The Ιnsider: «Ρώσοι κατάσκοποι χρησιμοποίσαν ξενοδοχείο στη Χαλκιδική ως καταφύγιο για τους μυστικούς πράκτορες του Πούτιν»

Newsroom
The Ιnsider: «Ρώσοι κατάσκοποι χρησιμοποίσαν ξενοδοχείο στη Χαλκιδική ως καταφύγιο για τους μυστικούς πράκτορες του Πούτιν»
Οι ιδιοκτήτες ενός ξενοδοχείου στη Χαλκιδική παρουσιάζονταν ως επιχειρηματίες που επέλεξαν την Ελλάδα για να επενδύσουν, αλλά στην πραγματικότητα ήταν κατάσκοποι της Ρωσίας

Ένα ζευγάρι που διαχειριζόταν ένα ξενοδοχείο στη Χαλκιδική ήταν Ρώσοι κατάσκοποι και πιθανόν βρίσκονται πίσω από τις φονικές επιθέσεις σε διάφορες αποθήκες πυρομαχικών στην Τσεχία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.

Ο Nikolay και η Elena Šapošnikov αγόρασαν την τριώροφη Villa Elena, η οποία διαθέτει εξωτερική πισίνα και μεγάλο κήπο, στη χερσόνησο του Αιγαίου στη Χαλκιδική έναντι 235.000 λιρών το 2009 και μετακόμισαν εκεί ένα χρόνο αργότερα.

Ωστόσο, το ξενοδοχείο χρησίμευε ως καταφύγιο για μέλη της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το The Insider, ένα δημοσιογραφικό δίκτυο ερευνών.

Το 2014, η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών προκάλεσε εκρήξεις σε μια αποθήκη όπλων στο Vrbětice, ένα χωριό στη νοτιοανατολική Τσεχία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει τις προμήθειες στην Ουκρανία. To ζευγάρι λέγεται ότι διευκόλυνε την πρόσβαση σε τουλάχιστον δύο αποθήκες της εγκατάστασης. Μάλιστα, οι δύο ιδιοκτήτες κατηγορήθηκαν από τη βρετανική αστυνομία για τη δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του Yulia στο Salisbury.

Οι Šapošnikovs φέρονται επίσης να είχαν άμεση επαφή με τον στρατηγό Andrey Averyanov, διοικητή της μονάδας 29155 της GRU, ο οποίος επέβλεπε προσωπικά και τις δύο μυστικές επιχειρήσεις υπό την καθοδήγηση του Κρεμλίνου.

Το Insider τους περιέγραψε ως κατασκόπους με βαθιά κάλυψη, γνωστούς και ως "παράνομους", επειδή δρούσαν χωρίς διπλωματική κάλυψη, ζώντας με ψευδή προσχήματα στην Τσεχική Δημοκρατία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τουλάχιστον τέσσερα μέλη της Μονάδας 29155, που είναι γνωστή για τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει ξένες κυβερνήσεις, έμειναν εκεί μεταξύ 2012 και 2018.

Παρά το αναφερόμενο ιστορικό του ως ρωσικό καταφύγιο, το ξενοδοχείο εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμο για κρατήσεις σε δημοφιλείς ιστότοπους, όπως η Booking.com και το Tripadvisor, μέχρι το 2020. Εκτός από την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφαλούς καταφυγίου για τους Ρώσους πράκτορες, η οικογένεια λέγεται ότι συνέλεγε πληροφορίες και στρατολογούσε για λογαριασμό της Μόσχας.

Η Έλενα, 62 ετών, έλαβε ένα μυστικό ρωσικό διαβατήριο που προορίζεται για τα μέλη της Μονάδας 29155 και έλαβε από τον Πούτιν το βραβείο του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το υψηλότερο στρατιωτικό βραβείο της χώρας, μετά από επιχειρήσεις σαμποτάζ στην Τσεχική Δημοκρατία και τη Βουλγαρία.