Το εγκαταλελειμμένο νησί όπου πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι είναι σήμερα ένα από τα πιο «ανατριχιαστικά» μέρη του κόσμου (vid)

Το εγκαταλελειμμένο νησί όπου πέθαναν χιλιάδες άνθρωποι είναι σήμερα ένα από τα πιο «ανατριχιαστικά» μέρη του κόσμου (vid)
Όσοι επέζησαν από την εργασία τους στο Hashima συχνά το αποκαλούν «νησί της κόλασης».

Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα ήταν η Γη αν εξαφανιζόταν κάθε άνθρωπος, ένα ανατριχιαστικό εγκαταλελειμμένο νησί στις ακτές της Ιαπωνίας αποτελεί ένα αρκετά καλό παράδειγμα.

Το νησί Hashima βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας και έχει αφεθεί στη τύχη του, αφού είναι εντελώς ακατοίκητο εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Το νησί - που μερικές φορές αναφέρεται ως Battleship Island - είναι γνωστό για τα υποθαλάσσια ανθρακωρυχεία του, τα οποία λειτούργησαν κυρίως κατά τη διάρκεια της εκβιομηχάνισης της Ιαπωνίας.

@wanderlusthideouts 🏝️🌊 Exploring Hashima Island: Unveiling Japan’s Abandoned Enigma. From coal mining boom to eerie abandonment, this island’s story echoes a fleeting era. Discover the haunting allure of Battleship Island, frozen in time. #HashimaIsland #AbandonedHistory #TimelessTales ♬ Emotional Piano for the Soul (Inspirational Background Music) - Fearless Motivation Instrumentals

Στο αποκορύφωμά του, το 1959, πιστεύεται ότι πάνω από 5.200 άνθρωποι ζούσαν στο μικροσκοπικό νησί - πολλοί από τους οποίους ήταν στρατολογημένοι Κορεάτες πολίτες και Κινέζοι αιχμάλωτοι πολέμου. Μάλιστα, οι αιχμάλωτοι αυτοί αναγκάζονταν να εργάζονται κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες και πολλοί έχαναν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

To 1970 όλα άλλαξαν. Ένας μεγάλος ενεργειακός όμιλος αγόρασε τα ανθρακωρυχεία για να παρέχει καύσιμα για την αναπτυσσόμενη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας και στη συνέχεια κατασκεύασε διαμερίσματα, ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, ένα θέατρο και άλλες εγκαταστάσεις για τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους.

Αλλά αυτό δεν άλλαξε το γεγονός ότι οι ανθρακωρύχοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν 915 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε θερμοκρασίες άνω των 37°C κάθε μέρα, όπως αναφέρει το Business Insider. Με δεδομένες τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας, λέγεται ότι 1.300 εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο από πείνα, εξάντληση και υποσιτισμό.

Μια σοβαρή αναπνευστική νόσος ήταν επίσης ένας κοινός θάνατος στο νησί, ως αποτέλεσμα του θαλασσινού αέρα που αναμιγνύεται με τους καπνούς που προέρχονταν από τα ορυχεία. Τελικά ο άνθρακας στο νησί Χασίμα εξαντλήθηκε και έτσι έκλεισε οριστικά το 1974.

50 χρόνια μετά, το νησί στέκεται ακατοίκητο και γεμάτο με εγκαταλελειμμένα κτίρια μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ναγκασάκι. Όσοι επέζησαν από την εργασία τους στο Hashima συχνά το αποκαλούν «νησί της κόλασης».