Έρχεται εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης: Η διαδρομή του πορτοκαλί νέφους πάνω από τη χώρα μας

Έρχεται εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης: Η διαδρομή του πορτοκαλί νέφους πάνω από τη χώρα μας
Προ των πυλών βρίσκεται ένα νέο μεγάλο κύμα αφρικανικής σκόνης.

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την αλλαγή του καιρού τις επόμενες ώρες πραγματοποιήθηκε σήμερα (15/5) στην Ελευσίνα, υπό την εποπτεία του αστεροσκοπείου Αθηνών. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης ήταν και η αφρικανική σκόνη.

Στη σύσκεψη που έγινε τέθηκαν επί τάπητος το περιβάλλον, η κλιματική κρίση αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ανάμεσα τους και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

AFRIKANIKI SKONI

Όπως αναφέρουν οι μετεωρολόγοι, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που πλησιάζει τη χώρα θα «ντύσει» πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα στα... πορτοκαλί λόγω του κύματος σκόνης, ενώ η ατμόσφαιρα θα είναι ακόμα πιο αποπνικτική εξαιτίας και των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται.

Μάλιστα ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο «X» επεσήμανε: «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς τη χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής, με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη). To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

Αναφορικά με την αλλαγή του καιρού το meteo.gr ανέφερε: «Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά».