Κύριε Σάντος, κάνετε λάθος!

Gazzetta team
Κύριε Σάντος, κάνετε λάθος!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ενδεκάδα «αναπληρωματικών» που προτίθεται να χρησιμοποιήσει την Τρίτη εναντίον της Ρουμανίας ο Φερνάντο Σάντος και αναλύει τα τωρινά δεδομένα για την ενδεκάδα της Ελλάδας στο Euro.

Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά μετά το φιλικό ματς εναντίον της Ρουμανίας και μέχρι τη συγκρότηση της αποστολής για την τελική φάση του Euro, η Εθνική Ελλάδας θα δώσει ΜΟΝΟ ένα επιπλέον φιλικό ματς (και άλλα δύο λίγο πριν από το Euro, αφού θα έχει οριστικοποιηθεί το ρόστερ της ομάδας που θα συμμετάσχει στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος).

Δεν ευθύνεται ούτε η ΕΠΟ ούτε ο Σάντος γι’ αυτό, οι ημερομηνίες των φιλικών αγώνων δεν ορίζονται από τις ομοσπονδίες. Και το φιλικό με τη Ρωσία σε άδειες κερκίδες (αναμενόμενο λόγω ώρας διεξαγωγής του αγώνα κατ’ εντολή του καναλιού – ποιος είπε ότι ο Πιλάβιος έχει λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα και κάλυψε τα υπέρογκα χρέη που άφησε ο Καραμανλής, ουπς, sorry, ο άφαντος Γκαγκάτσης ήθελα να γράψω…) ήταν το τελευταίο στην Αθήνα πριν από το Euro!

Θα περίμενε λοιπόν, κάποιος, ότι ο Πορτογάλος σ' αυτά τα δύο ματς με τη Ρωσία και τη Ρουμανία θα επιχειρούσε να δει κάποιους από τους παίκτες που σε μιαν άκρη του μυαλού του μπορούν να διεκδικήσουν θέση στην ενδεκάδα ή τουλάχιστον να καλύψουν κενά που ενδεχομένως προκύψουν από τραυματισμούς, αρρώστιες, απουσίες.

Το έκανε μόνο με έναν, τον καλύτερο αριστερό μπακ του πρωταθλήματος, ο οποίος κατά τη γνώμη μου παίρνει (αν δεν κάνει κουταμάρες) τη φανέλα σπίτι του. Εκτός από τον Χοσέ Χολέμπας, ουδείς άλλος «καινούριος» στην ενδεκάδα του αγώνα με τη Ρωσία.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να δοκιμάσει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο είτε ως στόπερ είτε ως αμυντικό μέσο, αλλά ο πιτσιρικάς της Σάλκε έχει πρόβλημα στο γόνατο και διανύει περίοδο θεραπείας στη Γερμανία.

Δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, παρότι είμαι σίγουρος ότι ο μικρός θα διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα σε μία από τις δύο θέσεις (ίσως να είναι πιο ωφέλιμος ως αμυντικός χαφ-τρίτος στόπερ μπροστά από Αβραάμ, Παπασταθόπουλο για να κερδίσει η Εθνική στον παραγωγικό και όχι στον αμυντικό τομέα περισσότερη από την ποδοσφαιρική φαιά ουσία του Κατσουράνη, ο οποίος αξιοποιείται τώρα ως «εξάρι»).

Από κει και πέρα όμως; Ο Μάκος έπαιξε δύο λεπτά με τη Ρωσία, ο Τζιόλης 34', ο Μήτρογλου μόνο ένα τέταρτο, με «συνοδοιπόρους» τους αναπληρωματικούς Χαριστέα, Κονέ, Λυμπερόπουλο και όχι τον Σαλπιγγίδη με τον Σαμαρά, ώστε να δοκιμαστεί σε «πραγματικές» συνθήκες. Και αύριο, αν τελικά αγωνιστεί από την αρχή ο άρρωστος Καραγκούνης, η Εθνική θα έχει εννέα καινούρια πρόσωπα στην ενδεκάδα της! Μέγα λάθος, το οποίο συχνά κάνουν και προπονητές συλλόγων σε ματς φιλικά ή κυπέλλου!

Δεν βγαίνουν συμπεράσματα σαφή σε συνθήκες αγώνων (και όχι προπόνησης) για μερικούς παίκτες που θεωρούνται αναπληρωματικοί, αν αυτοί δεν αγωνίζονται μαζί με ορισμένους βασικούς σε μια «ανάμικτη» έστω ενδεκάδα. Ακόμη και για τον Στέλιο Μαλεζά, ο οποίος πιθανότατα αύριο θα αποτελέσει τον παρτενέρ του Παπασταθόπουλου, δεν είναι real test αυτό, όταν οι ακραίοι του αμυντικοί-συμπαίκτες θα είναι ο Μανιάτης και ο Γιαννούλης, οι οποίοι έχουν 1/1.000 πιθανότητες να συμπεριληφθούν στην αρχική ενδεκάδα της Εθνικής σε «σοβαρό» ματς.

Ο Σάντος θα έπρεπε να μοιράσει χρόνο και να τεστάρει όχι μόνο τη «βασική» ενδεκάδα του, όπως έκανε στο ματς με τη Ρωσία, αλλά και κάποιους από τους παίκτες που στο μυαλό του είναι οι «πρώτοι» αντικαταστάτες. Δεν το κάνει.

Είναι σαφές στο δικό μου φτωχό μυαλό ότι έχει τέσσερα-πέντε (όχι περισσότερα!) ερωτηματικά για την αποστολή στην Πολωνία ή στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα πεπεισμένος ότι αν το Euro άρχιζε σε μία εβδομάδα, μόνο τρεις παίκτες θα μπορούσαν να «τρυπήσουν» τη βασική ενδεκάδα του κόουτς: Σηφάκης (αν είναι υγιές το παλικάρι), Τοροσίδης, Χολέμπας, Αβρ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Φωτάκης, Καραγκούνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης, Γκέκας. Ποιοι είναι αυτοί; Ο Σωτήρης Νίνης (απών), ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (απών) και ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Τελεία και παύλα.

Αξίζει, πάντως, να αναγνωριστεί στον κόουτς Φερνάντο ότι δεν έχει τη διατήρηση του φοβερού και τρομερού αήττητου ως πρώτο στόχο του.
Αν τα στατιστικά και η προσωπική δόξα ήταν το δικό του επίκεντρο, δεν θα χρησιμοποιούσε αύριο εννέα «αναπληρωματικούς», αριθμός ο
οποίος ενδέχεται να αυξηθεί αν τελικά δεν συμπεριληφθεί στο αρχικό σχήμα ο Καραγκούνης ή αν επιλεγεί ο Καπίνο και όχι ο Τζόρβας (θα
έπαιζε ο Χαλκιάς αν ήταν απολύτως υγιής).

Όχι, δεν ειρωνεύομαι κανέναν για το σερί των 17 αήττητων αγώνων της Εθνικής, το οποίο βεβαίως έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις από
τα media. Πάρτε ένα clopy-paste από το sday.gr σχετικά με τις επιδόσεις άλλων (σπουδαίων και φημισμένων) ομάδων στα τελευταία
17 παιχνίδια τους, για να αντιληφθείτε το μέγεθος του επιτεύγματος:
Γερμανία, Γαλλία: μία ήττα, Ολλανδία – Αγγλία: δύο ήττες, Ισπανία: τρεις ήττες, Πορτογαλία – Βραζιλία: τέσσερις ήττες, Αργεντινή: πέντε ήττες…

Υ.Γ. Και παρότι ο Σάντος διαπράττει το σφάλμα (δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι ότι κάνει την «εξυπηρέτηση» στους «αιώνιους»…) και δεν
βάζει σχεδόν κανέναν από τους «βασικούς» την Τρίτη, τα… ακούει και από τον Ολυμπιακό επειδή, λέει, δεν πήρε τον Σπυρόπουλο (μπα, από πότε εκτιμούν στον πρωταθλητή τον Σπυρόπουλο;) και χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του στο ματς με τη Ρωσία. Οκτώ (!) ημέρες πριν από το ντέρμπι… Οκτώ ημέρες!

Ο Σάντος, βεβαίως, είναι το «σαμάρι» σε αυτή την περίπτωση. Ο «γάιδαρος» για τον Ολυμπιακό είναι ο Πιλάβιος, για άλλους λόγους (μεγάλη κουβέντα…). Τα έχει κάνει αυτά στο παρελθόν πολλάκις και ο Παναθηναϊκός επί Ρεχάγκελ με τον Γκαγκάτση στην προεδρία, αλλά τουλάχιστον στις μισές περιπτώσεις είχε ένα κάποιο δίκιο και τα επιχειρήματά του δεν προκαλούσαν πάντα γέλιο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα