Παναθηναϊκός - Νταρουσάφακα 86-80

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Νταρουσάφακα 86-80
Ο Παναθηναϊκός είδε και έπαθε μέχρι να νικήσει την Νταρουσάφακα με 86-80 για την 9η αγωνιστική της EuroLeague και αυτό χάρη στον Γιάννη Μπουρούση με τέσσερις καθοριστικούς πόντους στα 11 τελευταία δευτερόλεπτα.

Λίγο έλειψε ο Παναθηναϊκός να έχει περισσότερα... καρδιοχτύπια στο τέλος του αγώνα, όπως ακριβώς και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά η μπίλια έκατσε στο... πράσινο, με τον Γιάννη Μπουρούση να αποδεικνύεται ο από μηχανής Θεός του Παναθηναϊκού με ένα φόλοου στα 11 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος (82-78) και με τις βολές που σφράγισε την 5η νίκη της ομάδας του στην EuroLeague.

Βέβαια οι «πράσινοι» θα μπορούσαν να είχαν καθαρίσει το ματς πολύ νωρίτερα, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο δεν παρουσιάσαν το ίδιο καλό πρόσωπο όπως στο πρώτο μισό του αγώνα. Έλλειψε η ενέργεια με αποτέλεσμα να επιστρέψει η Νταρουσάφακα στο ματς και να διεκδικήσει τη νίκη μέχρι το τέλος. Ο σέντερ ήταν ο παίκτης-κλειδί για τον Παναθηναϊκό, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε ευάλωτος στην άμυνα, τόσο απέναντι στον Ερντέν, όσο (και πολύ περισσότερ) απέναντισ τον Κλάιμπερν. Όμως στο κρίσιμο σημείο, μίλησε η εμπειρία του και οι «πράσινοι» έφτασαν στην 5η νίκη τους στην EuroLeague.

Βέβαια στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός συντηρήθηκε στο ματς με τις βολές, αφού η Νταρουσάφακα μπόρεσε να δυναμώσει στην άμυνα, να πιέσει στη μπάλα και να αναχαιτίσει τις συνεργασίες των «πρασίνων». Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε 10/11 από τη γραμμή του φάουλ, όλες από τον Γιάννη Μπουρούση. Τα τέσσερα φάουλ του Ρίβερς επηρεάσαν αρκετά το επιθετικό παιχνίδι των «πρασίνων» και ο Πασκουάλ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει αρκετή ώρα τρία γκαρντ (Παππάς, Καλάθης, Τζέιμς) και να γίνει ευάλωτος κοντά στο καλάθι, ειδικά από τη στιγμή που ο Μπουρούσης δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Κλάιμπερν, ο οποίος έκανε και τη μεγαλύτερη ζημιά

Βέβαια το ξεκίνημα του αγώνα ήταν διαφορετικό. Ο Παναθηναϊκός είχε σαφή διάθεση να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να «βγάλει» όσο το δυνατόν πιο εύκολες φάσεις. Εν μέρει το πέτυχε, αν και στηρίχθηκε εκ νέου στο μακρινό σουτ και τις εμπνεύσεις του Νικ Καλάθη. Η απουσία του Γκιστ ήταν εμφανέστατη στον τομέα των ριμπάουντ, αφού η Ντρουσάφακα μπόρεσε να διατηρηθεί κοντά στο σκορ και να μην ανοίξει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα της διαφοράς, χάρη στα επιθετικά της ριμπάουντ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ πήραν 9 επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο και μπόρεσαν να καλύψουν με τις επιπλέον κατοχές το κακό ποσοστό στα σουτ εντός πεδιάς, αφού τελείωσαν το πρώτο μισό του αγώνα έχοντας 14/36! Ο Κλάιμπερν έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά με πέντε επιθετικά ριμπάουντ και 12 πόντους, ενώ ο Ουοναμέικερ τον... συμπλήρωνε με άλλους 10 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ήταν εξαιρετικός στην επίθεση, ενώ το μεγάλο κέρδος για τον Τσάβι Πασκουάλ ήταν η είσοδος του Μάικ Τζέιμς στο παρκέ! Αν και φάνηκε η αποχή του από την αγωνιστική δράση, δεν φάνηκε καθόλου η απουσία του Νικ Καλάθη ο οποίος αποσύρθηκε για να πάρει μερικές ανάσες. Ο Αμερικανός έβγαλε και πάλι τη γνωστή του ενέργεια και δεν άφησε να χαθεί ο ρυθμός του ματς. Βοήθειες πρόσφερε και ο Κένι Γκάμπριελ ο οποίος όσο αγωνίστηκε έδειξε να είναι (και φυσιολογικό άλλωστε) εκτός κλίματος.

Η διαφορά έφτασε τους 10 πόντους (41-31) και λίγο αργότερα στο +14 (46-32) με τον Κέι Σι Ρίβερς να κάνει τη διαφορά (10π., 2/2δίπ., 2/3τρίπ.) και τους Σίνγκλετον (9π., 5ριμπ.), Καλάθη (7π., 4ριμπ., 3ασ.) και Παππά (7π.) να ακολουθούν.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Μπόρεσε να κρατήσει την ψυχραιμία του τη στιγμή που ο Αντερσον σημείωσε 8 σερί πόντους στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και με καθαρό μυαλό να βρει τις επιθετικές λύσεις τη στιγμή που χρειαζόταν προκειμένου να σπάσει ο Παναθηναϊκός το αρνητικό σερί των δύο σερί ηττών.

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο παίκτης τη τελευταίας στιγμής και εκείνος που έκανε τη διαφορά σημειώνοντας 14 από του 18 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας 2/3 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 14/18 βολές,5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και μία τάπα σε 17:25 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Από τη Νταρουσάφακα ο Μάρκους Σλότερ ο οποίος έμεινε στο «μηδέν» στο διάστημα που χρησιμοποιήθηκε, ενώ από τον Παναθηναϊκό ο Τζέιμς Φελντέιν (0/1 δίποντο, 0/1 τρίποντο, 0/2 βολές) ήταν... αρνητικός.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το κλέψιμο του Κρις Σίνγκλετον με το σκορ στο 78-77 και 1:33 να απομένει για το τέλος του αγώνα. Ο Αμερικανός έκλεψε τη μπάλα σε απρόσεκτη πάσα του Ουοναμέικερ στο κέντρο του γηπέδου και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό δίνοντας αέρα τριών πόντων (80-77) 1:28 πριν από τη λήξη.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Ντιμίτρις Νικολς με πέντε σερί πόντους στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου προσπάθησε να δώσει το μομέντουμ του αγώνα στην ομάδα με διαφορά στους 9 πόντους (69-60), ενώ ο Νικ Καλάθης ήταν και πάλι... πολυδιάστατος με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ και πέντε ασίστ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φόλοου του Γιάννη Μπουρούση στα 11'' πριν από το τέλος με το οποίο έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στον Παναθηναϊκό (82-78).

ΤI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα τρίποντα του β' ημιχρόνου, όταν και είχε 3/12 σουτ έξω από τα 6.25 μέτρα, όπως επίσης και τα χαμένα ριμπάουντ, με τη Νταρουσάφακα να μαζεύει 13 επιθετικά. Η τουρκική ομάδα τις 11 χαμένες βολές.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 46-34, 64-60, 86-80