Μεγάλο όπλο ένα μικρό μυστικό...

Μεγάλο όπλο ένα μικρό μυστικό...

Αντώνης Καλκαβούρας
Μεγάλο όπλο ένα μικρό μυστικό...

bet365

Ο Νίκος Ζήσης περιγράφει στο gazzetta.gr πώς οι διεθνείς βίωσαν το άσχημο πρώτο ημίχρονο με τη Βοσνία και αποκαλύπτει το... μυστικό της ομάδας στις δύσκολες στιγμές...

Στο πρώτο μέρος, που τίποτε δεν πήγαινε καλά για την Εθνική ομάδα και ακόμη και ο ίδιος δεν μπόρεσε να ευστοχήσει σε κάποια σχετικά εύκολα σουτ, προσπαθούσε να ανορθώσει το ηθικό των συμπαικτών του έχοντας μια καλή κουβέντα για τον καθένα... Στο β' μέρος, πήρε από το χέρι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και του έδωσε τις απαραίτητες επιθετικές ανάσες που χρειαζόταν, για να πάρει τα πάνω του και κάμψει την αντίσταση της ενοχλητικής Βοσνίας.

Ο λόγος για τον Νίκο Ζήση (13π., 3ρ., 4ασ., 2κλ. με 2/3 τρίπ. σε 31'), που αρχικά με τρίποντο έφερε το παιχνίδι στα ίσα (41-41 στο 23'59"), δίνοντας το έναυσμα της αντεπίθεσης και εν συνεχεία με «βόμβα» από τα οκτώ μέτρα στη λήξη της επίθεσης (63-56 στο 33'39"), απομάκρυνε τα όποια όνειρα των Βόσνιων να επιστρέψουν στο παιχνίδι.

Το gazzetta.gr εντόπισε τηλεφωνικά τον 28χρονο διεθνή άσο στο πούλμαν της επιστροφής από το Αλίτους στο ησυχαστήριο του Ντρουσινινσκάι (σ.σ. περίπου 45 χιλιόμετρα απόσταση) και του ζήτησε να περιγράψει πώς στις δύσκολες στιγμές πήρε από το χέρι την Εθνική ομάδα και μαζί με τους Καλάθη (13π., 7ρ., 2ασ.) , Μπουρούση (12π., 5ρ.), Κουφό (10π., 10ρ.) και Μπράμο (10π., 3ρ.), οδήγησαν την Ελλάδα στην πρώτη της νίκη (76-67) στο τουρνουά...

- Αν και καρδιοχτυπήσαμε για σχεδόν τρία δεκάλεπτα, τέλος καλό, όλα καλά και πρεμιέρα με το δεξί για την Εθνική ομάδα στο 37ο Ευρωμπάσκετ με τη νίκη με 76-67 επί της Βοσνίας... Τελικά αυτό είναι το ζητούμενο για το εναρκτήριο παιχνίδι μιας διεθνούς διοργάνωσης;

«Γι' αυτό ούτε λόγος να γίνεται. Κανένας μας δεν περίμενε να περάσουμε εύκολο απόγευμα στην πρεμιέρα, μόνο και μόνο από ψυχολογικής άποψης επειδή είμαστε το φαβορί για τη νίκη. Άλλωστε, όλες οι ομάδες που παίρνουν μέρος, θέλουν να διακριθούν και μάχονται να κερδίσουν το οποιοδήποτε παιχνίδι. Πόσο μάλλον εναντίον της Ελλάδας που έχει δημιουργήσει μεγάλο όνομα στο διεθνές στερέωμα. Εμείς παρουσιαστήκαμε πολύ νευρικοί και χωρίς καθόλου συγκέντρωση για να εφαρμόσουμε στο γήπεδο όσα είχαμε σχεδιάσει σε άμυνα κι επίθεση. Παρότι στο ξεκίνημα του β' μέρους, βρεθήκαμε πίσω στο σκορ με έξι πόντους διαφορά, νομίζω ότι αντιδράσαμε γρήγορα και σωστά και μέσα από δυο-τρεις συνεχόμενες καλές άμυνες και ισάριθμα εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, χτίσαμε σταδιακά την αυτοπεποίθησή μας. Στην πορεία καταφέραμε να ευστοχήσουμε και σε κάποια δύσκολα μακρινά σουτ, με την βοήθεια των οποίων ξεφύγαμε στο σκορ και στο τέλος η νίκη ήρθε πιο εύκολα απ’ ό,τι φαινόταν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού».

- Από τεχνικής άποψης πού υστερήσαμε κατά την άποψή σου;

«Σε γενικές γραμμές κυριαρχήσαμε στα ριμπάουντ, αν εξαιρέσουμε το 1ο δεκάλεπτο και αυτό ήταν το πολύ σημαντικό γιατί είμαστε πολύ άστοχοι από την περιφέρεια (σ.σ. 4/19 τριπ.) και μέσω των ριμπάουντ κατορθώσαμε να ανανεώσουμε πολλές επιθέσεις. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι είμαστε και λίγο τυχεροί, γιατί ο Τελέτοβιτς που είναι εξαιρετικός σουτέρ, βρέθηκε σε μία από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του, σουτάροντας 0/9 τρίποντα, εκ των οποίων αρκετά από αυτά ήταν και εντελώς ελεύθερα! Περιμέναμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μια τελείως διαφορετική Βοσνία από την ομάδα που κερδίσαμε πανεύκολα στο τουρνουά του Ρίμινι και το γεγονός ότι καταφέραμε να ξεκινήσουμε νικηφόρα παίζοντας πολύ μέτρια, σίγουρα καταγράφεται στα θετικά μας».

- Όσο βρισκόμαστε πίσω στο σκορ, διέκρινες πανικό ή φόβο στα βλέμματα των νεότερων συμπαικτών σου;

«Αυτό δεν με ανησύχησε, ήταν λίγο-πολύ λογικό! Αυτό που με φόβισε ήταν η πολύ κακή αγωνιστική εικόνα που είχαμε στο πρώτο μέρος. Είχαμε κακές επιλογές, ήμαστε πολύ βιαστικοί, πήραμε λάθος προσπάθειες και είμαστε άστοχοι σε σχετικά εύκολα σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, όλα άλλαξαν, αλλά το σημαντικότερο είναι η σύμπνοια και η αλληλοϋποστήριξη που είχαμε, όσο ήμασταν πίσω στο σκορ. Ανταλλάσσαμε συνεχώς καλές κουβέντες και ενθαρρύναμε ο ένας τον άλλον. Δείξαμε εικόνα ομάδας με συνοχή και σε ένα τόσο μακρύ τουρνουά είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι, γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει καλά κάθε βράδυ».

- Τι να περιμένουμε για τη συνέχεια;

«Ξέρουμε ότι παιχνίδι με το παιχνίδι πρέπει να αρχίσουμε να λυνόμαστε και να παίζουμε το μπάσκετ που ξέρουμε και που έχουμε συνηθίσει τους Έλληνες φιλάθλους. Δεν με εκπλήσσει η νευρικότητα και το άγχος που είχαμε κόντρα στη Βοσνία. Ίσα-ίσα που μάλλον το περίμενα... Σιγά-σιγά πιστεύω ότι η ομάδα θα αυτοματοποιήσει τις συνήθειές της και θα βρει τον τρόπο να κερδίζει και να συνεχίζει. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος. Μπροστά μας είναι το αυριανό (σ.σ. σημερινό) παιχνίδι με τη Φινλανδία, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε πάση θυσία, για να πάμε στο ρεπό της Παρασκευής με ένα 2-0 και να προετοιμαστούμε για τα τρία τελευταία ματς της α' φάσης, που θα κρίνουν και τη θέση που θα καταλάβουμε στον όμιλο».

- Να θεωρήσουμε ότι η Φινλανδία είναι στα χαρτιά πιο εύκολη αντίπαλος από τη Βοσνία; Οι Κροάτες πάντως «έφτυσαν» αίμα για 40 λεπτά για να κάμψουν την αντίστασή της...

«Αν και μέχρι πριν από λίγο δεν είχα καμία εικόνα για το πώς παίζει και απέναντι στην Κροατία, έδειξε πολύ αξιόλογο αγωνιστικό πρόσωπο, θα σου πω το κλασικό κλισέ, το οποίο όμως ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένα εύκολο ματς και κανένας αντίπαλος μη υπολογίσιμος σε μια διοργάνωση σαν το Ευρωμπάσκετ. Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι αθλητική και γρήγορη ομάδα, που παίζει σκληρά και στηρίζει το παιχνίδι της πολύ στο μακρινό σουτ και όχι στην μπασκετική παιδεία που χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου μας (σ.σ. Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και Κροατία), που προέρχονται από τη διάλυση της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Στα συν της είναι ότι βρίσκεται εδώ και καιρό σε αγωνιστικό ρυθμό γιατί εξασφάλισε τη συμμετοχή της από τον προκριματικό γύρο που άρχισε δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη του Ευρωμπάσκετ και σίγουρα θέλει μεγάλη προσοχή. Δεν υπάρχει περίπτωση να την υποτιμήσουμε».

- Κλείνοντας, θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια μετά το ματς, τόσο από τον coach προς τους όλους τους παίκτες, όσο και από εσάς τους παλιότερους προς τους «πρωτάρηδες» συμπαίκτες σας;

«Ο coach μας είπε στην ανάπαυλα ότι στο β' μέρος πρέπει να μπούμε στο γήπεδο με μεγαλύτερη ενέργεια και διάθεση και όλα θα κυλήσουν ομαλά και στο τέλος, προσπάθησε να μας εξηγήσει ότι έτσι είναι οι διεθνείς διοργανώσεις, λέγοντάς μας ότι τα πρώτα ματς είναι περίεργα γιατί γίνονται μπροστά σε λιγοστούς φιλάθλους και οι ομάδες δεν έχουν βρει ρυθμό. Προχωράμε... Κάναμε το 1-0 με μέτρια εμφάνιση και στόχος μας είναι αύριο (σ.σ. σήμερα) να κερδίσουμε παίζοντας καλύτερα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα