gabby_douglas

Η επιστροφή της Γκάμπι Ντάγκλας στη γυμναστική, μακριά από την τοξικότητα

Πηνελόπη Γκιώνη

Η επιστροφή της Γκάμπι Ντάγκλας στην ενόργανη γυμναστική φέρνει μνήμες από τις μέρες της απόλυτης τοξικότητας και της κριτικής που δεχόταν η ίδια, όσο κατακτούσε μετάλλια.

Δυστυχώς, η ενόργανη γυμναστική είναι από τα αθλήματα που για αρκετά χρόνια βυθίζονταν στην τοξικότητα, πράγμα που ίσχυε ειδικότερα για τις γυναίκες Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά καθώς γίνονται μεγάλες προσπάθειες από τις ίδιες τις αθλήτριες αλλά και από διάφορους φορείς του αθλήματος.

Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2012, Γκάμπι Ντάγκλας, αφού άφησε τον πρωταθλητισμό μετα το Ρίο 2016, αποφάσισε να επιστρέψει γιατί αγαπά το άθλημα με την ελπίδα να μην χρειαστεί να «υποστεί» την τοξικότητα που κάποτε την είχε βασανίσει.

Όσο η Γκάμπι Ντάγκλας βρισκόταν στην ενεργό δράση, παρά τα μετάλλια που έπαιρνε και τις φοβερές δεξιότητές της που επιδείκνυε συχνά, δεχόταν αρκετή κριτική. Κριτική γιατί στην απονομή του χρυσού στο σύνθετο ομαδικό, (στο Ρίο 2016), δεν είχε βάλει το χέρι της πάνω στο εθνόσημο τη στιγμή της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ. Δέχτηκε κριτική γιατί δύο μέρες μετά από εκείνο το χρυσό, την έπιασαν οι κάμερες να είναι πολύ απογοητευμένη επειδή δεν υπερασπιζόταν τον τίτλο που είχε από το 2012 στο σύνθετο ατομικό, ενώ οι συναθλήτριές της αγωνίζονταν στους τελικούς. Δέχτηκε κριτική γιατί τα μαλλιά της ήταν πολύ σγουρά και ακόμη και όταν τα έπιανε κότσο μπορεί κάποιες τρίχες να πετούσαν, καθώς ήταν ατίθασα.

Η σκληρή πραγματικότητα του να είναι ένα μαύρο κορίτσι στον πρωταθλητισμό τη «χτύπησε» και τα σχόλια που δεχόταν την πλήγωναν αρκετά. Το γεγονός πως ακόμη και άνθρωποι της ομοσπονδίας είχαν υπαινιχθεί πως είχε βρεθεί στην ομάδα του Ρίο 2016 για άλλους λόγους και όχι για τις ικανότητές της, την είχε οδηγήσει στο να βιώνει καθημερινά την τοξικότητα στο πετσί της, χωρίς όμως η ίδια να προκαλεί αυτές τις καταστάσεις. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης, η αποκάλυψή της πως ήταν κι εκείνη ένα από τα θύματα του γιατρού της ομοσπονδίας, Λάρι Νάσαρ.

Το 2017, αφού έγινε και κούκλα Barbie, ανακοίνωσε επίσημα πως θα αποσυρθεί. Ήθελε να βρει άλλη χαρά στη ζωή της, έξω από αγώνες και γυμναστήρια χωρίς όμως να μισήσει το άθλημα παρ' ότι το άθλημα την είχε «κεράσει» πολλές πίκρες. Το 2023 δήλωσε πως επιστρέφει. Επιστρέφει γιατί θέλει να βιώσει ξανά τη χαρά που βίωνε όταν πατούσε στο ταπί. Μάλιστα, τώρα είναι η στιγμή που θα απολαύσει και τους καρπούς των προσπαθειών της από το 2011 διότι αυτή τη στιγμή κανένα μαύρο κορίτσι δεν νιώθει περίεργα που τα μαλλιά του είναι σγουρά και ατίθασα. Μάλιστα, αυτά τα κορίτσια ανεβαίνουν μαζί στα βάθρα και γράφουν ιστορία.

Το αν θα μπορέσει να βρεθεί εντός της ομάδας για τους Ολυμπιακούς, είναι άγνωστο για την Τόμας. Όμως, το όνειρό της παραμένει ζωντανό καθώς η ίδια βρίσκεται ήδη μαζί με την ομάδα στο προπονητικό καμπ. Ακόμη κι αν δεν προκριθεί, όμως, θα παραμείνει ένα σύμβολο για την ενόργανη και τα επιτεύγματά της δεν θα σβήσουν.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]