yaroslava_mahuchikh1
13/05/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Στο στάδιο του παγκόσμιου ρεκόρ, η Μάχουτσικ θα κοντραριστεί με την ιστορία

Πηνελόπη Γκιώνη

Στο στάδιο που έχει γίνει ένα από τα πιο θρυλικά παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο, στο Ολίμπικο της Ρώμης, η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ θα επιδιώξει να το «σβήσει» μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό που ανυπομονεί να τη δει να αγωνίζεται.

Τρία εκατοστά χωρίζουν τη μόλις 22 ετών Γιαροσλάβα Μάχουτσικ από το παγκόσμιο ρεκόρ της θρυλικής Στέφκα Κονσταντίνοβα. Για να βελτιωθεί, όμως, κατά τρία εκατοστά μία πρωταθλήτρια του ύψους απαιτούνται πολλά χρόνια προπόνησης, επιμονής και σίγουρα είναι αναγκαία η άγνοια κινδύνου. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται στον δέκτη πως είναι τρομακτικό να δεις τον πήχη στα 2.10μ και να τρέξεις προς τα πάνω του για να τον υπερβείς, είναι πραγματικότητα.

Λίγο πριν κλείσει και επίσημα 37 χρόνια ανέγγιχτο, το παγκόσμιο ρεκόρ της Στέφκα Κονσταντίνοβα στο ύψος γυναικών θα απειληθεί από τη νέα γενιά και ένα κορίτσι που γεννήθηκε μερικά χρόνια αφού η Κονσταντίνοβα είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έχει δείξει το ταλέντο της από όταν ήταν ακόμη πολύ μικρή και έχει εντυπωσιάσει από τα πρώτα της βήματα. Κάπως έτσι, η φαντασία τρέχει και το να υπερβεί το 2.09μ δεν φαίνεται τόσο μακρινό. Η ίδια ανακοίνωσε πως θα δώσει το παρών στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση του καλοκαιριού και τα σενάρια για την εμφάνισή της δίνουν και παίρνουν.

Η Μάχουτσικ είναι μία από τις ελάχιστες που έχουν τοποθετήσει τον πήχη τόσο κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ και για την ακρίβεια πάνω από αυτό, αφού η Ουκρανή χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά έχει τοποθετήσει τον πήχη στα 2.10μ και έχει κάνει τρία ολοκληρωμένα άλματα, παρ’ ότι δεν κατάφερε να το περάσει. Και μόνο που έκανε την απόπειρα δείχνει πως το μυαλό της είναι έτοιμο να διαχειριστεί μία τόσο δύσκολη προσπάθεια και το πιθανό φοβερό κατόρθωμα. Μάλιστα, η ίδια διασκέδαζε φοβερά εκείνον τον αγώνα και απολάμβανε τα άλματά της, ακόμη και τα άκυρα.

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, τον ερχόμενο Ιούνιο, θα λειτουργήσει ως ένα πολύ καλό τεστ για την ελίτ του στίβου εν όψει των ερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, μία μεγάλη σκηνή αποτελεί πάντα ένα πρόσφορο για επιδόσεις έδαφος. Για την Μάχουτσικ, θα έχει διπλή σημασία.

Το θρυλικό 2.09μ έχει γίνει στο Ολίμπικο, στο στάδιο που θα φιλοξενήσει και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το στάδιο που η Μάχουτσικ θα κυνηγήσει αυτό το μοναδικό φράγμα: «Για μένα η Ρώμη είναι μοναδική γιατί είναι η πόλη του παγκόσμιου ρεκόρ και έπειτα γιατί εδώ, το 2018, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή ενός Diamond League. Η Ρώμη μπορεί να μου δώσει πολλή ενέργεια, το ιταλικό κοινό είναι τόσο ζεστό, τόσο “τρελό”. Το Ολυμπιακό στάδιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στάδια στίβου στον κόσμο και στο Foro Italico περπατάς ανάμεσα σε αγάλματα και ιστορία, είναι ένα συγκλονιστικό μέρος για να στεγάσεις μία διοργάνωση και δεν βλέπω την ώρα να αγωνιστώ εκεί».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]