Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Το πλεονέκτημα της έδρας και το μειονέκτημα του άγχους

Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Το πλεονέκτημα της έδρας και το μειονέκτημα του άγχους
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για Βαρκελώνη καταθέτει την άποψή του για το Game 5 ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπαρτσελόνα και όσα χρειάζεται να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» για να πάνε Final Four.

Το πλεονέκτημα της έδρας έγινε λοιπόν πολύτιμο αφού το εισιτήριο για το Final Four θα κριθεί σε 40 λεπτά. Μοιάζει κάπως άδικο να παίζονται οι κόποι μίας ολόκληρης χρονιάς σε ένα παιχνίδι, αλλά αυτό είναι το μπάσκετ. Ουσιαστικά αν το καλοσκεφτεί κάποιος για τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα (και για τις ομάδες στις άλλες σειρές που έφτασαν σε Game 5) χρειάζονται τρεις νίκες σε νοκ άουτ παιχνίδια για να κατακτήσουν την Euroleague. Η Ρεάλ φρόντισε να της μένουν δύο.

Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα απέδειξαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες πως μπορούν να νικήσουν εκτός έδρας, ωστόσο το Game 5 είναι ιδιαίτερο παιχνίδι. Πολύ δύσκολο και ειδικά στο πνευματικό κομμάτι του.

Αγωνιστικά ό,τι είχαμε να δούμε ανάμεσα σε Μπαρτζώκα και Γκριμάου, το είδαμε. Έχουν παίξει έξι φορές φέτος και μάλιστα οι τέσσερις στα play off μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Δεν υπάρχει κάτι να αλλάξουν. Ίσως κάνουν κάποιο απλό τρικ σε 1-2 κατοχές ή σε κάποιες επαναφορές της μπάλας από την πλάγια ή την τελική γραμμή.

Φαλ

Το άγχος σύμμαχος του Ολυμπιακού

Ας μείνω λίγο στο πνευματικό κομμάτι. Και βάζω τον Ολυμπιακό στη θέση της Μπαρτσελόνα. Θυμάμαι πολύ καλά όλα τα Game 5 στο ΣΕΦ. Οι «ερυθρόλευκοι» πριν γίνει το τζάμπολ, αλλά και κατά τη διάρκειά των αγώνων είχαν τρομερό άγχος. Στο βαθμό να μη μπορούν να το διαχειριστούν. Σαν να ζύγιζε η μπάλα 20 κιλά. Βέβαια μέσα από τον ρυθμό του ματς βρήκαν ένα καλό διάστημα με τη βοήθεια και του κόσμου τους και έχουν γίνει μέρος του περίφημου 18-0 των γηπεδούχων σε Game 5.

Ποντάρω αρκετά στο άγχος και την πίεση των Καταλανών. Εννοείται και το Game 5 είναι πλεονέκτημα για τον γηπεδούχο. Απλά κουβαλάει στη βαλίτσα και μπόλικο άγχος. Θα καταφέρουν οι Καταλανοί να το διαχειριστούν όπως κάποτε οι Πειραιώτες; Θα το ξέρουμε αύριο βράδυ.

Από την άλλη βέβαια και ο Ολυμπιακός θα πρέπει αγωνιστικά να το εκμεταλλευτεί το άγχος των αντιπάλων του και να καταφέρει να τους έχει σε μόνιμη πίεση. Να ξεκαθαρίσω πως φυσικά και οι παίκτες του Μπαρτζώκα θα έχουν άγχος, απλά όχι τόσο όσο οι γηπεδούχοι.

Θα πρέπει να μείνουν μέσα στο παιχνίδι να τους φέρουν σε δύσκολη θέση και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουν αυτό είναι να προηγούνται στο σκορ έστω και οριακά. Ή τουλάχιστον να είναι μέσα στη διεκδίκηση της νίκης στο τελευταίο τρίλεπτο του ματς.

Εκεί ένα μεγάλο σουτ, μία καλή άμυνα, ένα ριμπάουντ μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος τους.

Προσωπικά θεωρώ καθαρό φαβορί την Μπαρτσελόνα, αλλά αν ο Ολυμπιακός καταφέρει και μείνει μέσα στο παιχνίδι στο τέλος του, τότε η κατάσταση θα αλλάξει. Δεν πρόκειται οι Πειραιώτες να νικήσουν εύκολα. Μακάρι να το κάνουν, εννοείται, αλλά δεν το βλέπω. Αν νικήσουν θα κριθεί στο τέλος. Και στο τέλος, το άγχος και η πίεση θα «πνίξει» τη μία ομάδα. Ας είναι αυτή η Μπαρτσελόνα.

Παπανικολάου

Τρίποντο με 38% +

Τα Game 5 απαιτούν τελειότητα. Το παραμικρό λάθος μπορεί να κοστίσει την πρόκριση. Ο Μπαρτζώκας διαθέτει στο ρόστερ του παίκτες που γνωρίζουν τι θα συναντήσουν στο Palau. Πρέπει όμως να κάνουν και στο παρκέ όσα χρειάζονται.

Η άμυνα θα είναι εκεί, αυτό είναι κάτι το οποίο δε με απασχολεί. Αυτό που με απασχολεί είναι το ποσοστό στα σουτ τριών πόντων. Οκ, έχω μία λατρεία στο τρίποντο όμως κακά τα ψέμματα παίζει και σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο μπάσκετ.

Στα τρία πρώτα ματς οι «ερυθρόλευκοι» σούταραν κάτω από 30%. Στο τέταρτο με 50%. Στο πρώτο σενάριο δεν θα έχουν τύχη να νικήσουν κι ας το κατάφεραν στο Game 1. Στο δεύτερο τα πάντα θα είναι ιδανικά.

Ξέρω πως μοιάζει απίθανο να έχουν και πάλι ένα ποσοστό γύρω από το 50%, αλλά σίγουρα χρειάζεται να σουτάρουν με τουλάχιστον 38%. Στο δικό μου μυαλό ένα 11/28 θα είναι εξαιρετικό.

Όλοι έτοιμοι για κάθε κατοχή

Ο Μπαρτζώκας δεδομένα θα περιορίσει το rotation. Θα πάει στο «5» με Φαλ και Μιλουτίνοφ, στο «4» με Πίτερς και Πετρούσεφ. Στο «3» με Παπανικολάου και ΜακΚίσικ και στις δύο θέσεις των γκαρντ με Γουόκαπ, Κάνααν, Γουίλιαμς Γκος και (πάλι) ΜακΚίσικ). Ο Λαρεντζάκης θα ήταν μέρος του παιχνιδιού, αλλά οι πιθανότητες να αγωνιστεί λόγω του διαστρέμματος είναι ελάχιστες.

Με αυτούς τους εννιά παίκτες πιστεύω θα πορευτεί ο coach. Όποιος κι αν πατήσει παρκέ θα πρέπει να είναι έτοιμος και συγκεντρωμένος. Χρόνος για να βρει ρυθμό δεν θα υπάρχει. Θα πρέπει να μπει στο παρκέ έχοντας ρυθμό κατά έναν τρόπο.

Και φυσικά δε χρειάζεται βιασύνη. Κάθε κατοχή ξεχωριστά. Καταλαβαίνω πως στα λόγια ακούγεται εύκολο και στην πραγματικότητα δεν είναι, ωστόσο τίποτα δεν είναι εύκολο σε Game 5. Αν χαθεί το μυαλό έστω και για ένα δίλεπτο μπορεί να χαθεί και το Final Four μαζί.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη όλους τους παίκτες του να παίξουν καλά, ωστόσο αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον θα έλεγα πως η απόδοση του Γουόκαπ θα είναι καθοριστική. Καλή άμυνα, καλή δημιουργία, να μην κάνει λάθη και να βάλει δύο σουτ.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.