Ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει
Σε λιγότερο από 48 ώρες θα γνωρίζουμε ποια ομάδα θα είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης καθώς έπειτα από τέσσερα χρόνια το μόνο σίγουρο είναι πως η κούπα δεν θα καταλήξει σε ισπανικά χέρια. Επίσης το Σαββατοκύριακο θα μάθουμε και ποια ομάδα θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο, αλλά και ποια θα πάρει το ένα «εισιτήριο» που απέμεινε για το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει το 2014 στην Ισπανία.
Γαλλία ή Λιθουανία λοιπόν για το χρυσό; Κροατία ή Ισπανία για το χάλκινο; Σέρβοι ή Ιταλοί το τελευταίο «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο; Θα φανεί στο παρκέ. Εκεί που φαίνονται όλα, όπως συνέβη και τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στα παρκέ των γηπέδων της Σλοβενίας. Γιατί το μπάσκετ είναι από τα πλέον δίκαια αθλήματα και το παρκέ καθρέφτης που δείχνει πάντα ή σχεδόν πάντα αν προτιμάτε πως είσαι και τι αξίζεις…
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου η μια αποστολή μετά την άλλη έφτανε στη Σλοβενία, τα προγνωστικά ήταν λίγο πολύ γνωστά. Ισπανία και Γαλλία φαβορί για την κούπα, Ελλάδα φαβορί αν όχι για την κούπα, σίγουρα για μετάλλιο, Λιθουανία το ίδιο. Ιταλία, Κροατία, Σερβία απόλυτα υπολογίσιμες και όποιος δεν τις υπολόγιζε θα το πλήρωνε ακριβά. Από κοντά και η Τουρκία και η Ρωσία που ναι μεν δεν φόβιζαν, αλλά πάντα είναι υπολογίσιμες σε όποια κατάσταση και εάν βρίσκονται.
Όλα αυτά στα χαρτιά, γιατί όταν πλέον οι ομάδες πάτησαν παρκέ, η κάθε μία πήρε αυτό που της άξιζε. Η Γαλλία άρχισε τις υποχρεώσεις της με ήττα-σοκ από τη Γερμανία, αλλά στ συνέχεια συνήλθε, τερμάτισε πρώτη στο πρώτο γκρουπ και μαζί με την Ουκρανία που έχασε μόνο από την παρέα του Πάρκερ στην πρώτη φάση και το Βέλγιο, που ευνοήθηκε τελικά από την τριπλή ισοβαθμία, πέρασαν στη δεύτερη φάση. Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ισραήλ κατέβηκαν νωρίς από το τρένο. Λογικό.
Στο δεύτερο γκρουπ, Σερβία και Λιθουανία είχαν τον πρώτο λόγο και όποια εκ των Λετονίας, Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου και Σκοπίων περνούσε ή έμενε εκτός, δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Λίγο έλειψε οι Λιθουανοί, λόγω μιας απίστευτης τετραπλής ισοβαθμίας και μιας κακής εμφάνισης και ήττας από τη Βοσνία, να μείνουν εκτός, αλλά είπαμε, το μπάσκετ είναι σχεδόν πάντα δίκαιο. Η ομάδα του Καζλάουσκας δεν έπεσε στην εξαίρεση και έτσι ταξίδεψε για τη Λιουμπλιάνα. Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σκόπια έμειναν εκτός αφού στην ουσία αλληλοεξουδετερώθηκαν…
Στον τρίτο όμιλο Ισπανία, Κροατία και Σλοβενία ήταν αδύνατον να μείνουν εκτός. Και δεν έμειναν. Τσεχία, Γεωργία και Πολωνία έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά δεν αρκούσε…
Στον όμιλο του Κόπερ, η Εθνική μας παρουσιάστηκε κατώτερη του αναμενόμενου και των περιστάσεων, οι Ιταλοί ήταν σε εξαιρετική κατάσταση την κατάλληλη στιγμή, οι Φινλανδοί είχαν την απαιτούμενη σοβαρότητα και έτσι βγήκε και από εκεί η τριάδα. Ρώσοι και Τούρκοι «φαγώθηκαν» από τα εσωτερικά τους προβλήματα και οι Σουηδοί έπιασαν το ταβάνι τους με τη νίκη τους επί των Ρώσων.
Μέχρι και την πρεμιέρα της δεύτερης φάσης, όπως διαπιστώσατε, βάσει πάντα της εικόνας και όχι του τι ΘΑ μπορούσε η κάθε ομάδα να κάνει, δεν υπήρξε η παραμικρή έκπληξη.
Ο πέμπτος όμιλος όπως διαμορφώθηκε είχε ξεκάθαρα φαβορί (Γαλλία, Λιθουανία, Σερβία, Ουκρανία) και… άχαστα αουτσάιντερ (Βέλγιο και Λετονία). Η Σερβία έχασε μόνο από την Ουκρανία, μια ήττα που δεν την «πόνεσε» στο ελάχιστο, οι Λιθουανοί νίκησαν τους Γάλλους, οι Γάλλοι είχαν νικήσει τους Ουκρανούς και έτσι η σειρά κατάταξης των τεσσάρων ομάδων που προκρίθηκαν στα προημιτελικά ήταν δίκαιη (Σερβία, Λιθουανία, Γαλλία, Ουκρανία). Ή αν προτιμάτε ήταν όπως ήθελαν οι Γάλλοι που με την ήττα τους από τη Σερβία απέφυγαν, τουλάχιστον στα προημιτελικά, την Ισπανία. Εντύπωση, όχι προς το αποτέλεσμα, αλλά ως προς την έκταση του προκάλεσε και το 85-51 τω Βέλγων επί των Ουκρανών.
Στο έκτο γκρουπ η Εθνική μας πέρα από το ματς με την Ισπανία δεν έδειξε κάτι άλλο. Οπότε ήταν λογικό και δίκαιο, βάσει της εικόνας της να μείνει εκτός. Και έμεινε. Όπως και οι Φινλανδοί που ξεφούσκωσαν. Οι Κροάτες δεν έχασαν από κανέναν στη δεύτερη φάση, άρα ήταν δίκαια πρώτοι, οι Σλοβένοι νίκησαν τους Ιταλούς και τερμάτισαν δεύτεροι, αφήνοντας την ομάδα του Πιανιτζάνι τρίτη μιας και οι Ισπανοί φάνηκε πως «επέλεξαν» να χάσουν από την Ιταλία για να φτάσουν πιο εύκολα ως το τέλος της διαδρομής. Έτσι πίστευαν τουλάχιστον γιατί είπαμε, το μπάσκετ αργά ή γρήγορα δικαιώνει τους πάντες.
Στα προημιτελικά τα πάντα ήταν φυσιολογικά. Αν και κάποιες φορές, επειδή πρόκειται για ένα ματς, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι του ξημερώνει σε μια αναμέτρηση 40 λεπτών. Οι Ισπανοί νίκησαν τους Σέρβους και μόνο η τελική διαφορά των 30 πόντων (90-60) προκαλεί εντύπωση. Οι Γάλλοι άφησαν εκτός της Σλοβενία που έφτασε ως εκεί λόγω ενθουσιασμού και κόσμου, αλλά όταν ήρθαν τα δύσκολα δεν έδειξε χαρακτήρα, η Κροατία δεν γκρέμισε ό,τι έχτιζε κόντρα στην Ουκρανία και οι Λιθουανία πέρασαν το εμπόδιο της Ιταλίας πολύ πιο εύκολα από ό,τι μαρτυρά το τελικό 81-77.
Πριν πάμε στα ημιτελικά, τα ματς για τις θέσεις 5-8, δεν έκρυβαν ούτε αυτά, επαναλαμβάνουμε, βάσει της εικόνας όλων των ομάδων κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ, κάποια έκπληξη. Η Σλοβενία και η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκαν την απογοήτευση και την κούραση της Σερβίας και της Ιταλίας και πήραν το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πλέον οι Σέρβοι και οι Ιταλοί θα επιχειρήσουν, στο μεταξύ τους ματς, να πιάσουν το «ταβάνι» τους στη διοργάνωση. Όποιον και να ρωτούσες και πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ που θα έφταναν οι δύο αυτές ομάδες, η απάντηση που θα έπαιρνες ήταν «μέχρι το 5-8». Οπότε και εδώ υπάρχει απονομή δικαιοσύνης αφού μετά το εντυπωσιακό τους ξεκίνημα, αμφότερες ξεφούσκωσαν.
Σλοβενία και Ουκρανία με ενθουσιασμό και φιλοσοφία που δεν άλλαξε από το πρώτο τζάμπολ μέχρι το τέλος (κάτι που ενδεχομένως και να τους κόστισε τελικά) πήραν το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στους ημιτελικούς της Παρασκευής, εδώ ισχύει ό,τι και στα ημιτελικά μιας και πρόκειται για ένα ματς και όχι μια σειρά αγώνων, ένα πρωτάθλημα ή έναν όμιλο, ποιος μπορεί να πει, βάσει των όσων έδειξαν πως Γαλλία και Λιθουανία δεν είναι απολύτως δίκαια στον τελικό; Η ομάδα του Καζλάουσκας έχει κάνει μόλις δύο ήττες από το ξεκίνημα, οι Γάλλοι τρεις με τη μία ουσιαστικά να μην της κοστίζει καθόλου (σ.σ. αυτή από τη Γερμανία στην πρεμιέρα). Οι Κροάτες έκαναν το χειρότερο παιχνίδι τους τη χειρότερο στιγμή απέναντι σε έναν καλύτερο αντίπαλο, αλλά θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ανεβούν στο βάθρο. Δίκαιο.
Όσο για την Ισπανία, υπήρξαν στιγμές μέσα στο Ευρωμπάσκετ που έδειχνε ανίκητη (σ.σ. κόντρα σε Σερβία, Κροατία) και άλλες που έδειχνε να μην πείθει (σ.σ. κόντρα σε Σλοβενία, Ελλάδα, Γαλλία). Σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε την ομάδα φόβητρο των δύο προηγούμενων διοργανώσεων και αφού οι Γάλλοι το πίστεψαν, το κατάφεραν…
Έτσι, σε λιγότερο από 48 ώρες, θα γνωρίζουμε τον νέο πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά και την τελική κατάταξη της διοργάνωσης. Πρόβλεψη; Επηρεασμένη και λίγο από την μεγάλη συμπάθεια στον Τόνι Πάρκερ: Γαλλία πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία χάλκινο, πέμπτοι οι Σλοβένοι και έβδομοι οι Σέρβοι.
Υ.Γ. Για το «ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει», υπάρχουν και εξαιρέσεις, που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Υ.Γ. (1) Στα 31 του ο Τόνι Πάρκερ δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν τίποτα. Ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια, ευρώ, λίρες και ό,τι άλλο νόμισμα μπορεί να σκεφτεί ανθρώπινος νους. Είναι να παίρνει ακόμη 25 εκατομμύρια δολάρια από τους Σπερς τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά ο σούπερ σταρ της Γαλλίας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης. Όχι επειδή έχει 19.7 πόντους ανά παιχνίδι και είναι πρώτος σκόρερ του Ευρωμπάσκετ, όχι επειδή έβαλε 32 πόντους στον ημιτελικό, αλλά επειδή έκανε τρεις βουτιές για να σώσει χαμένες κατοχές ή να κερδίσει μπάλες δείχνοντας τον δρόμο στους «τρικολόρ» την ώρα που οι Ισπανοί κυριαρχούσαν απόλυτα στο ματς. Ηγέτης, σταρ και παικταράς με όλα τα γράμματα κεφαλαία…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.