Τα γενέθλια του αρχηγού!

Gazzetta team
Τα γενέθλια του αρχηγού!

bet365

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης κλείνει σήμερα τα 40 του χρόνια και το gazzetta.gr ετοιμάσε αφιέρωμα για τον «αιώνιο αρχηγό», μέσω δηλώσεων για τον ίδιο από ανθρώπους του ποδοσφαίρου και όχι μόνο.

Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Και όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει το παράσημο του MVP του Euro 2004... σηκώνοντας μία χώρα στο πόδι με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Οκτωβρίου του 1971 στη Λυδία Καβάλας. Σήμερα, κλείνει τα 40 του χρόνια και πλέον εδώ και μία τετραετία είναι στο τιμόνι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Το gazzetta.gr συγκέντρωσε τα λεγόμενα ορισμένων σπουδαίων ανθρώπων με τη δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο και όχι μόνο για τον «αιώνιο αρχηγό».

UEFA:

Επ’ ευκαιρία των γενεθλίων του Θοδωρή Ζαγοράκη, το site της UEFA είχε δημοσιεύσει παλαιότερα εκτενές αφιέρωμα στον αρχηγό της Εθνικής ομάδας, με τα κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

 

«Ως κλασικός μέσος, ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός παίκτης όταν η ομάδα του έχει την κατοχή της μπάλας, καθώς επίσης και εξαιρετικός στο να κλείνει τους αντιπάλους και να τους εμποδίζει να επιβάλλουν το παιχνίδι τους.

Αρχηγός σήμερα της Εθνικής ομάδας, ο Ζαγοράκης έκανε το ντεμπούτο του αμέσως μετά την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, στις 7 Σεπτεμβρίου, σε έναν αγώνα που έληξε με νίκη 5-1 της Ελλάδας επί των Νησιών Φερόε. Έχει παίξει στις προκριματικές φάσεις τριών Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και δύο Παγκόσμιων Κυπέλλων, το 1998 και το 2002.

Κατά την προκριματική φάση του EURO 2004 ο Ζαγοράκης υπήρξε υποδειγματικός αρχηγός, καθώς η Ελλάδα επισκίασε την Ισπανία και την Ουκρανία κατακτώντας την κορυφή στον 6ο όμιλο, παίζοντας και στους οκτώ προκριματικούς αγώνες και βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα να κρατήσει ανέπαφη την εστία σε έξι αγώνες που έληξαν με αντίστοιχες νίκες της Ελλάδας.

Οδήγησε την ομάδα ως αρχηγός στην κατάκτηση του τίτλου, ενώ στον ίδιο απονεμήθηκε ο τίτλος του καλύτερου παίκτη του τουρνουά για τις εμπνευσμένες του εμφανίσεις που έδιναν πνοή στο παιχνίδι της ομάδας. Τελικά, αυτές οι εμφανίσεις του απέφεραν μετεγγραφή στην ομάδα της Μπολόνια.

Μετά το ξεκίνημα της καριέρας του στην ομάδα της Καβάλας –6 γκολ σε 114 αγώνες πρωταθλήματος– ο Ζαγοράκης πήγε στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1992-93. Υπήρξε σταθερά ένας από τους πιο δημοφιλείς παίκτες του ΠΑΟΚ. Σπάνια απουσίαζε από αγώνα και πολλές φορές πετύχαινε σημαντικά γκολ, ειδικά τη σεζόν 1994-95, όταν πέτυχε τέσσερα.

Το 1997 ο Ζαγοράκης αγωνίστηκε στην Πρέμιερσιπ με τη φανέλα της Λέστερ πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2000 υπέγραψε στην ΑΕΚ. Ήταν ο μόνος παίκτης που έπαιξε σε όλους (26) τους αγώνες πρωταθλήματος με την ομάδα τη σεζόν 2001-02. Επίσης πέτυχε τρία γκολ στους οκτώ αγώνες για το Κύπελλο UEFA, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα με την Ίντερ στο γήπεδο Σαν Σίρο. Τη σεζόν 2003-04 απουσίασε μόλις από τρεις αγώνες της Α Εθνικής Κατηγορίας».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν οι εξής:

Ο πρώην βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδος, Γιάννης Τοπαλίδης είχε τονίσει για τον Ζαγοράκη:

«Είναι ηγέτης τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και έξω από αυτόν»

Χρήστος Μελίσσης:

«Και εμείς είμαστε χαρούμενοι για τις εξελίξεις, για το γεγονός ότι ο Ζαγοράκης αναλαμβάνει πρόεδρος και θα προσπαθήσει με τους συνεργάτες του να λύσουν τα προβλήματα του ΠΑΟΚ. Είναι πολύ θετικό το γεγονός. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που έχει διαφορετική άποψη. Είναι η καλύτερη λύση».

Για το πώς νιώθει που πλέον ο Ζαγοράκης είναι πρόεδρος και όχι συμπαίκτης του

«Είναι κάπως παράξενο. Ένας άνθρωπος με τον οποίο ήσουν καθημερινά μέσα στα αποδυτήρια να αναλαμβάνει πρόεδρος στην ομάδα. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι μέσα στα παράξενα του ποδοσφαίρου. 'Η και της ζωής. Πώς τα έφερε η μοίρα, σχεδόν από τη μία στιγμή στην άλλη να γίνει από παίκτης της ομάδας μας ο πρόεδρος της ΠΑΕ.

Ηγέτης ήταν μέσα στο γήπεδο και μέσα στα αποδυτήρια, ηγέτης παραμένει. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του. Ήταν ο πιο αγαπητός στον κόσμο, θα παραμείνει και πάλι ο πλέον αγαπητός σε όλους. Έχει καταφέρει να κερδίσει αυτή την αγάπη του κόσμου και αυτή θα τον βοηθήσει στη συνέχεια. Εγώ ξέρω τον Ζαγοράκη που μας μιλούσε και μας πόρωνε στο γήπεδο, κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να συνεχιστεί. Ξέρω και τον Ζαγοράκη που πάρα πολλές φορές πέρυσι μας βοήθησε σε προσωπικά μας θέματα. Σε εκείνον πηγαίναμε οι πιο νεαροί για να μας δώσει κάποιες λύσεις ή και συμβουλές. Πώς να μην έχεις εμπιστοσύνη σε έναν τέτοιο άνθρωπο. Μπορούσε να λύσει προβλήματα ως συμπαίκτης, δεν θα μπορεί τώρα ως πρόεδρος».

Μπάνε Πρέλεβιτς:

«Είμαι φίλος με τον Θόδωρο αρκετά χρόνια. Έχει συνεργάτες εδώ και τέσσερα χρόνια που κάνουν δουλειά και ήθελε ένα συμπλήρωμα. Δεν το έχω σκεφτεί. Χθες γνωριστήκαμε οι καινούργιοι με τους παλιούς. Έχουμε τα πλέι οφ που είναι το πιο σημαντικό για την ομάδα και έπειτα ο καθένας θα βρει το ρόλο του. Όχι τυχαία αλλά εκεί που θα υπάρχει ανάγκη. Οι παλιοί και ο πρόεδρος θα αποφασίσουν για τους ρόλους. Αποκλειστικός λόγος που δέχτηκα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο ήταν ο Ζαγοράκης. Είναι δύσκολη η θέση του. Πάντα θαύμαζα αυτό που κάνει. Πήρε μία ομάδα με χίλια προβλήματα, χωρίς ιδιοκτήτη και με διοίκηση πρωτοδικείου έχει καταφέρει να κάνει πρωταθλητισμό. Είναι μία ηγετική φυσιογνωμία και δέχτηκα να είμαι δίπλα του».

Γιάννης Παπαδόπουλος:

Για το ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης θα πρέπει να παραμείνει στον ΠΑΟΚ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Δικεφάλου είχε δηλώσει:

«Όλα όσα είπα στη διάρκεια της συνέλευσης, είναι μαγνητοφωνημένα και περασμένα στα πρακτικά. Από το πόρισμα προκύπτει ξεκάθαρα πως υπάρχει μία συνολική ευθύνη για τη διοίκηση της ΠΑΕ. Μπορεί να μην ήταν ίδια για όλα τα μέλη της, αλλά συνολικά υπάρχει για όλους. Για άλλους περισσότερη, για άλλους λιγότερη. Φυσικά, έχει και ο πρόεδρος ευθύνες. Μπορεί να είναι πρώην ποδοσφαιριστής και να μην γνωρίζει πολύ καλά τα οικονομικά της ομάδας, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει πράγματα τα οποία γίνονται και αφορούν την ΠΑΕ. Και αν θα πούμε πως δεν ήξερε, όφειλε να γνωρίζει. Μπορεί από οικονομικά να μην γνωρίζει, αλλά όταν πληροφορήθηκε το αποτέλεσμα των ζημιών της μίας χρονιάς, όφειλε να το διορθώσει την επόμενη».

Ο καθένας από τη διοίκηση της ΠΑΕ έχει την ευθύνη του. Δεν επιθυμώ όμως να τραβήξει σε μάκρος αυτή η υπόθεση γιατί αποπροσανατολίζει το νόημα, την προοπτική και την πορεία του ΠΑΟΚ. Ο Ζαγοράκης παρά τις όποιες ευθύνες πρέπει να παραμείνει στην ομάδα, γιατί αν φύγει και αυτός δεν θα υπάρχει πρόσωπο που να μπορεί να συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Μανώλης Μητσιάς:

«Ο Ζαγοράκης έχει προσφέρει πολλά στον ΠΑΟΚ. Μόνο που το γήπεδο είναι γεμάτο κάθε Κυριακή αυτό λέει πολλά. Είναι ένας έντιμος άνθρωπος και είναι ΠΑΟΚτσης. Πρέπει να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, η οποία στηρίζεται στη λαϊκή βάση. Βλέπετε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ομάδες. Όσοι έχουν λεφτά αποσύρονται. Πρέπει να ξεχάσουμε τα μεγάλα ποσά. Πρέπει να πάμε με αυτά που έχουμε. Να καλλιεργήσουμε το πνεύμα της αγάπης για το σωματείο»

Ότο Ρεχάγκελ

«Πέρα από την καλύτερη δυνατή προετοιμασία που θέλουμε να κάνουμε για τον αγώνα με τη Νορβηγία, στο αυριανό παιχνίδι μας με αντίπαλο την Ισπανία, ο αγώνας αυτός είναι και το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι για τον Θοδωρή Ζαγοράκη και έτσι το αντιμετωπίζουμε. Όταν ένας ποδοσφαιριστής, όπως ο Ζαγοράκης, βρίσκεται προς το τέλος της καριέρας του και φτάνει στην κατάκτηση του τίτλου ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τότε δεν μπορείς να περιμένεις τίποτε περισσότερο από αυτόν.

Ο Ζαγοράκης υπήρξε ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής και ήταν μεγάλη η χαρά να συνεργαστώ μαζί του. Εμείς, ως ομάδα, τον αποχαιρετίσαμε στον αγώνα με τη Βοσνία, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά αυτός ο αγώνας είναι για να τον αποχαιρετίσει και ο φίλαθλος κόσμος».

Γιώργος Κούδας:

«Θα είναι κάτι πολύ θετικό, γιατί ο Θοδωρής δεν τελείωσε την προσπάθειά του. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ και η επιστροφή του μόνο καλό μπορεί να κάνει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα