Ο Σέρτζιο Σκαριόλο στο gazzetta.gr

Αντώνης Κατσίκης
Ο Σέρτζιο Σκαριόλο στο gazzetta.gr

bet365

Ο coach της ισπανικής υπερδύναμης, Σέρτζιο Σκαριόλο, μιλά στο gazzetta.gr για το Ευρωμπάσκετ, τα «προβλήματα» με Γκασόλ-Ναβάρο, το λαμπρό ελληνικό μέλλον, τον πρωταθλητή Φώτση και τον ηγέτη Μπουρούση.

Πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας με την Εθνική Ισπανίας και τώρα, ο Ιταλός κόουτς επέστρεψε στην πατρίδα του για να αρχίσει προπονήσεις με την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, την οποία θέλει να οδηγήσει και αυτή στην κορυφή. Αρχικά της Ιταλίας και εν συνεχεία της Ευρώπης.

-Τελικά το Ευρωμπάσκετ κατακτήθηκε τόσο εύκολα όσο φάνηκε ή αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

«Το να φτάσεις στην κορυφή του Ευρωμπάrσκετ δεν είναι ποτέ εύκολο. Όσο καλή ομάδα και να έχεις, εάν δεν δουλέψεις σωστά, εάν δεν προσπαθήσεις μέσα στο γήπεδο, δεν έχεις καμία τύχη. Τίποτα δεν σου χαρίζεται σε αυτή τη ζωή. Εμείς από την πρώτη κιόλας ημέρα που αρχίσαμε προπονήσεις είπαμε πως στόχος μας είναι η κορυφή, αλλά συμφωνήσαμε πως θα δώσουμε το 110% των δυνάμεών μας για να τα καταφέρουμε. Δεν ήταν εύκολο και για ακόμη έναν λόγο. Υπήρχε έντονος προβληματισμός από ανθρώπους έξω από την ομάδα για το πώς θα χωρέσουν μαζί στην ίδια ομάδα ο Ναβάρο και ο Φερνάντεθ, οι οποίοι αγωνίζονται στο “2”, αλλά και ο Μαρκ με τον Πάου που τους αρέσει περισσότερο να παίζουν ως “5”. Η αλήθεια είναι πως και εγώ προβληματίστηκα αρκετά, αλλά βρήκαμε τη λύση και έτσι φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

-Ποιο ήταν το πλάνο σας πηγαίνοντας στο Ευρωμπάσκετ; Η ήττα από την Τουρκία στην πρώτη φάση ήταν αυτό που λέμε... εκτός προγράμματος;

«Λίγες ημέρες πριν αρχίσει η διοργάνωση είπαμε με τους παίκτες πως θα πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι από τον προημιτελικό και ύστερα. Από εκείνο το ματς και μετά δεν θα έπρεπε να κάνουμε το παραμικρό λάθος, έτσι και έγινε».

-Ήταν «λάθος» δηλαδή η ήττα από την Τουρκία; Φοβηθήκατε πως ίσως κάτι δεν πήγαινε καλά στην ομάδα μετά από αυτό το παιχνίδι;

« Όχι, σε καμία περίπτωση. Επειδή διάβασα και άκουσα πολλά για το συγκεκριμένο ματς, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους πως μόλις 18 ώρες πριν είχαμε δώσει έναν πολύ δύσκολο αγώνα κόντρα στη Λιθουανία και τα είχαμε πάει εξαιρετικά. Έτσι, ήταν λογικό μετά από ένα τέτοιο ματς να πέσει ο ρυθμός μας. Θυμάμαι πως μετά το τρίτο δεκάλεπτο, οι παίκτες φαίνονταν να ξεμένουν από δυνάμεις. Έτσι, από επιλογή κρατήσαμε αρκετούς παίκτες στον πάγκο στο τελευταίο δεκάλεπτο γιατί υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού λόγω κούρασης. Προτιμώ να χάσω ένα αδιάφορο ματς παρά έναν παίκτη όπως ο Πάου Γκασόλ. Οι παίκτες δεν είχαν άλλες δυνάμεις και έτσι ήρθε η ήττα. Ήταν καθαρά θέμα κούρασης».

-Στην επόμενη φάση, οι Γάλλοι προτίμησαν στο μεταξύ σας ματς να μη χρησιμοποιήσουν τον Γιοακίμ Νοά και τον Τόνι Πάρκερ. Σας «ενόχλησε» αυτό;

«Μακάρι να έκαναν την ίδια επιλογή και στον τελικό και να τους άφηναν εκτός (γέλια). Όχι, δεν με ενόχλησε. Για να είμαι ειλικρινής δεν με αφορά τι κάνουν οι άλλες ομάδες. Εγώ αυτό που θέλω είναι να παίζει καλά η ομάδα μου. Από εκεί και πέρα, δεν κοιτάω τι κάνουν οι αντίπαλοί μας. Δικαίωμά τους να χρησιμοποιούν όποιους παίκτες θέλουν. Μπορεί κάποιοι να ενοχλήθηκαν από τη συμπεριφορά τους, αλλά εγώ δεν επέτρεψα να περάσει κάτι τέτοιο στην ομάδα μου».

-Και στον τελικό αποδείξατε ποια ήταν η καλύτερη ομάδα, ακόμη και όταν η Γαλλία ήταν πλήρης...

«Ακριβώς. Όλα φαίνονται μέσα στο παρκέ. Και τα καλά και τα άσχημα. Εμείς είχαμε ένα πλάνο στο μυαλό μας και δεν ξεφύγαμε ποτέ από αυτό σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Θέλαμε σε κάθε ματς να κάνουμε το παιχνίδι μας και το καταφέραμε και στον τελικό, γι’ αυτό πήραμε το τρόπαιο».

-Πολλοί λένε πως αυτή η Ισπανία είναι ίσως η μοναδική ομάδα στον κόσμο που μπορεί να κερδίσει τις ΗΠΑ, αν εκείνοι επιλέξουν να κατεβάσουν όλα τους τα αστέρια. Συμφωνείτε; Nα περιμένουμε έναν μεγάλο τελικό στο Λονδίνο;

«Νομίζω πως είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλάμε για το τι θα γίνει στο Λονδίνο. Εμείς θα πάμε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχοντας ως στόχο την κορυφή. Τώρα αν θα το καταφέρουμε, ο χρόνος θα το δείξει. Σε ό, τι έχει να κάνει με την ομάδα των ΗΠΑ, τη σεβόμαστε αλλά δεν τη φοβόμαστε».

-Η Εθνική Ελλάδος σάς άρεσε στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας;

«Φυσικά. Παρά τις πάρα πολλές απουσίες που είχε, έπαιξε ωραίο και ελκυστικό μπάσκετ. Τερμάτισε έκτη και θα μπορούσε, εάν ήταν λίγο πιο τυχερή ή αν δεν της έλειπαν τόσοι παίκτες, να είχε μπει στην τετράδα. Σίγουρα το μέλλον τής ανήκει».

-Το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας ανήκει πια στο παρελθόν. Πλέον τον λόγο παίρνουν οι συλλογικές «μάχες». Τι να περιμένουμε φέτος από την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο. Η ομάδα έχει βάλει πολλά λεφτά και δείχνει έτοιμη για την υπέρβαση σε Ιταλία και Ευρωλίγκα. Είναι έτσι;

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι. Υπάρχει σύγχυση και παραπληροφόρηση σε ό,τι έχει να κάνει με το μπάτζετ της ομάδας μας. Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω πως το μπάτζετ είναι ακριβώς το ίδιο με το περσινό. Μπορεί να ακούγεται κάπως παράξενο, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Η μόνη υπέρβαση που κάναμε στο μπάτζετ ήταν η απόκτηση του Ντανίλο Γκαλινάρι, ο οποίος υπέγραψε μηνιαίο συμβόλαιο και δεν ξέρουμε πόσο θα μείνει στην ομάδα μας. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν πως το μπάτζετ είναι το ίδιο με το περσινό».

-Τι να περιμένουμε λοιπόν από την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο τη φετινή σεζόν;

«Αλλάξαμε σχεδόν όλη την περσινή ομάδα, οπότε θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνουν όλοι οι νέοι παίκτες ένα σύνολο και να λειτουργεί ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι φυσιολογικό και λογικό νομίζω. Από εκεί και πέρα, δεν θέλω να μιλήσω για στόχους. Θα αρχίσουμε τη δουλειά, να μπούμε στα επίσημα ματς και σιγά-σιγά θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για το πού θα φτάσει αυτή η ομάδα».

-Φέτος θα έχετε υπό τις οδηγίες σας και τρία δικά μας παιδιά. Τον Γιάννη Μπουρούση, τον Αντώνη Φώτση, αλλά και τον Ντρου Νίκολας, ο οποίος αγωνίστηκε τρεις σεζόν στον Παναθηναϊκό.

«Είμαι χαρούμενος που θα τους έχω στην ομάδα μου και τους τρεις. Περιμένω πολλά από την παρουσία τους και περιμένω να δώσουν στην ομάδα εμπειρία και ταλέντο καθώς έχουν παίξει σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θέλαμε να αποκτήσουμε απλά παίκτες με ταλέντο, αλλά θέλαμε παίκτες που να έχουν και παραστάσεις. Ο Αντώνης Φώτσης για παράδειγμα είναι βετεράνος, αλλά όχι ηλικιωμένος. Κάνει πρωταθλητισμό από πολύ μικρός και τώρα είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας τους έχοντας ακόμη πάρα πολλά χρόνια μπάσκετ μπροστά του. Ο Μπουρούσης έδειξε και στο Ευρωμπάσκετ πως είναι ηγέτης. Μπορεί να καθοδηγήσει τους νεότερους σε ηλικία και ξέρει άριστα τη θέση που αγωνίζεται. Όσο για τον Ντρου Νίκολας, είναι ένας πανέξυπνος παίκτης και πολύ σωστός χαρακτήρας. Έχει περάσει πάρα πολλά στην καριέρα του και έχει αποδείξει πως δεν είναι απλά ένας χαρισματικός σκόρερ, αλλά ολοκληρωμένος γκαρντ. Δεν είναι ατομιστής και λειτουργεί για το κοινό συμφέρον και μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που αγωνίζεται. Από εκεί και πέρα, όμως, να γνωρίζετε πως στην Ιταλία οι νόμοι είναι αυστηροί και στη δωδεκάδα πρέπει να υπάρχουν και έξι Ιταλοί παίκτες. Οπότε δεν μπορούμε να έχουμε δώδεκα παίκτες υψηλού επιπέδου και αυτό γιατί το ιταλικό μπάσκετ ακόμη προσπαθεί να αναγεννηθεί. Για παράδειγμα, ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν πλεονέκτημα απέναντί μας γιατί οι Έλληνες παίκτες είναι καλύτεροι από τους Ιταλούς, κάτι που φάνηκε και στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας, όπου η Ελλάδα τερμάτισε πιο ψηλά από την Ιταλία. Οπότε εμείς έχουμε 7-8 παίκτες υψηλού επιπέδου, ενώ ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ Μαδρίτης, έχουν 11-12. Και επειδή δεν μπορούμε να έχουμε δύο ομάδες, άλλη για την Ευρωλίγκα και άλλη για το ιταλικό πρωτάθλημα, αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξουμε ένα δυνατό σύνολο και μετά να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα