«Το αναπτυξιακό και τα μάτια μας»

«Το αναπτυξιακό και τα μάτια μας»

«Το αναπτυξιακό και τα μάτια μας»

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για τη νέα πνοή που δίνουν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ομοσπονδίας οι τελευταίες προσθήκες (Διαμαντίδης, Ζιάγκος, Καλαμπόκης) και η εγρήγορση με την οποία κινούνται όλες οι διαδικασίες, με σκοπό την ολική επαναφορά των μικρών Εθνικών ομάδων.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο Βαγγέλης Λιόλιος διαδέχτηκε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο στην προεδρία της ΕΟΚ, ήταν γνωστό τοις πάσι ότι ένας τομέας στον οποίο θα έδινε μεγάλη βαρύτητα, ήταν η ενδυνάμωση της παραγωγικής διαδικασίας.

Το μπάσκετ στις μικρές ηλικίες και η αναβάθμιση των υποδομών, τον συγκινούσε από τα πρώτα του βήματα ως παράγοντας και αυτός ήταν και ο λόγος που επένδυσε μία περιουσία για να «χτίσει» το υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο “Promitheas Park”, δίνοντας άλλη διάσταση στην δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της ομάδας του.

Την ίδια ακριβώς κατεύθυνση ακολουθεί από πέρυσι, ως «ισχυρός άνδρας» του ελληνικού μπάσκετ, έστω κι αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν ανέδειξαν την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται εδώ και περίπου έναν χρόνο στο νεοσύστατο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ομοσπονδίας.

Μιλάμε για έναν τομέα στον οποίο το ελληνικό μπάσκετ είχε μεγάλη παράδοση, αλλά και που από το 2017 και μετά, υπολειτουργούσε ή καλύτερα «φυτοζωούσε». Σε αυτό το πλαίσιο και με το ισπανικό μοντέλο (εννέα τελικούς και ισάριθμα μετάλλια το περασμένο καλοκαίρι) να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αποφάσισε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγική διαδικασία.

Σε συνεργασία με τον επικεφαλής των Εθνικών ομάδων, Δήμο Ντικούδη και τον general manager της ανδρών, Νίκο Ζήση, έπεισαν τον «θρύλο» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Δημήτρη Διαμαντίδη να ενταχθεί στο πρόγραμμα και να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες.

Ο 42χρονος βετεράνος διεθνής point-guard που θα συμμετέχει και στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΟΚ, δίνει ήδη το παρών στα κλιμάκια της U16 και της U15, προσφέροντας την βαρύνουσα γνώμη του και τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις του στους προπονητές και τους νέους παίκτες.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν ο “Μήτσος” θα συνοδεύσει κάποια από τις Εθνικές ομάδες παίδων ή εφήβων στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα του ερχόμενου καλοκαιριού, αλλά μην εκπλαγείτε αν τον δείτε να ακολουθεί κάποια από τις αποστολές. Πάντως, μόνο και η παρουσία του στο γήπεδο και οι ομιλίες που έχει κάνει στα νέα παιδιά, έχει αλλάξει ήδη το κλίμα και έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους πιτσιρικάδες. Ο συγκεκριμένος ρόλος, άλλωστε, φαίνεται ότι του ταιριάζει απόλυτα και μακάρι να συνοδευτεί με τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο διαφορετικός «αέρας» που πνέει στην ομοσπονδία όσον αφορά στην οργάνωση της δουλειάς στις μικρές ηλικίες, φαίνεται και από την πολύ πρόωρη επιλογή των προπονητών για τις Εθνικές ομάδες των παίδων και των εφήβων, που το ερχόμενο καλοκαίρι έχουν επίσημες υποχρεώσεις σε επίπεδο Eurobasket.

Οι επιτελείς της ΕΟΚ σε συνεργασία με τους επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος στο Νότο (Κώστας Τσαρτσαρής) και τον Βορρά (Νίκος Σταυρόπουλος), έδωσαν το χρίσμα στον Βαγγέλη Ζιάγκο για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των εφήβων και στον Γιάννη Καλαμπόκη για το αντίστοιχο των παίδων.

Πέραν του ότι πέρσι, η αντίστοιχη στελέχωση είχε γίνει προς το τέλος της άνοιξης (με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος) και φέτος γίνεται κάτι περισσότερο από 6 μήνες νωρίτερα, έτσι ώστε να διαμοιραστούν από νωρίς οι αρμοδιότητες και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξειδίκευση σε καθεμία από τις ηλικιακές κατηγορίες, η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τα πρόσωπα και την σύνδεσή τους με τις μικρές ηλικίες. Αυτή που δεν είχαν οι περυσινές επιλογές.

Ο Βαγγέλης Ζιάγκος, που τερμάτισε τη συνεργασία του με την ουγγρική Βάσας για να αφοσιωθεί σε μία Εθνική εφήβων που σφύζει από ταλέντο και προοπτική (Σαμοντούροφ, Αβδάλας, Λιοτόπουλος, Αμπόση, Σπρίντζιος κ.α.), πέραν της αξιόλογης πορείας του στο επαγγελματικό μπάσκετ (με το Ρέθυμνο, τον Ηρακλή, την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο κ.α.), έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Είναι ένας προπονητής που έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα τμήματα υποδομών, γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες τους και έχει μία προσέγγιση που συνδυάζει το μπάσκετ και τα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά. Αυτό το «πάντρεμα» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην 4η θέση που κατέλαβε η Εθνική παίδων στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε τον περασμένο Αύγουστο στα Σκόπια (οι τραυματισμοί της στέρησαν το μετάλλιο).

Ο Γιάννης Καλαμπόκης, που ήταν ο απόλυτος “overachiever” σαν παίκτης αρχίζοντας την καριέρα του από τους Νέους Παλατιανής και το Παλαιό Φάληρο και φτάνοντας μέχρι τον Ολυμπιακό (μεταξύ άλλων) την Εθνική ανδρών (χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2009), ανήκει κι αυτός στην ίδια κατηγορία των προπονητών.

Πέραν της προϋπηρεσίας του στην ανδρών, στο Περιστέρι και στην Δάφνη Δαφνίου, έχει θητεύσει πολλά χρόνια στις μικρές ηλικίες, από πέρυσι είναι μέλος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, ενώ φέτος ανέλαβε επικεφαλής του μπάσκετ στο “Elite Athlete Programme” του Costeas Geitonas School (CGS). Ενός προγράμματος που προετοιμάζει ταλαντούχα παιδιά με αξιόλογες ακαδημαϊκές δυνατότητες για φοίτηση σε αμερικανικά πανεπιστήμια μέσω αθλητικής υποτροφίας.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, όμως, δεν αφορά μόνο τους παίδες, τους έφηβους και τους νέους. Εδώ και αρκετό διάστημα, οι άνθρωποι της ομοσπονδίας ασχολούνται πυρετωδώς και με τους παμπαίδες (U15) και με την πολύτιμη συμβολή έμπειρων προπονητών όπως ο Βαγγέλης Μάγειρας, ο Λευτέρης Καλογήρου και άλλοι όπως ο Δημήτρης Μπουσβάρος στην Θεσσαλονίκη, έχουν χαρτογραφήσει και τις μικρότερες ηλικίες, για να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Τα μανίκια έχουν σηκωθεί για τα καλά. Τα αποτελέσματα έπονται, χωρίς όμως να αποτελούν αυτοσκοπό. Αρκεί που πλέον υπάρχει ένα υγιές σύστημα που εργάζεται με πλάνο, μέθοδο και οργάνωση με φόντο την επόμενη του ελληνικού μπάσκετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!