Μπορούσε να παίξει ΝΒΑ;
Μια τέτοια μέρα σαν την σημερινή, που είναι αφιερωμένη στον τεράστιο Νίκο Γκάλη, έχω την αίσθηση ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον και μερικά ιστορικά δημοσιεύματα από την εποχή που ήρθε στην Ελλάδα. Και, μάλιστα, μια από τις πρώτες παρατηρήσεις στα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα του 1979 είναι ότι άλλες φορές αναφερόταν σαν Γκάλλις, άλλες σαν Γκάλις, άλλες, βέβαια, σαν Γκάλης (Γεωργαλής). Δίχως πολλά λόγια, λοιπόν, ας ξεκινήσουμε…
«Ένα σούπερ πλαίη – μαίηκερ»!
Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου του 1979 υπήρχε ένα ωραίο αφιέρωμα στα «Νέα» για την πρεμιέρα στο πρωτάθλημα μπάσκετ. Εκεί γίνεται, όπως είναι λογικό, αναφορά στον Νίκο Γκάλη:
«Ο πρωταθλητής Άρης είναι, μαζί με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, τα φαβορί του τίτλου. Αουτσάιντερ η ΑΕΚ, που ενισχύθηκε με τον Βασίλη Γκούμα του Πανελληνίου και τον Παύλο Σταμέλλο του Σπόρτινγκ. Ο Άρης απέκτησε ένα σούπερ πλαίη – μαίηκερ, τον Ελληνοαμερικανό Γκάλις, ο Ολυμπιακός τον Ιορδανίδη από τον Παναθηναϊκό και ο Παναθηναϊκός τον Ελληνοαμερικανό Βίδα. Έτσι έχουμε 11 μπασκετμπωλίστες από ΗΠΑ στο εθνικό μας πρωτάθλημα».
«Η μεγαλύτερη μεταγραφική επιτυχία»
Την επόμενη μέρα (25 Νοεμβρίου 1979) το «Βήμα της Κυριακής» ασχολείται επίσης με τον Γκάλη:
«Η απόκτηση του Ελληνοαμερικανού Νικ Γκάλης (Γεωργαλή) λέγεται ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη φετινή μεταγραφική επιτυχία στο χώρο του μπάσκετ. Ο πρωταθλητής Ελλάδος έχει βάλει στόχο του και πάλι το πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο, στο οποίο ουδέποτε διακρίθηκε».
Κοσμοσυρροή στο ντεμπούτο
Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 1979 υπάρχει η προαναγγελία για τον αγώνα της Κυριακής, με τίτλο «Καυτά Ματς» που θα έκανε το ντεμπούτο του ο Νίκος Γκάλης:
«… Αύριο στην Θεσσαλονίκη, αρχίζει τις συναντήσεις του και ο πρωταθλητής Άρης, αντιμετωπίζοντας τον Ηρακλή. Αναμένεται κοσμοσυρροή, στο Αλεξάνδρειο, για να δουν οι Θεσσαλονικείς φίλαθλοι τον Ελληνοαμερικανό Γκάλλις (για τον οποίο λέγονται τόσα και τόσα).
«Αποφασισμένος για σκληρές μάχες»
Στις 4 Δεκεμβρίου 1979, η εφημερίδα «Τα Νέα» έγραφε για το Άρης – Ηρακλής που είχε γίνει δυο μέρες πριν:
«Στην Θεσσαλονίκη η μικρή νίκη του Άρη επί του Ηρακλή (79-78) κρίνεται σαν έκπληξη. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι όλα τα ματς στο Αλεξάνδρειο, μεταξύ των βορειοελλαδίτικων συλλόγων, γίνονται ντέρμπυ.
Ο πρωταθλητής Άρης, με τον Ελληνοαμερικανό Γκάλλις στην ομάδα του, είναι πάντως αποφασισμένος για σκληρές μάχες προκειμένου να κρατήσει τον τίτλο».
Η κλήση στην εθνική
Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 1980 βλέπουμε το δημοσίευμα με την κλήση του Γκάλη στην εθνική.
«Τρείς άσσοι στην εθνική – Γκάλις, Καλλιγκάρης, Στεργάκος» είναι ο τίτλος και στην συνέχεια διαβάζουμε:
«Τρεις Ελληνοαμερικανοί μπασκετμπωλίστες, ο Ντέιβ Στεργάκος του Παναθηναϊκού, ο Ντέιβ Καλλιγκάρις του Σπόρτινγκ και ο Νικ Γκάλις του Άρη, κλήθηκαν στην προεθνική ομάδα, εν όψει του προολυμπιακού τουρνουά (Μάιο στην Ελβετία)».
«Μπορώ και στο ΝΒΑ, με γοητεύει…»
Στις 7 Δεκεμβρίου 1984 ο Γκάλης δίνει συνέντευξη στο «Βήμα» και απαντάει σε ερώτηση για το ΝΒΑ. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:
Σχετικά με την πίστη που υπάρχει στο φίλαθλο κοινό και τους ειδικούς του μπάσκετ, ότι ο Γκάλης μπορεί να παίξει άνετα στο αμερικάνικο Πρωτάθλημα, το «θρυλικό» για τους μπασκετόφιλους, ΝΒΑ…
«Πιστεύω ότι μπορώ και το σκέφτομαι κάθε καλοκαίρι που πηγαίνω στην Αμερική, γιατί είναι κάτι που με γοητεύει. Όμως, η ζωή στην Ελλάδα, που μ’ αρέσει πολύ και την προτιμώ από εκείνη στις ΗΠΑ παρ’ ότι η οικογένειά μου βρίσκεται ακόμα εκεί, αλλά και οι δεσμοί μου με τον Άρη και τον κόσμο του, με κάνουν πάντα να αλλάζω γνώμη».
Το τελευταίο φύλλο αγώνα
Για φινάλε; Το ιστορικό φύλλο αγώνα από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους. Το τελευταίο ματς, δηλαδή, που έδωσε στην καριέρα του ο Νίκος Γκάλης, όταν εκνευρισμένος, για τους γνωστούς και χιλιογραμμένους λόγους, έφυγε από το γήπεδο του Μετς στο ημίχρονο… Ήταν 18 Οκτωβρίου 1994!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.