Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ 83-75

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ 83-75
Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να παίξει με τρίποντα στο ματς με τη Μακάμπι και η ευστοχία του στην παράταση σε συνδυασμό με την καλή του άμυνα, τον οδήγησαν στη νίκη με 83-75.

Οι «πράσινοι» είδαν και έπαθαν μέχρι να «καθαρίσουν» ένα... δικό τους ματς, στο οποίο ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι για τρία και περισσότερα δεκάλεπτα! Αυτή τη φορά δεν έπαθε ό,τι ακριβώς πριν από μία εβδομάδα στην Πόλη και χάρη στην ευστοχία του στην παράταση (κ.α. 67-67) έφτασε στη νίκη απέναντι στη Μακάμπι (83-75) και στο 4-2 στη φετινή EuroLeague.

Ουσιαστικά ήταν ένα ρίσκο που βγήκε στον Τσάβι Πασκουάλ, αφού στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, οι παίκτες του Παναθηναϊκού σούταραν με ποσοστό 27% σε 33 προσπάθειες έξω από τα 6.75μ. Όμως στο έξτρα πεντάλεπτο, οι Σίνγκλετον και Γκιστ υπέγραψαν τη νίκη των «πρασίνων».

Ειδικά ο Αμερικανός φόργουορντ ο οποίος πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού! Από κοντά και ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος απέτρεψε το... χαρακίρι στην κανονική διάρκεια, ευστοχώντας σε φόλοου ύστερα από άστοχο σουτ του Ρίβερς στα 10'' πριν από το τέλος.

Νωρίτερα η Μακάμπι είχε πραγματοποιήσει ένα σερί 15-0 σε διάστημα τριών λεπτών, έχοντας ανατρέψει το -12 (64-52 στο 36') σε +3 (67-64 στο 39')! Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να στείλει και πάλι το ματς στην παράταση, με τον Γκιστ να παίρνει το ρόλο του... Κέι Σι Ρίβερς από το ματς με την Εφές.

Οι Νικ Καλάθης και Κρις Σίνγκλετον συνέθεσαν ένα φοβερό δίδυμο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και πολύ περισσότερο στο πρώτο μισό του δευτέρου ημιχρόνου! Ο Έλληνας πλέι μέικερ έκανε τα πάντα και στις δύο πλευρές του παρκέ, αφού όταν χρειαζόταν το σκοράρισμα έπαιρνε φάσεις πάνω του και όταν έπρεπε να δημιουργήσει το έκανε με ασίστ «πάρε-βάλε» ή «πάρε-κάρφωσε» στον Κρις Σίνγκλετον. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τα «πράσινα» προσφέροντας παράλληλα και όμορφες φάσεις. Αντίθετα εκτός κλίματος αγώνα ήταν (και πάλι) ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος συνέχισε τις μέτριες εμφανίσεις του, μη μπορώντας να καλύψει τις στιγμές που ο Σίνγκλετον έπαιρνε ανάσες στον πάγκο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κολλάνε οι «πράσινοι» στην επίθεση

Οι «πράσινοι» κατά την... προσφιλή τους συνήθεια έκαναν δυναμικό ξεκίνημα, με τον Τσάβι Πασκουάλ να έχει την ίδια συνταγή. Τον Νικ Καλάθη στον «άσο» και δίπλα του τέσσερις Αμερικανούς να τον συμπληρώνουν ιδανικά. Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να τρέξει και να ανοίξει το παχνίδι από νωρίς (20-12 στο 10') χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Η Μακάμπι... βιαζόταν να τελειώσει τις φάσεις, χωρίς να έχει την παραμικρή οργάνωση στο παιχνίδι της. Άναρχο μπάσκετ και στηριζόταν μόνο στις ορέξεις του Γκάουντλοκ. Από εκεί και πέρα το... χάος και κάποια ξεσπάσματα του Σόνι Ουίμς.

Η διαφορά είχε φτάσει και τους 10 πόντους (32-22 στο 17') με τον Νικ Καλάθη να ήταν ο καλύτερος του παρκέ με 11 πόντους (4/4 δίπποντα, 1/3 τρίποντα) και 3 ασίστ μέχρι εκείνο το σημείο και τον Φώτση να αποτελεί τον κρυφό άσο του Πασκουάλ στην άμυνα. Βέβαια και οι «πράσινοι» έπαιξαν βιαστικό (και όχι γρήγορο) μπάσκετ αφού θα μπορούσαν να κλείσουν το ημίχρονο με πολύ μεγαλύτερη διαφορά.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ευστόχησε σε τρία διαδοχικά τρίποντα στην παράταση με αποτέλεσμα να «καθαρίσει» το ματς και να κόψει τα... φτερά της Μακάμπι που προσδοκούσε να κάνει την έκπληξη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κρις Σίνγκλετον έκανε τα πάντα στο παρκέ , αφού τελείωσε τον αγώνα με 26 πόντους έχοντας 4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 9/13 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 τάπες, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε 30 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Νίκος Παππάς δεν βρήκε χρόνο συμμετοχής σε αυτό το ματς αφού αγωνίστηκε μόλις 07:09 έχοντας πάρει μόνο μία προσπάθεια για δίποντο. Από τη Μακάμπι έλειψε ο Βίκτορ Ραντ, ο οποίος είχε 3 πόντους με 1/4 σουτ σε 14:47

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Η τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού στην κανονική διάρκεια, αφού αν δεν έκανε ο Γκιστ το φόλοου ύστερα από το άστοχο σουτ του Ρίβερς, οι «πράσινοι» θα είχαν φύγει από το γήπεδο με την ήττα.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Οι Φώτσης και Μποχωρίδης έκαναν αθόρυβη δουλειά για το διάστημα που αγωνίστηκαν. Ο έμπειρος φόργουορντ πήταν εξαιρετικός στην άμυνα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο «Μπόχω» ξεκόλλησε τον Παναθηναϊκό με δύο τρίποντα στο πρώτο ξέσπασμα της Μακάμπι.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Στα μέσα της τρίτης περιόδου, οι «πράσινοι» έβγαλαν μια εξαιρετική άμυνα, ο Καλάθης έτρεξε στον αιφνιδιασμό και με μια ασίστ πίσσω από την πλάτη έδωσε έτοιμο καλάθι στον Ντιμίτρις Νίκολς για το 43-30 στέλνοντας για πρώτη φορά την διαφορά στο +13. Και αμέσως μετά ακολούθησε το εκπληκτικό κάρφωμα του Σίνγκλετον!

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο το «νεκρό» διάστημα στο τελευταίο τρίλεπτο, όταν και δέχτηκε 15 αναπάντητους πόντους. Η Μακάμπι τα 18 λάθη και τις βιαστικές έως και επιπόλαιες επιλογές των παικτών της στο έξτρα πεντάλεπτο.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 35-28, 52-43, 67-67 (κ.α.), 83-75