Δεν έτυχε... ΠΕΤΥΧΕ! (vid & pics)

Δεν έτυχε... ΠΕΤΥΧΕ! (vid & pics)

Gazzetta team
Δεν έτυχε... ΠΕΤΥΧΕ! (vid & pics)

bet365

Τελικά... η Εθνική μπάσκετ είναι ασυμβίβαστη με την αποτυχία! Μια ομάδα να την πιεις στο ποτήρι ποδοπάτησε τη Σερβία (87-77) και ετοιμάζεται για παρέλαση στο Λονδίνο! Όργια Μπουρούση με 27 πόντους και ρεκόρ καριέρας στην Εθνική!

Εθνική βγαλμένη από όνειρο διέλυσε τη Σερβία και πήρε το εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά ολοκληρώνοντας με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο την παρουσία της στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, στο οποίο οι περισσότεροι την είχαν… ξεγραμμένη, αλλά φρόντισε να πετύχει το στόχο της και να κλείσει εισιτήρια για το προολυμπιακό τουρνουά βλέποντας κατάματα το Big Ben!

Στο καλύτερο παιχνίδι της στο φετινό Ευρωμπάσκετ, η «επίσημη αγαπημένη» έδειξε ψυχή, καθαρό μυαλό, πλάνο στο παιχνίδι της και μεγάλη δίψα να διεκδικήσει την παρουσία της στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Πρωταγωνιστές της μεγάλης επιτυχίας ήταν αυτοί που κλήθηκαν να σηκώσουν εξ αρχής την ομάδα, οι παλιοί, Μπουρούσης, Ζήσης και Φώτσης. Δίπλα τους ωστόσο, στάθηκαν επάξια οι Καλάθης, Παπανικολάου και σε δεύτερο ρόλο ο Μπράμος δημιουργώντας μια εξάδα παικτών που σήκωσαν την Ελλάδα… λίγο ψηλότερα.

Οι διεθνείς είχαν τρεις ώρες ξεκούρασης περισσότερες, αλλά το σημαντικότερο αβαντάζ έναντι των Σέρβων ήταν το καθαρό μυαλό και η αφοσίωση τους στο στόχο της εξάδας που ήταν εξαρχής προτεραιότητα για αυτή την ομάδα.

Οι Σέρβοι πίστευαν ότι μπορούσαν να κάνουν την υπέρβαση, αλλά το «εγώ» μπήκε αρκετές φορές σε αυτό το τουρνουά πάνω το «εμείς» και μετά τους τραυματισμούς των Ράσιτς και Τέπιτς, η περιφέρεια έμεινε γυμνή αποδυναμώνοντας στα κρίσιμα ματς την ομάδα.

Οι διεθνείς ήξεραν ότι ο Τεόντοσιτς δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος της οργάνωσης και εκτέλεσης και έτσι με την κατάλληλη πίεση πάνω του κυρίως από τον Νικ Καλάθη, κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν και να απενεργοποιήσουν το επιθετικό παιχνίδι της Σερβίας εκτοξεύοντας από νωρίς σε θεόρατα επίπεδα τη διαφορά (25-4, 7’).

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν ιδανικό για τη «γαλανόλευκη», μιας και πέρα από την ασφυκτική πίεση στην άμυνα, επέδειξε σπάνια δείγματα πιστής εφαρμογής πλάνου στην επίθεση που απέφερε ελεύθερα τρίποντα του Μπουρούση από την περιφέρεια, διεισδύσεις των Ζήση και Καλάθη, αλλά και ανισορροπία στα μαρκαρίσματα ώστε να τις εκμεταλλεύεται κυρίως ο Φώτσης και να εκτοξευτεί η διαφορά στο +26 (34-8, 10’).

Με 5/7 τρίποντα και άριστες επιλογές στην επίθεση, η Εθνική μάλιστα πέτυχε το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ πόντων σε ένα δεκάλεπτο στο φετινό Ευρωμπάσκετ, αφού η Ισπανία… πρόλαβε να βάλει στη δεύτερη περίοδο του αγώνα με τη Σλοβενία 36 πόντους.

Το μοναδικό «αποκούμπι» της Σερβίας ήταν το παιχνίδι στη ρακέτα με τον Κρστιτς, όμως γρήγορα οι παίκτες του Ίβκοβιτς κατάλαβαν ότι ούτε με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να «πληγώσουν» την ελληνική άμυνα. Ο σέντερ της ΤΣΣΚΑ είχε να αντιμετωπίσει συχνά διπλό μαρκάρισμα, ενώ βγήκε και εκτός ρυθμού στην άμυνα λόγω των δυο συνεχόμενων εύστοχων τριπόντων του Μπουρούση στο ξεκίνημα.

Οι Σέρβοι προσπάθησαν να μειώσουν με τα τρίποντα του Κέσελ και τα μακρινά σουτ του Μάτσβαν, αλλά πέρα από ένα επιμέρους 7-0 σερί (38-18, 14’) δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, αφού ήδη στα μέσα της δεύτερης περιόδου οι τρεις «σωματοφύλακες» της Εθνικής είχαν φθάσει τους 29 πόντους (Ζήσης 12, Μπουρούσης 10, Φώτσης 7) βάζοντας τις βάσεις για να παραμείνει σταθερά η διαφορά πάνω από το +20.

Ο Παπανικολάου έκανε εξαιρετική δουλειά σε άμυνα και επίθεση κάνοντας σπουδαία αθόρυβη δουλειά, αλλά οι Κέσελ και Κρστιτς προσπάθησαν να κατεβάσουν τη διαφορά βρίσκοντας αρκετά ελεύθερα μακρινά σουτ.

Αυτό συνέβη όμως, μόνο όταν ο Ζήσης αποχώρησε τραυματίας λίγο μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου και ο εκπληκτικός Καλάθης έπρεπε να αναλάβει μόνος του το βάρος στην περιφέρεια. Οι Σέρβοι μείωσαν σε 65-55 στο 33’ με τον Τεόντοσιτς να προσπαθεί να πάρει πάνω του και πάλι το ματς.

Η ψυχραιμία ωστόσο, επέστρεψε στους διεθνείς του Ζούρου που περιόρισαν τις απώλειες στην άμυνα, ο Καλάθης έλεγξε άριστα το ρυθμό και με ηγέτη τον ασταμάτητο Γιάννη Μπουρούση που πέτυχε ρεκόρ καριέρας στην Εθνική με 27 πόντους, η «επίσημη αγαπημένη» ολοκλήρωσε θριαμβευτικά το ματς κερδίζοντας με 87-77. Η Σερβία πάλεψε μέχρι τέλους να ανατρέψει το σκορ ματαιοπονώντας να μειώσει με συνεχομενα φάουλ, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα απέναντι στα παιδιά του Ηλία Ζούρου που γυάλιζε το μάτι τους και ήταν αποφασισμένα να μην αφήσουν το προολυμπιακό τουρνουά να τους φύγει από τα χέρια.

Τα δεκάλεπτα: 34-8, 48-26, 64-48, 87-77
Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 27 (5/5 β., 8/12 διπ., 2/4 τριπ., 6 ριμπ.), Ζήσης 18 ω(3/3 β., 6/9 διπ., 1/4 τριπ., 5 ασιστ), Βασιλειάδης, Καλάθης 10 (4/5 β., 3/4 διπ., 0/6 τριπ., 10 ασίστ), Φώτσης 16 (4/4 β., 3/5 διπ., 2/2 τριπ., 8 ριμπ.), Παπανικολάου 4 (1/1 τριπ., 8 ριμπ.), Μαυροειδής 2, Μπράμος 6 (1/2 διπ.,), Κουφός 4 (1/3 διπ.), Μαϊμακόγλου.
Σερβία (Ίβκοβιτς): Τεόντοσιτς 6 (3/5 διπ., 0/3 τριπ., 7 ασίστ, 6 λάθη), Πάουνιτς 3 (1/2 τριπ.), Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 4 (1/4 τριπ.), Σαβάνοβιτς 9 (1/4 τριπ.), Κέσελ 22 (4/4 διπ., 3/9 τριπ., 4 ριμπ., 3 ασίστ), Κρστιτς 15 (7/11 διπ.), Πέροβιτς 2, Μάτσβαν 14 (4/6 διπ., 1/1 τριπ., 4 ριμπ.).

Διαβάστε ξανά τη live κάλυψη του αγώνα:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα