Μακάμπι - Παναθηναϊκός 85-83: Όχι... έτσι!

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φέρει στο σουτ ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο έχοντας βρεθεί στο -18! Σε... νεκρό χρόνο ο Κέντρικ Ναν δεν βρήκε στόχο, η Μακάμπι νίκησε με 85-83 και βρέθηκε μια ανάσα από το Final Four. Με την πλάτη στον τοίχο οι «πράσινοι» στον... τελικό της Μεγάλης Πέμπτης!

Κρίμα, κρίμα, κρίμα!

Αν και ήταν ένα ματς όπου ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων, οι «πράσινοι» είχαν την ευκαιρία τους στο τέλος του αγώνα να «κλέψουν» τη νίκη και το αβαντάζ της έδρας. Όμως το buzzer beater σουτ που επιχείρησε ο Ναν δεν βρήκε στόχο και πλέον βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά τη πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να φέρει τη σειρά στα ίσια την ερχόμενη Πέμπτη στη «Hala Pionir» και στη συνέχεια να διεξαχθεί ο τελικός των τελικών στο ΟΑΚΑ.

Πάντως για 35 λεπτά η εικόνα του «τριφυλλιού» ήταν κακή. Καθόλου καλά προετοιμασμένος ο Παναθηναϊκός όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, με αποτέλεσμα η Μακάμπι να γίνει το «αφεντικό» του αγωνα να να προηγηθεί και με 18 πόντους. Παρόλα αυτά στο τέλος η ελληνική ομάδα έκανε μια σπουδαία ανατροπή και για μικρές λεπτομέρειες δεν μπόρεσε να φτάσει στη νίκη!

Το ματς: Μακάμπι – Παναθηναϊκός

Όπως και στο Game 2, έτσι και στο Βελιγράδι, η Μακάμπι μπήκε με... φόρα στο ματς και βρέθηκε να προηγείται με 7-0 στο δίλεπτο, έχοντας υποχρεώσει τον Παναθηναϊκό σε κακές επιλογές, απόρροια της σκληρής της άμυνας. Στη συνέχεια και με την είσοδο των Παπαπέτρου και Σλούκα, οι «πράσινοι» ισορρόπησαν κάπως το παιχνίδι, μείωσαν στο καλάθι (13-11) αλλά έχασαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν μετά από 0/2 βολές του Λεσόρ.

Έκτοτε ακολούθησε ένα σερί 8-0 της Μακάμπι, με τον Παναθηναϊκό να έχει κακές επιλογές στην επίθεση, ενώ δεχόταν με χαρακτηριστική ευκολία πόντους στην άμυνά του και ειδικά μέσα από το ζωγραφιστό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σερί 10-0 των Ισραηλινών με το οποίο εκτόξευσαν τον δείκτη του σκορ στο +12 (23-11) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου το οποίο έμελλε να ήταν και σκορ της περιόδου. Οι «πράσινοι» έκλεισαν το δεκάλεπτο έχοντας 3/14 εντός παιδιάς (3/10 δίποντα και 0/4 τρίποντα) και 2 ασίστ για 2 λάθη.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και πλήρωνε το ένα αμυντικό λάθος μετά το άλλο. Οι Σόρκιν και Γουέμπ αποτέλεσαν τους x factors προκειμένου να παραμένει η διαφορά σε υψηλά επίπεδα. Αν και κάποια τρίποντα του Βιλντόσα έριξαν την διαφορά στους επτά πόντους (36-29) η συνέχεια δεν ήταν ίδια. Με πίεση στην άμυνα και τρομερή ενέργεια σε κάθε hustle play, η Μακάμπι προηγήθηκε με 15 πόντους (46-31 στο 19') αλλά δύο τρίποντα από Μητογλου και Ναν έριξαν τον δείκτη του σκορ στους 9 πόντους (46-37).

Στο πρώτο μισό ο Παναθηναϊκός (Μήτογλου 7π., Παπαπέτρου 7π., Ναν 8π.) είχε 8/18 δίποντα, 5/13 τρίποντα, 6/10 βολές, 10-6 ριμπάουντ και 9 ασίστ για 6 λάθη, ενώ αντίστοιχα η Μακάμπι (Νίμπο 9π.-5ριμπ., Γουέμπ 7π., Κόλσον 7π.) είχε μετρήσει 16/23 δίποντα, 2/10 τρίποντα, 8/9 βολές, 13-5 ριμπάουντ και 12 ασίστ για μόλις 2 λάθη!

Το σκηνικό έμεινε ίδιο και απαράλλακτο και στην 3η περίοδο. Αν και μ' ένα καλάθι ο Ναν μείωσε στους επτά πόντους (46-39) η συνέχεια έμελλε να ήταν εφιαλτική για τον Παναθηναϊκό. Δέχθηκε σερί 9-0 και πήρε προβάδισμα 18 πόντων (57-39)! Απόδειξη και της εικόνας των δύο ομάδων μέσα στο παρκέ της «Hala Pionir». Από τη μία η Μακάμπι διεκδικούσε με περίσσια ενέργεια όλες τις μπάλες, ενώ αντίθετα οι «πράσινοι» παρουσίαζαν πολλά προβλήματα σε άμυνα και επίθεση. Βέβαια στο τελευταίο κομμάτι του 3ου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός με ένα σερί 9-0 κατάφερε να ρίξει τη διαφορά στους 8 πόντους (64-56) αλλά ένα τρίποντο του Λορέντζο Μπράουν στο τέλος έγραψε το 67-56 που ήταν και το σκορ της περιόδου.

Οι «πράσινοι» προσπάθησαν για το μεγάλο come back μειώνοντας και στους 6 πόντους (69-63 στο 31') αλλά κάποιες λεπτομέρειες, κάποια άστοχα ελεύθερα σουτ και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές συνεργασίες Μπράουν-Νίμπο έφεραν το ματς και πάλι στο +13 (78-65) για λογαριασμό των Ισραηλινών στο 34'. Οι «πράσινοι» έκαναν τρομερή ανατροπή και μάλιστα μείωσαν έως και στον πόντο (83-82 στα 39') χάρη στον τρομερό Κέντρικ Ναν, ο οποίος το είχε πάρει προσωπικά!

Στη συνέχεια το σκορ έγινε ισόπαλο στους 83 πόντους για να ακολουθήσει ένα κρίσιμο χαμένο ριμπάουντ του Παναθηναϊκού, το οποίο έφερε τζάμπολ στα 15'' πριν από το τέλος του αγώνα. Η Μακάμπι είχε στα χέρια της την τελευταία επίθεση του ματς. Ο Γκραντ έκανε φάουλ στον Μπράουν στα 2.4'' για το τέλος του αγώνα. Ο Αμερικανός ευστόχησε με 2/2 έγραψε το 85-83 και οι «πράσινοι» είχαν στα χέρια τους το σουτ της νίκης αλλά ο Ναν δεν βρήκε στόχο.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στην αθλητικότητα, την ενέργεια, την αυταπάρνηση και σε γενικές γραμμές την κυριαρχία της Μακάμπι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Οι Ισραηλινοί είχαν το πάνω χέρι από την αρχή έως και το τέλος, έχοντας δώσει το έναυσμα από την 1η περίοδο όταν και βρέθηκαν στο +12, περιορίζοντας τον Παναθηναϊκό στους 11 πόντους. Δηλαδή ό,τι είχε κάνει το «τριφύλλι» στο Game 2 αλλά στο 2ο δεκάλεπτο. Και φυσικά στο χαμένο σουτ του Ναν.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ανίκητος ήταν ο Τζος Νίμπο και τελείωσε το ματς έχοντας 22 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα σε 29:51 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακό ματς από τον Κώστα Σλούκα ο οποίος είχε 0/3 σουτ και μόλις 3 ασίστ.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Πολύ καλό ματς από τον Λορέντζο Μπράουν, τόσο σε εκτέλεση έχοντας 16 πόντους όσο και σε δημιουργία με 8 ασίστ.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Κέντρικ Ναν. Ωραίος με 25 πόντους και προσωπικές ενέργειες που έφεραν το ματς στην ισοπαλία αλλά και μοιραίος με το τελευταίο σουτ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Ραντεβού για Παναθηναϊκό και Μακάμπι ξανά στο «Aleksandar Nikolic Hall» (σ.σ. πάλαι ποτέ «Hala Pionir») όταν και θα διεξαχθεί το Game 4 της σειράς μεταξύ των δύο ομάδων την Μεγάλη Πέμπτη (2/5, 21:45).

Τα δεκάλεπτα: 23-11, 46-37, 67-56, 85-83.

Παναθηναϊκός – Μακάμπι 1-2

  • Game 1: Παναθηναϊκός – Μακάμπι 87-91
  • Game 2: Παναθηναϊκός – Μακάμπι 95-79
  • Game 3: Μακάμπι - Παναθηναϊκός 85-83
  • Game 4: Μακάμπι - Παναθηναϊκός (2/5, 21:45, αν χρειαστεί)
  • Game 5: Παναθηναϊκός – Μακάμπι (8/5, αν χρειαστεί)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.