Το βουνό στον Μωάμεθ

Το βουνό στον Μωάμεθ

Γιάννης Ντεντόπουλος Γιάννης Ντεντόπουλος
Το βουνό στον Μωάμεθ
Ο Γιάννης Ντεντόπουλος αναλύει τις παραμέτρους της απόκτησης του Τζεντίλε από τον Παναθηναϊκό και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε αυτή να εξελιχθεί σε εφαλτήριο και όχι σε τροχοπέδη.

Η απόκτηση του Αλεσάντρο Τζεντίλε από τον Παναθηναϊκό, είναι μια μεταγραφή από το πάνω ράφι. Είναι ταυτόχρονα και μια μεταγραφή με πολλές ιδιαιτερότητες. Από τον τρόπο που ξεκίνησε μέχρι τον τρόπο που ολοκληρώθηκε.

Κατ’ αρχάς είναι από τις περιπτώσεις που… δεν πήγε ο Μωάμεθ (Παναθηναϊκός) στον βουνό (Τζεντίλε), αλλά το βουνό στο Μωάμεθ. Από την στιγμή που ο διεθνής Ιταλός απομακρύνθηκε από την Αρμάνι, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βρει μια ομάδα πρώτης γραμμής.

Οι «πράσινοι», ήταν μια αυτόματη ως αυτονόητη επιλογή στο μυαλό του, με δεδομένο το οικογενειακό παρελθόν και την πετυχημένη θητεία του πατέρα του, Νάντο, στο «τριφύλλι», στα τέλη της δεκαετίας του ’90, δηλαδή την εποχή που επέστρεψε στο θρόνο και της Ελλάδας (με Σούμποτιτς) και της Ευρώπης(με Ομπράντοβιτς).

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός με επιστροφή, αν ο Σπανούλης σκοράρει πάνω από 15 πόντους.

Πάνω σε αυτή τη βάση και με δεδομένο ότι ο «μπαμπάς Τζεντίλε» ήταν από τους πιο αγαπητούς ξένους που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό της δόξας, η προσέγγιση μπορούσε να γίνει και πιο άνετα και πιο ανθρώπινα. Άλλωστε τα πρόσωπα στα οποία είχε να απευθυνθεί του ήταν πολύ γνώριμα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο Μάνος Παπαδόπουλος, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Στα πόδια τους μεγάλωσε. Σε ανύποπτο χρόνο , ο ίδιος ο Αλεσάντρο, μου είχε εξομολογηθεί ότι είχε για ίνδαλμα τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, με τον οποίο του άρεσε να αλλάζει πάσες σε κάθε ευκαιρία, όταν τον πετύχαινε στην σάλα του ΟΑΚΑ, μετά το τέλος της προπόνησης. Οι οικογενειακές φωτογραφίες με την κούπα του 2000 στην Θεσσαλονίκη, που έχει ήδη αναρτήσει στους προσωπικούς του λογαριασμούς, επιβεβαιώνουν αυτό τον συναισθηματικό δεσμό που αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος.

Από την άλλη , είναι και η επαγγελματική (όψη). Για να πούμε την αλήθεια, αυτή τη (φωτογραφική) στιγμή ο Τζεντίλε είχε μεγαλύτερη ανάγκη τον Παναθηναϊκό απ’ όση ανάγκη είχε ο Παναθηναϊκός τον Τζεντίλε. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι ένας απλός ρολίστας, από αυτούς που συνήθως ψάχνεις ή σου προκύπτουν στα μέσα της σεζόν, αλλά ένας παίκτης γύρω από τον οποίο είσαι υποχρεωμένος να «χτίσεις» διαμορφώνοντας την τακτική, ειδικά της επίθεσης. Συνήθως αυτούς τους παίκτες τους παίρνεις το καλοκαίρι. Και μόνο η παρουσία του, επιβάλει αναπροσαρμογή κάποιων αγωνιστικών δεδομένων, που ξεκινάνε από το γεγονός πως ένας ξένος (από τους έξη που υπάρχουν) πρέπει να «κοπεί» από το ελληνικό πρωτάθλημα. Χρειάζεται χειρουργική ακρίβεια ώστε ο Ιταλός με τις ιδιαιτερότητές του μέσα κι έξω από το γήπεδο, να ενσωματωθεί στο σύνολο , διαταράσσοντας με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες τις ισορροπίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όλο αυτό, ακούγεται σα μια «μικρή προετοιμασία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μάλιστα μέσα στην τούρλα του Σαββάτου.

Είναι λοιπόν προφανές ότι για να συμβούν όλα αυτά και να αποφέρουν θετικό πρόσημο(πάντα υπάρχει κίνδυνος για το αντίθετο) χρειάζεται αφενός μαεστρία και λεπτοί χειρισμοί από τον προπονητή Τσάβι Πασκουάλ και αφετέρου η ενσυνείδητη απόφαση του Αλεσάντρο να δείξει το καλό του πρόσωπο και όχι εκείνο που τον μετέτρεψε σε "μαύρο πρόβατο" στο Μιλάνο. Μόνο αν αυτές οι δυο παράμετροι λειτουργήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να βρεθεί η σωστή χημεία και οι παίκτες που ανήκουν ήδη στην ομάδα θα αποδεχθούν και τον νέο τους συμπαίκτη και τον νέο τους ρόλο.

Από εκεί και πέρα η απόκτηση του Τζεντίλε (ανεξάρτητα από την διάρκεια που θα γραφτεί στο συμβόλαιο) έχει πολλά πλεονεκτήματα. Το βασικό είναι ότι προσθέτει στο πράσινο δυναμικό έναν ποιοτικό παίκτη πρώτης γραμμής, ο οποίος θα ήταν δυνατόν να αποκτηθεί, υπό άλλες συνθήκες. Το κοινώς λεγόμενο: «ανεβαίνει ο πήχυς». Επιπλέον αυτός ο παίκτης έρχεται με αυξημένο κίνητρο. Να σώσει την καριέρα του και να αποδείξει ότι τον μέτρησαν λάθος στην Αρμάνι. Ταυτόχρονα, δεν πέφτει με αλεξίπτωτο ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων , αλλά σε ένα κλαμπ με το οποίο έχει ισχυρούς δεσμούς, οπότε λογικά, δεν θα χρειαστεί μεγάλο χρόνο προσαρμογής.

Τέλος, διαβάζοντας κανείς την αντίδραση των οπαδών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νιώθει ότι πρόκειται για μια κίνηση (ανεξάρτητα αν θα αποδώσει ή όχι) που υπό τις παρούσες συνθήκες έχει τα χαρακτηριστικά « μεταγραφικής βόμβας» από αυτές που προκαλούν ενθουσιασμό και εν δυνάμει μπορούν να συμβάλλουν ώστε να εκτονωθεί η κρίση της σχέσης των φανατικών ,που στην πλειοψηφία τους απείχαν, με το αφεντικό της ομάδας μπάσκετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος