Wyscout Analysis - Γουότκινς: Γιατί είναι ο Νο1 κίνδυνος για τον Ολυμπιακό

wyscout_1_3

bet365

Ο Ολυμπιακός μετρά αντίστροφα για τις «μάχες» του κόντρα στην Άστον Βίλα στα ημιτελικά του Conference League και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει τον ασταμάτητο Όλι Γουότκινς, το σημείο αναφοράς της ομάδας του Έμερι.

Ίσως το 2020 κανείς να μην περίμενε πως στο μέλλον θα έβλεπε αυτό το όνομα να «παίζει» κάτι παραπάνω από δυνατά στη συζήτηση με τους κορυφαίους επιθετικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Τότε ο Όλι Γουότκινς δεν ήταν κανένα υποσχόμενο πιτσιρίκι, ήταν ήδη 24 ετών και έπαιρνε τη σπουδαιότερη μεταγραφή της καριέρας του από την Μπρέντφορντ της Championship στην Άστον Βίλα. Μα τέσσερα χρόνια και άπειρη δουλειά μετά, ο Άγγλος θεωρείται - και είναι - ένας από τους καλύτερους φορ στην Premier League. Το... ραβδάκι του Ουνάι Έμερι τον απογείωσε, τον μετέτρεψε στην καλύτερη έκδοση του εαυτού του, σε έναν παίκτη που φέτος μετρά 26 γκολ και 12 ασίστ και, ακόμη κι αν δεν σταματά να σκοράρει, κάνει στο γήπεδο πολλά περισσότερα από αυτό.

Και φυσικά έναν παίκτη που η άμυνα του Ολυμπιακού θα κληθεί να αντιμετωπίσει στους ιστορικούς ημιτελικούς του Conference League απέναντι στους Villans, αρχής γενομένης από το παιχνίδι στο Μπέρμιγχαμ (02/05-22:00). Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει φως στο πολυεπίπεδο παιχνίδι του μεγαλύτερου κινδύνου ανάμεσα στους «ερυθρόλευκους» και τον τελικό του Conference League.

Ο πιο σημαντικός παίκτης στην επίθεση της Άστον Βίλα

Η φετινή καλοκουρδισμένη Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι έχει αρκετούς πρωταγωνιστές. Υπάρχει ο αρχηγός ΜακΓκιν, ο Ντόουγκλας Λουίζ, ο Μαρτίνες, ο Μπέιλι, ο Ντιάμπι. Αυτό που δεν έχει όμως είναι κάποιον άλλον σαν τον Γουότκινς. Ο Άγγλος είναι δεδομένα ο πιο αναντικατάστατος παίκτης της επιθετικής γραμμής των Villans κι αυτό αποτυπώνεται στα νούμερα της επιθετικής του συνεισφοράς.

Κανένας συμπαίκτης του δεν έχει καλύτερη επίδοση από το δικό του 4,40 στο Attack Contribution, που μετρά αθροιστικά τις open play τελικές και τις open play ευκαιρίες που δημιουργεί ένας παίκτης ανά 90 λεπτά. Για την ακρίβεια, μόνο το 10% των ποδοσφαιριστών της Premier League έχουν υψηλότερη επιθετική συνεισφορά από τον ίδιο στις ομάδες τους.

Ο Γουότκινς στην κορυφή... αγκαζέ με τον Χάαλαντ

Ο Γουότκινς πάντως, δεν... ξύπνησε ένα πρωί ως ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της Premier League, χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά για να πάει το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο και η συνεργασία του με τον Ουνάι Έμερι τον έχει εκτοξεύσει. Το πιο σημαντικό στοιχείο για έναν επιθετικό όσον αφορά το σκοράρισμα είναι, παραδόξως, όχι το να σκοράρει απλά, αλλά το να είναι εκεί, στις καλύτερες θέσεις για να βρίσκει τις καλύτερες τελικές. Τα γκολ έρχονται και φεύγουν, παίζουν ρόλο η ρέντα, ψυχολογία. Η απειλητικότητα είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε εγγύηση για το σκοράρισμα.

Και ο Γουότκινς σε αυτό το κομμάτι «πετάει» από όταν ανέλαβαν τους Βίλανς ο Έμερι και οι άνθρωποί του. Αμέσως αντιλήφθηκαν πως για να εκτοξευτεί στο σκοράρισμα, ο Άγγλος πρέπει να αλλάξει χώρο δράσης. Μετά από αμέτρητες ώρες δουλειάς σε ανάλυση βίντεο, τού ζήτησαν να κινείται πιο κεντρικά, όχι πιο μακριά από τις γωνίες της περιοχής, ώστε να βρίσκεται ανά πάσα χρονική στιγμή στην καλύτερη θέση.

Πλέον, ο Γουότκινς μετρά 0,50 Expected Goals ανά 90 λεπτά, ενώ τα xG/90' του προ Έμερι ήταν σχεδόν τα μισά, 0,27. Είναι δηλαδή πολύ πιο απειλητικός. Πώς έφτασε εκεί; Καταφέρνοντας να εκτελεί υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η ποσότητα των τελικών του - μετρούσε και μετρά περίπου 2,4 σουτ ανά 90 λεπτά - δεν άλλαξε, αλλά η ποιότητα εκτοξεύτηκε.

Ο χάρτης των τελικών του Γουότκινς- Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Γουότκινς- Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Όπως φαίνεται και από τον φετινό χάρτη των τελικών του προσπαθειών, ο Γουότκινς σουτάρει κατά κανόνα μέσα από την περιοχή, έχει πολλές τελικές από κεντρικές θέσεις και κοντά στο τέρμα. Κι έτσι ακριβώς αυξάνει τις πιθανότητές του να σκοράρει. Δεν χαραμίζεται σε σουτ από απόσταση ή δύσκολες γωνίες.

Για την ακρίβεια, ο Γουότκινς έχει τις πιο ποιοτικές τελικές προσπάθειες σε όλη την Premier League. Παρέα με τον... Έρλινγκ Χάαλαντ, με τον οποίον βρίσκεται στην ισοπαλία. Τι εννοούμε «ποιοτικές τελικές προσπάθειες»; Προσπάθειες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν γκολ, βάσει θέσης και συνθηκών. Κάθε σουτ του Άγγλου έχει αξία της τάξης του 0,20xG, όταν κατά κανόνα μια μέση προσπάθεια στο ποδόσφαιρο αγγίζει το 0,10xG. Η διαφορά είναι τεράστια και φανερώνει την ικανότητα του Γουότκινς να βρίσκει τα καλύτερα σουτ που μπορεί. Τα γκολ του λοιπόν, που έρχονται με το τσουβάλι, μόνο τυχαία δεν είναι. Πηγάζουν από αυτή του την έφεση.

Ο Γουότκινς δεν είναι μόνο γκολ

Το θέμα με τον Γουότκινς βέβαια είναι ότι είναι... περισσότερα από τα γκολ του. Δεν είναι ο επιθετικός που αν δεν σουτάρει και αν δεν σκοράρει δεν θα γίνει αισθητός στο χορτάρι. Τουναντίον, αποτελεί σημείο αναφοράς στη συνολικότερη επιθετική λειτουργία της Άστον Βίλα.

«Δουλεύω πολύ στη σχέση που έχω στο γήπεδο με τα στόπερ και τους μέσους, με αυτά που πρέπει να κάνω όταν έχουν την μπάλα», είπε νωρίτερα στη σεζόν. Ο Άγγλος είναι ένα συνεχές στήριγμα στον κεντρικό χώρο του γηπέδου για τους συμπαίκτες του. Ο Έμερι τον χρησιμοποιεί σαν «checkpoint» στην κάθετη ανάπτυξη της ομάδας του αλλά και σαν «δόλωμα» για τη δημιουργία χώρου στον Μπέιλι, τον Ντιαμπί ή όποιον άλλον βρίσκεται γύρω του.

Στην παραπάνω φάση για παράδειγμα, ο Γουότκινς καθιστά διαθέσιμο τον εαυτό του στη line-breaking πάσα του Κάρλος, κινούμενος πολύ έξυπνα. Και στη συνέχεια, υποδέχεται, ρολάρει πάνω στον αντίπαλό του και ανοίγει την μπάλα στον Κας και τη δεξιά πλευρά, όπου δημιουργείται μια κατάσταση 2v2 (Κας - Ντιαμπί), χάρη στον Γουότκινς και την κίνησή του.

Η κίνηση του Γουότκινς

Η κίνηση του Γουότκινς

Το ίδιο δε, είναι ικανός να κάνει και στο ψηλό παιχνίδι, όπως το έκανε κόντρα στην Άλκμααρ. Στα καρέ της παρακάτω φάσης, οι Ολλανδοί έχουν πιέσει τη Βίλα και η μόνη διαφυγή του Κάρλος είναι η βαθιά μπαλιά. Ο Γουότκινς και πάλι κινείται στον σωστό χώρο και σπάει πανέξυπνα την μπάλα με το στήθος στον Τίλεμανς.

Η κίνηση του Γουότκινς

Η κίνηση του Γουότκινς

Ο Άγγλος έχει τραβήξει μαζί του τον στόπερ του και αυτό δημιουργεί τον χώρο για τον Μπέιλι να τρέξει στην πλάτη της άμυνας, εκεί όπου παίρνει την κάθετη του Τίλεμανς, με τον Γουότκινς μάλιστα στη συγκεκριμένη φάση να συνεχίζει την κίνησή του και εν τέλει να σκοράρει στην επαναφορά του σουτ του του Μπέιλι.

Η κίνηση του Γουότκινς

Κι αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο το ελάχιστο του παιχνιδιού του Γουότκινς πέρα από τα γκολ, της σημασίας του για την Άστον Βίλα. Είτε κοντά στην περιοχή, είτε μακριά από αυτή. Είτε στο σκοράρισμα, είτε στη συνολική του συνεισφορά προς την ομάδα και τους συμπαίκτες του. Καθ'όλη τη διάρκεια της κορυφαίας του σεζόν, ο Όλι Γουότκινς έχει αποδείξει περίτρανα στο χορτάρι πως μπορεί να αποτελέσει τον πιο δυσάρεστο πονοκέφαλο για την «ερυθρόλευκη» άμυνα και σίγουρα έναν από τους βασικότερους γρίφους που καλείται να λύσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και η ομάδα του ως προς την εξουδετέρωσή του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα