Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα κονδυλώματα

Gazzetta team
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα κονδυλώματα

bet365

Και ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης.

Το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα αποκτήσουν τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μην αγνοείτε λοιπόν την ύπαρξή του και φροντίστε για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Πως μεταδίδεται ο ιός HPV;

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ευθύνεται για ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. H συχνότητά του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή: είτε με πρωκτικό είτε με κολπικό σεξ, με στοματικό σεξ, ή με έντονη τριβή δέρματος με δέρμα κατά τη διάρκεια της επαφής. Η χρήση προφυλακτικού προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο, καθώς κάποια σημεία που μπορεί να έχουν μολυνθεί μένουν ακάλυπτα με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τον ιό στην επαφή.

Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας;

Μερικοί από τους 30 υψηλού κινδύνου τύπους του ιού HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού, του πέους και της στοματικής κοιλότητας. Τα κονδυλώματα όμως είναι συνήθως το μόνο σύμπτωμα του ιού σε τύπους HPV χαμηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου στους άνδρες.

Πώς θα τα αναγνωρίσει κανείς;

Tα κονδυλώματα σπάνια μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή πόνο, γι’ αυτό πολύ συχνά η μόλυνση περνά απαρατήρητη. O μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσετε είναι αν τα δείτε ή τα ψηλαφίσετε. Μοιάζουν με μικροσκοπικές ρώγες από σταφύλι, μπορεί να είναι πολλά μαζί ή μεμονωμένα. Mε τον καιρό μεγαλώνουν και αυξάνονται και συχνά παίρνουν τη μορφή ενός κουνουπιδιού. Μπορείτε να δείτε μόνο αυτά που βρίσκονται στο εξωτερικό δέρμα του πέους ή της περιπρωκτικής περιοχής. Για αυτό συνίσταται η ετήσια επίσκεψη σε δερματολόγο-αφροδισιολόγο έτσι ώστε να γίνεται τακτικά κλινική εξέταση. Οι ιατρικές εξελίξεις πλέον προσφέρουν και το HPV DNA τεστ, για ταυτοποίηση του ιού. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV από δείγμα κυττάρων. Η συνδρομή της μοριακής βιολογίας στην ταυτοποίηση του ιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με έκπλυμα από το στόμα, με επίχρισμα από τον πρωκτό και την ουρήθρα μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση 37 τύπων HPV, ανάμεσα σε αυτούς και οι 6, 11 (υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα) και οι 16, 18 (υψηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις).

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για να τα αφαιρέσω;

Η πιο αποτελεσματική και ενδεδειγμένη μέθοδος για τα δερματικά κονδυλώματα είναι η θεραπεία με χειρουργικό Laser CO2. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, και απαιτεί μια μόνο συνεδρία. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος στοχεύει με ακρίβεια στην πάσχουσα περιοχή και εξαλείφει τα κονδυλώματα ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser CO2 είναι χωρίς πόνο, δεν έχει χρόνο αποθεραπείας, δεν αφήνει ουλές ή σημάδια και έχει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Σε μια μόνο συνεδρία εκριζώνονται όλες οι υπάρχουσες βλάβες (δεν ανιχνεύονται αρχόμενες βλάβες) κατόπιν τοπικής αναισθησίας.

Η εξάχνωση των κονδυλωμάτων με Laser υπερτερεί έναντι των άλλων μεθόδων λόγω μικρότερου μετεγχειρητικού πόνου και καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Επιπρόσθετα, η δέσμη του Laser μπορεί να περάσει μέσω κολποσκοπίου. Με αυτή την τεχνολογία η χειρουργική προσέγγιση είναι απόλυτα ακριβής ενώ ανακαλύπτονται και εξαχνώνονται και μικρότερες σε μέγεθος αλλοιώσεις, που θα πέρναγαν απαρατήρητες στην κλινική επισκόπηση. Η χρήση Laser διοξειδίου του άνθρακα μέσω του κολποσκοπίου συνίσταται ως εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα ουρήθρας και πρωκτικού σωλήνα.

Με την πάροδο 20 ημερών από τη θεραπεία ο δερματολόγος επανεξετάζει την περιοχή. Ο χρόνος επώασης είναι 8 μήνες, και καθώς υπάρχει κίνδυνος για θυγατρικές βλάβες πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα (συνίσταται ανά μήνα) τον δερματολόγο, έως ότου να διαπιστωθεί η πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων. Ο ιός HPV παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και κάποια στιγμή μπορεί να υποτροπιάσει, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η τακτική παρακολούθηση.

Πληροφορίες στην Ιατρική ομάδα Medi Center, τηλ. επικοινωνίας: 211 1088 444.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα