kara_eaker

Κατάθλιψη, κακοποίηση, άγχος: Έτσι περιγράφει την καθημερινότητά της στην προπόνηση η Κάρα Ίκερ και αποσύρεται

Πηνελόπη Γκιώνη

Για να ξεφύγει από την κατάθλιψη και το άγχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Κάρα Ίκερ, αποσύρθηκε από την ενόργανη γυμναστική στα 20 της. Με αφορμή αυτό, ξεκίνησε μία καμπάνια για την καταπολέμηση της κακοποίησης στις γυναίκες.

Μία ακόμη υπόθεση πρωταθλήτριας ενόργανης γυμναστικής που κρύβει κατάθλιψη και άγχος αλλά και κακοποίησης από το staff της ομάδας της, ήρθε στο φως. Η Αμερικανίδα αθλήτρια Κάρα Ίκερ ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τον πρωταθλητισμό για να μπορέσει να ξεφύγει από τα σκοτεινά συναισθήματα που της προκαλούσε πια η προπόνηση και οι αγώνες.

Η υπόθεσή της έχει ακουστεί σε ολόκληρο τον κόσμο και, δυστυχώς, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά τον κανόνα στο άθλημα. Η Ίκερ έκανε έγραψε ένα εκτενές κείμενο και το δημοσίευσε στον λογαριασμό της στα social media, μέσα στο οποίο ανέφερε τα εξής:

«Για δύο χρόνια, όσο έκανα προπόνηση στην ομάδα γυμναστικής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, ήμουν θύμα λεκτικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Ως αποτέλεσμα, η σωματική, πνευματική και ψυχική μου υγεία σύντομα εξασθένησαν. Έβλεπα αθλητικό ψυχολόγο, του πανεπιστημίου, εδώ και ενάμιση χρόνο, και τώρα βλέπω έναν άλλο πάροχο δύο φορές την εβδομάδα λόγω αυτοκτονικών και αυτοκαταστροφικών ιδεών και επειδή δεν μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου. Πρόσφατα διαγνώστηκα με σοβαρή αγχώδη διαταραχή, άγχος που περιελάμβανε αϋπνία, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες ενώ υπέφερα από κρίσεις πανικού και εφιάλτες.

Όταν εξεταζόμουν γι’ αυτό το πρόγραμμα μου είχαν υποσχεθεί μία «οικογένεια», μία «αδελφότητα» με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μου, που θα με δέχονταν, θα νοιάζονταν για μένα και θα με υποστήριζαν. Αλλά, αντιθέτως, αφού ξεκίνησα την πρώτη χρονιά, πληγώθηκα όταν βρήκα το ακριβώς αντίθετο καθώς προπονούμουν σε ένα μη υγιές, μη ασφαλές και τοξικό περιβάλλον.

Έφτασα τώρα σε ένα σημείο καμπής και μιλάω ανοιχτά για όλες τις γυναίκες που δεν μπορούν (να μιλήσουν) γιατί είναι πνευματικά παράλυτες από τον φόβο. Κι εγώ έχω δει τον εαυτό μου να έχει παγώσει σε στιγμές, όταν ο φόβος με κυρίευσε. Αλλά δεν μπορώ να περιμένω άλλο όσο οι δράστες μπορούν ακόμη να βρίσκονται στον αθλητισμό και να κάνουν νεαρά κορίτσια και γυναίκες να υποφέρουν».

Η Κάρα Ίκερ, που έχει δύο μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και είχε επιλεχθεί ως αναπληρωματική στην ομάδα των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, συνέχισε περιγράφοντας περιστατικά που είχε βιώσει που την οδήγησαν σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση και απόφαση:

«Αντί να δέχομαι θετικές και ενθαρρυντικές κριτικές ώστε να βελτιώσω τις ικανότητές μου, φοβόμουν μέχρι θανάτου των των φωναχτών και θυμωμένων ξεσπασμάτων από τον προπονητή. «Τι στον δι***ο πάει λάθος μαζί σου», «Τι στον δι***ο κάνεις!», «Καλύτερα να μαζέψεις το σκ**ομυαλό σου» [...]. Όταν μίλησε και είπα πως «Δεν μπορώ να δουλέψω άλλο έτσι, δεν τα πηγαίνω καλά όταν μου φωνάζεις», αμέσως απορρίφθηκα αφού μου είπε πως μου έχει φωνάξει μόνο μία φορά μέσα σε δύο χρόνια.

[...] Όταν ένας άνδρας προπονητής, ξαφνικά εκρήγνυται από θυμό και κοπανάει στο πάτωμα τα στρώματα και πηγαίνει μπροστά στο πρόσωπο μιας αθλήτριας ως τακτική για να τη φοβίσει, είναι αδύνατο να έχεις την αυτοπεποίθηση να μιλήσεις για τον εαυτό σου», έγραψε η ίδια μεταξύ άλλων.

Η Ίκερ στο τέλος της δημοσίευσης παροτρύνει κάθε γυναίκα που φοβάται να μιλήσει, να αναζητήσει τον τρόπο, να βρει λίγη δύναμη και να μιλήσει για να φέρουν επιτέλους τη διαφορά στο άθλημα, να εξαλείψουν την κακοποίηση και να μην είναι καμία γυναίκα μόνη της. Μάλιστα, δημιούργησε μία λίστα με χρήσιμες πηγές ως βοήθεια σε κάθε άνθρωπο που δεν ξέρει που να απευθυνθεί.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]