
Νικάς Ρωσία; (Χτυ)πάς... τετράδα!

Δώδεκα ώρες ταξίδι, δύο αεροπλάνα, μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ανέβα, κατέβα. Ε και; Μόλις λίγες ώρες μετά αποζημιωθήκαμε και με το παραπάνω. Ποιος λογαριάζει πια την κούραση και την αϋπνία 26 ωρών; Όταν ζεις τέτοιες στιγμές δηλώνεις ευλογημένος και δεν δικαιούσαι να έχεις ούτε μισό παράπονο. Διότι τελικά... εδώ είναι το ταξίδι κι όχι στα... αεροπλάνα και στα ταξί.
Η Εθνική, με τον παλαίμαχο Ζήση, τον έτσι Μπουρούση και τον αλλιώς Βασιλειάδη, το ‘κανε κι αυτό. Έβαλε στο καναβάτσο επί 30 λεπτά τη Σλοβενία των πολυδιαφημισμένων άσων και την κοπάναγε σαν χταπόδι. Τι; Δεν είναι τελειωμένος ο Νίκος; Και δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα, όπως έγραφαν μερικοί όταν μετά το παιχνίδι με το Μαυροβούνιο, τονίζαμε ότι απλά δεν έχει ρόλο παίζοντας στο πλάι και πρέπει να μοιραστεί τη θέση του πόιντ γκαρντ μαζί με τον Καλάθη;
Πόση ισοπέδωση ακόμα μπορεί να επιφυλάσσουμε σαν λαός σε παιδιά που δεν το έπαιξαν ποτέ καμπόσοι, που ήταν πάντα συνεπείς, μετρημένοι, σταθερές αξίες; Άλλο να μην πηγαίνεις κάποιον, να μην σου αρέσει το στιλ του κι άλλο να τον ξεφτιλίζεις. Ειδικά αν δεν έχει προκαλέσει ποτέ, αν έχει τα μάτια χαμηλά όταν μιλάει στον οποιονδήποτε κι αν δείχνει ότι σέβεται. Είναι ντροπή αυτή η δήθεν ελληνική μαγκιά, ο ξερολισμός, ο απόλυτος μηδενισμός των πάντων.
Μήπως θέλετε να γυρίσουμε πίσω, μόλις πριν από λίγες ημέρες, και να δούμε τι γραφόταν από αναγνώστες και ψευτοειδικούς για τον Ζήση;
Τέλος πάντων, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να απαντήσουν με τις πράξεις τους και υπό αυτή την έννοια, ο καλός θα δικαιωθεί και δεν θα χαθεί.
Το τι έγινε στο γήπεδο το είδατε όλοι. Παίκτες που δάγκωναν λαρύγγια κι όχι άψυχα κορμιά σαν αυτά που εμφανίστηκαν με την ΠΓΔΜ. Αυτή ήταν η διαφορά. Τα τρίποντα θα έπονταν. Το είπαμε και τότε, θα το ξαναπούμε και το Σάββατο και τη Δευτέρα και όποτε παίζουμε. Η ενέργεια, η άμυνα μέχρι ασφυξίας θα φέρει και τα σουτ και την καλύτερη ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση, την αίσθηση του νικητή.
Αλλά όλα αυτά αφορούν το παρελθόν. Ένα παρελθόν που πρέπει να είναι οδηγός για το μέλλον. Κι εδώ ακριβώς είναι ο φόβος για το αύριο. Θα χρησιμοποιήσει ως βενζίνη την ψυχολογία που κέρδισε μαζί με τη Σλοβενία και θα πιστέψουν κάποιοι ότι μπορούν να βάψουν αυγά με... πορδές ή θα μπουν στο γήπεδο σαν καμικάζι παίρνοντας αμπάριζα τη Ρωσία και μαζί την πρόκριση για την οκτάδα;
Διότι το μότο της μετα-ΠΓΔΜ ήττας δεν έπαψε να ισχύει ούτε μετά τις τρεις σερί καλές εμφανίσεις: Αυτή η ομάδα δεν έχει δικαίωμα να μην παίζει στο 100% γιατί αυτό είναι το όπλο της. Όταν το χάσει, θα χαθεί.
Η προσήλωση όλων όμως, ακόμα και ο τρόπος που πανηγύρισαν την επιτυχία επί των Σλοβένων δείχνει ότι παραμένουν... ρομπότ. Δεν έκαναν τρέλες, δεν χοροπηδούσαν, ήταν χαμογελαστοί όπως αρμόζει στους νικητές. Ο Ζήσης πέρασε όση ώρα μπορούσε πριν μπει στο λεωφορείο μαζί με την οικογένειά του, ο Ζούρος αντάλλαξε δυο κουβέντες με τη σύζυγό του, ο Καλάθης με την καλή του, ο Ξανθόπουλος επίσης. Δεν πήραν και τα βουνά επειδή κέρδισαν ένα ματς.
Αν αυτή η νίκη ήταν μεγάλη, τότε γνωρίζουν πως κόντρα στη Ρωσία παίζουν κάτι περισσότερο. Να αυξήσουν ή να μειώσουν τις πιθανότητες της συμμετοχής στα... ημιτελικά. Ναι. Νικώντας τη Ρωσία, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα τερματίζει πρώτη και πάει στον νοκ άουτ προημιτελικό απέναντι σε μία εκ των Γερμανία, Σερβία, Τουρκία. Δηλαδή με 50-50 ή έστω 40-60 πιθανότητες. Αν χάσει τα πράγματα περιπλέκονται, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα βρει απέναντί της μία εκ των Ισπανία, Λιθουανία, Γαλλία. Δηλαδή από... 0-100 πιθανότητες μέχρι 20-80, άντε 30-70. Αν έχεις μια πιθανότητα παραπάνω για την υπέρβαση... της υπέρβασης, γιατί να μην την κυνηγήσεις;
Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με κορδελάκια και... τακουνάκια αποκλείεται.
Αν μέχρι τώρα η Εθνική ήταν απλά η καλύτερη αμυντική ομάδα του τουρνουά, τότε το Σάββατο ετοιμαστείτε να δείτε το... ξύλο της αρκούδας. Οι πληροφορίες λένε πως η τακτική έχει επικεντρωθεί απόλυτα στο κομμάτι της άμυνας, στον χαμηλό ρυθμό και στο ριμπάουντ.
Οι 60 πόντοι παθητικού απέναντι στη Σλοβενία μπορεί θεωρητικά να είναι ένας αριθμός νίκης, αλλά κόντρα στη Ρωσία ίσως χρειάζεται να κατέβει ακόμα πιο χαμηλά. Διότι σε κάθε άλλη περίπτωση, το πολυπόθητο ροζ φύλλο αγώνα που μας συντρόφευε σε πέντε από τα έξι πρώτα ματς, θα απομακρύνεται...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.
Δημήτρης3209
Προς pepper422: Έτσι κι αλλιώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου(δηλ. να πάρει και άλλη νίκη η ΠΓΔΜ), 1οι ή 4οι μπορούμε να βγούμε. Αν νικήσουμε σήμερα βγαίνουμε 1οι, ενώ αν χάσουμε θα βγούμε 4οι αφού λογικά θα υπάρχει τριπλή ισοβαθμία(που δε μας ευνοεί) μεταξύ Ελλάδας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ.
solegave
gross photo basketarie
Aias
οι Ρωσσοι δεν με εντυπωσιασαν ,καλα κορμια αλλα ποα γκαρντ τιποτα ,ισως με πολυ πιεση να τους παρουμε. Σε ολα εινα πιο ευκολο να ισαι απαισοδοξος και γρουσουζης μετα την αποτυχια μπορεις να βγεις και να παεις "τα ελεγα εγω" Η Εθνικη ειναι μια καλη ομαδα με μελλον κα να μην παει Λονδινο δεν χαθηκε ο κοσμος υπαρχουν και τα γουαιλντ καρντς...
pepper422
πιστευω πως μονο ο πρωτος του ομιλου μας εχει καλες πιθανοτητες να δει τετραδα.οι υπολοιποι του ομιλου μας , θα παιξουν για μια θεση στο προολυμπιακο ως εξης : F2 - F4 και F1(E4) - F3. αν δεν βγουμε πρωτοι,θα προτιμουσα να βγουμε τεταρτοι (σε τριπλη ισοβαθμια) για να παιξουμε τα ρεστα μας για εξαδα με σκοπια/σλοβενια
Δημήτρης3209
Κατ' αρχήν όσον αφορά τον Ζήση, η αλήθεια είναι ότι κάνει, κατώτερο του αναμενομένου, τουρνουά. Κάνει λάθη που δεν τα έκανε ούτε όταν ήταν 20 ετών ενώ φαίνεται λιγότερο αξιόπιστος στα σουτ από άλλες χρονιές. Μπορεί ο Ζήσης να μην είναι ο κατ' εξοχιν σουτέρ, αλλά ήταν τουλάχιστον αξιόπιστος. Και για τα γράφω αυτά, παρ' ότι ο Ζήσης ειναι ο τελευταίος μεγάλος παίχτης που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας μου(ΑΕΚ) και τον θαυμάζω όσο λίγους. Και κάτι ακόμα. Με έχει ενοχλήσει(όπως κάθε χρόνο) πολύ το ότι οι περισσότεροι μπασκετικοί δημοσιογράφοι αναφέρεστε στην εθνική ομάδα λες και η φανέλα της ζυγίζει όσο ένα φτερό. Κάθε φορά βάζετε χαμηλά τον πήχη ώστε να αποθεώνετε την ομάδα ό,τι και να γίνει. Ακόμη και πέρυσι που το κάζο ήταν τεράστιο, αρκετοί λέγατε ότι αυτή η ομάδα δικαιούται να έχει και μια κακή στιγμή. Η φανέλα είναι πολύ βαριά και δε γίνεται ξαφνικά να θεωρείται η Σλοβενία το μεγάλο φαβορί στο μεταξύ μας παιχνίδι. Ούτε γίνεται να χαιρόμαστε απλά με την είσοδό μας στην 8δα. Αν μπούμε στην εξάδα θα είναι το φυσιολογικό, αν μπούμε 4δα θα είναι μεγάλη επιτυχία και αν βγούμε 7οι ή 8οι θα πρόκειται για αποτυχία. Μου αρέσει η δουλειά που γίνεται στην εθνική και θεωρώ ότι υπάρχει πολύ ταλέντο στην ομάδα. Γι' αυτό και οι απαιτήσεις μου θα είναι αυτές που αρμόζουν σε μια μεγάλη ομάδα.
RedWhite Legend
1ον ο Μπλάτ,πιστεύω το ξέρετε όλοι,μας ξέρει καλά...Μας έχει μελετήσει!!!Είναι και μεγάλη γάτα..Φοβού τον Μπλάτ λοιπόν!Όλο και κάτι θα έχει ετοιμάσει... Εδώ να σημειώσω ότι πιστεύω πολύ τον Ζούρο.Τον πάω είναι σωστός προπονητής.Αληθινός,όχι ιμιτασιόν. 2ον αγαπητέ κύριε αρθρογράφε αν είμαι Κινέζος π.χ. και δεν ξέρω τον Ζήση θα κοιτάξω τα στατιστικά καριέρας,όχι τι έκανε σε ένα μάτς με την Σλοβένια.Εγώ ποτέ δεν τον έβγαλα άχρηστο,μέτριος έχω πεί ότι είναι.Δεν θέλω να τον θίξω αλλά δεν μπορώ και να μην πώ την γνώμη μου.Μέτρια στατιστικά,μέτρια απόδοση. 3ον Αν ήξερα ότι αυτά είναι όλα μας τα παιδιά δεν θα γκρίνιαζα,αλλά απο την στιγμή που ξέρω ότι έχουμε μία πεντάδα ολόκληρη που λείπει για "μικροπολιτικά" συμφέροντα (όποιοι ξέρουν,ξέρουν.Οι δικαιολογίες ήταν για το πλήθος) δεν μπορώ να το καταπιώ.Συγνώμη.Mε νορμάλ ρόστερ μέχρι τον τελικό θα τους κάναμε πλάκα!Μέχρι να πέσουμε βασικά στους Ισπανούς όπου και θα χάναμε με κάτω τα χέρια όπως πάντα.
axcy
Ενα πράγμα μόνο φιλοι, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ. Τα παιδιά που είναι εκει και δινουν την μάχη των ελλήνων, θέλουν περισσότερο απο τον καθένα μας να παρουν την Ελλαδα και όλους τους ελληνες ψηλά και να τους κανουν περήφανους. Ολα τα άλλα περισσεύουν. Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ! Και απεναντι στους Ρώσους, και απέναντι στους Γερμανούς, και απέναντι στους τούρκους.
tigon
ρε καρντασια νισαφι με το παληκαρι τον Ζηση...τι σκαλωμα εχετε φαει???ηταν ειναι και θα ειναι παντα ενας μετριος παιχτης....ο οποιος ομως λογω χαρακτηρα(προσωπικου και μπασκετικου) γινεται ΠΑΙΧΤΑΡΑΣ!!!η υπολοιπη συζητηση ειναι ανευ σημασιας!!!
kritikos
Δεν ξερω τι λετε για τον Ζηση αλλα εγω θα ηθελα να κάνω μια μονο παρατηρηση. θα συμφωνησω καταρχην οτι για να μην μπαινω στη λογικη της αντιπαραθεσης με οποιονδηποτε οτι ειναι ενας μετριος ή μάλλον κακός πολυ κακός παικτης που απο μέσο και μόνο παιζει στην εθνική. Κανονικα μόλις τελειώσει το Ευρωμπάσκετ καλο θα ηταν να μην του επιτρεψουμε να ελθει ποτε ξανα στη χωρα του παλιοπροδότη....και αυτου και των υπολοιπων ομοίων του. Εντωμεταξύ για να πιστοποιησουμε κιολας πόσο χάλιας ειναι το παιδι μπορούμε να δούμε μερικά βιντεάκια με μερικές απο τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών στην ιστορία του ευρωπαικου και του παγκόσμιου μπάσκετ και να δουμε πια ακριβώς ήταν η συμμετοχη αυτού του μετριου παικτη σε φάσεις που θα μείνουν για παντα στην ιστορία και στο μυαλό όλων πλην των ξερόλων προπονηταράδων της ελληνικής εξέδρας του καναπέ...Κριμα
basketarios
ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ... ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΑΙΚΤΩΝ... ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ... ΤΟΝ ΓΙΑΓΚΛΑ....!!!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!