The amazing Mr. Leto!

The amazing Mr. Leto!

bet365

Όταν ήρθε, δεν ήταν για μείνει. Κι όταν έφυγε, επέστρεψε για να μη φύγει ποτέ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τις 11 σπουδαιότερες στιγμές του Σεμπαστιάν Λέτο στην Ελλάδα.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό πληρώνει 2.40 στην sportingbet.gr

11. Ο... αλήτης με το «23»!

Η διαδρομή ήταν ταχύτατη. Πριν καλά-καλά προλάβουν να διαβάσουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού ποιος είναι ο παίκτης που απέκτησαν, τον είδαν να παρουσιάζεται. Και την ώρα που διάβαζαν τις δηλώσεις του, εκείνος φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα κι έκανε το ντεμπούτο του. Στις 5 Αυγούστου παρουσιάστηκε από τη διοίκηση των Ερυθρολεύκων, σε μια εποχή όπου η... αριστερά του Ολυμπιακού έμοιαζε όλο και πιο αδύναμη. «Ξέρω τι γίνεται στην αριστερή πλευρά, όμως νιώθω έτοιμος να πάρω τη θέση του. Θα δουλέψω και θα τα καταφέρω», δήλωσε προσπαθώντας να πείσει τον κόσμο ότι είναι ικανός να καλύψει το κενό του Σέρβου μέσου, ο οποίος θα έπαιζε για τελευταία σεζόν με τον Ολυμπιακό.

Στην πρώτη του εμφάνιση, σε ένα φιλικό απέναντι στη Σανταντέρ κάνει τον κόσμο να παραμιλάει και τη νέα εποχή να φαντάζει αν όχι καλύτερη, τουλάχιστον ισάξια με την προηγούμενη. Τα πρωτοσέλιδα ήταν αποθεωτικά: «Τι παικταράς Θεέ μου», αναρωτιόταν ο Πρωταθλητής στο πρωτοσέλιδο της 7ης Αυγούστου, τη στιγμή που στο πρωτοσέλιδο του Φωτός υπήρχε το μεστό «Τρέλα με Λέτο» και το Goal News έκανε λόγο για τον «Χορευτή Λέτο». Είκοσι λεπτά, όσα αγωνίστηκε δηλαδή, έμοιαζαν αρκετά. «Δεν περίμενα να παίξω, γιατί έχω κάνει μισή προπόνηση με την ομάδα. Ήμουν πάντως σε καλή κατάσταση και είμαι ικανοποιημένος. Σίγουρα μπορώ να παίξω καλύτερα. Θα προσπαθήσω να μπω γρήγορα στον ρυθμό της ομάδας. Το σημαντικό δεν είναι να παίζω εγώ καλά ή να ακούω το όνομά μου από την κερκίδα, αλλά να νικά ο Ολυμπιακός», θα απαντήσει κόντρα στην υπερβολή των ημερών, η οποία ήθελε το νούμερο «23» να πουλάει σαν τρελό.

10. Το πρώτο επεισόδιο...

Όταν μια ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στους κινηματογράφους, η πρωτοτυπία του σεναρίου είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να την καταστήσουν εμπορική. Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2008, μόλις ένα μήνα μετά την πρώτη εμφάνιση του Σεμπαστιάν Λέτο με τη φανέλα του Ολυμπιακού και το σενάριο προκαλεί ενδιαφέρον. Ο Αργεντινός, ο οποίος στο μεταξύ έχει τρεις επίσημες εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, είχε το πρώτο μικρό επεισόδιο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Ισπανός τεχνικός θα τον αντικαταστήσει στο 19ο λεπτό φιλικού αγώνα με τον Ιωνικό και την επομένη θα τον στείλει να προπονηθεί μόνος του παρότι η ομάδα είχε ρεπό.

Οι σχέσεις τους μοιάζουν να ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί και γίνονται μέρα με τη μέρα χειρότερες. Δημοσιεύματα στην Αργεντινή κάνουν λόγο για έντονη δυσαρέσκεια του παίκτη με τον προπονητή του, όπως και απογοήτευση για τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League, κάτι που ο ίδιος θα διαψεύσει.

9. Ο MVP του Ολυμπιακού!

Το γκολ με την άσημη Νόρτζελαντ στη Νορβηγία, δύο ασίστ στον επαναληπτικό στο Στάδιο Καραϊσκάκη, δύο ασίστ στη Ρόδο με τον Διαγόρα και ο Σεμπαστιάν Λέτο έψαχνε συνεχώς το παιχνίδι που θα τον κάνει να νιώσει σίγουρος στον Ολυμπιακό. Οι οπαδοί των Ερυθρολεύκων έψαχναν το παιχνίδι όπου θα έβλεπαν ξανά τον αχαλίνωτο παίκτη που είχαν δει στο φιλικό με τη Σανταντέρ και μια ευκαιρία να τον στηρίξουν. Δύο ακόμα ασίστ, μία κόντρα στον Λεβαδειακό και μία απέναντι στη Χέρτα, προστίθενται στα στατιστικά του πριν έρθει το ματς που όλοι περίμεναν.

Απέναντι στον Θρασύβουλο είναι ο κορυφαίος του γηπέδου και το... μαξιλάρι για να ξεχαστεί η κακή εμφάνιση του Ολυμπιακού απέναντι στη νεοφώτιστη ομάδα. «Σίγουρα θα με βοηθήσει ψυχολογικά. Έψαχνα πολύ καιρό αυτό το γκολ. Με κάνει ευτυχισμένο το γεγονός ότι το γκολ αυτό ήταν σημαντικό για μένα και για την ομάδα μου. Είμαι ευτυχισμένος στον Ολυμπιακό. Μου αρέσει η οικογένεια του Ολυμπιακού και οι φίλαθλοί του, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο για να δούμε τι θα γίνει. Προς το παρόν είμαι ευχαριστημένος», δηλώνει παραλαμβάνοντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στις 21 Δεκεμβρίου του 2008. Η νέα χρονιά ξεκινά και πάλι με γκολ, απέναντι στην Ξάνθη, όμως κάπου εκεί θα χαθούν τα ίχνη του...

8. Το sequel στην ολέθρια σχέση!

Το δεύτερο μέρος της ταινίας που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού με το σενάριό της πρέπει να είναι δυνατότερο. Αν πρόκειται για θρίλερ πιο τρομακτικό, αν πρόκειται για περιπέτεια με εντονότερη δράση, αν πρόκειται για κωμωδία με ακόμα πιο ανατρεπτικές και αστείες καταστάσεις. Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αντικαθιστά τον Σεμπαστιάν Λέτο στον αγώνα με τον Πανθρακικό στο 55’ του αγώνα και έχει να αντιμετωπίσει την οργισμένη αντίδραση του Αργεντινού, ο οποίος ξεσπά σε ένα μπουκάλι.

«Πιστεύω πως όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν συνεχώς και να βοηθάνε. Όταν ο προπονητής τούς καλεί να βγουν, εκνευρίζονται γιατί θέλουν να προσφέρουν κι άλλο. Σύντομα όμως καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένας συμπαίκτης τους που κάνει υπομονή για να μπει και να προσφέρει και αυτός. Ξέρω πως αρκετές φορές έχω δείξει το θυμό μου με υπερβολικό τρόπο και γι’ αυτό έχω ζητήσει συγγνώμη. Έχω αντιδράσει με λανθασμένο τρόπο και θα προσπαθήσω να μην το ξανακάνω. Είναι όμως κάτι που έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Θέλουν να παίζουν και να κερδίζουν», αναφέρει στην... άτυπη απολογία του, καθώς ο Ισπανός τεχνικός αφήνει να περάσει το θέμα χωρίς να δώσει συνέχεια.

Όταν όμως υπάρχει δεύτερο μέρος, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ταινία θα κλείσει ως τριλογία με το αποκορύφωμα και το φινάλε!

7. Η κορύφωση...

Το ξεκίνημα του τρίτου μέρους έμοιαζε με περίληψη των προηγουμένων. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αφήνει εκτός αποστολής για τον αγώνα με τη Σεντ Ετιέν τον Σεμπαστιάν Λέτο, παρότι ο Αργεντινός είχε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και να είναι έτοιμος. Ακολουθεί επεισόδιο στην προπόνηση και ο Λέτο μένει εκτός αποστολής και για τον αγώνα με τον Εργοτέλη. Στον επαναληπτικό της Γαλλίας αγωνίζεται, όμως μένει εκτός αποστολής για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (χωρίς ιατρικό λόγο), ένα ακόμα παιχνίδι το οποίο περίμενε ο τότε 23χρονος μέσος για να αποδείξει την αξία του. Εκείνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το δικό του ποτήρι και τον οδήγησε πέρα από τα όρια.

Στην πρώτη προπόνηση που ακολουθεί το ντέρμπι, ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι αδιάφορος. Οι πληροφορίες θέλουν τον Ερνέστο Βαλβέρδε να τον στέλνει στα αποδυτήρια και τον Αργεντινό να ξεσπά. Κλοτσάει όποια μπάλα βρίσκει μπροστά του και προς κακή του τύχη, μία εξ αυτών πετυχαίνει στο κεφάλι έναν από τους συνεργάτες του Ισπανού τεχνικού. «Εγώ δεν νιώθω καλά με αυτόν τον προπονητή, εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες έχει πρόβλημα μαζί μου», δηλώνει σε αθλητική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «για μένα το θέμα έληξε». Χάρη στην παρέμβαση του Σωκράτη Κόκκαλη θα λήξει και για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και οι δυο τους θα συνυπάρξουν μέχρι το τέλος της σεζόν.

6. Κόκκινη αναμονή, πράσινη ανατροπή!

Ο Ολυμπιακός νόμιζε πως έπαιζε μόνος του. Θύμιζε τον ίδιο τον Σεμπαστιάν Λέτο σε εκείνο το πρώτο φιλικό απέναντι στη Σανταντέρ. Οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν να αποκτήσουν τον Αργεντινό μέσο, αλλά ήθελαν με τους με τους δικούς του όρους, με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Σημείο επαφής με τη Λίβερπουλ δεν βρισκόταν και τότε πήγε να σκάσει η βόμβα... «Πριν από περίπου δύο εβδομάδες με ενημέρωσαν οι εκπρόσωποί μου ότι επικοινώνησε μαζί τους ο Παναθηναϊκός για μένα», αποκαλύπτει ο Σεμπαστιάν Λέτο στις 7 Ιουνίου. Τότε, ελάχιστοι θα τον πίστευαν.

Η δήλωσή του χαρακτηρίστηκε ως επικοινωνιακό κόλπο για να προκληθεί ο Ολυμπιακός και η δέσμευσή του απέναντι στους πρωταθλητές φαινόταν ως άνοιγμα προς τον κόσμο για να πιέσει... «Μου μετέφεραν ότι με θέλουν στην ομάδα τους και προσφέρουν πολλά χρήματα. Χωρίς να το πολυσκεφτώ, τους είπα ότι δεν θέλω να πάω στον Παναθηναϊκό. Δεν γίνεται αυτό. Αγαπάω τον Ολυμπιακό και αν συνεχίσω στην Ελλάδα θα γίνει μόνο για χάρη του. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα για μένα στην Ελλάδα πλην του Ολυμπιακού. Πέρασα μια εξαιρετική χρονιά, κέρδισα τα πάντα και δέθηκα με το σύλλογο και τους οπαδούς μας. Δεν θα μπορούσα να το κάνω ποτέ αυτό. Είναι σαν να φεύγεις από την Μπόκα και να πηγαίνεις στη Ρίβερ».

Στις 22 Ιουνίου θα επανέλθει με νέες δηλώσεις του. «Πιστεύω ότι οι πιθανότητες να παίξω για τον Παναθηναϊκό την επόμενη σεζόν είναι παραπάνω από 90%. Περίμενα όλες αυτές τις εβδομάδες από τον Ολυμπιακό να κάνει μια κίνηση για να με αγοράσει, αλλα μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει τίποτα. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό, αλλά από τη στιγμή που δεν θέλουν να με κρατήσουν, πρέπει από την πλευρά μου να σκεφτώ το μέλλον μου». Την 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε και επίσημα η μεταγραφή του από τη Λίβερπουλ στον Παναθηναϊκό!

5. Η νέα εποχή!

Παράλληλα με την ανακοίνωσή του, έρχεται και η πρώτη του προπόνηση. Την πρώτη μέρα του Ιουλίου κάνει... πρεμιέρα στην Παιανία και στις 20 του μήνα μιλά πρώτη φορά για την απόφασή του να πάρει το ρίσκο και να μετακομίσει από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό – από την Μπόκα στη Ρίβερ όπως έλεγε... Μια απόφαση που είχε κάνει πολλούς συμπατριώτες του και πρώην συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό (σ.σ. Γκαλέτι, Μπελούτσι) να μιλήσουν εναντίον του.

«Ξέρω πώς είναι ο κόσμος στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να δω το μέλλον μου. Έχω οικογένεια, ήμουν πέρυσι στον Ολυμπιακό, τώρα είμαι στον Παναθηναϊκό, αυτό είναι το μέλλον κάθε ποδοσφαιριστή, να αλλάζει ομάδες. Γνωρίζω ότι εδώ είναι διαφορετικά. Το συζήτησα με τους φίλους και την οικογένειά μου. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά την πήρα», υποστηρίζει στην Αυστρία, όπου προετοιμαζόταν με τον Παναθηναϊκό κι αφού λίγες μέρες νωρίτερα, με αφορμή το πρώτο του φιλικό έλεγε πως «είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».

4. Leto on fire!!

Οι πρώτες επίσημες εμφανίσεις του με την πράσινη φανέλα δεν είχαν καμία σχέση με εκείνες που είχε κάνει ως παίκτης του Ολυμπιακού. Ο Νικόλας Πατέρας που είχε κάνει το «μεγάλο κόλπο», είχε κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού είχαν κάθε λόγο να κάνουν καζούρα σε εκείνους των Ερυθρολεύκων. Ο Σεμπαστιάν Λέτο ξεκινούσε με τέσσερα γκολ σε ένα μήνα! Εντυπωσιακός απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου μπήκε ως αλλαγή και σκόραρε μέσα σε 30 λεπτά, εκπληκτικός στην Κρήτη, όπου πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ του Παναθηναϊκού, καθοριστικός στην Κομοτηνή, όπου σκόραρε το μοναδικό τέρμα των πρασίνων.

«Είναι πολύ σημαντικοί οι τρεις βαθμοί στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος. Συνήθως δεν σκοράρω, όμως είμαι χαρούμενος που ο Παναθηναϊκός κέρδισε, νιώθω καλά. Χαίρομαι πολύ που οι οπαδοί φώναξαν το όνομά μου. Βρίσκομαι ακόμα στο 80-90% της απόδοσης που μπορώ να πιάσω», δηλώνει μετά τον αγώνα κόντρα στον Εργοτέλη, για να προσθέσει μετά τη νίκη επί του Πανθρακικού. «Η ομάδα κερδίζει και αυτό είναι το καλό, ότι ξεκινήσαμε καλά. Φυσικά είναι και προσωπική ικανοποίηση το ότι σκοράρω και βοηθάω. Ήταν δύσκολο το ματς και καμιά φορά αρκεί ένα γκολ για να πάρεις τους τρεις βαθμούς. Νιώθω πολύ άνετα στον ΠΑΟ. Κάθε μέρα προσαρμόζομαι όλο και περισσότερο. Με έχουν αγκαλιάσει οι συμπαίκτες μου και μπορώ να βελτιωθώ κι άλλο».

Η συνέχεια θα ανήκε στον Τζιμπρίλ Σισέ και ο Σεμπαστιάν Λέτο θα συνέχιζε στο πρωτάθλημα με τρία γκολ και τέσσερις ασίστ!

3. Σας... νικάει ο Λέτο!

Ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, είχε σηκώσει την κούπα, είχε πάει στα μπουζούκια... Το σύνθημα για τον Σεμπαστιάν Λέτο ήταν κάτι σαν must για την εποχή. Το τραγουδούσε ο Σιμάο, το ξεκινούσε ο Σωτήρης Νίνης, το «απαιτούσε» και ο ίδιος ο Αργεντινός, αφού τρελαινόταν κάθε φορά που το άκουγε. Έμαθε μάλιστα να το τραγουδάει κιόλας, όπως απέδειξε τόσο στη φιέστα με τον Ηρακλή, όσο και το βράδυ που οι παίκτες του Τριφυλλιού γιόρταζαν την επιτυχία τους στον Βέρτη.

Στις επίσημες δηλώσεις του, όμως, παρέμενε προσγειωμένος. «Αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή μου. Είμαστε όλοι χαρούμενοι γιατί κατακτήσαμε το πρωτάθλημα ύστερα από πολλά χρόνια. Τώρα θέλουμε να κατακτήσουμε και το Κύπελλο για να κάνουμε το νταμπλ. Πρώτα βέβαια θα πανηγυρίσουμε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και μετά θα σκεφτούμε τον αγώνα με τον Άρη». Απέδειξε ότι τον σκέφτηκε αρκετά... Στον τελικό της 24ης Απριλίου, πετυχαίνει το γκολ που θα κάνει τη διαφορά και θα χαρίσει το κύπελλο στον Παναθηναϊκό. Ανακηρύσσεται MVP του τελικού και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στέφεται νταμπλούχος Ελλάδας. «Θα ήθελα να μοιραστώ αυτή την απίστευτη χαρά που νιώθω με όλους εσάς που ποτέ δεν σταματήσατε να με στηρίζετε. Ήταν ένας χρόνος δύσκολος, αλλά με πολύ καλά αποτελέσματα, τα οποία μπορέσαμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο τέλος του».

2. Η επιστροφή και το γκολ!

Η χρονιά για τον Παναθηναϊκό δεν θα εξελισσόταν με τον ίδιο τρόπο που είχε κυλήσει η προηγούμενη. Ο Σεμπαστιάν Λέτο ξεκινούσε ζεστός και το πρωτάθλημα της σεζόν 2010-11, αυτή τη φορά στο ρόλο του ποδοσφαιριστή με τις περισσότερες ασίστ προς τον Τζιμπρίλ Σισέ. Η μετριότητα του Παναθηναϊκού, όμως, παρέσυρε και εκείνον σε διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Άλλοτε έδειχνε χαμένος, άλλοτε προσπαθούσε με υπερβολικές ενέργειες να φανεί στο παιχνίδι, άλλοτε εκνευρισμένος. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι τελείωσε τη χρονιά με 12 κίτρινες κάρτες έναντι εννέα ένα χρόνο πριν.

Υπήρχε, όμως, μια βραδιά που θα έμενε στο μυαλό του. Έστω κι αν το δεύτερο γκολ που θα πετύχαινε στο πρωτάθλημα δεν θα μπορούσε να το πανηγυρίσει όπως ήθελε. Ο Σεμπαστιάν Λέτο στην τρίτη του... απόπειρα κόντρα στον Ολυμπιακό, σκόραρε. Ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη και εκείνος που έδωσε το σύνθημα για αντεπίθεση. Το γκολ του δεν ήταν αρκετό για να μπορέσουν οι Πράσινοι να κάνουν την υπέρβαση και να μπουν ξανά στη διεκδίκηση του τίτλου, αφού εκείνο που θα οδηγούσε στην ολική ανατροπή του σκορ, ακυρώθηκε και στο φινάλε σκόραρε ο Ράφικ Τζιμπούρ. Ο Αργεντινός ήταν... πρωταγωνιστής και σε όσα ακολούθησαν το σφύριγμα της λήξης και κυρίως στα αποδυτήρια, όπου έψαχνε μανιωδώς να βρει τον Βασίλη Τοροσίδη. Απόρροια όσων συνέβησαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη ήταν να κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες με σωματοφύλακες, μέχρι να εκτονωθεί η κατάσταση.

1. Μπροστάρης και αρχηγός!

Σε ένα καλοκαίρι γεμάτο αποχωρήσεις, σε ένα καλοκαίρι όπου ακόμα και ο ίδιος δεν γνώριζε τι του ξημερώνει και ήταν υποψήφιος προς πώληση, έφτασε να μοιάζει ως ο τελευταίος των μοϊκανών. Στην πρώτη του εμφάνιση αποδείκνυε πως μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη του νέου Παναθηναϊκού και παρότι είχε υποσχεθεί πως θα σκοράρει περισσότερο, δεν περίμενε και ο ίδιος ότι θα φτάσει να απειλεί τον... Τζιμπρίλ Σισέ. «Εύχομαι να πετύχω περισσότερα γκολ. Δεν είχα καλή σεζόν πέρυσι και ελπίζω να πετύχω περισσότερα γκολ και να κάνω πάντα ό,τι καλύτερο μπορώ», ισχυρίζεται στην προετοιμασία του Τριφυλλιού, όπου θα κληθεί να μιλήσει και για έναν καινούργιο ρόλο που θα του ανατεθεί. Εκείνον του αρχηγού.

«Η αρχηγία έχει σημασία για μένα. Ο προπονητής με πιστεύει και μου έδωσε το περιβραχιόνιο, κάτι που σημαίνει ότι είμαι σημαντικός για την ομάδα και τους οπαδούς. Είμαι χαρούμενος, αλλά θα προσπαθώ στο γήπεδο, όπως έκανα πάντα». Τέσσερις μήνες μετά κερδίζει κάθε στοίχημα. Έχει σκοράρει δέκα γκολ στα τελευταία επτά παιχνίδια και δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που έκανε ντεμπούτο στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 6 Αυγούστου του 2008. Γιατί ακόμα και για εκείνον, ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει τόσο θεαματική εξέλιξη και τέτοια ωριμότητα στο παιχνίδι του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα