Πού θα κριθεί η σεζόν του πρωταθλήματος;

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Πού θα κριθεί η σεζόν του πρωταθλήματος;

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την εικόνα των μονομάχων του τίτλου της Stoiximan Super League και για την έδρα που θα κρίνει πολλά για το φινάλε της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ.

Πράγματι, το πρωτάθλημα θα κριθεί στα play-off. Αποδείχθηκε πέρυσι ότι ο μονομάχος που έχει κάνει την καλύτερη διαχείριση κατά τη διάρκεια της σεζόν και καταφέρνει να παρουσιάσει την πιο fit σωματικά και πνευματικά ομάδα έχει το πλεονέκτημα. Η ΑΕΚ του Αλμέιδα έκανε peak στην απόδοσή της στα μέσα Ιανουαρίου, μετά τη δύσκολη νίκη επί του Παναθηναϊκού, και κατάφερε διατηρήσει την ένταση - σημείο κατατεθέν του παιχνιδιού της μέχρι το φινάλε. Ήταν σημαντικό, όμως, ότι είχε ψαλιδίσει τη διαφορά με τον Παναθηναϊκό πριν την έναρξη του μίνι πρωταθλήματος. Σημαντικό βαθμολογικά, αλλά εξίσου σημαντικό και ψυχολογικά.

Ο Ματίας Αλμέιδα πανηγυρίζει το πρωτάθλημα της ΑΕΚ

Stoiximan Super League: Πού γκελάρουν οι ομάδες

Τι έχουμε δει φέτος μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα; Τον Παναθηναϊκό να έχει περάσει από όλες τις δύσκολες έδρες των «μικρομεσαίων» και από τις παγίδες τους όταν ταξιδεύουν στη Λεωφόρο. Μόνο από τον φορμαρισμένο Ατρόμητο ηττήθηκε στο Περιστέρι. Από την άλλη, έχασε δύο ματς απέναντι στο Big-5, με Άρη και ΑΕΚ, ενώ αναδείχθηκε ισόπαλος με τον ΠΑΟΚ στην έδρα του. Η ΑΕΚ, από την πλευρά της, μετρά τη μοναδική της ήττα στην επαρχία, απέναντι στον ΟΦΗ τον Δεκέμβριο. Έχει, ωστόσο, πέντε ισοπαλίες, εκ των οποίων μόνο αυτή με τον Ολυμπιακό είναι απέναντι σε ομάδες τις πρώτης πεντάδας.

Ο ΠΑΟΚ μετρά επίσης τρεις ήττες, όπως ο Παναθηναϊκός, έχοντας χάσει εκτός έδρας με δύο ομάδες του Big-5, τον Άρη και την ΑΕΚ, ενώ έχει ακόμα δύο ισοπαλίες απέναντι στους πέντε πρώτους (Παναθηναϊκός και Άρης). Μετρά και μια ήττα, όπως κι η ΑΕΚ, στην έδρα του ΟΦΗ. Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, έχει τρεις ήττες σε ντέρμπι (η μία «στα χαρτιά», κατόπιν της διακοπής με τον Παναθηναϊκό), αλλά έχει χάσει από τη Λαμία, ενώ μετρά και τρεις ισοπαλίες: Μία με την Ένωση, μία με τον Βόλο και μία με τον Ατρόμητο.


Τέλος, ο Άρης έχει τις περισσότερες ήττες της πρώτης πεντάδας, οι οποίες έχουν προέλθει από δύο αντιπάλους που βρίσκονται υψηλότερα στη βαθμολογία από εκείνον (ΑΕΚ και Ολυμπιακό), ωστόσο έχει «λυγίσει» και στη Λαμία, στο Ηράκλειο και στην Τρίπολη, ενώ είδε τον Ατρόμητο να περνά με 3-1 από την έδρα του. Οι τρεις ισοπαλίες του είναι με Λαμία και Κηφισιά στην έδρα του, αλλά και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Με εξαίρεση, λοιπόν, τον Παναθηναϊκό και δευτερευόντως τον ΠΑΟΚ οι υπόλοιποι της πρώτης πεντάδας έχουν αφήσει αρκ ετούς βαθμούς «εκτός προγράμματος». Οι «πράσινοι», ωστόσο, όπως και οι «ερυθρόλευκοι», βρίσκονται με νέο προπονητή σε έναν πολύ κομβικό μήνα, ο οποίος κρίνει πολλά ως προς τους δύο στόχους των ομάδων: Το Κύπελλο και την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ αναζητά το περσινό φορμάρισμα στην ίδια περίοδο, ενώ ο ΠΑΟΚ δείχνει στην καλύτερη κατάσταση, παρότι έχασε στην έδρα Άρη. Οι «κίτρινοι», πάλι, δείχνουν ικανοί να κάνουν τη ζημιά σε κάθε αντίπαλο, μιας και η συγκέντρωση/προσαρμογή τους στα μεγάλα ματς είναι καλύτερη.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου περιμένει τρεις «μεγάλους» στην Τούμπα

Ποιος θα περάσει από την Τούμπα;

Με δεδομένο ότι μιλάμε για πρωτάθλημα χωρίς ξεκάθαρο φαβορί μέχρι στιγμής, η Τούμπα μοιάζει ως έδρα-κλειδί για την έκβαση της κανονικής περιόδου. Κι αυτό για θα φιλοξενήσει τρία εξάποντα. Η αρχή γίνεται με τον Παναθηναϊκό στις 28/01 και το τελευταίο ματς που είχαν δώσει οι δύο ομάδες στην έδρα της Θεσσαλονίκης για τα περσινά πλέι οφ έμεινε πραγματικά αξέχαστο. Αίμα κι άμμος, με τον ΠΑΟΚ να ασκεί τεράστια πίεση στο «τριφύλλι», να ισοφαρίζει στο 85' και να χάνει από ένα πέναλτι του Φώτη Ιωαννίδη στις καθυστερήσεις.

Ακολουθεί, σχεδόν κολλητά, το ματς με την ΑΕΚ, η οποία μετρά τέσσερις σερί νίκες απέναντι στους «ασπρόμαυρους» και μάλιστα χωρίς να δεχθεί γκολ. Ήταν 19 Φεβρουαρίου του '23, ωστόσο, με την Ένωση να έχει αρχίσει να φουλάρει σε ρυθμό, όταν έχασε στην έδρα του ΠΑΟΚ με γκολ του Νάρεϊ και του Κουλιεράκη. Τέλος, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό, δύο αγωνιστικές πριν το πέσιμο της καρό σημαίας. Τον Ολυμπιακό, τον οποίο οδήγησε σε «βαριά» ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» και επίσπευσε τις διαδικασίες για αλλαγή προπονητή, αλλά δεν έχει καταφέρει να νικήσει στην έδρα του από τον Απρίλιο του 2021.

Κρίσιμα για όλους

Προφανώς, υπάρχουν πολλές παράμετροι σχετικά με την κατάσταση των ομάδων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ στην έδρα του. Ειδικότερα για τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που λειτουργούν εδώ και λίγες μόλις εβδομάδες με νέο προπονητή, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, δεδομένης και της μεταγραφικής ενίσχυσης τον Ιανουάριο. Η ΑΕΚ αναζητά το περσινό peak, έχοντας επιστροφές τραυματιών και ο Άρης τη σταθερότητα. Ωστόσο είναι γεγονός, πως η Τούμπα παραμένει κοινή συνισταμένη για όλους. Και κυρίως για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος, αν καταφέρει να εκμεταλλευτεί την έδρα του και με δεδομένη την μέχρι στιγμής εικόνα του, θα μπει στα play off με διαφορετικό «αέρα».

Πέρυσι, η αγωνιστική του συμπεριφορά απέναντι στους υπόλοιπους «μεγάλους» ήταν εκείνη που του στέρησε το δικαίωμα να παλέψει μέχρι τέλους για τον τίτλο. Φέτος, αν καταφέρει να πάρει το μάξιμουμ στα ντέρμπι της Τούμπας, θα μπει στο μίνι πρωτάθλημα με εντελώς διαφορετική ψυχολογία και έχοντας αποδείξει ήδη (Γ.Καραϊσκάκης) ότι έχει τον τρόπο να διαχειριστεί διαφορετικά τα μεγάλα ματς. Είναι, άλλωστε, η ομάδα που δείχνει τη δεδομένη χρονική στιγμή καλύτερα από όλους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.