Φενέρμπαχτσε - Αρμάνι Μιλάνο 86-79 (vid)

Gazzetta team
Φενέρμπαχτσε - Αρμάνι Μιλάνο 86-79 (vid)
Η Φενέρμπαχτσε έπαιξε με τη φωτιά αλλά δεν κάηκε. Οι Τούρκοι επικράτησαν με 86-79 της Αρμάνι Μιλάνο στην Κωνσταντινούπολη, μάλλον όμως ενίσχυσαν το κλίμα προβληματισμού με τη συνολική αγωνιστική παρουσία τους.

Η Φενέρμπαχτσε δεν έδινε την εικόνα μιας διψασμένης ομάδας, σε αντίθεση με την Αρμάνι Μιλάνο που πήγε στην Κωνσταντινούπολη αποφασισμένη να πουλήσει ακριβά το τομάρι της. Αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του πρώτου ημιχρόνου. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στερήθηκε συγκέντρωσης και αμυντικής διάθεσης. Οι δε Ιταλοί καθοδηγούμενοι από έναν εκπληκτικό Καλνιέτις – ο Λιθουανός σημείωσε 12 πόντους στην πρώτη περίοδο – προηγήθηκαν με 18-19 στο τέλος της πρώτης περιόδου.

Δύο πράγματα έκαναν πολύ σωστά οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο μέρος. Ήταν αποτελεσματικοί στο ανοιχτό γήπεδο αλλά και έξω από τα 6,75, γι’ αυτό είχαν 6/11 στο πρώτο μέρος.

Στη δεύτερη περίοδο, η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς βασίστηκε στην ευστοχία του Νάναλι έξω από τη γραμμή του τριπόντου αλλά και πάλι δεν βρήκε τρόπο να επιβάλλει τους κανόνες της (27-28, 13’). Ο «Ζοτς» αναγκάστηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή έκτακτων πλάνων, χρησιμοποίησε ένα σχήμα με τέσσερις κοντούς, τελικώς είδε την ομάδα του – παρόντων των Γιούντο, Βέσελι – να κάνει επιμέρους σκορ 11-2 μετατρέποντας το 30-32 (15’) σε 41-34 (18’).

Όπως όμως συνέβη στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Καλνιέτις με δύο «βόμβες» τριών πόντων φρόντισε να κρατήσει όρθια την ομάδα του, ενώ ο ίδιος σημείωσε 18 πόντους στο πρώτο μέρος (41-40).

Τα παιχνίδια με τη φωτιά συνεχίστηκαν από τη Φενέρμπαχτσε και η Αρμάνι άρπαξε την ευκαιρία και προηγήθηκε με 44-50 (23’) έχοντας πολυφωνία στην επίθεση. Νιώθοντας πλέον τον κίνδυνο του… στραπάτσου, οι Τούρκοι έγιναν πιο πιεστικοί στην άμυνα γεγονός που οδήγησε σε κλεψίματα και σε διαδοχικά καλάθια στο transition game. Με επιμέρους σκορ 15-6 σε 4:30 λεπτά προηγήθηκαν με 59-56, ενώ το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 63-58.

Η διαφορά έφτασε έως και στα επίπεδα των επτά πόντων (68-61, 33’) για τους γηπεδούχους αλλά αποδείχθηκαν αδύναμοι να τη διατηρήσουν. Ο Ραντούλιτσα έδωσε λύσεις για την Αρμάνι η οποία απάντησε με δικό της επιμέρους σκορ 3-10 και ισοφάρισε σε 71-71.

Τα τελευταία πέντε λεπτά ήταν συγκλονιστικά. Εκεί όπου η Φενέρμπαχτσε έδειξε να ξεφεύγει στο σκορ (76-71, 36’), η Αρμάνι επέστρεφε (78-77, 38’), αλλά της έλειψε το μεγάλο σουτ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Τζέιμς Νάναλι σημείωσε καθοριστικό τρίποντο (83-79) στην εκπνοή της επίθεσης της Φενέρμπαχτσε, 36 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε και σε συνδυασμό με το άστοχο τρίποντο του Μάτσβαν, οι γηπεδούχοι γλίτωσαν το κάζο.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Η... Big Three για τη Φενέρ ήταν χθες οι Νάναλι, Ντατόμε και Γιούντο. Σημείωσαν τους 54 από τους 86 πόντους της ομάδας τους.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Στην επιστροφή του έπειτα από 12 αγώνες, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν εκτός ρυθμού. Ομοίως και οι Βέσελι, Αντιτς για τη Φενέρμπαχτσε. Για την Αρμάνι, ο Ζόραν Ντράγκιτς βοήθησε στη δημιουργία αλλά στην εκτέλεση ήταν επιεικώς απογοητευτικός.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Όταν η Αρμάνι Μιλάνο προηγήθηκε με 44-50 (23’), η Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να παίξει άμυνα. Η δε κίνηση του Ομπράντοβιτς να χαμηλώσει το σχήμα και να παίξει με δύο σμολ φόργουορντ (σ. σ. Ντατόμε, Κάλινιτς) έδωσε ταχύτητα και ενέργεια στην ομάδα του η οποία έκανε επιμέρους σκορ 19-8 έως το τέλος της 3ης περιόδου.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Μπόμπι Ντίξον έκανε ώριμο παιχνίδι και ουσιαστικά κάλυψε τη μέτρια παρουσία του Κώστα Σλούκα. Ο δε Κάλινιτς έβγαλε αρκετές άμυνες και επιβεβαίωσε ότι είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του Ομπράντοβιτς.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Γιούντο σε transition επίθεση έπειτα από κλέψιμο και τελική πάσα από τον Ντίξον, 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της 3ης περιόδου.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Η Φενέρμπαχτσε επέδειξε νοοτροπία κακής ομάδας. Έπαιξε με τη λογική ότι αντιμετωπίζει μια καταδικασμένη ομάδα. Η Αρμάνι Μιλάνο έκανε πέντε λάθη από το σημείο όπου προηγήθηκε με +6 (44-50) και ακόμη δύο όταν ισοφάρισε σε 71-71 περίπου στα μισά της τελευταίας περιόδου.

Τα δεκάλεπτα: 18-19, 41-40, 63-58, 86-79