά μου και είμαι χαρούμενη όταν είμαι εκεί!».

Η σύνθεση της συγκεκριμένης ομάδας αποτελεί και το σημείο 0 για τη νέα γενιά της ενόργανης γυμναστικής. Το ενθαρρυντικό παράδειγμα για κάθε αθλήτρια που θέλει να χτίσει την καριέρα της γύρω από τον πρωταθλητισμό και φοβάται.

H ομάδα κατέκτησε το έκτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιό της στο σύνθετο ατομικό, στην ηπειρωτική διοργάνωση.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]