Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 58-71

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 58-71
Ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε στο +16 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, στη συνέχεια υπέστη μπλακ άουτ από την άμυνα της Φενέρ και απώλεσε το πλεονέκτημα της έδρας (71-58) με τους Τούρκους να κρατάνε την τύχη στα χέρια τους.

Πλεονέκτημα ήταν και... πάει. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το αβαντάζ της έδρας που κέρδισε μετά κόπων και βασάνων στην regular season της EuroLeague και με την ήττα του από τη Φενέρ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ με 71-58 βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο όσον αφορά τον μεγάλο στόχο που είναι η πρόκριση στο Final 4!

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε... κρατήσει το καλύτερο για το πιο κρίσιμο ματς της σεζόν! Μετά από επτά σερί ήττες ως φιλοξενούμενος του Παναθηναϊκού, ο Σέρβος προπονητής κέρδισε το ματς που... έπρεπε με αποτέλεσμα να χαρίσει στην ομάδα και τον πρώτο λόγο όσον αφορά το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη ήττα των «πρασίνων» στο ΟΑΚΑ τη φετινή σεζόν, ωστόσο έμελλε να ήταν και αυτή που «πόνεσε» περισσότερο τον Τσάβι Πασκουάλ και τους παίκτες του, αφού καλούνται να... ανασυγκροτηθούν μέσα σε λίγες ώρες ώστε να κάνουν το 1-1 το βράδυ της Πέμπτης (20/4, 21:00) και ταυτόχρονα να «κλέψουν» μια νίκη και μέσα στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα.

Αν και οι «πράσινοι» είχαν φτάσει τη διαφορά και στους 16 πόντους στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου (47-31) με τρίποντο του Φελντέιν, ωστόσο η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική και εφάμιλλη με αυτή της πρώτης περιόδου. Οι παίκτες του Πασκουάλ κόλλησαν στην επίθεση, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο και έδωσαν στη Φενέρ να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης. Μάλιστα γύρισε ολοκληρωτικά το ματς, αφού προηγήθηκε και με 53-50 στο 31' έχοντας πραγματοποιήσει ένα επιμέρους 22-3!! Μάλιστα μέχρι το τέλος του αγώνα το επιμέρους σκορ ανέβηκε στο εκκωφαντικό 43-16!!

Ήταν το διάστημα που δεν λειτούργησε τίποτα στην ελληνική ομάδα, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα από την ασφυκτική άμυνα των φιλοξενούμενων, όπως επίσης και από τα συνεχόμενα τρίποντα των Μπογκντάνοβιτς και Ντίξον, οι οποίοι είχαν 3/4 σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο και 4/5 σε αυτό το διάστημα.

Η εικόνα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν και πραγματοποίησε ένα επιμέρους 27-12 (!!) ήταν αντιστρόφως ανάλογη με το πρόσωπο που έδειξε στο ξεκίνημα του αγώνα. Γιατί αν απομόνωνε κάποιος το παιχνίδι στα πρώτα 10 λεπτά, τότε δύσκολα θα μπορούσε να πειστεί ότι θα μπορούσαν οι «πράσινοι» να επιστρέψουν και να πάρουν το «μομέντουμ». Οι παίκτες της Φενέρ είχαν μπει αποφασισμένοι για το «break» και αυτό φάνηκε από τα πρώτα, κιόλας, λεπτά.

Δεν άφησαν τους κυπελλούχους να πάρουν ούτε μία... ανάσα, με γνώμονα την επιθετική άμυνα και τον περιορισμό στη δημιουργία του Νικ Καλάθη. Ουσιαστικά τον είχαν αφήσει να... σκοράρει ωστόσο είχαν αφοπλίσει τους υπόλοιπους τέσσερις της πεντάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός είχε πετύχει εννέα πόντους στο ξεκίνημα και οι υπόλοιποι μόλις... έναν με 1/2 βολές του Γκιστ. Οι Τούρκοι το εκμεταλλεύτηκαν και προηγήθηκαν και με 10 πόντους διαφορά (16-6) στέλνοντας μήνυμα εν όψει της συνέχειας.

Παρόλα αυτά η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική. Ο Πασκουάλ ανακάτεψε την τράπουλα, ο Παππάς πέρασε χειροπέδες στον Μπογκντάνοβιτς, ο Τζέιμς έδωσε ρυθμό, ο Γκέιμπριελ βοήθησε στην άμυνα, ο Μπουρούσης ήταν ο παίκτης κλειδί για να θωρακιστεί η «πράσινη» ρακέτα και να ανοίξει την άμυνα της Φενέρ με συνεχόμενες πάσες στη weak side τη στιγμή που... έπεφταν πάνω του τρεις παίκτες, ενώ ο Κέι Σι Ρίβερς έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα σημειώνοντας 13 πόντους στο πρώτο ημίχρονο με 3/3 τρίποντα, 1/1 δίποντο και 2/3 βολές.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να γυρίσει το ματς και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί το μικρό rotation της Φενέρ και τη κούραση που έδειξαν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς στο δεύτερο δεκάλεπτο (σωματική και πνευματική) με αποτέλεσμα να κάνουν το εύκολο λάθος. Μάλιστα στο δεύτερο δεκάλεπτο πήρε... φωτιά στην επίθεση σημειώνοντας 27 πόντους (!) έναντι 12 της τουρκικής ομάδας.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Είχε πλάνο στο παιχνίδι η Φενέρ και ειδικά τη στιγμή που οι «πράσινοι» έμοιαζαν να ελέγχουν το ματς. Ηταν χαρακτηριστικό ότι ανέβασε ρυθμό στην άμυνα, αφόπλισε τους παίκτες του Πασκουάλ και μπόρεσε να γίνει το απόλυτο αφεντικό του αγώνα με δύο εκπληκτικά δεκάλεπτα στο δεύτερο μισό του αγώνα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν «όλα τα λεφτά» για τη Φενέρ, ειδικά τη στιγμή που άρχισε να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς! Ο Σέρβος τελείωσε το ματς έχοντας 23 πόντους με 4/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 τάπες, 2 λάθη.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Κρις Σίνγκλετον από MVP του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησε το χειρότερο παιχνίδι του με τους «πράσινους» αφού δεν μπόρεσε να βοηθήσει καθόλου την ομάδα του. Συγκεκριμένα έμεινε στους 3 πόντους με 1/2 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 1/2 βολές.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου, όταν η Φενέρ κατάφερε να γυρίσει το ματς με ένα επιμέρους 22-3 και να προηγηθεί με 53-50!

Ο «ΑΦΑΝΗΣ» ΗΡΩΑΣ: Ο Νίκολα Κάλινιτς ήταν ο κρυφός άσος στο μανίκι του Ομπράντοβιτς, όντας εκείνος που ήρθε από το.. πουθενά. Συγκεκριμένα έπαιξε καλή άμυνα στα φόργουορντ του Παναθηναϊκού ενώ στην επίθεση πρόσφερε 16 πόντους με 4/6 τρίποντα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το μυθικό μπλοκ του Κρις Σίνγκλετον στον Γιαν Βέσελι στο πρώτο δεκάλεπτο, τη στιγμή που ο Τσέχος σέντερ προσπαθούσε να καρφώσει με δύναμη τη μπάλα στο καλάθι του Παναθηναϊκού!

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός ΟΛΟ το δεύτερο ημίχρονο. Αρνητικό πρόσημο από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό σε αυτό το διάστημα. Η Φενέρ το δεύτερο δεκαλεπτο όταν και δέχθηκε 27 πόντους στην άμυνά της.

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 42-28, 50-48, 58-71

Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε

Game 1 Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 58-71

Game 2 Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 20/4, 21:00

Game 3 Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκός 25/4. 20:45

*Game 4 Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκός 27/4, 20:45

*Game 5 Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 2/5

*αν χρειαστεί

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.