Μπαρτζώκας: «Από τη Βαρκελώνη έφυγα με ήσυχη τη συνείδησή μου»

Μπαρτζώκας: «Από τη Βαρκελώνη έφυγα με ήσυχη τη συνείδησή μου»

Γιάννης Ντεντόπουλος
Μπαρτζώκας: «Από τη Βαρκελώνη έφυγα με ήσυχη τη συνείδησή μου»
Ο Έλληνας προπονητής της Χίμκι αναλύει στο gazzetta.gr τις σκέψεις του για την νέα δική του ομάδα, εξηγεί γιατί πιστεύει ότι η αποτυχία της Μπαρτσελόνα δεν «έριξε» τις μετοχές του στην μπασκετική πιάτσα και μιλάει για την συνεργασία του με τον Αλεξέι Σβεντ .

Γρήγορο Στοίχημα σε Κορυφαίες Αποδόσεις, Άμεσες Αναλήψεις (21+)!

Στο loft του 19ου ορόφου μιας σύγχρονης 25όροφης πολυκατοικίας, 300 μέτρα από το γήπεδο της Χίμκι, ο νέος προπονητής της ομάδας, Γιώργος Μπαρτζώκας , περνάει τις λίγες ώρες ξεκούρασης που του περισσεύουν από τις ατέλειωτες ώρες σκληρής δουλειάς. Μια μεγάλη τηλεόραση στο καθιστικό, που σπάνια δείχνει κάτι άλλο εκτός από μπάσκετ, ένα στερεοφωνικό που έχει … βαρεθεί να παίζει τους ήχους των «Led Zeppelin», που παραμένουν το αγαπημένο του συγκρότημα και ενίοτε το διάβασμα αποτελούν τις πιο συνηθισμένες ασχολίες του, μέχρι να ξεκινήσει ο «πόλεμος». Γιατί όταν ξεκινήσει, θα αρχίσει το πραγματικά «σκληρό ροκ».

Με την πολύτιμη υποστήριξη του “KRITSIA TRAVEL” και με την ευκαιρία του τουρνουά «Gomelsky Cup» που διοργανώθηκε στην Μόσχα με την συμμετοχή του Παναθηναϊκού, το gazzetta.gr εξασφάλισε την πρώτη συνέντευξη του “coach B”, από την ημέρα που ανέλαβε την νέα του αποστολή.

-Κόουτς, έχεις αντιληφθεί ότι η Χίμκι είναι η 5η ομάδα που θα καθοδηγήσεις στην Euroleague, μετά ο Μαρούσι, τον Ολυμπιακό, την Λοκομοτίβ Κουμπάν και την Μπαρτσελόνα. Είναι οι περισσότερες που έχει κοουτσάρει οποιοσδήποτε Έλληνας τεχνικός;

 

«Το γεγονός αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Από τη μία είναι καλό γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μείνω στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν ομάδες που σε βάθος χρόνου με εμπιστεύονται, θεωρώντας ότι κάτι μπορώ να καταφέρω. Συνεπώς με κατατάσσουν σε αυτό το επίπεδο. Από την άλλη όμως μπορεί να είναι και κακό γιατί ποτέ δεν μου άρεσε να αλλάζω τόσο συχνά περιβάλλον, εκτός φυσικά αν δεν γίνεται αλλιώς».

-Θεωρείς ότι εξαργυρώνεις ακόμη την κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο;

« Είναι συνδυασμός πολλών δεδομένων. Άλλοι μου μιλάνε ακόμη για την πορεία που κάναμε με το Μαρούσι, ένα πραγματικό αουτσάϊντερ, από τα προκριματικά στο ΤΟΡ-16. Άλλοι για το γεγονός ότι το να κάνεις repeat και ειδικά με τον τρόπο που το έκανε ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο,είναι δύσκολο και γι αυτό γίνεται σπάνια. Ωστόσο, θεωρώ ότι ειδικά στην περίπτωση της Χίμκι, έπαιξε σημαντικό ρόλλο το παράδειγμα της Λοκομοτίβ Κουμπάν, η οποία με πολύ λιγότερα μέσα έφτασε μέχρι το final4 του Βερολίνου. Μέχρι τότε, καμιά άλλη ρωσική ομάδα, πλην της ΤΣΣΚΑ φυσικά, δεν είχε περάσει καν στους «οκτώ» της διοργάνωσης.»

- Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι επέστρεψες αμέσως στην πρώτη γραμμή μετά από μια πολύ κακή σεζόν στην Μπαρτσελόνα. Πολλοί πίστευαν ότι θα ήταν ανεπανόρθωτο πλήγμα για το όνομά σου στην πιάτσα. Επιπλέον, κανένας από όσους παίκτες έφυγαν από την Βαρκελώνη αυτό το καλοκαίρι δεν βρήκε δουλειά σε ομάδα Euroleague.

«Πράγματι η χρονιά της Μπαρτσελόνα ήταν απογοητευτική. Το πώς και το γιατί το έχουμε υπεραναλύσει. Ίσως να είναι και μια απόδειξη ότι όλη η μπασκετική Ευρώπη, ήξερε πόσα προβλήματα είχαμε, ειδικά με τους τραυματισμούς που δεν μας άφησαν σε ησυχία. Συνεπώς εύκολα μπορούσε να εξηγήσει τι έφταιξε. Ειδικά , οι τρίτοι, δηλαδή εκείνοι που δεν εμπλέκονταν συναισθηματικά με αυτή την κατάσταση είχαν ξεκάθαρη εικόνα.»

-Εξακολουθεί να φαίνεται ότι σε πείραξε που λύθηκε πρόωρα η συνεργασία σου με τους «μπλαουγκράνα»…

«Κοίταξε ,μετά από τόσα χρόνια, θεωρώ ότι μπορώ να καταλάβω ορισμένα πράγματα και να τα δεχθώ πλέον πιο εύκολα, χωρίς να τα παίρνω προσωπικά. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς του προπονητή. Να παίρνει όλες τις ευθύνες για να νιώθουν καλύτερα όλοι οι υπόλοιποι. Από τη Βαρκελωνη έφυγα με ήσυχη τη συνείδησή μου. Δεδομένων των συνθηκών , θεωρώ ότι έδωσα το 200%. Η νέα διοίκηση του τμήματος, που δεν ήταν στην ομάδα από την αρχή της χρονιά κσι δεν έζησε αυτά που ζήσαμε, έπρεπε να πάρει κάποιες αποφάσεις. Ειλικρινά, το μόνο που έμεινε ως ανθρώπινο παράπονο , είναι ότι δεν ευχαριστήθηκα τη δουλειά σε ένα τόσο μεγάλο κλαμπ και μια τόσο όμορφη πόλη. Και το δεύτερο, ότι δεν είχα την ευκαιρία να φτιάξω από την αρχή μια ομάδα με βάση τις δικές μου επιλογές, που υποτίθεται ήταν ο βασικός λόγος που με προσέλαβαν. Ειλικρινά το τελευταίο που με πείραξε είναι ότι τελικά πήρα λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα έπαιρνα αν έμενα στο Κράσνονταρ.»

-Ένας συνάδελφός σας είχε πει ότι η Μπαρτσελόνα «ήταν απλά μια βόμβα, που έσκασε στα χέρια σας». Ήταν ζήτημα χρόνου με το υλικό που είχε…

«Για μένα το κεφάλαιο Μπαρτσελόνα έχει κλείσει και κοιτάω μόνο μπροστά. Ως επίλογο το μόνο που έχωνα πω είναι ότι θα νιώθω πάντα υπερήφανος που βρέθηκα σε αυτό το τεράστιο κλαμπ και ότι ειλικρινά χαίρομαι γιατί φέτος όλοι κατάλαβαν ότι , η περσινή ομάδα, ειδικά με την ξαφνική αποχώρηση των Σατοράνσκι και Αμπρίνες στο ΝΒΑ, έπρεπε να περάσει μια μεταβατική περίοδο και να «χτιστεί» από την αρχή ώστε να προσθέσει την ενέργεια , την νεανικότητα, την αθλητικότητα και την σκληρότητα που της έλειπε. Μάλιστα, για κάποιους από τους παίκτες που αποκτήθηκαν, είχαμε κινηθεί να τους αποκτήσουμε από πέρυσι, αλλά δεν τα καταφέραμε»

-Περίμενες ότι μετά την οικειοθελή αποχώρησή σου από την Λοκομοτίβ θα ξαναγύριζες να δουλέψεις στην Ρωσία;

«Έχω μάθει να μην αποκλείω τίποτα. Συν τοις άλλοις, η Ρωσία είναι μια από τις καλύτερες αγορές στην Ευρώπη , με συμμετοχή στο πανίσχυρο πρωτάθλημα της VTB».

-Και προέκυψε η Χίμκι;

« Μόλις ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας μου με την Μπαρτσελόνα , ήταν από τις ομάδες που έδειξαν ζεστό ενδιαφέρον. Με προσέγγισε με το σωστό τρόπο, είχε εξασφαλίσει την έξοδο στην Euroleague και από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε επιβεβαίωσα την άποψη που είχα ήδη σχηματίσει: ότι είναι ένα πολύ οργανωμένο κλαμπ, με φιλόδοξους ανθρώπους και διάθεση να φτιάξουν μια πολύ δυνατή ομάδα με στόχο να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται»

-Και οικονομικά εύρωστο να προσθέσω;

«Για μένα το σημαντικότερο ήταν η διάθεση που έδειξαν να ακολουθήσουν τις δικές μου σκέψεις και επιλογές παικτών. Αν θυμάστε, από το Μαρούσι, τον Ολυμπιακό και την «Λόκο», ποτέ δεν ζήταγα να αγοράσω τους ακριβότερους παίκτες . Τους πιο υψηλόμισθους του έβρισκα εκεί. Και χαιρόμουν γιατί αυτοί που επιλέγαμε να τους πλαισιώσουμε, μπορεί να μη είχαν κάνει ακόμη όνομα ή είχαν εμπειρία, όμως στην πορεία ανέβαζαν την αξία τους στην αγορά. Για να μιλήσω με παράδειγμα, ο Σβεντ , που είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Χίμκι ήταν ήδη στην ομάδα.»

-Μπορεί να είναι νωρίς ακόμη, αλλά υπάρχει απάντηση στις συγκρίσεις « Χίμκι ή Λόκο», « Μόσχα ή Κράσνοντραρ»;

«Για το πρώτο σκέλος επιτρέψτε μου να σας απαντήσω στο τέλος της χρονιάς. Το αποτέλεσμα που φέρνει η ομάδα στο παρκέ και η σχέση που δημιουργείς με τους ανθρώπους της - και μέσα σε αυτούς βάζω και τους οπαδούς- σου αφήνουν την τελική γεύση. Η σεζόν με την Λοκομοτίβ μου πρόσφερε τρομερά συναισθήματα, όσα σπάνια μπορεί να ζήσει ένας προπονητής. Μακάρι το ίδιο να γίνει και στην Χίμκι. Όσο για το «Κράσνονταρ ή την Μόσχα;», δεν κάνω ποτέ τέτοιου είδους συγκρίσεις γιατί ακόμη και οι συνεργάτες μου με πειράζουν. Είναι σαν ανέκδοτο ότι η μόνη διαδρομή που γνωρίζω σε κάθε πόλη που εργάζομαι είναι από το γήπεδο στο σπίτι. Και στην Βαρκελώνη που θεωρείται πιο κοσμοπολίτικη , το ίδιο ακριβώς συνέβη. Αν κάτι μπορώ εκ των προτέρων να θεωρήσω πλεονέκτημα της Μόσχας, είναι ότι η έδρα της Χίμκι είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και έτσι οι μετακινήσεις μας δεν θα έχουν τόση ταλαιπωρία όση είχαν από το Κράσνονταρ. Φανταστείτε, ότι ήταν το πρώτο πράγμα που μου είπε κι ο Ζούμπκοφ (σ.σ.: τον είχε στην Λοκομοτιβ), μόλις γύρισε από την Εθνική Ρωσία»

-Με τι φιλοδοξίες ξεκινάτε;

«Να φτιάξουμε μια ομάδα που να παίζει σύγχρονο μπάσκετ και φυσικά να μάθει να νικάει. Θέλουμε όμως χρόνο, γιατί πήραμε 8 νέους παίκτες.Επίσης, οι διεθνείς (Ζβεντ-Ζούμπκοφ) προπονήθηκαν μαζί μας μια μέρα πριν ξεκινήσει το «Γκομέλσκι» και ο Ρόμπινσον ακόμη δεν έχει έρθει. Το έχω ξεκαθαρίσει στην διοίκηση, να μην ασχοληθεί με τα αποτελέσματα στα φιλικά. Δεν τα αξιολογούμε με βάση το αν νικήσαμε ή αν χάσαμε, αλλά αν κάναμε αυτό που έπρεπε. Κάθε μέρα που περνάει προσπαθούμε να αυξήσουμε την διάρκεια και την συνέπειά μας. Πάντως, έχω καλό προαίσθημα γιατί βλέπω την διάθεση των παιδιών , τα προσόντα τους και πιστεύω ότι σύντομα θα αρχίσουμε να παίζουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Νιώθω ότι όλος ο οργανισμός θα χαρεί με μια καλή πορεία στην Euroleague αλλά και στην VTB. Σας θυμίζω ότι για να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή μας και στην επόμενη Euroleague θα πρέπει να βρεθούμε τουλάχιστον στον τελικό της VTB, μιας και από την Ρωσία μόνο η ΤΣΣΚΑ έχει συμβόλαιο».

-Στο μυαλό σου έχεις τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ομάδες σου; Δηλαδή πιεστική άμυνα με πολλές αλλαγές στα σκριν , καλή κυκλοφορία και ποικιλία στη επίθεση με λίγες ντρίπλες, ώστε να η μπάλα να κινείται διαρκώς και μαζί της η αντίπαλη άμυνα;

«Παραμένει η βασική ιδέα, αρκεί να μπορεί να την υπηρετήσει η ομάδα μέσα από την προπόνηση και φυσικά στα παιχνίδια. Εκεί κρίνονται όλα και όχι από τις προθέσεις ή τις δηλώσεις».

-Πιστεύεις ότι ένας σταρ του βεληνεκούς του Ζβεντ θα ταιριάξει με αυτό το στυλ που εκπροσωπείς και συνήθως δεν είναι προσωποκεντρικό;

«Ο Αλεξέι είναι σούπερ ταλαντούχος παίκτης και απ’ όσο κατάλαβα από τις πρώτες μας συζητήσεις που είχαμε , πολύ έξυπνος. Νομίζω ότι καταλαβαίνει πως με αυτό τον τρόπο και η δική του ποιότητα θα αναδειχθεί και η δουλειά του θα γίνει ακόμη πιο εύκολη. Αλλά να ξέρετε ότι δεν μου αρέσει να ξεχωρίζω τους παίκτες. Ο καθένας είναι πολύτιμος στην δουλειά του και στο διάστημα της προετοιμασίας χάρηκα γιατί και οι παλιοί και οι νέοι παίκτες έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Δεν ξέρω όμως γιατί με ρωτάς για τον Ζβεντ; Με τον Ντιλέινι , για παράδειγμα, που ήταν και παραμένει ένας υψηλού επιπέδου γκαρντ , μια χαρά δεν τα πήγαμε; Έκανε αυτό που έπρεπε και ήμασταν όλοι χαρούμενοι»

-Ποιο ήταν το μάθημα που πήρατε εσείς οι προπονητές από την περσινή πρώτη σεζόν του νέου συστήματος της Euroleague;

«Ότι οι ομάδες χρειάζονται περισσότερους παίκτες. Κι αυτό έκαναν το καλοκαίρι. Έδωσαν μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ τους για να μπορούν να αντέξουν την καταπόνηση και την πιθανότητα να έχουν τραυματισμούς. Όσο περίεργο κι αν ακουστεί , μεγαλύτερη επιβεβαίωση αυτής της άποψης είναι η περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Φενέρμπαχτσε. Λέγανε όλοι ότι πήρε τον τίτλο με 7 -8 παίκτες. Ναι, αλλά κανείς δεν είπε ότι εκεί που ήταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, εξαιτίας κάποιων τραυματισμών, βρέθηκε ξαφνικά έξω από την πρώτη τετράδα. Χρειάστηκε να παίξει με μειονέκτημα έδρας για να πάει στο final4 και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Απλά έχει σπουδαίο προπονητή και πολύ ποιοτικούς βασικούς παίκτες που την κρίσιμη στιγμή βρέθηκαν υγιείς. Δείτε λοιπόν ότι ακόμη και η η ίδια η Φενέρ, παρότι έχασε τον Μπογκντάνοβιτς και τον Ούντοχ, φέτος έχει πάρει περισσότερους ξένους και ετοιμοπόλεμους παίκτες για να μπορεί να κάνει μεγαλύτερο rotation”.

-Η αποχώρηση σταρ όπως οι δυο της Φενέρ, που ανέφερες , ή του Τεόντοσιτς θα ρίξουν το επίπεδο της Euroleague;

“Θα αυξήσει το επίπεδο του ανταγωνισμού. Φυσικά και θα λείψουν αλλά αυτή είναι μια λογική εξέλιξη και πρέπει να είσαι έτοιμος να προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα . Πάντως η ΤΣΣΚΑ έχασε τον Μίλος, αλλά πήρε τον Ροντρίγκεθ.»

-Πως νιώθεις που φέτος έχεις στο τιμ άλλους τέσσερις Έλληνες (Παππάς, Μποζίκας, Τριαντάφυλλος, Βαβέτσης);

«Για μένα είναι θετικό, γιατί στο εξωτερικό μπορείς να νιώσεις πιο άνετα με ανθρώπους που ξέρεις και εμπιστεύεσαι. Ωστόσο το βασικό κριτήριο είναι ότι όλοι είναι σπουδαίοι στην δουλειά τους. Εκτός από κανένα αστείο που κάνουμε με βάση την ελληνική κουλτούρα και γιατί μαζί έχουμε ζήσει κάποια σημαντικά γεγονότα, το βασικό κριτήριο είναι ότι είναι εξαιρετικοί στην δουλειά τους.»

-Πιστεύεις ότι η πρόοδος που έδειξε η Ρωσία στο Eurobasket, οφείλεται και στους Έλληνες προπονητές που έχουν δουλέψει στην Ρωσία (φέτος με τον Πρίφτη έγιναν περισσότεροι) , γιατί έχουν βάλει τα στοιχεία της τακτικής στο «πέντε εναντίον πέντε»;

«Βασικά οφείλεται στην διάθεση αυτών που απαρτίζουν την Εθνική ομάδα να χρησιμοποιήσουν ό,τι ταιριάζει καλύτερα στο υλικό τους. Άρα είναι δουλειά της Ομοσπονδίας υπό τον Κιριλένκο και κυρίως του κόουτς Μπαζάρεβιτς. Θέλει ταλέντο να μπορείς να «κλέβεις» τα καλύτερα χαρακτηριστικά από κάθε σχολή και να τα προσαρμόζεις. Υπάρχουν και οι ξεροκέφαλοι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη. Όσα κι αν τους πεις , επιμένουν σε αυτά που έμαθαν πριν 15-20 χρόνια και κάνουν το μπάσκετ να φαίνεται μονότονο».

-Υπάρχει η σκέψη να επιστρέψεις κάποια στιγμή να δουλέψεις στην Ελλάδα;

… (Σαν να εννοούσε: η σιωπή μου προς απάντησή σου).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.