Campionato 2012 (vids)

Gazzetta team
Campionato 2012 (vids)

bet365

Διαβάστε την super ιταλική ανασκόπηση του Gazzetta.gr και χορτάστε video από το show του Campionato κατά τη διάρκεια του 2012 που πέρασε στην ιστορία.

To 2012 έφυγε και εκτός από το Scudetto και Supercoppa στην Γιουβέντους και Coppa Italia στην Νάπολι, άφησε πολλά πράγματα που θέλουμε να θυμόμαστε. Γιώργος Κοντογεώργης και Παναγιώτης Παλλαντζάς κάναμε ανασκόπηση στο αγαπημένο μας Campionato γράφοντας για τα πάντα. Προπονητές, αστέρια, αστεράκια, γκολ, φάσεις που θα μείνουν, πράγματα που μας θυμίζουν το παρελθόν αλλά και περισσότερο αγωνιστικά, όπως το αγαπημένο σύστημα των Ιταλών και την καλύτερη 11άδα της χρονιάς. Τέλος, δώσαμε βατόμουρο, βγάλαμε το δικό μας πόρισμα για το calcio και αφήσαμε για έσας 6 εξαιρετικής ποιότητας video από το πρώτο μισό της σεζόν 2012-13. Σε αυτά, εκτός από τα καλύτερα γκολ, μπορείτε να δείτε τις super αποκρούσεις, τα... κορυφαία αυτογκόλ, τα top φάουλ, τις χειρότερες γκάφες αλλά και τα εντυπωσιακότερα γκολ με βολέ της Serie A....

ΟΙ ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ: Τη σεζόν 2010-11 ήταν συμπαίκτες στην Μίλαν και της χάρισαν το Scudetto, όμως σήμερα κανένας δεν βρίσκεται στο «Σαν Σίρο». Η Γιουβέντους είναι η τυχερή που έχει στις τάξεις της τον Maestro, Αντρέα Πίρλο, ενώ ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ανήκει πλέον στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Ιταλός ήταν το ελεύθερο δώρο που πήραν οι Μπιανκονέρι από την κύρια αντίπαλό τους και αυτός που βοήθησε τα μέγιστα την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2011-12 κλείνοντας την περσινή σεζόν με 13 ασίστ, ενώ φέτος έχει ήδη μπει forza-τος και έχει... αγριέψει με τις εκτελέσεις φάουλ, σκοράροντας ήδη 4 φορές. Δίπλα στον σπάνιας κλάσης playmaker στους κορυφαίους του 2012, ένας επιθετικός που βγαίνει μία φορά κάθε 20 χρόνια. Ο Βασιλιάς Ιμπρα, μετά το πρωτάθλημα του 2010 με την Μίλαν, πάλεψε για την διατήρηση των σκήπτρων όμως παρά το φοβερό φινάλε με τα 28 γκολ του, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει για δεύτερη φορά και αποχώρησε το καλοκαίρι μικραίνοντας το Campionato.

Ο ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗΣ: Το 2012 είναι η χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αντόνιο Κόντε καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως ο Ιταλός προπονητής που... έρχεται! Πήρε μια Γιουβέντους με δύο σερί έβδομες θέσεις και την έκανε πρωταθλήτρια χωρίς ήττα, ακολούθησε το Σούπερ Καπ και τελικά το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών (94) μέσα σε ένα έτος. Επανέφερε το 3-5-2, οδήγησε αρκετούς από τους παίκτες του στο... επόμενο επίπεδο και προβάλεται, πλέον, από τα ιταλικά ΜΜΕ ως ο σταρ των πάγκων στη γειτονική χώρα. Μέσα σε όλα αυτά, έγινε και ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του Campionato με το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε. Λογικά, καλύτερα δεν γινόταν για τον ίδιο!

ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ: Η ιστορία με τον Αμπροζίνι και το στοίχημα του είχε βάλει με τον Ελ Σαραουί είναι πλέον παλιά. Ο Ιταλός επιθετικός με τα 14 γκολ στο πρώτο μισό της σεζόν εξασφάλισε δωρεάν διακοπές από τον έμπειρο χαφ χάρη σε στοίχημα που κέρδισε και πλέον πάει για τα καλύτερα. Ο 20χρονος βρήκε χρόνο στην 11άδα μετά τη φυγή του Ιμπραΐμοβιτς και τους πολλούς τραυματισμούς του Πάτο και έχει αφήσει όλη την Ιταλία με ανοικτό το στόμα, εξέλιξη-όνειρο για μία Μίλαν, που θέλει μόνο να δημιουργεί παικταράδες και που πλέον έχει στις τάξεις της τον Capocannoniere της Serie Α. Ο διεθνής άσος πλέον είναι βασικός και αντικατάστατος στα μάτια του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, που ξεκινάει από αυτός την 11άδα του σε κάθε ματς. Δείτε στο video τα γκολ του στη σεζόν 2012-13.

Η ΜΑΤΣΑΡΑ: Η ηδονή των Νερατζούρι, ο εφιάλτης των Μπιανκονέρι... Το ντέρμπι Γιουβέντους-Ιντερ, στις 3 Νοεμβρίου 2012, είναι αυτά που μένουν στην ιστορία. Δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, άλλωστε, από τη στιγμή που οι Μιλανέζοι έγραψαν ιστορία εκείνο το βράδυ, σπάζοντας το αήττητο 49 αγώνων των Μεγάλης Κυρίας και μάλιστα στο Τορίνο! Οσο για την εξέλιξη του αγώνα; Ηταν ακριβώς όπως θα την είχαν ονειρευτεί οι οπαδοί της Ιντερ. Γκολ, από οφσάιντ, της Γιουβέντους στα... 18 δευτερόλεπτα (!) για το 1-0 και στο δεύτερο ημίχρονο ήρθαν τα πάνω-κάτω. Πέναλτι του Μιλίτο για το 1-1, πλασέ του ίδιου για το 1-2, γκολ και από τον Παλάσιο στο φινάλε για το τελικό 1-3, με τον Αντρέα Στραματσιόνι και τους παίκτες του να πετυχαίνουν αυτό που δεν είχε καταφέρει κανένας από τον Μάιο του 2011 κι έπειτα!


ΤΟ ΓΚΟΛ: Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι όποιος είναι κολλημένος με το ιταλικό πρωτάθλημα έχει σταματήσει να βλέπει καλή μπάλα. Πραγματικά, όποιος λέει κάτι τέτοιο, σίγουρα... χάνει. Οχι στο μυαλό, αλλά από ποδόσφαιρο που πωρώνει, που σε κάνει να σηκώνεσαι από όπου βρίσκεσαι. Γκολάρες με όλους τους τρόπους, με φάουλ, με σουτάρες, με εμπνεύσεις, με ψαλίδια. Στο gallery από κάτω έχουμε βάλει τα καλύτερα γκολ του 2012, τα οποία είναι πάρα πολλά και εξαιρετικά, όμως σαν ειδικοί του Gazzetta.gr στην Ιταλία, διαλέγουμε δύο. Του Αρτούρο Βιδάλ της Γιουβέντους για την σεζόν 2011-12 σε αγώνα στο Τορίνο κόντρα στην Νάπολι και από τη φετινή του Φαμπρίτσιο Μίκολι (το 4-1) της Παλέρμο κόντρα στην Κιέβο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.




Η ΦΑΣΗ: Λίγα πρωταθλήματα έχουν τόσο ξεκάθαρη μία φάση που να έχει σημαδέψει μία σεζόν και μάλιστα στο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Εγινε στις 25 Φεβρουαρίου στο «Σαν Σίρο» σε αγώνα της Μίλαν με την Γιουβέντους και προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από τους Ροσονέρι. Ο Μουντάρι έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα ένα μέτρο μέσα από την εστία του Μπουφόν, όμως το γκολ παρέμεινε φάντασμα και δεν μέτρησε ποτέ. Η Μίλαν σε εκείνο το σημείο θα έκανε το σκορ 2-0 και θα κλείδωνε τη νίκη, όμως ο βοηθός κράτησε τη Γιουβέντους στον αγώνα και όχι μόνο της έδωσε τη δυνατότητα να ισοφαρίσει αλλά και στο τέλος της σεζόν να κατακτήσει αήττητη το πρωτάθλημα.


Η ΑΤΑΚΑ: Το φαβορί ήταν ο Αντόνιο Κασάνο καθώς όταν ρωτήθηκε για το ποιος είναι ο καλύτερος του φίλος στην Ιντερ, απάντησε: «Ο Ναγκατόμο! Τα πάμε υπέροχα, συζητάμε για τα πάντα, για φαγητό, για γυναίκες, για μπάλα και δεν διαφωνούμε ποτέ! Το μυστικό μας είναι ότι δεν καταλαβαίνω λέξη από όσα λέει και αυτός δεν καταλαβαίνει λέξη από όσα λέω»!

Πραγματικά στο 90' όμως, δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ο Μάρκο Αμέλια μιλώντας στην Tuttosport τον ξεπέρασε! «Η Γιουβέντους είναι πολύ δυνατή αλλά όσο προχωράει στην Ευρώπη πιστεύω ότι θα κάνει γκέλες στο πρωτάθλημα και η Μίλαν θα είναι έτοιμη για να το εκμεταλλευτεί»!

Εδώ, για να μιλήσουμε ελεύθερα σαν μια... μεγάλη ιταλική παρέα που είμαστε όλοι μαζί, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή άλλα είπε ο Αμέλια και άλλα έγραψε ο δημοσιογράφος, ή ο Αμέλια έχει δει όραμα από το μέλλον και μας προειδοποιεί ότι θα ζήσουμε τη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών, ή ο Αμέλια πέρασε πολύ όμορφα αυτές τις γιορτές στο... Αμστερνταμ!

ΤΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ: Δεν είμαστε και μέσα στο Milan Lab για να δούμε τι συμβαίνει, όμως όσο και αν τα τελευταία χρόνια οι τραυματισμοί έχουν εξελιχθεί σε ρουτίνα για τους Ροσονέρι, η κατάσταση με τον Αλεσάντρε Πάτο απλά δεν υπάρχει. Ο Βραζιλιάνος έχει τραυματιστεί σχεδόν 20 φορές τα τελευταία 2 χρόνια και έχει να σκοράρει στην Serie A από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Η ευπάθεια του 23χρονου, που ήταν wonderkid όταν ήταν 17, έχει ρίξει πολύ χαμηλά την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και δεν είναι τυχαίο ότι η Μίλαν είναι έτοιμη να τον παραχωρήσει αντί 15 εκατ. ευρώ στην Κορίνθιανς προκειμένου να μην τον χάσει ελεύθερο σε έναν χρόνο. Χαρακτηριστικό της κατρακύλας του Πάτο είναι ότι πριν έναν χρόνο η Παρί είχε κάνει πρόταση 35 εκατ. ευρώ για να τον πάρει και μόλις 12 μήνες αργότερα, η τιμή του έχει πέσει κατά 20 εκατ. ευρώ...

DEJA VU: Οσοι προλάβαμε τον Μαραντόνα έστω στα τελευταία του καλά ποδοσφαιρικά χρόνια, δεν μπορούσαμε παρά να συμπαθούμε τη Νάπολι. Αν αυτό ισχύει για εμάς, που δεν ζούμε στην Ιταλία, μπορούμε να φανταστούμε πώς ένιωθαν οι Ναπολιτάνοι στα χρόνια του σπουδαιότερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Χρόνια μακρινά, χρόνια που... επανήλθαν στη μνήμη όλων τον Μάιο του 2012. Τελικός του Coppa Italia στη Ρώμη και οι Παρτενοπέι με γκολ των Καβάνι και Χάμσικ νίκησαν με 2-0 την Γιουβέντους, πανηγυρίζοντας τον πρώτο τίτλο μετά το πρωτάθλημα του 1990!

Οσο όμορφες ήταν η εικόνες με τους οπαδούς της Νάπολι να ζουν ένδοξες μέρες του παρελθόντος, άλλο τόσο όμορφες είναι και οι αναμνήσεις που έχουμε όλοι από το Campionato της δεκαετίας του '90. Το καλοκαίρι του 2012, αυτές οι αναμνήσεις έγιναν πιο έντονες όταν η Ρόμα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ζντένεκ Ζέμαν. Μετά από 14 χρόνια, ο Τσέχος προπονητής επανήλθε στο προσκήνιο και όσο κι αν εκνευρίζει τους Γιουβεντίνους, αυτή η κόντρα του με τον Βορρά είχε λείψει, είναι η αλήθεια...

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ 11ΑΔΑ: Εντάξει, μπορεί να μην είναι το πιο συνηθισμένο σύστημα να κατεβαίνει η ομάδα με τρία φορ, όμως παρότι δεν είμαστε τελείως άμπαλοι θα την κατεβάσουμε έτσι σε 4-3-3. Με δεδομένες τις επιδόσεις στα δύο μισά του 2012 προσπαθήσαμε να βγάλουμε τη δικιά μας καλύτερη 11άδα από την Serie A και ιδού τα αποτελέσματα. Τα γάντια του πορτιέρε παίρνει ο Mr clean sheet ειδικά φέτος, Μπουφόν, στην άμυνα βάζουμε στόπερ τους Τιάγκο Σίλβα και Κιελίνι, δεξί μπακ Κρίστιαν Μάτζιο (Νάπολι) και αριστερό Πάμπλο Αρμέρο (Ουντινέζε). Στα κέντρο το φοβερό δίδυμο της Γιουβέντους Βιδάλ-Πίρλο που από πέρυσι κάνουν θαύματα, ενώ μπροστά τους σαν playmaker τον σταθερό Ερνάνες της Λάτσιο. Στην επίθεση παρατάσουμε τον πρώτο σκόρερ μέσα στο 2101, Καβάνι, τον Ιμπραΐμοβιτς, που έκλεισε την περσινή σεζόν με 28 γκολ και τον Κλόζε που έχει βγει 100% στην Λάτσιο και σκοράρει συνέχεια και σε όλα τα μεγάλα ματς.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Νέα σχολή ποδοσφαίρου έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Serie A με πολλές ομάδες να παίζουν πλέον με 3-5-2 και να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και επιτυχίες. Ο Αντόνιο Κόντε το χρησιμοποίησε και έκανε πρωταθλήτρια την Γιουβέντους, ενώ και η Ουντινέζε των δύο σερί τρομερών σεζόν, παίζει με αυτό. Το ίδιο συμβαίνει με την Νάπολι που έχει αλλάξει επίπεδο τα τελευταία χρόνια με τον Βάλτερ Ματσάρι αλλά και με την Φιορεντίνα, που μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Βιντσέντζο Μοντέλα, το γύρισε σε άμυνα με τρεις. Επίσης, σε αρκετούς αγώνες το έχει επιλέξει ο Αντρέα Στραματσιόνι στην Ιντερ, ενώ τη δοκιμή του έχει κάνει και ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στην Μίλαν, αν και δεν επέμεινε τελικά.

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ: «Οταν τα παιδιά μου με ρωτήσουν κάποτε τι είναι αυτό που ξεχωρίζω από την καριέρα μου, θα τους απαντήσω: Εζησα όλη την καριέρα του τεράστιου ποδοσφαιριστή και σπουδαίου ανθρώπου που ονομάζεται Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο».

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον, Ρωμαίο, Φάμπιο Καρέσα, που θεωρείται ο καλύτερος Ιταλός δημοσιογράφος σε ό,τι αφορά τις περιγραφές αγώνων. Στις 13 Μαΐου ο Ντελ Πιέρο αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο Τορίνο με τη φανέλα της Γιουβέντους και μία εβδομάδα μετά, η 19χρονη σχέση του με την Μεγάλη Κυρία έλαβε και τυπικά τέλος... Δεν θα ξαναδούμε τον Ντελ Πιέρο στα ιταλικά γήπεδα αλλά θα μπορούμε να λέμε στις επόμενες γενιές ότι ζήσαμε από την αρχή ως το τέλος την πορεία του. Δε χρειάζονται πολλά λόγια, παρά μόνο ένα μεγάλο Grazie από όλους τους Ιταλόφιλους για τις υπέροχες αναμνήσεις...

Ο Νέστα κόβει με ανάποδο ψαλίδι πάνω στη γραμμή, ο Γκατούζο μαζεύει και δίνει στα σίγουρα πόδια του Ζέεντορφ, που κάνει κούρσα και βγάζει τετ α τετ τον Ιντζάγκι. Ο Superpippo δεν γίνεται να αστοχήσει. Αφού στέλνει τη μπάλα αργά και βασανιστικά στα δίχτυα του αντίπαλου πορτιέρε, τρέχει στο κόρνερ ουρλιάζοντας και με τα χέρια ανοικτά! Ανατριχίλα; Μία συνήθεια πολλών ετών για τους τιφόζι της Μίλαν που πλέον είναι ανάμνηση για την υπερομάδα του παρελθόντος και τους θρύλους που την αποτελούσαν.

Το καλοκαίρι οι Ροσονέρι έμειναν κατά πολύ φτωχότεροι, καθώς «αντίο» είπαν την ίδια στιγμή, Αλεσάντρο Νέστα, Τζενάρο Γκατούζο, Κλάρενς Ζέεντορφ και Πίπο Ιντζάγκι. Μία τετράδα εκπληκτικών παικτών που πέρα από την τρελή αγάπη των Μιλανέζων έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων όσων γνωρίζουν πραγματικά από ποδόσφαιρο. Εδώ και μήνες μας λείπουν, ελπίδα να υπάρξουν κάποιοι που να φτάσουν έστω και λίγο στο επίπεδό τους...

ΠΟΡΙΣΜΑ: Το 2012 περνάει στην ιστορία ως η χρονιά των αλλαγών στο Campionato... Από το 2007 ως το 2011 το Scudetto πήγαινε πάντα στο Μιλάνο αλλά τώρα επέστρεψε στο Τορίνο και εκεί θέλουν να το κρατήσουν για αρκετά χρόνια. Οσο οι Πιεμοντέζι πανηγυρίζουν και οι Μιλανέζοι ψάχνονται, στη Ρώμη η Λάτσιο επιβεβαιώνει τη σταθερότητα της τα τελευταία χρόνια ενώ η Ρόμα έκανε, για ακόμη μία φορά, ένα νέο ξεκίνημα και είχε, στο φινάλε του έτους, τα ευχάριστα νέα και για το νέο γήπεδο.

Ευχάριστες είναι οι αναμνήσεις που θα μείνουν και στο νότο καθώς η Νάπολι πανηγύρισε τον πρώτο της τίτλο μετά από αναμονή 22 ετών, έφτιαξε το όνομα της στην Ευρώπη και καθιερώθηκε ξανά στις δυνάμεις της Ιταλίας. Αυτός είναι ο στόχος και της Φιορεντίνα, που στο πρώτο μισό του 2012 υπέφερε μέχρι να εξασφαλίσει την παραμονή της στη Serie A αλλά στο δεύτερο μισό ήρθε η αναγέννηση!

Μεγάλοι ποδοσφαιριστές αποχαιρέτησαν το Campionato, νέα ταλέντα βγαίνουν, η αθλητική δικαιοσύνη έκανε το καλοκαίρι αισθητή ξανά την παρουσία της και οι τιφόζι είναι πάντα εκεί, στην Curva, για να πανηγυρίσουν ή να γκρινιάξουν, να κρεμάσουν ανάποδα τα πανό ή να κάνουν μια εντυπωσιακή coreo!

Το 2012 έφυγε, το 2013 ήρθε και όλοι μας (εμείς που γράφουμε και εσείς που διαβάζετε και σχολιάζετε) ελπίζουμε οι 12 μήνες που είναι μπροστά μας, να είναι ακόμη καλύτεροι!

Tanti auguri per un felice anno nuovo e... forza Campionato!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα