ΑΕΚ - Γαλατασαράι 92-78: «Βασίλισσα» στα προημιτελικά (vid)

bet365

Η ΑΕΚ (4-1) σε ένα γήπεδο... καμίνι, επικράτησε της Γαλασατάραι με 92-78 και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του BCL για πρώτη φορά μετά την παρουσία της στο Final 8 τον Οκτώβριο του 2020.

Υψηλό σκορ, ρυθμός ξέφρενος. Και ο κόσμος, σχεδόν 6.500 θεατές, ακολουθούσε. Και παρακινούσε. Το κλειστό των Άνω Λιοσίων παρουσίασε μία εικόνα πρωτόγνωρη. Αυτή που θα ήθελε η ΑΕΚ να έχει σε κάθε ματς. Ένα sold out που χάθηκε στις λεπτομέρειες.

Αυτό που δεν μπορούσε να χαθεί ήταν μία κομβική νίκη. Αυτή που πέτυχε η ομάδα του Ηλία Καντζούρη απέναντι στη Γαλατασαράι (92-78) σημαίνει ότι η Ένωση πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Basketball Champions League και την τελευταία αγωνιστική απέναντι στη Μάλαγα (21/3) θα παίξει για την τελική κατάταξη.

Αν η ΑΕΚ επικρατήσει (χωρίς να παίζει ρόλο η διαφορά) τότε θα τερματίσει στην 1η θέση και ενδεχομένως να έχει μία ευνοϊκότερη κλήρωση στη φάση των «8».

Η ΑΕΚ μόχθησε για να επικρατήσει. Λένε πως «τα αγαθά κόποις κτώνται» και δεν έχουν άδικο. Ο Μπράιντον Λεμάρ επέστρεψε στις εντυπωσιακές εμφανίσεις (21π., 2 ριμπ., 2 ασίστ), ο Βλάντο Γιάνκοβιτς απέδειξε ότι είναι κάτι παραπάνω από έναν... glu guy (14π., 7 ριμπ., 1 ασίστ) παίζοντας συγκλονιστική άμυνα πάνω στον Ντίλαν Ένις (5π., με 1/4 σουτ σε 28:31), ο Πιερ Οριόλα πρόσθεσε σκληράδα όταν έπρεπε (7π., 7 ριμπ., 3 ασίστ, 3 κλεψ., 1 κοψ.) και ο Γιάνις Στρέλνιεκς ήταν εκεί στα δύσκολα με 15 πόντους. Και μία τεράστια ατυχία, αφού ο Λετονός αποχώρησε για τα αποδυτήρια λίγο πριν το τέλος του αγώνα, με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για ρήξη αχίλλειου!

Τραυματίας με πρόβλημα στον τετρακέφαλο αποχώρησε και ο Κένι Γουίλιαμς, με την κατάστασή του, όπως και του Στρέλνιεκς, να ξεκαθαρίζει τις επόμενες ώρες, μετά τις εξετάσεις, στις οποίες θα υποβληθούν.

Το ματς

Η ΑΕΚ που μπήκε από την πρώτη στιγμή στο παρκέ για να πάρει αυτό που ήθελε: την πρόκριση. Στην πρώτη περίοδο του αγώνα ευτύχησε να έχει πολλούς πρωταγωνιστές. Αλλά και μία σοβαρή αδυναμία, την άμυνά της επάνω στον Ράσελ και τον Ρίστιτς.

Ο πρώτος μέτρησε 15 πόντους (απέναντι σε Φλιώνη, Λεμάρ, Ξανθόπουλο) και ο δεύτερος 8, πετυχαίνοντας το ίδιο καλάθι ξανά και ξανά. Τι είχε η ΑΕΚ στο δικό της κομμάτι; Τον Λεμάρ που ξεκίνησε φουριόζος, τον Κένι Γουίλιαμς που έδωσε λύσεις από την περιφέρεια και ένα εξαιρετικό 50% στα τρίποντα (5/10).

Βέβαια, την ίδια στιγμή η Γαλατά σούταρε με καλύτερο ποσοστό, έχοντας 5/7 τρίποντα (71%).

Η παρουσία του Οριόλα στην πεντάδα περιόρισε το... πρόβλημα Νο1, τον Ρίστιτς, ενώ και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς στο ρόλο του 6ου παίκτη πρόσφερε ισορροπία στην άμυνα και λύσεις στην επίθεση (6π.).

Παρόλ' αυτά η ΑΕΚ δεν μπορούσε να μετατρέψει τις λύσεις της σε ασφαλές προβάδισμα. Πάντως, η Γαλατά έμεινε χωρίς πόντο για περισσότερα από τρία αγωνιστικά λεπτά.

Η είσοδος του Ράσελ στο ματς δεν πρόσθεσε και άλλους πόντους στη στατιστική του αλλά άνοιξε τους χώρους, αφού η άμυνα της ΑΕΚ προσαρμόστηκε πάνω του. Δύο απανωτά τρίποντα από τους Μουσταφά και ΜακΓκί και ένα δίποντο (καρμπόν) του Ρίστιτς έφεραν την Γαλατά, με σερί 8-0, στο 40-44.

Το δίδυμο Οριόλα - Γιάνκοβιτς

Το δεύτερο ημίχρονο δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Ακίλ Μίτσελ έκανε το 3ο προσωπικό του φάουλ, ενώ ο Κένι Γουίλιαμς αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο γόνατο (8:20) και αποχώρησε για τα αποδυτήρια!

Και ο Ράσελ συνέχιζε να ταλαιπωρεί τον Φλιώνη, φτάνοντας τους 19 πόντους και το σκορ στο 48-50.

Εκεί η ΑΕΚ βρήκε τη... σπίθα που ζητούσε. Πρώτα ο Οριόλα μετά από επιθετικό ριμπάουντ, ισοφάρισε και μετά ο Γιάνκοβιτς με μακρινό δίποντο έδωσε στην Ένωση το προβάδισμα (52-50).

Επτά διαδοχικοί πόντοι του Λεμάρ (δύο λέι απ και ένα τρίποντο) έφεραν ξανά την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ, εν μέσω πανζουρλισμού στα Άνω Λιόσια!

Από το 52-55 η ΑΕΚ έκανε σερί 9-0, προηγήθηκε με 61-55, προτού η Γαλατά σταματήσει την εξαιρετική άμυνα της Ένωσης με γκολ-φάουλ του ΜακΓκί.

Σε εκείνο το σημείο του αγώνα και ενώ το χρονόμετρο πλησίαζε στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου, η ΑΕΚ έμοιαζε να έχει βρει τον τρόπο να... σπάει την άμυνα της τουρκικής ομάδας. Στην εκκίνηση της 4ης περιόδου και ενώ η ΑΕΚ είχε προβάδισμα νίκης, βρήκε τρεις συνεχόμενες εξαιρετικές άμυνες. Και στον αντίποδα, ένα γκολ-φάουλ του Λεμάρ (19π. σε εκείνο το σημείο) την έφερε για πρώτη φορά στο ματς στο +7 (68-61).

Και το τρίποντο του Φλιώνη, το πρώτο μετά από δύο άστοχες προσπάθειες, διαμόρφωσε την πρώτη διψήφια διαφορά (71-61).

Ο Κολαϊάρο ήταν αυτός που σταμάτησε το αρνητικό σερί των Τούρκων με το βασικότερο των «όπλων» τους, το τρίποντο (10/20 μετά από 34'). Η ένταση και τα νεύρα ήταν αρκετά. Μετά τον διαπληκτισμό του Γιάνκοβιτς με τον Ένις, ακολούθησε εκείνος του Οριολα με τον ΜακΓκί και του Μίτσελ με τον Ρίστιτς.

Σοκ με τον Στρέλνιεκς

Και μέσα σε όλα αυτά, η ΑΕΚ έβρισκε τον τρόπο να διατηρεί το προβάδισμα της. Ειδικά όταν η άμυνά της έπαιζε απέναντι σε σετ παιχνίδι της Γαλατά. Ουσιαστικά, η ΑΕΚ δέχτηκε πόντους μόνο όταν η ομάδα του Πιστιόλη έτρεχε.

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς και το... κρύο του αίμα έφερε την ΑΕΚ στο +11 (78-67) με ένα υποδειγματικό τρίποντο, αλλά στην αμέσως επόμενη φάση τραυματίστηκε στο δεξί του πόδι!

Αποχώρησε υποβασταζόμενος από το παρκέ, με τον Πιερ Οριόλα να τον πάει... σηκωτό εκτός του παρκέ για να μην πατήσει το πόδι του. Από τις κινήσεις του Λετονού φάνηκε πως το πρόβλημα ήταν σοβαρό.

Με 1:23 για το φινάλε του αγώνα και ενώ η ΑΕΚ απολάμβανε διαφορά 11 πόντων, δύο απανωτά λάθη επέτρεψαν στους Τούρκους να διεκδικήσουν τις τελευταίες τους ελπίδες. Ο Βασίλης Ξανθόπουλος, με τρίποντο από τη γωνία, ήταν εκεί για να δώσει τη... χαριστική βολή και να ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου γλέντι στις εξέδρες.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Το σερί 9-0 της ΑΕΚ όταν η Γαλατά ξέφυγε με 52-55.

Οι MVP's: Ο Μπράιντον Λεμάρ με 21 πόντους και ο Βλάντο Γιάνκοβιτς (14π., 7 ριμπ., 1 ασίστ) και εξαιρετική άμυνα.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Πιερ Οριόλα είχε 7 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 μπλοκ, ενώ ο Γιάνις Στρέλνιεκς πρόσθεσε 15 πόντους με μεγάλα σουτ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Άποντος ο Καμπατσά σε 13:55, μόλις 5 πόντους ο Ντίλαν Ένις με 1/4 σουτ σε 28:31.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Μόλις 8 λάθη για την ΑΕΚ σε ένα τόσο κρίσιμο ματς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η προσέλευση των φίλων της ΑΕΚ, με το γήπεδο των Άνω Λιοσίων να φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα sold out που χάθηκε στις λεπτομέρειες.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η ΑΕΚ είχε πάρει τη νίκη με 81-71 στην Κωνσταντινούπολη. Πλέον ζευγάρωσε τις νίκες της απέναντι στην ομάδα του Πιστιόλη.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όταν η ΑΕΚ πέταξε από πάνω της κάθε πιθανή αμφιβολία και άρχισε να παίζει το μπάσκετ που ξέρει, δεν υπήρχε περίπτωση να ηττηθεί. Στηρίχθηκε ξανά στην άμυνά της, μολονότι πέτυχε 92 πόντους και δέχτηκε 78. Στην πρώτη περίοδο το παθητικό ήταν 31 πόντοι και στο υπόλοιπο του αγώνα μόλις 47.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 29-31, 45-46, 63-61, 92-78

AEK - Galata stats

AEK - Galata stats

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα