ΠΑΟΚ: Ανάσταση του ποδοσφαίρου με Κωνσταντέλια κόντρα σε κάθε τοξικότητα

ΠΑΟΚ: Ανάσταση του ποδοσφαίρου με Κωνσταντέλια κόντρα σε κάθε τοξικότητα

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όσα έχει βελτιώσει ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, τα από εδώ και πέρα ζητούμενα και το πόσο διαφημίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε αντίθεση με υποθέσεις τύπου Αλμέιδα.

Γιάννης Κωνσταντέλιας! Είναι το θέμα… Είναι το πρόσωπο! Με τον μικρό μάγο αξίζει να ασχοληθούμε. Είναι ότι πιο δίκαιο για τον ΠΑΟΚ μέσα σε αυτό το σπουδαίο πρωτάθλημα, που όσο και αν θέλουν πολλοί, δεν μπορούν να το πνίξουν στην τοξικότητα για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους. Από τη μία ο ΠΑΟΚ του Ντέλια και από την άλλη…

Θα ξεκινήσω διαφορετικά… Ξέρετε πόση επίδραση έχει στη φίλαθλη Ελλάδα και στους μικρούς που παίζουν ποδόσφαιρο σε κάθε περιοχή, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας; Ξέρετε πόσο πολύ πουλάει η φανέλα του; Ξέρετε πόσα εκατοντάδες αυτόγραφα υπογράφει συνεχώς όπου σταθεί κι όπου βρεθεί σε κάθε περιοχή της Ελλάδας; Μου έτυχε προσωπικά και το ρώτησα: Οι καθημερινές παραγγελίες για κάθε τι του Κωνσταντέλια, για μία φωτογραφία, ένα αυτόγραφο, για μία φανέλα του, είναι ικανές να τον κρατάνε απασχολημένο για να υπογράφει επί 4-5 ώρες τουλάχιστον κάθε 24ώρο! Ο μικρός μάγος έχει… μαγέψει κάθε πιτσιρικά που θέλει να βλέπει τον εαυτό του να αγγίζει την μπάλα όπως ο Ντέλιας. Το μυστικό βέβαια είναι το χαμόγελό του! Εκεί κρύβονται όλα: «Να το χαίρεστε αυτό που κάνετε…» λέει και ξαναλέει. Του έχει γίνει βίωμα και είναι ίσως ό τι σημαντικότερο μεταφέρει ως μήνυμα σε όλους όσους τον θαυμάζουν.

Τι σχέση έχει αυτό το χαμόγελο με όλους τους παράξενους και περίεργους που επιχειρούν να μας πείσουν ότι το παιχνίδι πρέπει να παίζεται και εκτός γραμμών, για να εξασφαλίζουν κανα μεροκάματο; Με όσους θέλουν να μας πείσουν ότι δεν έχει σημασία τι έγινε, αλλά τι θα παρουσιαστεί;

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο να αναρωτιόμαστε πόσο επιδραστικός είναι ο νεαρός Έλληνας διεθνής στο παιχνίδι της ομάδας του. Όσο και αν ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα που στηρίζεται στη δουλειά και στο πλάνο της, όσο και αν πρόκειται για ένα σύνολο με συγκεκριμένες αρχές, πλεονεκτήματα και αδυναμίες, φαίνεται ότι όταν ο Ντέλιας είναι καλά τότε και η ομάδα έχει υψηλότερο ταβάνι, ενώ όταν αυτός πέφτει (όπως τώρα τελευταία) τότε και το σύνολο γίνεται λίγο πιο προβλέψιμο. Εδώ πάνω πρέπει να τονίσουμε ότι στο 20ημερο των ιώσεων που έπληξαν την ομάδα του Λουτσέσκου, ο Κωνσταντέλιας αντιμετώπισε δύο φορές πρόβλημα. Και στην αρχή με τις αμυγδαλές και στο τέλος με τη γρίπη. Υπέφερε, δεν έπαιζε όπως ήθελε και ο ΠΑΟΚ σε αρκετά ματς ήταν άλλος.

Στη φετινή πολύ μεγάλη σεζόν του ΠΑΟΚ, μετράει ήδη 52 αγώνες με 3207 συμμετοχής, 14 γκολ και 7 ασίστ, μαζί με πάρα πολλές key passes και δεκάδες μεγάλες στιγμές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Μόλις προχθές μετά τη ματσάρα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και ο Λουτσέσκου που προφανώς πρέπει να είναι αυστηρός κριτής του, παραδέχθηκε: «Έκανε το καλύτερο παιχνίδι του σε επίθεση και άμυνα, η πιο υπεύθυνη εμφάνισή του. Εκεί πρέπει να μείνει όμως…». Η υπευθυνότητά του με την μπάλα στα πόδια, η προσπάθεια να μην την χαρίζει εύκολα με τραβηγμένες ενέργειες είναι ένα εύκολο ζητούμενο. Θα το εμπεδώσει, η εμπειρία των ετών θα του μάθει πότε μπορεί και πρέπει να είναι πιο απλός.

Άλλο ζητούμενο για τον Κωνσταντέλια που ο ΠΑΟΚ καμαρώνει; Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ισορροπία του ανάμεσα σε επιθετική και αμυντική λειτουργία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ευνουχιστεί, αλλά και ο ίδιος οφείλει να μην «πουλάει» τους άλλους όταν η ομάδα δεν έχει την μπάλα στα πόδια. Δεν το κάνει, πολλές φορές γίνεται πιεστικός και εννοείται ότι πάντα πρέπει να ψάχνει το καλύτερο. Νούμερα πάντως βρήκε, τα τελειώματα τα διόρθωσε όπως και κάτι ακόμη στο μυαλό του. Ίσως το πιο βασικό…

Ο Λουτσέσκου τον αποκάλεσε ποιητή του ποδοσφαίρου. Με ποια έννοια όμως: «Είναι λίγο ρομαντικός, λίγο ποιητής του ποδοσφαίρου γιατί λέει ότι θέλει να είναι ευτυχισμένος όταν παίζει. Αυτό είναι αλήθεια αλλά πρέπει και να κερδίζεις». Ο μικρός ήταν και είναι fun του jogo bonito, αλλά όταν είσαι επαγγελματίας και ανήκεις σε ένα σύνολο, πέρα από το να παίζεις… όμορφα πρέπει και να παίζεις με στόχο να κερδίζεις. Η βελτίωσή του και σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ μεγάλη, αφού είναι προσγειωμένος και πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ίσως και να μην άκουγε.

Αυτός είναι! Τον είδαμε και προχθές στη ματσάρα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ να κρίνει το ματς! Η καλύτερη διαφήμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το φαινόμενο, η διάνοια όπως είπε και ο Ζήσης Βρύζας στο Football Factory, το αστέρι που ο ΠΑΟΚ δεν καίγεται να παραχωρήσει ούτε αυτό το καλοκαίρι.

* Ο Αλμέιδα επιτέθηκε σε αστυνομικό τον οποίο έπιασε από τον λαιμό. Για όποιον δεν κατάλαβε να τονίσουμε ότι… ο προπονητής της ΑΕΚ μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, έπιασε από τον λαιμό έναν αστυνομικό από τη διεύθυνση αθλητικής βίας. Τι άλλο;

Ο άνθρωπος αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη ( όχι μόνος, αλλά αφού ρωτήθηκε σχετικά και είδε το πλάνο του) και παραδέχθηκε το σοβαρό του λάθος, αφού για όποιον κάνει ότι δεν καταλαβαίνει… επιτέθηκε σε αστυνομικό και τον έπιασε από τον λαιμό! Η ΠΑΕ ΑΕΚ αντί να υποβαθμίσει το θέμα και το λάθος του προπονητή (ο ΠΑΟΚ όπως συνηθίζει, ήθελε και πάλι χαμηλούς τόνους που εκφράστηκαν εξ αρχής) φρόντισε με διάφορες μεθόδους και διαρροές ενός μηχανισμού που προσπαθεί να δικαιολογήσει την ύπαρξή του, να το ανεβάσει, να το έχει συνεχώς στη δημοσιότητα και έτσι η τιμωρία του θεωρείται αυτονόητη, αφού είναι εντελώς ανόητο να πιστεύει κανείς ότι το οτιδήποτε προηγήθηκε μπορεί να απαλλάξει τον Αλμέιδα από την ευθύνη της συγκεκριμένης πράξης του που έγινε θέμα ακόμη και στο εξωτερικό. Παρεμπίπτοντος όλοι αυτοί που είναι εντός αγωνιστικού χώρου, αυτοί για τους οποίους μιλάει η ΑΕΚ, είναι άνθρωποί της, παρατηρητές, αστυνομικοί με στολή και χωρίς που βρίσκονται στο χώρο για να τους προστατεύουν. Και όμως ο Αλμέιδα επιτέθηκε σε έναν από αυτούς!

Κι επειδή όλα τα παραπάνω πήραν μεγάλη έκταση, την ίδια μοίρα (τιμωρία) θα έχει και ο τερματοφύλακας Αθανασιάδης, που εμφανίζεται να κάνει χειρονομίες στην κερκίδα. Κρίμα πάντως κάθε φορά που η ΑΕΚ χάνει προβάδισμα (και στο Χαριλάου μετά το 3-3 και στη Φιλαδέλφεια μετά το 2-2 με τον ΠΑΟΚ όταν ο Αλμέιδα επιτέθηκε στον Λουτσέσκου λέγοντάς του ότι κρύβεται για να μην τον χαιρετήσει) να υπάρχουν τέτοιες εντάσεις με ανθρώπους του πάγκου της.

Ξέρω… ξέρω, η απάντηση και η επιχειρηματολογία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι… «ναι αλλά εσείς τότε κάνατε και… πόσο σας πονάει ο Ματίας». Πόσο κουραστικά και παιδικά όλα αυτά και πόσο χαζό να επιδιώκεις την τοξικότητα, ακόμη και σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα… Γιατί σου λένε… «δεν έχει σημασία τι έγινε, αλλά τι γράφτηκε και τι θα παρουσιάσουμε». Αυτοί είστε…

Εγώ πάντως έχω πραγματικά… συγκινηθεί από την προσπάθεια να εμφανιστεί αθώος και θύμα ο Αλμέιδα που θυμίζω ότι έπιασε από τον λαιμό έναν αστυνομικό και -αν θέλουν- προτίθεμαι να πάω να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης.

«Λευτεριά στον Αλμέιδα…» κι αν δεν σαν κάνει αυτό… «λευτεριά στον «Άγιο» Ματίας».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.