Ο άλλος Τζαμόν Γκόρντον

Ο άλλος Τζαμόν Γκόρντον

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο άλλος Τζαμόν Γκόρντον

bet365

Ο Τζαμόν Γκόρντον ετοιμάζεται να ζήσει τη διαφορετικότητα του… πλανήτη Άρη και το gazzetta.gr ρίχνει μια ματιά στο βιογραφικό του ανθρώπου που μεγάλωσε στην Pearl World.

Κάθε άνθρωπος κρύβει τη δική του ιστορία. Ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται αναλόγως των βιωμάτων του. Στη δική του ζωή, ο Γκόρντον είδε πολλά. Ένιωσε το υψηλό επίπεδο ρατσισμού που κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, είδε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ένιωσε τυχερός όταν μια αεροπορική πτήση καθυστέρησε για δύο ώρες με αποτέλεσμα να γλιτώσει από το μακελειό στο Virginia Polyethnic Institute τον Απρίλιο του 2017.

Ο 33χρονος είναι ένα παιδί του δρόμου. Ένα παιδί του Pearl World στο Jacksonville και μεγάλωσε στην 22nd street. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου φοράει τη φανέλα με το Νο22. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα. Όταν η μητέρα του συμπλήρωσε τρεις μήνες εγκυμοσύνης, ο πατέρας του δολοφονήθηκε με πισώπλατο πυροβολισμό από αστυνομικό. Ο ίδιος, σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει για την ιδιαιτερότητα της γειτονιάς του, είχε χαρακτηρίσει τον πατέρα του street legend. Δηλαδή θρύλο.

Αυτή η ιστορία αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν είχε αφιερώσει ένα tweet στον πατέρα του. Τότε είχε κοινοποιήσει τη δολοφονία του και είχε σημειώσει ότι η γιαγιά του, του είπε την αλήθεια όταν αυτός είχε συμπληρώσει τα επτά του χρόνια. Είχε σημειώσει μάλιστα πώς έφυγε από το… γκέτο σε ηλικία 15 ετών.

Νιώθει περήφανος για τον τόπο καταγωγής του, κάποτε εξάλλου σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο είχε αναφερθεί στις ιδιαιτερότητές της. Ο ίδιος δεν είχε μπλεξίματα. Πάντα σεβόταν και τον σεβόντουσαν. Την ανατροφή του ανέλαβαν η γιαγιά του και η μητέρα του οι οποίες πάντα είχαν μια ανησυχία γι’ αυτόν, έστω κι αν ο Γκόρντον δεν έδωσε δικαιώματα.

 

«Ποτέ δεν παρουσίασα κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Έχω μάθει να σέβομαι και ξέρω ότι με σέβονται. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου…», είχε πει στη συγκεκριμένη συνέντευξη. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν είδε. Τη δολοφονία 32 ανθρώπων στο Virginia Polyethnic Institute τον Απρίλιο του 2007 από έναν ψυχοπαθή.

Εκείνη την ημέρα (σ. σ. 18 Απριλίου) ο Γκόρντον επρόκειτο να ήταν στο πανεπιστήμιο. Δεν ήταν γιατί καθυστέρησε η πτήση του. «Όταν ενεργοποίησα το κινητό μου, είδα ότι είχα τουλάχιστον 250 κλήσεις», είχε πει. Ήταν οι δικοί του άνθρωποι των οποίων η ανησυχία γινόταν πιο έντονη όσο το κινητό τηλέφωνό του ήταν απενεργοποιημένο.

Μπασκετικά, ο Γκόρντον ξεχώριζε από το High school. Πριν εξάλλου επιλέξει το Virginia Tech, είχε συμπεριληφθεί στους 20 καλύτερους πλέι μέικερ των Ηνωμένων Πολιτειών σε έρευνα που είχε διενεργήσει η ιστοσελίδα scout.com.

Στην ιστορία του Virginia Tech έχει περάσει ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του πανεπιστημίου. Κι όταν μάλιστα ολοκλήρωσε τις σπουδές του, εκτός του πτυχίου κοινωνιολογίας, είχε και τον τίτλο ενός εκ των ελαχίστων αθλητών οι οποίοι είχαν τουλάχιστον 1200 πόντους, 500 ριμπάουντ, 500 ασίστ και 250 κλεψίματα.

Μαζί με τον κολλητό του Zabian Dowdell ο οποίος επίσης πραγματοποιεί ευρωπαϊκή καριέρα υπήρξαν οι ηγέτες του πανεπιστημίου το οποίο όμως δεν έκανε κάτι σπουδαίο. Ο ίδιος δεν έγινε ντραφτ, προσπάθησε (μέσω των summer leagues) να εξασφαλίσει θέση στο ΝΒΑ, αλλά δεν τα κατάφερε. Το NBDL δεν ήταν ποτέ μέσα στις επιλογές του. Θεωρούσε και συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι… χάσιμο χρόνο. Γι’ αυτό εξάλλου κοίταξε αμέσως την ευρωπαϊκή προοπτική.

Τότε, επέλεξε το πρωτάθλημα της Τουρκίας και δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η συγκεκριμένα χώρα θα εξελισσόταν σε… δεύτερό του σπίτι. Πήγε στην Αντάλια παρά την αντίθετη άποψη τόσο της μητέρας του όσο και της γιαγιάς του. «Τους είπα ότι αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση για την Τουρκία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Τους είπα επίσης ότι εδώ είναι πολύ πιο ασφαλές μέρος σε σχέση με το Jacksonville», είχε πει σε μια συνέντευξή του. Σήμερα, ενδεχομένως να μην έλεγε το ίδιο πράγμα.

Μετά την Τουρκία, μετακόμισε στη Γερμανία (σ. σ. Κολωνία). Ο (δικός μας) άνθρωπος που τον είδε πρώτος ήταν ο Λευτέρης Σούμποτιτς. «Είχα εντυπωσιαστεί με τις ικανότητές του κι έπεισα τη διοίκηση να καταβάλλει 30 χιλιάδες δολάρια για να αποκτήσουμε τα δικαιώματά του», είπε στο gazzetta.gr ο «Πίξι». Κι έτσι προέκυψε η Σπλιτ.

Με τον Σούμποτιτς είναι καλοί φίλοι. Δεν έχουν καθημερινή επαφή, αλλά συχνά πυκνά συζητούν μέσω των social media. Ο Γκόρντον εκτιμά τον Σούμποτιτς και για τα λόγια που είχε πει ο τελευταίος στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Όταν ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα ήταν στο Μαρούσι. Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Σούμποτιτς ισοδυναμούσαν με τη… σφραγίδα στο διαβατήριο για τον ερχομό του στην Ελλάδα.

Στο Μαρούσι, ο Γκόρντον απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο καθώς ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην εκπληκτική πορεία εκείνης της ομάδας. Ακολούθησε ένα ταξίδι στη δόξα, συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων, δύο τίτλοι και πέντε χρόνια παρουσίας στο τουρκικό πρωτάθλημα με τις Γαλατάσαραϊ, Αναντολού Εφές και Νταρουσάφακα. Είχε προηγηθεί βέβαια και η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Η συνέχεια είναι γνωστή καθώς εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους point guard της Ευρωλίγκα.

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα