«Ένα μήνα και βλέπουμε!»

«Ένα μήνα και βλέπουμε!»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Ένα μήνα και βλέπουμε!»

bet365

Για τον ύπουλο τραυματισμό του Σχορτσιανίτη μιλά στο gazzetta.gr, o καταξιωμένος φυσιοθεραπευτής Δημήτρης Σκορδής επισημαίνοντας λάθη, κινδύνους και μίνιμουμ χρόνο αποθεραπείας...

Οι έντονοι πόνοι που ένιωσε ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, μετά από μόλις 28 δευτερόλεπτα συμμετοχής στον πρόσφατο αγώνα με την Χίμκι, προκάλεσαν έντονες ανησυχίες στο ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού και άμα τη επιστροφή της “πράσινης” αποστολής από τη Μόσχα, ο 27χρονος διεθνής σέντερ, υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία, η οποία έδειξε ότι έχει υποστεί ρήξη στην αποπελματιαία απονεύρωση ή αλλιώς πελματιαία απονευρωσίτιδα. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από το στρατόπεδο του «τριφυλλιού», ο «Big Sofo» θα μείνει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες εκτός προπονήσεων και εν συνεχεία η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί.

Το gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Δημήτρη Σκορδή (www.skordis.gr), που είναι ο πιο ειδικευμένος Έλληνας φυσιοθεραπευτής στον συγκεκριμένο τραυματισμό και στο παρελθόν έχει βοηθήσει και άλλους διεθνείς μπασκετμπολίστες (Παπαδόπουλος, Πελεκάνος, Χρυσικόπουλος) να ξεπεράσουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε γύρω από τον ύπουλο τραυματισμό που ταλαιπωρεί τον “θηριώδη” σέντερ του Παναθηναϊκού.

-Τι ακριβώς είναι η αποπελματιαία απονεύρωση;

«Η αποπελματιαία απονεύρωση είναι μία τενόντια μυϊκή συναρμογή η οποία αρχίζει από την φτέρνα και φτάνει μέχρι τα δάχτυλα. Είναι πολύ σημαντική όσον αφορά στην δημιουργία της ποδικής καμάρας και της στήριξης του ποδιού. Δηλαδή είναι σημαντικός στηρικτικός παράγοντας στον άκρο πόδα! Έχει δύο μπάντες. Η μία είναι η έσω, που συνήθως επηρεάζει τους αθλητές στην έκφυσή της δηλαδή εκεί που ξεκινάει η φτέρνα και η έξω μπάντα. Τώρα, η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία φλεγμονή στο συγκεκριμένο σημείο, που προκαλεί συνεχείς μικροτραυματισμούς, με αποτέλεσμα ο αθλητής δεν μπορεί να πατήσει το πόδι του από τον πόνο, πόσο μάλλον να τρέξει... Το χειρότερο με αυτόν τον τραυματισμό, είναι ότι έχει κι άλλα επακόλουθα, όπως η άκανθα πτέρνας ή η πλατυποδία και δεν αφήνει το πόδι σε ησυχία... Και όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο κορμί σαν τον Σχορτσανίτη, που βασίζει το παιχνίδι στα δυνατά πατήματα, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα μπορεί να ακόμη μεγαλύτερο...»

-Πως αντιμετωπίζεται;

«Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αντιμετωπίζεται πλέον με βάση διεθνείς μεθοδολογίες και διεθνή πρωτόκολλα, απλά χρειάζεται κάποιος γνώστης για να γίνει σωστή διαχείριση της θεραπείας μέσω των κρουστικών υπερήχων κυμάτων, των λεγόμενων shockwaves, χρειάζεται ειδικό νάρθηκα, απαιτούνται ειδικές ασκήσεις. Δεν είναι παίξε γέλασε η αποθεραπεία της πελματιαίας και πρέπει να γίνει σωστά, γιατί αλλιώς, αν δεν υποχωρήσει τελείως, θα τον ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.»

-Ποια η διαφορά της μερικής και της ολικής ρήξης;

«Αν η ρήξη της αποπελματιαίας είναι μερική, το πρώτο που χρειάζεται είναι η ίαση. Απαιτείται ξεκούραση για να περάσει η φλεγμονή και ο πόνος και σε συνδυασμό με θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή, σιγά-σιγά το πόδι να επανέλθει μόνο του. Αν αντίθετα, είναι ολική τότε τα πράγματα δεν είναι απλά, γιατί ο αθλητής θα χρειαστεί να μπει στο χειρουργείο...»

-Είναι αλήθεια ότι η ρήξη της αποπελματιαίας είναι σπάνια;

«Αυτό ισχύει και είναι μία αιτία που μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη, είναι η λανθασμένη χορήγηση κορτιζόνης στο πόδι, σαν μία πρώτη μορφή αποθεραπείας στον συγκεκριμένο τραυματισμό... Η ένεση κορτιζόνης είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, γιατί αν γίνει μέσα στην μάζα της αποπελματιαίας απονεύρωσης, τότε την αδυνατίζει και η ζημιά μπορεί να προέλθει από την φαρμακευτική αγωγή.»

-Δεν μπορεί να κοπεί από μόνη της η αποπελματιαία απονεύρωση;

«Είναι πολύ δύσκολο, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μία πολύ δυνατή και μεγάλη μυϊκή χορδή και ο πόνος οφείλεται από το ότι η χορδή αυτή γίνεται πολύ σκληρή, τραβάει το πόδι και προκαλεί φρικτούς πόνους, συνήθως το πρωί μετά τον ύπνο...»

-Ποιο είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που ο Σχορτσανίτης, θα μείνει εκτός προπονήσεων, κατά την άποψή σας;

«Αν τελικά πρόκειται για μερική ρήξη στην αποπελματιαία ενός τέτοιου αθλητή, το μίνιμουμ διάστημα που πρέπει να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης είναι περίπου ένας μήνας. Στη διάρκεια του οποίου θα ξεκουραστεί, θα ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή και στη συνέχεια απαιτείται επανεκτίμηση της κατάστασης, πριν επιστρέψει στις προπονήσεις. Αν μιλάμε για ολική ρήξη, τότε τα πράγματα αλλάζουν, γιατί θα μεσολαβήσει χειρουργική επέμβαση και κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα αντιδράσει το πόδι του...»

-Πως προκύπτει αυτός ο τραυματισμός;

«Στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι αθλητές που ταλαιπωρούνται από πελματιαία απονευρωσίτιδα, είχαν νωρίτερα κάποιο άλλο πρόβλημα στον αχίλλειο, όπως για παράδειγμα ο Λίνος ο Χρυσικόπουλος, που πέρυσι είχε τενοντίτιδα και λόγω της πελματιαίας που τον “χτύπησε” ακολούθως, έμεινε 5 μήνες έξω από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της Μπιέλα. Τον ανέλαβα προσωπικά και πλέον αγωνίζεται κανονικά... Το ίδιο πρόβλημα είχε παλιότερα και ο Βασίλης Σπανούλης, όταν αγωνιζόταν στο Μαρούσι και τον Παναθηναϊκό και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, όταν έπαιζε στη Ντιναμό Μόσχας! Θυμάμαι, μου τον είχε στείλει ο Αγγέλου με τον Ίβκοβιτς στην Αθήνα για 3 εβδομάδες και μετά όχι μόνο έπαιξε, αλλά ήταν τόσο καλός που πήρε μετεγγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης!»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα