Εκείνος κι εκείνος!

Εκείνος κι εκείνος!

bet365

Λίγο πριν από τη σέντρα στο Ντόρτμουντ, το gazzetta.gr παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές των σπουδαιότερων εκτός έδρας επιτυχιών του Ολυμπιακού στην Ευρώπη την τελευταία 15ετία.

Σε απόδοση 8,00 βρίσκουμε το διπλό του Ολυμπιακού στο Ντόρτμουντ στη vistabet.com

Ανατρεπτικά... νιάτα!

Ο ένας ήταν 24 ετών και ο άλλος ήταν 35! Κάποιοι θα μιλούσαν για ιδανικό συνδυασμό νιάτων και εμπειρίας. Κάποιοι άλλοι μπορεί να έριχναν κατάρες στον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος λίγη ώρα μετά τις αλλαγές έβλεπε την ομάδα του να δέχεται δεύτερο γκολ και ουσιαστικά να χάνει το παιχνίδι. Ο νέος ήταν ωραίος και με το γκολ που πέτυχε στο 86ο λεπτό έβαλε ξανά τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι και ο παλαιός συμπλήρωσε την έκφραση με το «αλλιώς» και στις καθυστερήσεις του αγώνα κατάφερε να χαρίσει σπουδαία ισοπαλία στους «ερυθρόλευκους».

Ήταν ακόμα σεζόν 1998-99 και συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου στην πρεμιέρα των ομίλων. Ο Ολυμπιακός, ο οποίος ένα χρόνο πριν με σκόρερ και πάλι τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στο ΟΑΚΑ, είχε επικρατήσει των «δράκων» με 1-0, έπαιρνε το πρώτο του αποτέλεσμα μακριά από την Αθήνα και έδειχνε ικανός για περισσότερα πράγματα από μια απλή συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Σίνισα Γκόγκιτς και Στέλιος Γιαννακόπουλος
ΡΟΛΟΣ: Μπήκαν στο παιχνίδι στο 87’ και 78’ αντίστοιχα και ήταν οι σκόρερ του Ολυμπιακού
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Champions League 1998-99 (φάση των ομίλων)
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: Πόρτο
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 2-2
ΔΗΛΩΣΗ: «Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, ένα ουσιαστικά χαμένο παιχνίδι. Tο γυρίσαμε στο τέλος, κάτι που πετυχαίνουν μόνο οι μεγάλες ομάδες. Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι συγκαταλέγεται στο κλαμπ των μεγάλων ομάδων. Όλοι οι παίκτες και εμείς που μπήκαμε σαν αλλαγές τα δώσαμε όλα και πήραμε αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα. Tώρα με άλλο αέρα θα αντιμετωπίσουμε τη συνέχεια», είπε μετά το τέλος του αγώνα ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.
ΟΝΤΙΣΙΟΝ:


Παγοθραυστικό!

Ένας διόλου πρωτότυπος τίτλος, ο οποίος πιθανότατα «κοσμούσε» τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις 10 Δεκεμβρίου του 1998. Ο Ολυμπιακός την ημέρα που η Ελλάδα γιορτάζει την Αννούλα του χιονιά, γιόρταζε την πρόκριση μέσα στο Ζάγκρεμπ. Έχοντας κερδίσει και τις τρεις ομάδες του ομίλου (Ντιναμό, Πόρτο και Άγιαξ) στην Αθήνα, ήθελε αποτέλεσμα στην Κροατία προκειμένου να πάρει εκείνος την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League. Μια αναμφισβήτητη επιτυχία, ειδικά όταν μιλάμε για τη μόλις δεύτερη συμμετοχή του Ολυμπιακού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Βέλιμιρ Ζάετς, προπονητής της Κροάσια εκείνη την εποχή, γνώριζε καλά την ελληνική ομάδα και πού έπρεπε να ποντάρει για να τι ρίξει στον... πάγο.

Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά για τους γηπεδούχους με το γκολ του Γιέλισιτς στο 35’, ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έλιωσε τον πάγο. Ήταν και πάλι ο Στέλιος Γιαννακόπουλος εκείνος που μετέβαλε τα δεδομένα στον αγώνα και χάρισε την ισοπαλία στους «ερυθρόλευκους». Μια ισοπαλία που τους έστειλε στους «8» και στη Γιουβέντους!

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Στέλιος Γιαννακόπουλος
ΡΟΛΟΣ: Πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης και της πρόκρισης
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Champions League 1998-99 (φάση των ομίλων)
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: Κροάσια Ζάγκρεμπ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 1-1
ΔΗΛΩΣΗ: «Ήταν το καλύτερο δώρο που μου έκαναν οι παίκτες για τα γενέθλιά μου σήμερα. Θα το θυμάμαι σ’ όλη μου τη ζωή», είπε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς μετά το τέλος του αγώνα.
ΟΝΤΙΣΙΟΝ:

Ο... μεγάλος κύριος!

Όλα είχαν κριθεί στο πρώτο παιχνίδι. Τότε που ένας άνθρωπος που αργότερα θα λατρευόταν στον Πειραιά, έκανε τη ζημιά στο ΟΑΚΑ. Η Γιουβέντους επέστρεφε λίγους μήνες μετά τον αλησμόνητο αγώνα για τα προημιτελικά του Champions League και έμελλε εκ νέου να πληγώσει τους «ερυθρόλευκους». Αυτή τη φορά δεν υπήρχε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά ο Αλμπέρτο Μπιγκόν. Και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς ήταν τότε με την ασπρόμαυρη φανέλα της ιταλικής ομάδας. Το 1-3 στο Ολυμπιακό Στάδιο κάθε άλλο παρά ανοικτούς λογαριασμούς άφηνε για τη ρεβάνς. Κάτι που αποδείχθηκε 15 μέρες μετά.

Η Γιουβέντους με τον Σέρβο να σκοράρει στο 1ο λεπτό έδιωξε κάθε σενάριο αποκλεισμού, ωστόσο ο Ολυμπιακός έπαιξε με τις πιθανότητές του. Έπαιξε και προκάλεσε την τύχη του, με πρωταγωνιστή τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Τα γκολ του «Τζόλε» στο 36' και στο 84' προκάλεσαν μικρό πανικό στους γηπεδούχους, όμως εντέλει απλά διέσωσαν την τιμή του Ολυμπιακού. Αποκλείστηκε από το κύπελλο UEFΑ, αλλά με μια εκτός έδρας νίκη που πολλοί θα ζήλευαν.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
ΡΟΛΟΣ: Σκόραρε και τα δύο γκολ του Ολυμπιακού στο «Λα Φαβορίτα» και ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κύπελλο UEFΑ 1999-2000 (φάση των «32»)
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: Γιουβέντους
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 1-2
ΔΗΛΩΣΗ: «Υποφέραμε από τον Ολυμπιακό. Η καλή αρχή που κάναμε αποδείχτηκε εκ των υστέρων ότι μας έκανε να κοιμηθούμε. Δώσαμε στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι έξοχη ομάδα και ανταγωνιστική», είχε πει μετά το τέλος του αγώνα ο Κάρλος Αντσελότι, δήλωση αν μη τι άλλο τιμητική για τους «ερυθρόλευκους». «Όλα τα παιδιά παίξανε πολύ καλά και όχι μόνο ο Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ήταν κορυφαίος. Φεύγω με μεγάλη πικρία από το γήπεδο», πρόσθεσε ο Αλμπέρτο Μπιγκόν.
ΟΝΤΙΣΙΟΝ:



Το... It’s complicated!

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που μπορείς να χαίρεσαι γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα... Άλλες στιγμές που δεν μπορείς να το χαρείς όσο θα ήθελες γιατί θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Σαν εκείνο το βράδυ στην Ισπανία, όπου ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη (συμπτωματικά ή μη, πάλι με προπονητή τον Τάκη Λεμονή) στο Champions League, όμως ένα γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα άλλαξε τα πάντα. Η καριέρα του Χόρχε Μπερμούδες έμοιαζε να τελειώνει σε εκείνο το ματς, το επεισόδιο στα αποδυτήρια ήταν η στιγμή που έχει μείνει πιο έντονα στη μνήμη των οπαδών και η ανατροπή που είχε συντελεστεί νωρίτερα, μένει στα ψιλά γράμματα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2001, η Λα Κορούνια υποδεχόταν τον Ολυμπιακό. Προηγήθηκε νωρίς και είναι αλήθεια πως θα μπορούσε να είχε καθαρίσει το ματς από το πρώτο ημίχρονο. Στο 60’ του αγώνα, ο Τάκης Λεμονής έριξε στο ματς τον Πίτερ Οφορίκουε στη θέση του Παρ Ζέτεμπεργκ και μέσα σε πέντε λεπτά όλα τα όνειρα των «ερυθρολεύκων» γίνονταν πραγματικότητα. Στο 80’ ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θα ισοφάριζε και τρία λεπτά μετά, θα γινόταν η ανατροπή με γκολ του Γκανέζου επιθετικού. Η τελευταία λέξη, όμως, άνηκε στον Βαλερόν και η ισοπαλία άφησε τον Ολυμπιακό με το αίσθημα του ανολοκλήρωτου, έστω κι αν είχε μόλις καταφέρει σπουδαία επιτυχία.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Πίτερ Οφορίκουε
ΡΟΛΟΣ: Συμμετείχε στο πρώτο γκολ και πέτυχε το δεύτερο
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Champions League 2001-02 (φάση των ομίλων)
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 2-2
ΔΗΛΩΣΗ: «Με τέτοιες εμφανίσεις, όπως αυτή με τη Λα Κορούνια, οι παίκτες πείθονται ότι μπορούν να τα καταφέρουν κι εκτός έδρας. Ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να γίνουμε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα. Κυνηγάμε όλα τα αποτελέσματα και θα δούμε στο τέλος τι θα γίνει», είπε ο Τάκης Λεμονής μετά το τέλος του ματς.
ΟΝΤΙΣΙΟΝ:



Το... Ιερό!

Στο πρώτο παιχνίδι, η δουλειά είχε γίνει από τον Γιάννη Οκκά. Στη Γαλλία, όμως, τα γήπεδα συχνά αποδεικνύονται κατηφορικά και το 1-0 μπορεί και να αποδεικνυόταν εξαιρετικά εύθραυστο. Οι «ερυθρόλευκοι» ως συνέχεια της εκπληκτικής μεν, αλλά ανολοκλήρωτης δε, παρουσίας τους στο Champions League της σεζόν 2004-05, είχαν να αντιμετωπίσουν τη Σοσό. Μια ακόμα επιστροφή στο μέλλον, αφού κορυφαίος και πιο επικίνδυνος παίκτης της γαλλικής ομάδας εκείνη την εποχή ήταν ο Ζαουάντ Ζαϊρί. Θα αποδείκνυαν στο «Ογκίστ Μπονάλ» ότι εκείνη την περίοδο είχαν ευρωπαϊκή αύρα. Οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν όλους τους διαδρόμους προς την εστία τους και την κρίσιμη στιγμή «τελείωσαν» την αντίπαλό τους.

Σε ένα ματς όπου είχαν χάσει αρκετές ευκαιρίες νωρίτερα και υπήρχε πάντα ο κίνδυνος τόσο του νόμου του ποδοσφαίρου, όσο και του... νόμου του Ολυμπιακού, ο Άκης Στολτίδης έδωσε τη λύση. Ο αμυντικός μέσος των «ερυθρολεύκων» σκόραρε σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό παιχνίδι και με κοντινή προβολή στο 67' έκανε το 0-1, το οποίο έμεινε μέχρι το τέλος.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Ιεροκλής Στολτίδης
ΡΟΛΟΣ: Πέτυχε το γκολ του Ολυμπιακού στο 67’ και ήταν κορυφαίος μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κύπελλο UEFΑ 2004-2005 (φάση των «32»)
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: Σοσό
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 0-1
ΔΗΛΩΣΗ: «Οι παίκτες τα κατάφεραν και τους αξίζουν μεγάλα συγχαρητήρια. Για τα 90 λεπτά που έπαιξαν, για τη νίκη και την πρόκριση που πήραν και για τον τρόπο που έπαιξαν. Κλείσαμε όλους τους διαδρόμους και γι’ αυτό παίξαμε με τρεις παίκτες στην άμυνα. Περισσότερο απ’ όλα χαίρομαι για τους παίκτες μου και είμαι ευτυχισμένος».
ΟΝΤΙΣΙΟΝ:



Το θαύμα της Βρέμης!

Ήταν μια από τις βραδιές όπου έμοιαζαν να είναι όλα με καρμπόν. Δηλώσεις ενθουσιασμού στο αεροδρόμιο, πίστης στη συνέντευξη Τύπου και... απραξίας στον αγωνιστικό χώρο. Εκείνη τη βραδιά, όμως, πριν από τέσσερα χρόνια και περίπου ένα μήνα, λύθηκαν οριστικά τα μάγια! Ο Ολυμπιακός έπαιρνε την πρώτη του νίκη στους ομίλους του Champions League και ξόρκιζε την κατάρα! Στις 3 Οκτωβρίου του 2007, τίποτα δεν ξεκίνησε καλά... Ορισμένες καλές ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό δεν είχαν μετατραπεί σε γκολ, το γήπεδο άρχισε να κατηφορίζει και ο Ούγκο Αλμέιδα στο 32' έκανε το 1-0. Όλοι περίμεναν τη γνωστή –μέχρι τότε– συνέχεια και την κατάρρευση της ελληνικής ομάδας.

Τούτη τη φορά, η ιστορία προμήνυε ανατρεπτική συνέχεια. Ο Ιεροκλής Στολτίδης στο 73' έκανε το 1-1, ο Χρήστος Πατσατζόγλου στο 82' το 1-2 και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος πλέον ήταν στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού το 1-3 στο 87'. Το παιχνίδι έληξε, ο Πειραιάς φωταγωγήθηκε, ο Ολυμπιακός γλεντούσε! Το μηδέν ενεργητικό μακριά από την Ελλάδα θα σβηνόταν και σταδιακά θα έγραφε ξανά την Ιστορία ο Ολυμπιακός. Πιο δυνατός, πιο σίγουρος και λιγότερο στοιχειωμένος από ποτέ.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Ο Χρήστος Πατσατζόγλου
ΡΟΛΟΣ: Έβαλε το εκπληκτικό γκολ που έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό σε μια σεζόν όπου περισσότερο από ποτέ έδειξε να ξεπερνά τον τραυματισμό του.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Champions League 2007-08 (Φάση των ομίλων)
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: Βέρντερ Βρέμης
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 1-3
ΔΗΛΩΣΗ: «Δεν μετράει ποιος πετυχαίνει το γκολ, αλλά η νίκη. Είμασταν καλοί σαν ομάδα, είχαμε καλές αντεπιθέσεις, παίξαμε καλό ποδόσφαιρο κι έτσι γενικά πρέπει να παίζουμε», είπε ο σκόρερ Χρήστος Πατσατζόγλου.
ΟΝΤΙΣΙΟΝ:



Το... Κολοσσ(ι)αίο!

Επειδή στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τα χρεώνουμε όλα στην... τύχη, ο Ολυμπιακός είπε να το επαναλάβει. Έτσι ώστε να πείσει και τους πλέον δύσπιστους πως δεν επρόκειτο για μεμονωμένο γεγονός. Ενάμιση μήνα μετά την πρώτη του νίκη, ταξίδεψε στη Ρώμη για να πάρει την πρόκριση. Και την πήρε! Το κλίμα στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση, ακόμα πιο ενθουσιώδες και οι δηλώσεις πίστης γίνονταν με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα. Οι παίκτες το είχαν πιστέψει, ο κόσμος το θεωρούσε σίγουρο... Γι’ αυτό και περίπου 7.000 Έλληνες βρίσκονταν στις κερκίδες του «Ολίμπικο».

Και στο γήπεδο; Μια από τα ίδια, ένας εφιάλτης που επέστρεφε. Η Λάτσιο στο 31' θα άνοιγε το σκορ με τον Πάντεφ και ο φόβος για κατάρρευση ήταν πάντα ορατός. Δεν απέχει πολύ, άλλωστε, η επιτυχία από την αποτυχία και ο Ολυμπιακός το είχε βιώσει με όλους τους τρόπους τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη φορά, η πρώτη απάντηση θα έρθει άμεσα για να διώξει τα σύννεφα της αμφιβολίας. Ο Γκαλέτι στο 35' θα ισοφαρίσει και στο δεύτερο ημίχρονο, θα έρθει η επισφράγιση του θριάμβου. Ο Κοβάσεβιτς στο 65' θα κάνει το 1-2. Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει ξανά! Και θα πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ: Ο Λουτσιάνο Γκαλέτι
ΡΟΛΟΣ: Πέτυχε το κρίσιμο γκολ της ισοφάρισης στο 34’ και έβαλε ξανά τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι, κυρίως ψυχολογικά.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Champions League 2007-08 (Φάση των ομίλων)
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ: Λάτσιο
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: 1-2
ΔΗΛΩΣΗ: «Φέτος πιστεύω ότι είναι η χρονιά μας στην Ευρώπη. Εχουν έρθει πολύ καλοί ποδοσφαιριστές, είμαστε μια παρέα, δεν υπάρχουν τριβές και έρχονται τα αποτελέσματα», είχε πει μετά το ματς ο Βασίλης Τοροσίδης.
ΟΝΤΙΣΙΟΝ:


* Στο ενεργητικό του Ολυμπιακού υπάρχει επίσης η ισοπαλία 0-0 με τη Λα Κορούνια στις 15/9/2004, αλλά και το 2-2 στην Ουκρανία με τη Σαχτιόρ στις 27/9/2006, όμως για διαφορετικούς σε κάθε περίπτωση λόγους, δεν έχουν καταγραφεί ως σπουδαίες στιγμές για τον Ολυμπιακό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα