Αιχμηρή ανακοίνωση Euroleague: «Έχουμε προτείνει λύσεις, η FIBA δεν απάντησε ποτέ»

Αιχμηρή ανακοίνωση Euroleague: «Έχουμε προτείνει λύσεις, η FIBA δεν απάντησε ποτέ»
Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Euroleague κατηγορεί την FIBA για τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων, καθώς εκείνη πρόσθεσε αγώνες κατά την διάρκεια της σεζόν, ενώ δεν απάντησε ποτέ στις αντιπροτάσεις της για να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Μετά την σύγχυση και το σάλο που έχει προκληθεί με τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων, η Euroleague πήρε θέση και κατηγορεί την FIBA για την κατάσταση αυτή, καθώς εκείνη... σφήνωσε αγώνες στην διάρκεια της σεζόν, ενώ δεν έχει απαντήσει ποτέ στις λύσεις που πρότεινε για να βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε να είναι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ικανοποιημένες.

Αναλυτικά:

«Σχετικά με τα πρόσφατα σχόλια και τις δηλώσεις που έγιναν στα μέσα ενημέρωσης από οργανισμούς και ιδιώτες για την Euroleague της σεζόν 2017-18, η διοργανώτρια αρχή επιθυμεί να αποσαφηνίσει τα εξής:

1. Η Euroleague και οι σύλλογοι της πάντα υποστήριζαν τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων και θα συνεχίσουν να το κάνουν, διότι πιστεύουν πως είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην προώθηση του μπάσκετ για τους φιλάθλους. Ομοίως, η Euroleague ποτέ δεν απαγόρευσε, ούτε περιόρισε τους παίκτες να απελευθερωθούν από τις ομάδες τους για να ενταχθούν στις εθνικές, και δεν θα το κάνουν ούτε στο μέλλον.Το δικαίωμα των παικτών της Euroleague να αποδεχθούν την πρόσκληση της εθνικής τους ομάδας παραμένει σε εκείνους. Αντιθέτως, η Euroleague πάντα υπερασπιζόταν ακούραστα την ελευθερία επιλογής των παικτών, των προπονητών, των συλλόγων και άλλων ενδιαφερομένων, όταν το θέμα έχει να κάνει με το που επιθυμούν να παίξουν. Η Euroleague καταδικάζει κάθε πίεση ή απειλή κυρώσεων, όπως αυτές που εφάρμοζε παλαιότερα η FIBA ή και οι εθνικές ομοσπονδίες, όταν οι ενδιαφερόμενοι εξέφραζαν την νόμιμη βούλησή τους. H Euroleague καταδικάζει έντονα κάθε μέτρο για την πίεση των παικτών, των προπονητών ή και των συλλόγων. Αυτή η ελευθερία επιλογής ασκήθηκε από τους παίκτες σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω, από σεβασμό στο προσεχές Eurobasket 2017 της FIBA. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν πολυάριθμοι παίκτες, Ευρωπαϊοι και μη, έχουν επανειλημμένα αποφασίσει να μην αποδεχθούν τις προσκλήσεις για την εθνική τους ομάδα χωρίς κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων πρώην παικτών υψηλού επιπέδου, που προσπαθούν να πείσουν τους σημερινούς παίκτες.

2. Η Euroleague δεν αποδέχεται κανενός είδους διάκριση έναντι των παικτών της, των προπονητών, των διαιτητών, των παρατηρητών και των συλλόγων σε σύγκριση με εκείνους που ασκούν την δραστηριότητά τους σε άλλα ηπειρωτικά πρωταθλήματα. Αυτό συμβαίνει ξεκάθαρα με τα "παράθυρα" των εθνικών ομάδων, καθώς άλλοι σημαντικοί ενδιαφερόμενοι φορείς εξέφρασαν δημόσια την μη συμμετοχή όλων των παικτών τους χωρίς καμία αντίδραση από την FIBA.

3. Η Euroleague δεν ήταν αυτή που τροποποίησε το πρόγραμμά της. Παραδοσιακά, η Euroleague δεν σταμάτησε ποτέ το ημερολόγιό της τον Νοέμβριο ή στο τέλος Φεβρουαρίου. Το γεγονός ότι η FIBA αποφάσισε μονομερώς να διοργανώσει αγώνες των εθνικών ομάδων που συμπίπτουν άμεσα με το καλεντάρι των συλλόγων είναι μόνο ευθύνη της FIBA. Η απόφαση της FIBA ήταν αντίθετη με την συμφωνία που είχαν οι ομάδες της Euroleague με την FIBA από το 2004. Όπως έχει αναφερθεί από το 2010, η Euroleague τάσσεται υπέρ της επανεισαγωγής των επίσημων εθνικών ομάδων στην επικράτεια της χώρας. Προκειμένου αυτά τα παιχνίδια να έχουν στην διάθεσή τους τους καλύτερους παίκτες για κάθε εθνική ομάδα, να παρέχουν το καλύτερο προϊόν για τους οπαδούς και την καλύτερη προώθηση των εθνικών ομοσπονδιών, και να εγγυώνται επαρκή ανάπαυση για τους παίκτες κάθε καλοκαίρι, η Euroleague έχει παρουσιάσει αντιπροτάσεις στην FIBA για το καλεντάρι, χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση.

4. Η Euroleague έχει συνεργαστεί επανειλημμένα για την προώθηση των διοργανώσεων των εθνικών ομάδων της FIBA, μέσω δικών της διαφημιστικών και επικοινωνιακών πλατφορμών, παρέχοντας στην FIBA πολλαπλά μέλη της Euroleague, όταν αυτό ζητήθηκε και θα ήταν πάλι έτοιμη να κάνει το ίδιο μελλοντικά. Η Euroleague ξαφνιάζεται και λυπάται που μέχρι σήμερα η FIBA έχει μπλοκάρει την συμμετοχή των διαιτητών, των παρατηρητών και άλλων συλλόγων από την συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις της FIBA, μόνο για λόγους που σχετίζονται με την Euroleague».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.