Οι πρόεδροι στις ομοσπονδίες των 24 ομάδων του Eurobasket (pics)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Οι πρόεδροι στις ομοσπονδίες των 24 ομάδων του Eurobasket (pics)

bet365

To gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους 24 προέδρους των ομοσπονδιών που αγωνίζονται στο Eurobasket καθώς επίσης και τη σχέση τους με το μπάσκετ.

Στην Ελλάδα γίνεται αρκετός λόγος για την πολυετή παρουσία του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην προεδρεία της ομοσπονδίας μπάσκετ. Με αυτή την αφορμή το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τους προέδρους των 24 ομοσπονδιών οι οποίες συμμετέχουν στο φετινό Eurobasket.

Πράγματι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ενώ οι περισσότερες ομοσπονδίες έχουν είτε στην θέση του προέδρους ειτε στη θέση του αντιπροέρου κάποιον σπουδαίο βετεράνο παίκτη.

Πάντως υπάρχουν και κάποιες ομοσπονδίες οι πρόεδροι των οποίων δεν είχαν την παραμικρή σχέση με το άθλημα και υπήρξαν απλά διοικητικοί παράγοντες ή γνώστες στη διαμόρφωση διοικητικών πλάνων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σλοβενία – Πρόεδρος είναι ο Ματέι Έραβεκ 44 ετών με εμπειρία παίκτη σε χαμηλό επίπεδο. Άμεσος συνεργάτης του είναι ο Ράσο Νεστέροβιτς ο οποίος έχει στο βιογραφικό του ένα πρωτάθλημα ΝΒΑ και μία Eurolague.

Φινλανδία – Ο Άντι Ζίτινγκ είναι 61 ετών και υπήρξε σπουδαίος μπασκετμπολίστας με 119 συμμετοχές στην εθνική ομάδα.

Γαλλία – Ο Ζαν Πιέρ Σιουτά είναι 53 ετών και υπήρξε προπονητής γυναικείου μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο (1986-1995).

Ελλάδα – Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι 78 ετών και ως παίκτης είχε κατακτήσει 3 πρωταθλήματα Ελλάδας τη δεκαετία του 60 ενώ έχει εργαστεί και ως προπονητής. Μέχρι και πριν μία δεκαετία θεωρούνταν ο κορυφαίος αθλητικός παράγοντας στην ιστορία της χώρας, καθώς είχε πολύ μεγάλη συμβολή στο «θαύμα» του ελληνικού μπάσκετ.

Πολωνία – Ο Γκρεγκόρ Μπαχάνσκι είναι 45 ετών και υπήρξε διοικητικός παράγοντας σε συλλόγους της χώρας.

Ισλανδία – Ο Χάνς Γιόνσον είναι 42 ετών κι έχει εμπειρία μόνο ως διοικητικός παράγοντας.

Λιθουανία – Για τον Άρβιντας Σαμπόνις τα λόγια είναι περιττά. Απλά σας παραθέτουμε πως έχει αναδειχθεί δύο φορές καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης, μία φορά Πρωταθλητής Eurobasket, μία MVP Eurobasket, 2 πρωταθλήματα Ισπανία, 2 MVP Ισπανίας, μία φορά Πρωταθλητής Euroleague, 3 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες 2 μετάλλια σε Μουντομπάσκετ, 4 μετάλλια σε Eurobasket και φυσικά είναι μέλος του Hall of Fame.

Γερμανία – Ο Ίνγκο Βάις είναι 54 ετών και έχει εργαστεί στο χώρο του μπάσκετ ως διοικητικός παράγοντας και παλαιότερα υπήρξε υπουργός Αθλητισμού της χώρας.

Ιταλία – Ο Τζιάνι Πετρούτσι είναι 72 ετών και βρίσκεται στην προεδρία της ομοσπονδίας από το 1992. Σημαντικό πόστο χωρίς να φαίνεται... έχει ο Ντίνο Μενεγκίν. Ο σπουδαιότερος Ιταλός μπασκετμπολίστας μαζί με τον Αντονέλο Ρίβα.

Ουκρανία – Ο Μιχαϊλοφ Μπρόντσκι είναι 59 ετών κι είναι ο δημιουργός του ουκρανικού πρωταθλήματος. Δίπλα του έχει πολλές ευθύνες ο Σάσα Βολκόφ ο οποίος έχει κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο μετάλλια σε Μουντομπάσκετ και τρία μετάλλια σε Eurobasket.

Γεωργία – Ο Μικχείλ Γκαμπριτσίντζε είναι 50 ετών, διοικητικός παράγοντας και πρώην παίκτης.

Ισραήλ – Ο Χαλέβι Αμιράμ είναι 68 ετών, δεν είχε κάποια σχέση με το μπάσκετ, αλλά ως πρώην υπουργός ανέλαβε την προεδρεία της ομοσπονδίας χάρη στo διδακτορικό που έχει σε management.

Ισπανία – O Χόρχε Γκαρπαχόσα σταμάτησε πρόσφατα την ενεργό δράση και αμέσως ανέλαβε πόστο. Ο σουδαίος φόργουορντ του παρελθόντος έχει πανηγυρίσει ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ, 4 μετάλλια σε Eurobasket, έχει αγωνιστεί 9 σεζόν Euroleague και 2 σεζόν στο ΝΒΑ.

Κροατία – Ο σπουδαίος Στόγιαν Βράνκοβιτς είναι 53 ετών και στην πλούσια καριέρα του έχει δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο μετάλλια σε Μουντομπάσκετ, 4 μετάλλια σε Eurobasket και έχει αγωνιστεί σε 170 ματς στο ΝΒΑ.

Μαυροβούνιο – Ο Μίλο Ντουκάνοβιτς είναι 55 ετών και υπήρξε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της χώρας. Η παρουσία του στην ομοσπονδία μπάσκετ έχει τυπικό μέρος. Ουσιαστικά ασχολείται ο Πέταρ Πόποβιτς (παίκτης και προπονητής στην εθνική Κροατίας, πατέρας του Μάρκο Πόποβιτς) ο οποίος έχει ένα μετάλλιο σε Eurobasket.

Ουγγαρία – Ο Φέρενζ Σζαλάι είναι 62 ετών, πολιτικός και δεν είχε σχέση με το άθλημα.

Τσεχία – Ο Μίροσλαβ Γιάνστα είναι 55 ετών και σπουδαίος διοικητικός παράγοντας. Αυτός ουσιαστικά δημιούργησε τη Νίμπουργκ. Μαζί του τρέχει θέματα και ο Γίρι Ζίντεκ ο οποίος έχει ένα πρωτάθλημα Euroleague και ένα πρωτάθλημα NCAA ενώ έχει αγωνιστεί 3 σεζόν στο ΝΒΑ

Ρουμανία - Ο Χόρια Πάουν είναι 46 ετών και υπήρξε παίκτης με 20αετή καριέρα στο ουγγρικό επίπεδο.

Σερβία – Τα λόγια είναι αχρείαστα για τον Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς που είναι μόλις 47 ετών. Ο Σέρβος έχει πανηγυρίσει δύο φορές την Euroleague, μία το Κύπελλο Κόρατς, 4 πρωταθλήματα Ιταλίας, ένα πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, έχει αναδειχθεί μία φορά πρώτος σκόρερ Euroleague, έχει ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 5 μετάλλια σε Eurobasket και δύο γεμάτες σεζόν στο ΝΒΑ. Δίπλα του σε ρόλο συνεργατών βρίσκονται οι Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζάρκο Πάσπαλιε και Ντράγκαν Τάρλατς.

Λετονία – Ο Βάλντις Βόινς είναι 58 ετών, διοικητικός παράγοντας και σημαντικός δικηγόρος.

Ρωσία – Ο Αντρέι Κιριλένκο είναι ο νεότερος αφού διανύει το 36ο έτος. Ο Κιριλένκο έχει ένα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 2 μετάλλια σε Eurobasket, έχει αγωνιστεί μία φορά σε All Star NBA, έχει αναδειχθεί μία φορά Eurobasket MVP , πανηγύρισε 2 πρωταθλήματα VTB, μία φορά Euroleague MVP και έχει 13 σεζόν στο ΝΒΑ με 852 παιχνίδια!

Τουρκία – Ο Χέντο Τούρκογλου είναι 38 ετών και με την εθνική Τουρκίας έχει ένα μετάλλιο σε Eurobasket κι ένα μετάλλιο σε Mundobasket. Μία φορά αναδείχθηκε Πιο Βελτιωμένος Παίκτης στο ΝΒΑ κι έπαιξε 16 σεζόν στο ΝΒΑ με 1095 παιχνίδια!

Βέλγιο – Ο Σίριελ Κούμανς είναι 61 ετών και πρώην υπεύθυνος Αθλητισμού του Βελγίου.

Μεγ. Βρετανία – Ο Ίαν Κάριερ είναι 43 ετών, ανέλαβε πρόσφατα την ομοσπονδία χάρη στην εμπειρία του ως διοικητικός παράγοντας σε θέματα αθλητισμού και πολιτισμού. Επίσης υπήρξε πρώην παίκτης για 25 χρόνια σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα