Πρώτο θέμα στην «Ελεύθερη Ώρα»!

Πρώτο θέμα στην «Ελεύθερη Ώρα»!

Gazzetta team
Πρώτο θέμα στην «Ελεύθερη Ώρα»!

bet365

Πρωτοσέλιδο στην Ελεύθερη Ώρα ο Ολυμπιακός; Και όμως συνέβη σήμερα! Η εφημερίδα συνδέει την οικονομική κρίση με την ίδρυση των Πειραιωτών!

Το έντυπο γυρίζει τον χρόνο πολλά χρόνια πίσω και όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδό της, αποκαλύπτει τη μυστική ιστορία του Ολυμπιακού. Πώς η ομάδα του Πειραιά ιδρύθηκε εν μέσω πτώχευσης στην Ελλάδα...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ολυμπιακός αποτελεί καθαρό «προϊόν» των συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Εκείνα τα χρόνια το ελληνικό έθνος προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί έπειτα από αρκετά ταραγμένα και δραματικά χρόνια. Συγκεκριμένα, τότε είχαν περάσει δύο Βαλκανικοί πόλεμοι, ο Α' Παγκόσμιος και η Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, επικρατούσε πολιτική αστάθεια λόγω του Εθνικού Διχασμού, βενιζελικοί εναντίον βασιλικών, ενώ δεν έλειπαν τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια και η προσφυγιά!

Η άνθιση του Πειραιά

Όλα αυτά είχαν ως επακόλουθο τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και την κήρυξη της πτώχευσης το 1924! Πάντως, ο Πειραιάς εκείνη την εποχή ήταν στα καλύτερά του, αφού γνώριζε φρενήρη άνθιση λόγω της συσσωρευμένης προσφυγιάς από τη Μικρά Ασία. Ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 100.000 κατοίκους την περίοδο 1922-23!

Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες ήταν άνθρωποι του μεροκάματου που ήρθαν για να επιβιώσουν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Έτσι, έψαχναν τρόπους διασκέδασης, όμως λόγω των ακριβών θεμάτων δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν όπερα ή θέατρο και οδηγούνταν στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο, το οποίο άρχισε και γινόταν δημοφιλές.

Οι δύο ομάδες που έγιναν μία!

Πάντως, τότε ο Πειραιάς είχε δύο ομάδες, τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και την Πειραϊκή Ένωση, όμως δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τη μεγαλύτερη ομάδα της Αττικής, τον Παναθηναϊκό (είχε ιδρυθεί το 1908)! Τον Ιανουάριο του 1924, τα ποδοσφαιρικά τμήματα των δύο συλλόγων του Πειραιά συγχωνεύτηκαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους κατά του κοινού αθηναϊκού αντιπάλου. Η ένωση κράτησε μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ παικτών και παραγόντων τα (τέσσερα τότε) αδέλφια Ανδριανόπουλοι (Γιώργος, Γιάννης, Ντίνος και Βασίλης) μαζί με τον Κώστα Κλειδουχάκη ίδρυσαν τον Ολυμπιακό Όμιλο Πειραιώς. Οι εναπομείναντες ίδρυσαν τον Πειραϊκό Όμιλο.

Τον Μάρτιο του 1925, οι δύο νέες ομάδες έβαλαν τις οριστικές τους ονομασίες. Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς η μία και Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς η άλλη. Η πρώτη είχε χρώματα το κόκκινο και το λευκό, λόγω της αγάπης προς την Άρσεναλ που είχε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος και το μπλε με άσπρο η δεύτερη (σ.σ. Εθνικός).

Η ίδρυση στην ταβέρνα

Ήταν 10 Μαρτίου του 1925, όταν στη διάσημη ταβέρνα του Μοίρα, στο κέντρο του Πειραιά, μαζεύτηκε μια παρέα φίλων του ποδοσφαίρου και δημιούργησε τον Ολυμπιακό με το επίσημο όνομα που έχει σήμερα.

Ο νονός του Ολυμπιακού ήταν ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Νότης Καμπέρος, ενώ ο Πειραιώτης βιομήχανος Μιχάλης Μανούσκος (έχει μετέπειτα και ο πρώτος πρόεδρος) συμπλήρωσε την υπόλοιπη ονομασία της ομάδας.

* Στην εφημερίδα υπάρχει φωτογραφία στο αφιέρωμα με το πανό που έφτιαξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού για το ματς με την Ντόρτμουντ και αυτό ήταν η αφορμή ώστε η Ελεύθερη Ώρα να δημοσιεύσει τη μυστική ιστορία του Ολυμπιακού, δείχνοντας πως η λαϊκή κυριαρχία μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις, γιατί όχι και πολιτικές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα