Επιστήμονες προέβλεψαν πότε θα εξαφανιστεί η ανθρωπότητα και τι είναι αυτό που θα προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή

Newsroom
Επιστήμονες προέβλεψαν πότε θα εξαφανιστεί η ανθρωπότητα και τι είναι αυτό που θα προκαλέσει την απόλυτη καταστροφή
Οι ειδικοί προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα εξαφανιστεί η ανθρωπότητα - και τι μπορεί να προκαλέσει ένα γεγονός μαζικής εξαφάνισης.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην επιβίωση της ανθρωπότητας όπως την ξέρουμε, με την ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας να οδηγεί σε σοβαρές ανησυχίες για τον παγκόσμιο ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ακόμη και στην ηλικία των 97 ετών, ο Sir David Attenborough απευθύνει μια «επείγουσα τελευταία έκκληση» για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Οι επιστήμονες ενημερώνουν επίσης κάθε χρόνο το ρολόι της «Ημέρας της Κρίσης», μια περίεργη μέθοδος που μας δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στο να υποστεί μια παγκόσμια καταστροφή.

Τώρα, αποκαλύφθηκαν τα πρώτα υπερυπολογιστικά κλιματικά μοντέλα, μετά από μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Geoscience.

Σύμφωνα με αυτά τα μοντέλα, η Γη σε εκατομμύρια χρόνια θα γίνει μια ζεστή, ξηρή και σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη υπερήπειρος με όλες τις χερσαίες μάζες να συγχωνεύονται σε ένα γιγαντιαίο οικόπεδο...

Μάλιστα, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση με περισσότερες ηφαιστειακές εκρήξεις που θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2)- θερμαίνοντας περαιτέρω τον πλανήτη. Ο ήλιος πρόκειται επίσης να γίνει πιο θερμός και φωτεινός, θερμαίνοντας τη Γη περισσότερο από ό,τι τώρα, ώστε να επιφέρει μέσες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για το 2023, Δρ Alexander Farnsworth, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: Το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνουν ενα εχθρικό περιβάλλον χωρίς πηγές τροφής και νερού για τα θηλαστικά. Οι ευρέως διαδεδομένες θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 50 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας, θα σφραγίσουν τελικά τη μοίρα μας... Οι άνθρωποι -μαζί με πολλά άλλα είδη- θα πέθαιναν λόγω της αδυναμίας τους να αποβάλλουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, δροσίζοντας το σώμα τους.

Αυτό δεν πρέπει να φοβίζει τους ανθρώπους καθώς κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί σε 250 εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, η συγγραφέας Δρ Eunice Lo, Ερευνήτρια στην Κλιματική Αλλαγή και Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την τρέχουσα Κλιματική Κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.