Eurovision 2024: Η Ιρλανδία βάζει «φωτιά» στο διαγωνισμό - Ζήτησε τον αποκλεισμό του Ισραήλ και δεν συμμετείχε στην τελευταία πρόβα

Eurovision 2024: Η Ιρλανδία βάζει «φωτιά» στο διαγωνισμό - Ζήτησε τον αποκλεισμό του Ισραήλ και δεν συμμετείχε στην τελευταία πρόβα
Η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αντανακλά ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις, με την Ιρλανδία να είναι από τους πιο ένθερμους Ευρωπαίους επικριτές των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision είναι συνήθως μια επίδειξη μουσικού ταλέντου και πολιτιστικής γιορτής, αλλά η φετινή διοργάνωση σημαδεύτηκε από τη διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ. Λίγες ώρες πριν από τον τελικό, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν καθώς η Ιρλανδία ζήτησε την απομάκρυνση του Ισραήλ.

Η κατάσταση οξύνθηκε όταν η Golan και η ισραηλινή αντιπροσωπεία φέρεται να μεταφέρθηκαν σε ξεχωριστή αίθουσα στο χώρο του διαγωνισμού μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU). Ενώ ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan διαβεβαίωσε ότι η Golan και η ομάδα της επικεντρώθηκαν στο να παραδώσουν μια επαγγελματική συμμετοχή εκπροσωπώντας το Ισραήλ, οι εντάσεις μεταξύ της ισραηλινής και της ιρλανδικής αντιπροσωπείας ήταν αισθητές.

Πριν από τον διαγωνισμό ο Bambie Thug είχαν ασκήσει έντονη κριτική στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στο μποϊκοτάζ του διαγωνισμού. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν ο Thug ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπισε ένα περιστατικό που απαιτούσε επείγουσα προσοχή από την EBU κατά τη διάρκεια των προβών, προκαλώντας συζητήσεις για πιθανές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν.

Η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αντανακλά ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις, με την Ιρλανδία να είναι από τους πιο ένθερμους Ευρωπαίους επικριτές των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα. Καθώς πλησιάζει ο τελικός, η σύγκρουση μεταξύ της ιρλανδικής και της ισραηλινής αντιπροσωπείας προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια εκδήλωση που προσπαθεί να παραμείνει απολιτίκ, αλλά βρίσκεται μπλεγμένη σε παγκόσμιες συγκρούσεις.

Η Ιρλανδία δεν συμμετείχε στην πρόβα πριν τον τελικό της Eurovision

Δεν έχουν τέλος τα απρόοπτα στον διαγωνισμό της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, καθώς μετά τον αποκλεισμό της Ολλανδίας από τον τελικό και τις αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ, σημειώθηκε ένα ακόμα περιστατικό, αυτή τη φορά με την συμμετοχή της Ιρλανδίας.

Η ιρλανδική παρουσία με εκπρόσωπο τον Bambie Thug, ανακοίνωσε με στόρι στο Instagram ότι καθώς περίμενε να ανέβει στην σκηνή για την πρόβα για την παρέλαση των σημαιών, το απόγευμα του Σαββάτου (11/05), κάτι τέτοιο δεν συνέβη κατόπιν ενημέρωσης από την EBU.

Συνεπώς, ενημερώνει τους θαυμαστές, ότι έχασε την πρόβα με τα ρούχα και πως ελπίζει να τους δει στην σκηνή του αποψινού μεγάλου τελικού.

Ο non-binary Bambie Thug ξεχωρίζει για την «γκόθικ» περσόνα του και για την ιδιαίτερη σκηνική του παρουσία.