«Τι κι αν ο Βουγιούκας είναι καλύτερος;»

«Τι κι αν ο Βουγιούκας είναι καλύτερος;»

Αντώνης Καλκαβούρας
«Τι κι αν ο Βουγιούκας είναι καλύτερος;»

bet365

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντρέα Τρινκιέρι, αναλύει στο gazzetta.gr το σκεπτικό της απόφασής του να "κόψει" τον 28χρονο παίκτη του στην Ούνικς Καζάν και ο Βασίλης Καββαδάς δηλώνει ότι δεν τα παράτησε ποτέ!
Η πολύ καλή εμφάνιση του Ίαν Βουγιούκα (6π.) στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού αγώνα με την Λιθουανία (80-62), φαίνεται ότι θορύβησε τον 45χρονο Ιταλό τεχνικό, ο οποίος μάλλον είχε ήδη πάρει την απόφασή του να επιλέξει τον Βασίλη Καββαδά, που σε ρόλο "εργάτη πολυτελείας", είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στις προπονήσεις και τα φιλικά προετοιμασίας και να αφήσει εκτός Ευρωμπάσκετ, τον διεθνή σέντερ της ομάδας του, της Ούνικς Καζάν! Αλλιώς, δεν εξηγείται η απόφαση του Αντρέα Τρινκιέρι να μην τον χρησιμοποιήσει καθόλου στο 2ο μέρος (σωστά από τη στιγμή που είχε καταλήξει) και το μεσημέρι της επόμενης μέρας, να του την ανακοινώσει ο ίδιος, χωρίς καν να του δώσει μία ακόμη ευκαιρία στο τελευταίο παιχνίδι του 26ου τουρνουά "Ακρόπολις"!
Ο 28χρονος σέντερ (2,11) μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε από το ξενοδοχείο της Εθνικής ομάδας, έχοντας χάσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά (2011) την ευκαιρία να παίξει σε Ευρωμπάσκετ και όπως αναμενόταν, δεν έδωσε το παρών στο κλειστό του ΟΑΚΑ, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή. Μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα (79-65) με την Ιταλία, το gazzetta.gr ζήτησε από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασής του και συνομίλησε με τον 12ο της αποστολής, που φαίνεται ότι για κάποιους λόγους "έκλεψε" την καρδιά του Ιταλού προπονητή και των συνεργατών του! Άλλωστε, από τη στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τρινκιέρι ζήτησε από την διοίκηση της ρωσικής ομάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησής του 21χρονου ψηλού από τον Πανιώνιο, φαίνεται ότι ο θηριώδης σέντερ (2,05), κάνει κάποια πράγματα καλά και είναι χρήσιμος...
Αντρέα Τρινκιέρι
- Σε γενικές γραμμές, μετά και το τελευταίο φιλικό παιχνίδι της προετοιμασίας, είστε ικανοποιημένος από την αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα;
«Όχι! Δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί δεν θέλω να είμαι ικανοποιημένος στα τέλη Αυγούστου! Προτιμώ να αισθάνομαι κάπως έτσι και καλύτερα σε περίπου 25 μέρες από τώρα...»
- Να υποθέσουμε ότι δεν σας... πολυταιριάζει η λέξη "ικανοποίηση";
«Ακριβώς! Θέλω να παραμένω συνεχώς ταπεινός... Αυτό που θα μπορούσα να πω, είναι ότι οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό τους, δούλεψαν σκληρά και προσπάθησαν να γίνουν ομάδα και είμαι χαρούμενος με όλα όσα είδα μέχρι στιγμής. Τώρα, όμως η... μουσική σταμάτησε, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να... τραγουδάμε άλλο! Αρχίζουν τα παιχνίδια, οπότε... finito!»
- Πολύς κόσμος γύρω από την Εθνική ομάδα, είναι εντυπωσιασμένος για τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε, για τις ελληνικές ιστορικές αναδρομές που κάνετε...
«(σ.σ.: μας διακόπτει...) Συγνώμη, αλλά δεν θα κερδίσω μ' αυτό τον τρόπο (γελάει)...»
- ...αυτό που θέλαμε να πούμε είναι ότι χρειάζονται μεγάλα κότσια για να πάρει κανείς την απόφαση να "βγάλει" μία μεγάλη διοργάνωση σαν το Ευρωμπάσκετ με τρεις "καθαρόαιμους" γκαρντ και στο τέλος, να "κόψει" από την τελική δωδεκάδα, έναν παίκτη (Ίαν Βουγιούκας) που αγωνίζεται στον σύλλογό του και ο οποίος - αυτή τη στιγμή - είναι καλύτερος, πιο έμπειρος και πιο έτοιμος από τον Βασίλη Καββαδά, που τελικά συμπεριελήφθη στην αποστολή...
«Το καταλαβαίνω και το δέχομαι αυτό που λέτε, απλά ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα! Έτσι όπως την έχω ζήσει και σκέφτομαι τις ανάγκες που θα προκύψουν στην Σλοβενία, νιώθω ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο και δυνατό κορμί, το οποίο θα είναι πρόθυμο να θυσιαστεί στη βρώμικη δουλειά, κάνοντας καλά screens και block-out, έστω κι αν αυτός ο παίκτης δεν μπορεί να μας δώσει πολλά στην επίθεση και σίγουρα λιγότερα από τον Ίαν! Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους δύο παίκτες, αλλά δεν πιστεύω ότι μία επιτυχημένη ομάδα πρέπει να έχει 12 εξαιρετικούς μπασκετμπολίστες, γιατί υπάρχει πάντα το ρίσκο να "χάσεις" αρκετούς στα rotations που θα κάνεις! Θέλω να έχω ευτυχισμένους παίκτες, που θα έχουν ρυθμό... Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασής μου.»
- Σας αρέσουν τα ρίσκα, λοιπόν;
«Δεν θα το 'λεγα! Αν μπορούσα, δεν θα ρίσκαρα στο παραμικρό! Θα καλούσα τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και όλους αυτούς τους απίστευτους τύπους που πριν από 26 χρόνια άφησαν "άφωνη" όλη την μπασκετική Ευρώπη! Δεν έχω μεγάλη κάψα με τα ρίσκα... Η κατάσταση με οδήγησε σε αυτές τις σκέψεις... Τις δούλεψα στο μυαλό μου, προσπάθησα να προβλέψω τι μπορεί να προκύψει στο Ευρωμπάσκετ και έκανα τις τελικές επιλογές με βάση το κριτήριό μου για το τι χρειάζεται η ομάδα...»
- Να το θέσουμε λίγο διαφορετικά... Μπορεί να πετύχει κάποιος που δεν ρισκάρει;
«Θα σας απαντήσω κι εγώ διαφορετικά... Αν θες να γίνεις εκατομμυριούχος και μπορείς να επενδύσεις μόνο 10 Ευρώ, το πιθανότερο είναι να μην προλάβεις, γιατί θα περάσουν 100 χρόνια και δεν θα τα 'χεις καταφέρει! Αν επενδύσεις 80.000 Ευρώ, ίσως έχεις περισσότερες πιθανότητες...»
Βασίλης Καββαδάς
- Βασίλη, από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχεις ζήσει μία περίεργη χρονιά... Από "μήλο της έριδος" μεταξύ των "αιωνίων αντιπάλων", μετά την προπερυσινή σεζόν, πέρυσι ο χρόνος συμμετοχής σου στον Πανιώνιο μειώθηκε και υποθέτουμε ότι, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα για σένα στη σεζόν που τελείωσε, δεν περίμενες να βρεθείς στην τελική δωδεκάδα για το Ευρωμπάσκετ, πόσω μάλλον από τη στιγμή που δεν ήσουν στο αρχικό προσκλητήριο της Εθνικής, έτσι δεν είναι;
«Έτσι ακριβώς είναι... Πέρασα μία δύσκολη χρονιά κι έκανα αρκετή υπομονή, δουλεύοντας σκληρά και όταν ήρθε η πρόσκληση για την Εθνική ομάδα, λόγω της αποχώρησης του Σοφοκλή Σχορτσανίτη και μου ζητήθηκε να αρχικά να βοηθήσω στις προπονήσεις, προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, έτσι ώστε να κερδίσω μέσα από αυτή την εμπειρία και όταν πλέον έρθει η ώρα να αποχωρήσω, να ξέρω ότι η προπόνηση και η συνύπαρξη με όλους αυτούς τους τεράστιους παίκτες, με έχει ωφελήσει!»
- Τι είναι αυτό που είδε ο coach Τρινκιέρι σε σένα και αποφάσισε να σε επιλέξει;
«Ήμουν συνέχεια ταπεινός, άλλωστε είμαι και ο μικρότερος! Είχα συνεχώς κάτω το κεφάλι, άκουγα τι μου έλεγα, δεν μιλούσα και απλά τα έδινα όλα σε όλες τις προπονήσεις... Ήμουν σοβαρός και πιστεύω ότι έκανα σωστά 4-5 πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε νέος αθλητής που βρίσκεται σε μία ομάδα με μεγάλα αστέρια...»
- Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο;
«Η αλήθεια είναι ότι δούλεψα αρκετά σε ατομικό επίπεδο, γιατί όταν κάνεις προπόνηση με τους παίκτες της Εθνικής Ελλάδας, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και οφείλεις να ανταποκριθείς... Είχα και έχω μεγάλο κίνητρο και διάθεση και αντιμετωπίζω την κάθε προπόνηση, ως μία ακόμη ευκαιρία...»
- Όταν σου ανακοίνωσαν ότι δεν ταξιδέψεις με την αποστολή στη Γερμανία για το τουρνουά του Ουλμ, αλλά θα μείνεις στην Αθήνα, χωρίς να έχει αποκλειστεί από την αποστολή, πως ένιωσες;
«Δεν απογοητεύτηκα, απλά βρήκα περισσότερο για τις ατομικές προπονήσεις που έκανα και έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου, να είμαι καλύτερος όταν θα προπονηθώ ξανά με την Εθνική! Δούλευα και περίμενα την ομάδα να γυρίσει, για να βγάλω την βελτίωση μου στο γήπεδο και να δείξω στους προπονητές ότι δεν τα παρατάω...»
- Πως αισθάνθηκες όταν έμαθες τα νέα, ποιος το 'μαθε πρώτος και ποιον πήρες τηλέφωνο για να μοιραστείς την χαρά σου;
«Ο πρώτος που του έμαθε ήταν ο συγκάτοικός μου στο δωμάτιο, ο Σλούκας! Με κάλεσε ο coach μετά το φαγητό και μου το είπε και επέστρεψα μπήκε με μία... Χαρά και μου λέει ο Κώστας: "Τι έγινε ρε;"... Του απάντησα ότι "με πήρε" κι έτσι αυτός ήταν ο πρώτος που το έμαθε! Μετά πήρα τους γονείς μου...»
- Με τον Ίαν (σ.σ.: Βουγιούκας) μίλησες;
«Δεν έχω προλάβει ακόμη...»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα