Αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανήτη που έχει το ίδιο μέγεθος με τη Γη: Βρίσκεται 55 έτη φωτός μακριά

Ρεπορτάζ: Newsroom
Αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανήτη που έχει το ίδιο μέγεθος με τη Γη: Βρίσκεται 55 έτη φωτός μακριά
Η ανακάλυψη του Speculoos-3b αποτελεί ορόσημο στην αστρονομική εξερεύνηση, καθώς αποτελεί μόλις το δεύτερο πλανητικό σύστημα που εντοπίζεται γύρω από έναν εξαιρετικά ψυχρό κόκκινο νάνο.

Σε μια μαγευτική αποκάλυψη που διευρύνει την κατανόησή μας για το σύμπαν, οι αστρονόμοι αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός νέου πλανήτη σε μέγεθος της Γης που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα μικροσκοπικό αλλά ανθεκτικό άστρο. Με την ονομασία Speculoos-3b, αυτός ο βραχώδης κόσμος βρίσκεται 55 έτη φωτός μακριά από τη Γη, φωλιασμένος στην αγκαλιά ενός ψυχρού περιβάλλοντος που υπόσχεται μια διάρκεια ζωής που επισκιάζει ακόμη και τον δικό μας ήλιο.

Η ανακάλυψη του Speculoos-3b αποτελεί ορόσημο στην αστρονομική εξερεύνηση, καθώς αποτελεί μόλις το δεύτερο πλανητικό σύστημα που εντοπίζεται γύρω από έναν εξαιρετικά ψυχρό κόκκινο νάνο. Αυτό το ουράνιο θαύμα προσφέρει μια ματιά στην ποικιλομορφία των πλανητικών σχηματισμών που κατοικούν στην αχανή έκταση του διαστήματος.

Το άστρο-ξενιστής του Speculoos-3b, το οποίο χαρακτηρίζεται από το μικροσκοπικό του μέγεθος και την υποτονική του φωτεινότητα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ήλιο μας. Με θερμοκρασίες μισές από τις θερμότερες και ακτινοβολία εκατό φορές λιγότερο φωτεινή από τον ήλιο, αυτός ο κόκκινος νάνος παρέχει το σκηνικό μπροστά στο οποίο «χορεύει» ο Speculoos-3b στην αιώνια τροχιά του.

Ο Michaël Gillon, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο και κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναλύει αυτό το συναρπαστικό φαινόμενο, ζωγραφίζοντας την εικόνα ενός κόσμου διχασμένου ανάμεσα στο ατελείωτο φως και την αιώνια σκιά.