Δύο ομάδες, εννιά τελικοί! (video)

Gazzetta team
Δύο ομάδες, εννιά τελικοί! (video)

bet365

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ επικύρωσαν την πρόκρισή τους στον τελικό του Champions League, και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει σε βίντεο όλους τους τελικούς που έχουν δώσει οι δύο μεγάλες ομάδες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Δυο ομάδες με τεράστια ευρωπαϊκή ιστορία ετοιμάζονται να κοντραριστούν στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα αφού «σκούπισαν» στο διάβα τους προς τον τελικό κάθε αντίπαλο, θα πρέπει να… εξοντώσουν η μία την άλλη με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League. Ένας τελικός, επανάληψη εκείνου προ διετίας, όπου στο Ολίμπικο της Ρώμης η Μπαρτσελόνα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης εις βάρος της ομάδας του Φέργκιουσον.

Πλέον, μετά και την ολοκλήρωση των ημιτελικών οι δύο ομάδες μπαίνουν στην τελική ευθεία ενόψει του Λονδίνου, με την αγγλική ομάδα να επιθυμεί να πάρει τη ρεβάνς και να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από μόλις τρία χρόνια. Δύο ομάδες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά γήπεδα την τελευταία πενταετία, έχουν όμως και τεράστια ιστορία στο πέρασμα των δεκαετιών. Ας θυμηθούμε λοιπόν πώς ξεκίνησε το ταξίδι των δύο ομάδων στους τελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης της Γηραιάς Ηπείρου.

1960-1961 Μπενφίκα-Μπαρτσελόνα 3-2 (Βέρνη)

Έπειτα από πέντε διαδοχικές κατακτήσεις του τροπαίου από τη Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενφίκα και Μπαρτσελόνα φτάνουν στον τελικό της διοργάνωσης με στόχο να διαδεχθουν στον θρόνο τη «Βασίλισσα». Η «μάχη» βγάζει νικήτρια την πορτογαλική ομάδα, με τους Καταλανούς να χάνουν με 3-2 τον πρώτο τους τελικό στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

 

1967-1968 ΜάντσεστερΓ. -Μπενφίκα 4-1 (Λονδίνο)

Το ’68 στον τελικό του Γουέμπλεϊ συναντήθηκαν δύο σπουδαίες ομάδες. Η Μπενφίκα του μεγάλου Εουσέμπιο και η Μάντσεστερ των Μπόμπι Τσάρλτον και Τζορτζ Μπεστ! Η «τιτανομαχία» έβγαλε νικήτρια την αγγλική ομάδα με το επιβλητικό 4-1 και οι «κόκκινοι διάβολοι» πανηγύρισαν το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία τους.

1985-1986 Στεάουα-Μπαρτσελόνα 0-0 (2-0 στα πέναλτι) (Σεβίλλη)

Στην πρώτη της απόπειρα για να σηκώσει το Πρωταθλητριών η Μπαρτσελόνα «έπεσε» πάνω στην Μπενφίκα. Το 1986 όμως βρήκε «τοίχο» τον απίστευτο τερματοφύλακα των Ρουμάνων της Στεάουα, Χέλμουτ Ντουκαντάμ. Οι Καταλανοί δεν μπόρεσαν να σκοράρουν στην κανονική διάρκεια του αγώνα αλλά ούτε και στην παράταση, ενώ το ίδιο έγινε και στα πέναλτι! Ο Ντουκαντάμ δεν επέτρεψε στους «μπλαουγκράνα» να βάλουν ούτε ένα πέναλτι και η κούπα κατέληξε θριαμβευτικά στους Ρουμάνους!

1991-1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0 (παράταση, κ.α. 0-0) (Λονδίνο)

Η τρίτη απόπειρα για στέψη αποδείχθηκε και… φαρμακερή για τους Καταλανούς, οι οποίοι αντιμετώπισαν τη Σαμπντόρια στο παλιό Γουέμπλεϊ. Αρχικά οι Γενοβέζοι αντιστάθηκαν στους Καταλανούς και το ματς έληξε 0-0 στα πρώτα 90 λεπτά. Τη λύση όμως στον «γόρδιο δεσμό» έδωσε στο 111’ της παράτασης για την Μπάρτσα ο Κούμαν, δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς στους δρόμους της Βαρκελώνης.

1993-1994 Μίλαν-Μπαρτσελόνα 4-0 (Αθήνα)

Τον θρίαμβο του ’92 ήθελε να επαναλάβει δύο χρόνια αργότερα η Μπαρτσελόνα, κόντρα και πάλι σε ιταλική ομάδα. Όμως, η Αθήνα δεν αποδείχθηκε γούρικη για τους Καταλανούς, άλλωστε και η Μίλαν δεν είναι… Σαμπντόρια. Οι «μπλαουγκράνα» με τον Γκουαρδιόλα στη σύνθεσή τους κατατροπώθηκαν από τους «ροσονέρι» με 4-0 και συμπλήρωσαν τέσσερις τελικούς με μόλις μία κούπα…

Δείτε το βίντεο εδώ

1998-1999 Μάντσεστερ Γ.-Μπάγερν 2-1 (Βαρκελώνη)

Ίσως ο συγκλονιστικότερος τελικός στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι Γερμανοί της Μπάγερν προηγούνταν στο «Καμπ Νόου» με 1-0 στον τελικό της Βαρκελώνης, όμως η ομάδα του Φέργκιουσον έκανε την ανατροπή στις καθυστερήσεις, μετατρέποντας σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα το εις βάρος της 0-1 σε 2-1!

Δείτε το βίντεο εδώ

2005-2006 Μπαρτσελόνα-Άρσεναλ 2-1 (Παρίσι)

Μια άκρως επιτυχημένη σεζόν ολοκλήρωσε η Μπαρτσελόνα κόντρα στην Άρσεναλ στον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς». Οι Λονδρέζοι βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στο α’ ημίχρονο, αλλά στο τέλος του αγώνα οι Καταλανοί έκαναν την ολική ανατροπή και ο Πουγιόλ σήκωσε την ευρωπαϊκή κούπα ψηλά στον βροχερό ουρανό του Παρισιού…

Δείτε το βίντεο εδώ


2007-2008 Μάντσεστερ Γ.-Τσέλσι 1-1 (6-5 στα πέναλτι) (Μόσχα)

Στην… έδρα του Αμπράμοβιτς, μέσα στη Μόσχα η Τσέλσι είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, όμως η ομάδα του σερ Άλεξ είχε αντίθετη άποψη. Ύστερα από ένα δυναμικό ματς που έληξε 1-1 ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου οι άστοχες εκτελεσεις του Τζον Τέρι και του Νικολά Ανελκά έδωσαν τη νίκη στη Μάντσεστερ στον αγγλικό εμφύλιο.

Δείτε το βίντεο εδώ

2008-2009 Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γ. 2-0 (Ρώμη)

Το γκολ του Ετό στην αρχή του αγώνα και η εντυπωσιακή κεφαλιά (!) του Μέσι στο 70’ έδωσαν το τρόπαιο στην Μπαρτσελόνα μέσα στο Ολίμπικο με 2-0 εις βάρος της Μάντσεστερ. Δύο χρόνια αργότερα οι δυο ομάδες θα ξαναβρεθούν αντιμέτωπες στο Λονδίνο, με τους «κόκκινους διαβόλους» να διψάνε για εκδίκηση!

Δείτε το βίντεο εδώ

*Η UEFA δεν επιτρέπει την αναδημοσίευση των βίντεο από τους τελικούς των τελευταίων 20 ετών, για αυτό για τα νεότερα βίντεο έχουμε Link που παραπέμπουν στη σχετική σελίδα του youtube.




Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα