ariadni spanaki

Αριάδνη Σπανάκη: Από τα κύματα στα… πελάγη ευτυχίας και τη δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, Αριάδνη Σπανάκη, ετοιμάζεται για τη δεύτερη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή τη φορά με τον αδερφό της Οδυσσέ και έτσι θα ταξιδέψουν για το Παρίσι με οδηγό όλη την εμπειρία που μάζεψε από το Τόκιο.

Το να βρεθεί κανείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 20 του, έχοντας δίπλα του μία χρυσή Ολυμπιονίκη, είναι κάτι μοναδικό. Αυτό έζησε η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας Αριάδνη Σπανάκη όταν το 2021 αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως πλήρωμα με τη χρυσή Ολυμπιονίκη του 2004, Αιμιλία Τσουλφά, στα 470 γυναικών.

Η Σπανάκη, που είδε το όνειρό της να πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία, αποφάσισε πως θα συνεχίσει να είναι αυτή η αθλήτρια, η αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα βρίσκεται πάντα εκεί, ανάμεσα στους κορυφαίους και τους λίγους εκλεκτούς που έχουν καταφέρει να βάζουν δίπλα από το όνομά τους τη λέξη Olympian.

Η θάλασσα ποτέ δεν εγγυάται πως όλα θα είναι ήρεμα. Και έτσι η αγριάδα της έχει δημιουργήσει εμπόδια στην Ελληνίδα ιστιοπλόο αφού όπως όλοι οι πρωταθλητές κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολους αγώνες, να διατηρήσει ακμαίο το ηθικό της, να μπορέσει να μην αφήσει τους αντιπάλους της να παίξουν με το μυαλό της και να μείνει ήρεμη ώστε να αρπάξει τις ευκαιρίες.

Αφού ρούφηξε όλη την εμπειρία του Τόκιο, επανήλθε στη νέα κατηγορία των 470 (που έγινε μεικτό αγώνισμα) αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο ξανά με τον αδερφό της, Οδυσσέα Σπανάκη, και να κάνουν την πρόκριση οικογενειακή υπόθεση. Και τα κατάφεραν.

Στη ρεγκάτα της τελευταίας ευκαιρίας, που διεξήχθη στο Ιέρ, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να πάρουν το ένα από τα δύο διαθέσιμα Ολυμπιακά εισιτήρια και μετά από πολύ κόπο πέτυχαν τον στόχο τους, πανηγυρίζοντας μία οικογενειακή πρόκριση.

«Στο Ιέρ έγινε ο αγώνας της τελευταίας πρόκρισης οπότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο άγχος υπήρχε. Μιλάμε για έναν απαιτητικό αγώνα με αέρα και γενικά δύσκολες συνθήκες. Χρειαζόταν και καλή ψυχολογική προετοιμασία, διότι ήταν αγώνας τακτικής. Το κλειδί ήταν η σοβαρότητα και η σταθερότητα, έτσι ώστε να έχουμε τον έλεγχο και να είμαστε μεταξύ των χωρών που θα πάρουν την πρόκριση», είπε στην ιστοσελίδα της ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας η Σπανάκη σχετικά με τον αγώνα και έπ[ειτα αναφέρθηκε στο γεγονός πως θα βρεθεί για δεύτερη φορά σε Ολυμπιακούς, μόλις στα 23 της: «Είναι η δεύτερη φορά που θα τρέξω σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μαζί με τον αδελφό μου θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν χρειάζεται πίεση, αλλά σωστή προετοιμασία κι ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Αφιερώνουμε την πρόκριση στον όμιλό μας, την ομοσπονδία, στον προπονητή μας και σε όσους πίστεψαν και πιστεύουν σε εμάς».

Η 23χρονη πρωταθλήτρια πλέον κοιτάζει μπροστά με ανυπομονησία για τις κούρσες στη Μασσαλία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]